Šta je novo?

Jamo ili Mission mx4 i dileme

Bukinjo

Slavan
Učlanjen(a)
21.08.2007
Poena
319
Caos prijatelji,
pre par meseci sam otvarao temu sa pitanjem oko saveta za sistem,
sada posle cirka 4 meseca dosta mi se promenila situacija, citao sam, istrazivao,
dosao do saznanja u kom cu prostoru koristiti zvucnike i sada bolje razumem potrebe koje imam.

Takodje, budzet mi je na zalost malo manji posto ga ulazem u renoviranje stana u koji se selim, i u kome ce biti zvucnici.

U principu, imacu 2 prostorije, stan oko 70m2, jedna je spavaca od cirke 12-15 kvadrata, a druga je dnevna koja je cirke 30 a pritom je jedno sa hodnikom sto dodaje na kvadraturi.

Budzet idealno 700e, ako bas mora nategao bih do 800max.
Imam par dilema. Za dnevnu bih uzimao 2 florstendera, i razmisljam se oko
Jamo 506 i Mission mx4. Citao sam dosta dobrih kritika, ali kako ih nisam sam cuo (zivim u Nisu), misljenje zasnivam na review-ima, kao i dizajnom i performansama koje su napisane.

http://www.4audio.rs/product.php?id=1322
http://www.4audio.rs/product.php?id=1224

Muzika varira od jazza- acid jazza, deep housea, znaci cesto ima dosta basa ali volim i dobar raspon po celom spektru, znaci dosta cist i nezaseceren zvuk.
Mozda je bzvz da poredim, ali ako je neko slusao Bose QC 15 sluske moze da zamisli sta volim. Sve vucem preko kompa, bez ideje da kupujem plejere i prelazim na disk, jednostavno mi je eksploatacija u mp3u mnogo zgodna i nisam bas toliki audiofil da zrtvujem lagodnost upotrebe :)

Da li neko ima iskustva sa ovim kutijama? one su koliko sam video obe do 400-450e nove, tako da imam oko 250-300jura za pojacalo ili za risiver.
Sad, od sledeceg sto cu da napisem zavisi dosta toga.

Mislim se da u nekom daljem periodu kada se skupi kesh uzmem 2 bookshelf-a za spavacu sobu, pa da ne bih kupovao jos jedno pojacalo, da li je ok ici na risiver sa idejom da vucem na njega sva 4 zvucnika?
Ili je moguce vuci to na stereo pojacalu pa da po potrebi koristim odredjena 2, ali ne sva 4 u isto vreme?

Sta bi preporucili da se povuku ove kutije i sta mislite o toj varijanti za moje potrebe.

Tnx :)

oba izbora su bezveze što se tiče zvučnika kupi neke valjane polovne nemačke ili engleske ali očuvane do 300 evra da te bog vidi a ne ove kante što si pominjao.

U Nisu imas 4Audio prodavnicu, pa mozes da dobijes vise informacija i preporuka tamo, a ponesto iz njihove ponude mozes da vidis i cujes uzivo...
Btw, mission jeste engleska kutija

Btw, Mission je kineska kutija, trenutno i odavno. :) Kao i sve ostalo sto ce naci novo u 4audio... Moj izbor za 300e i 30kvm bi bio iskljucivo polovan zvucnik vise klase u odnosu na ove pomenute bizuterije.

Moj izbor za 300e i 30kvm bi bio iskljucivo polovan zvucnik vise klase u odnosu na ove pomenute bizuterije.

I polovno pojacalo.... mali je budzet za uredjaje koji bi ispunili 30kvm.
U stvari, nemoj da uzimas polovni zvucnik kako ti Nikk kaze... moras uzeti min 2. :p

zaboravio sam da napisem da sam prilicno gadljiv na polovnjake. :(

Zasto toliko ne valjaju ovi zvucnici? Citam dosta pozitivne kritike na netu. Sta bi onda novo u tom rangu? Vidim sad da su 500e mission a Jamo ispod 400.
Sta moze najbolje da se uzme do 450-500e, i koji risiver za 250 recimo ili pojacalo.

I jako bitno pitanje, gde niste nista komentarisali, jeste kako da razvijam sistem? AV ili stereo? U odnosu na spavacu sobu i dnevnu?

tnx

spavaca od cirke...
druga je dnevna koja je cirke...
Pošto su ti sobe ucirkane, svejedno im je šta ćeš da ubaciš. Nemoj da se ljutiš, ali kaže se "cirka".
S obzirom da ćeš da voziš mp3, bespredmetno je da razmišljaš o nekoj boljoj opremi. Uzmi to šta si naumio i uživaj. Ako uletiš u ralje audiofila, kreće igranka bez prestanka. Razmisli o Monitor Audio BX2, pročitaj malo o njima i nagradama. Ja uzeo skoro i zadovoljan sam.
Bez audiofilskih pretenzija, idi na AV koji ima izlaz za dodatni par zvučnika, valjda zona B koliko se sećam. To ti je najekonomičnije rešenje, jer u dnevnoj s njim možeš da guraš stereo, 5.1, plus stereo za spavaću, gde bi pomenuti BX2 legao k`o dupe na nošu.

Poslednja izmena:
HiFi je skup sport gde je kvalitet dosta visoko rangiran u ceni. Da li je nesto realno ili nije isto nam se hvata, situacija je takva kakva je. I pre 10-20-30god ti uredjaji koji su sada dobri polovnjaci bili su preskupi.
Da bi kako treba ozvucio 30kvm moras dati makar 1500-2000e. Moze to i jeftinije ali ukusi i rang kvaliteta variraju od coveka do coveka. Licno ne volim polovno ali ako se tebi licno dopadne to sto si naveo.... kupi....
Da li AV ili stereo? Mislis surround ili stereo? Duga prica.... Ako si iskljucivo orijentisan na 2ch muziku idi samo na stereo, ako volis filmove idi na surround. AKo volis i jedno i drugo (kao ja) idi i na jedno i na drugo.
Stereo je jeftiniji od surround kompleta, ima manji broj zvucnika a i pojacalo je prostiji uredjaj od AVR. Mozes ici na extra jak AVR koji i mnogo kosta ili kupiti stereo amp pa posle dodati AVR.....

zaboravio sam da napisem da sam prilicno gadljiv na polovnjake. :(

Zasto toliko ne valjaju ovi zvucnici? Citam dosta pozitivne kritike na netu. Sta bi onda novo u tom rangu? Vidim sad da su 500e mission a Jamo ispod 400.
Sta moze najbolje da se uzme do 450-500e, i koji risiver za 250 recimo ili pojacalo.

I jako bitno pitanje, gde niste nista komentarisali, jeste kako da razvijam sistem? AV ili stereo? U odnosu na spavacu sobu i dnevnu?

tnx

Nije da oni toliko ne valjaju (imaju zvucnih mana ko i svaki jeftiniji komercijalni zvucnik), nego ne vrede tih para (zvucno). Sviraju kao da su upola te cene. Naravno sve novo je prepumpano s cenom jer je u njoj i sam profit i trista drugih pljacki, a ne samo realna vrednost predmeta. A to sto si citao pozitivne kritike na netu, isto ti je kao sto su Lady Gaga i Justin Bieber svetske zvezde, a ustvari su k...c na biciklu. :D Dakle, zvuk ne citaj na netu, nego slusaj i uporedjuj ono sto cujes, pa na osnovu svog sluha i ukusa kupi ono sto ti ulazi u mogucnosti.
E sad, posto ne volis polovno, moraces hteo ne hteo da kupis neku od ove konfekcije koju pominjes. Ili njih, ili neki Kef, Monitor Audio, Yamahu, ili nesto peto. I znaj da ces zbog svog gadjenja prema polovnom sistemu izgubiti dosta na zvuku. Toliko da ces mnogo izbedariti kad kod nekog budes posle kupovine cuo polovan sistem od 700-800e (stereo pojacalo i zvucnici). Idi u Kalcu u 4audio, pa teraj Milana da ti prikacuje nesto sto mu ostalo po radnji sa onim NAD-om, i vidi jel ti to valja ili jok. Realno, salon je uzasan (mali i akusticki najgora varijanta- zidovi lokala od stakla), ali bar ces steci predstavu o karakteru zvuka koji ti uredjaji daju. Inace, kad sve to budes preneo u 30kvm, zvucace skroz drugacije.

Pre 20-ak godina sam imao mission koji nije bio ni kinez a bogami ni taraba, drugo vreme - druga prica (lepa), tako da se potpuno slazem sa spomenutom bizuterijom. Ali, covek rece da planira 700 eura, da je suzio izbor na mission ili jamo i da je iz Nisa, pa je moj predlog cini mi se bio logican jer tamo ne mora da kupi, ali moze da nesto od toga vidi i cuje uzivo sto nekad moze da pomogne. Ono sto je potpuno sigurno je da ce ta cifra tesko biti dovoljna za bilo koji od pomenutih ili neki novi ozbiljniji predlog, ali sta je tu je. Takodje, slazem se da je tema prilicno siroka i da bi svako imao neki svoj, drugaciji predlog(lako bi dosli do 10 puta vece cifre:)). Ono sto mislim da Bukinjo pre svega treba da odluci je hoce li stereo ili surround, pa da nakon toga krene od izbora pojacala (receivera), a tek onda o kutijama koje se "slazu" sa pojacalom. Naravno, treba znati i kakav zvuk voli i koliko zeljenog zvuka moze da ocekuje i dobije u zavisnosti od planirane kolicie novca. Jeste malo komplikovano, ali vredi prvo dobro razmisliti pre kupovine i ako je moguce poslusati kako sve to zvuci, jer dzaba sve ako posle ne budes zadovoljan a ovakve stvari se ne kupuju bas cesto.

Reci cu ti isto sto sam vec napisao u jednoj slicnoj temi.
Nemoj kupovati zvucnike kod nas. Vise ti se isplati da sednes u kola i odes do Madjarske ili Bugarske.
Burazer je, potpuno neplanirano, u Segedinu pre skoro 2 meseca kupio Jamo S426 za 30.000 ft~100e, koji su u 4audiju u tom trenutku kostali ravno 243e, pa ti vidi.

Hvala ljudi na pomoci.
Da ne odgovaram po imence gledacu da u poruci dotaknem sve sto ste pisali ili vecinu.

Ja def. zelim dobar (tj najbolji za te pare) stereo zvuk u dnevnoj, znaci 2 zvucnika,
sa idejom da se na isto pojacalo povezu jos 2 manja bukselfa u spavacoj.

Ovde imam firmu i mogu preko nje da ih uzmem sto mi dodje 18% jeftinije? Ne? toliki je pdv na tu opremu?
Sa druge strane, vidim da player daje 5% popusta na prvu i 10% na drugu komponentu, i kad to izracunam ispada mi prilicno jeftinije ako kod njih uzimam opremu. Mada oni imaju potpuno drugaciji asortiman.

Ako bih gledao polovno, nekako se ne usudjujem da uzmem nesto staro za 700e, u tom slucaju ne bih dao preko 400e max za sistem. A verujem da mu dodje na isto kvalitet vise manje ili se varam?

Konkreno, nisam presekao bas za Jamo ili Mission, nego mi to sto vidim najbolje lezi u odnosu cena/izgled/performanse, ali def. cu morati da odem i cujem to sto se nudi.

Da li cu osetiti razliku u zvuku izmedju stereo pojacala od 300jura ili avr-a za iste pare? pod pretpostavkom da samo vucem mp3 sa kompa?

Neki su me usmeravali na wharfedale za slicne pare, mada cujem podeljena misljenja.

Takodje, ono sto me sada zbunjuje jeste sledece. Pored muzike gledao bih tv i filmove, primarno filmove.
Da li mogu preko stereo pojacala da vucem i filmove sa kompa? ili to mogu samo preko avr-a? I koja je kvalitativna razlika?

Player je druga prica, tamo mozes naci Onkyo, Klipsch itd ali ne menja situaciju. Preslusaj pa presudi....
Evo ti sajt Niskog proizvodjaca zvucnika http://www.ml-acoustics.com/ pravi vrlo zanimljiva resenja pa izdvoj vremena i proveri o cemu se radi.

Hvala ljudi na pomoci.
Da ne odgovaram po imence gledacu da u poruci dotaknem sve sto ste pisali ili vecinu.

Ja def. zelim dobar (tj najbolji za te pare) stereo zvuk u dnevnoj, znaci 2 zvucnika,
sa idejom da se na isto pojacalo povezu jos 2 manja bukselfa u spavacoj.

Ovde imam firmu i mogu preko nje da ih uzmem sto mi dodje 18% jeftinije? Ne? toliki je pdv na tu opremu?
Sa druge strane, vidim da player daje 5% popusta na prvu i 10% na drugu komponentu, i kad to izracunam ispada mi prilicno jeftinije ako kod njih uzimam opremu. Mada oni imaju potpuno drugaciji asortiman.

Ako bih gledao polovno, nekako se ne usudjujem da uzmem nesto staro za 700e, u tom slucaju ne bih dao preko 400e max za sistem. A verujem da mu dodje na isto kvalitet vise manje ili se varam?

Konkreno, nisam presekao bas za Jamo ili Mission, nego mi to sto vidim najbolje lezi u odnosu cena/izgled/performanse, ali def. cu morati da odem i cujem to sto se nudi.

Da li cu osetiti razliku u zvuku izmedju stereo pojacala od 300jura ili avr-a za iste pare? pod pretpostavkom da samo vucem mp3 sa kompa?

Neki su me usmeravali na wharfedale za slicne pare, mada cujem podeljena misljenja.

Takodje, ono sto me sada zbunjuje jeste sledece. Pored muzike gledao bih tv i filmove, primarno filmove.
Da li mogu preko stereo pojacala da vucem i filmove sa kompa? ili to mogu samo preko avr-a? I koja je kvalitativna razlika?

Dobar stereo zvuk (za bilo koje pare) i mp3 kolekcija ne idu u istoj recenici. Videces i sam ako budes uzeo neki sistem. Ako poredis polovan sistem od 400e i nov od 700e... pa tesko da ce nov biti opet bolji, pod uslovom da se probere polovno kako treba i ono sto vredi. Player nemas ovde, narucivao bi napamet uredjaje od njih (osim ako bi otisao do BG). Filmove mozes da gledas i na stereo sistemu sa kompa, zasto ne bi mogao... A ako poredis AVR i pojacalo od 300e... pa i jedno i drugo su igracke, s tim sto AVR je veca igracka za te pare. Zapravo, pojacalo od 1000e i AVR od 1000e, ili bilo koja ista cena ove dve komponente, gotovo uvek ce pojacalo davati bolji stereo zvuk, sto je i logicno ako se pogleda kompleksnost obe masine i ulozene stvari u njih. A ako ti treba i neki stereo sistem za drugu sobu, to mozes uvek da izvedes sa stereo pojacalom koje ima A i B zvucnicke izlaze i selektor za njih, pa kad ti treba jedan sistem, pustis recimo A izlaze, a kad ti zatreba u spavacoj sobi, prebacis samo na B. To nije nikakva nauka niti razlog da se bacaju pare na AVR zbog dva odvojena stereo sistema. I za te pare i ne pomisljaj da gradis nov surround sistem. Jedva ces imati za pristojan AVR neke srednje klase.

Gde je u Kalci 4audio? Bio sam ali ga nisam nasao, na sajtu nema info-a?

Tnx

Ako se ne varam, to je prvi sprat, lamela B, ulaz suprotan od Pobedine, iz one sporedne ulicice. Gvlado, potvrdi jel tu, ja ga uvek po instinktu nadjem kad mi treba.

Ako se ne varam, to je prvi sprat, lamela B, ulaz suprotan od Pobedine, iz one sporedne ulicice. Gvlado, potvrdi jel tu, ja ga uvek po instinktu nadjem kad mi treba.

Ja po instinktu odem u frizider a ne u 4audio :D
Popni se na prvi sprat pa idi redom, u istoj je lameli sa Happy house.
Jesi pogledao link za ML acoustic?

ml je dosta iznad mog cenovnog ranga koliko sam naso cene.

Ici cu danas do Kalce ponovo, bas me zanima sta imaju i da cujem nesto bolje od mog logitech sistema :).

Konkretno iz 4audio ponude zanimljiva su mi po dizajnu AA pojacala, cak i ovo najjeftinije MAP101 ili pak 105 s obzirom da je na akciji skuplji samo 60tak evra a to mi ulazi u cenovni rang knap, kakav je kvalitet u pitanju? citao sam neke reci hvale ali ne previse...
javljam sta sam uradio u 4audiu

Poslednja izmena:
Ljudi caos,
bio do 4audia i cuo par florstendera i sve je to jako slabo bilo, neke jeftine mission i mislim da su bili monitor audio studio...

generalno, mislim se da mozda uzmem kao kvalitetnu a ne pretencioznu opciju Monitor Audio Bx2?
Cujem sve reci hvale. Jedino je sto bi isli na sobu od nekih 30tak m2, i plasim se da se ne izgubi bas i zvuk.
Recimo, zadovoljan sam jacinom logitech-a z2300 koji koristim u ofisu od 66 kvadrata. Glavna prostorija je preko 35 i ta jacina mi je skroz ok.
Kapiram da bi ovi bx2 trebali da budu definitivno jaci ?

Sad je pitanje, sa kojim ih pojacalom upariti. Da bude npr do 300e max. Ili da to bude risiver koji cu da nadogradim na neki surround kroz vreme (samo u slucaju da bx2 recimo nisu dovoljno jaki).

tnx

...

generalno, mislim se da mozda uzmem kao kvalitetnu a ne pretencioznu opciju Monitor Audio Bx2?...
Milo mi kad` ljudi poslušaju moj savet;)
Nemoj da očekuješ čudo od njih, ipak su to mali zvučnici, jedino što daju kvalitetan zvuk. Ako hoćeš "rokanje basa", dodaćeš kasnije woofer. Generalno pravilo: ako hoćeš ekonomično rešenje gde su sve gimnastike moguće, onda neki av receiver. Ako hoćeš vrhunski kvalitet zvuka, onda dobro stereo pojačalo/tuner/cd... ili av receiver od +1000€.

Evo mene nakon nekog vremena,
konacno znam gde se smestam i gde ce biti zvucnici :).
Otprilike cu za mesec dana znati i tacno sa budzetom kakav sam zato sto je dosta varirao gore dole.

Evo je osnova stana.
Sta mislite, ovo je dnevni boravak sve, osmislio sam ga kao celovit prostor koji nema zidove, pa je tu samo delimicno izdvojena kuhinja ali ni tu ne postoje vrata i klasicni zidovi...
ovo ima ukupno 42m2, i cini mi se da ce se mali bx2 izgubiti tu ili nece?
kapiram da necu smeti da gruvam mnogo svejedno ali se plasim da ne budu preslabi?

Cak se mislim ako se otegne budzet ta uzmem bx5 starijeg brata koji kapiram da bi zadovoljio u potpunosti?
takodje se mislim da uzmem Advance Acoustic MAP 101 posto mi je sada na akciji 260e i kazu da je za tu cenu idealno, jedno sto ima samo 2x45w, a bx5 traze izmedju 30-150, mada kapiram da vuce bez problema bx2?

stanxu.jpg

Poslednja izmena:
Bice ti tu BX2 itekako mali za toliku kvadraturu/kubikazu prostora. Cak ni BX5 nije za takav prostor, al bi se bolje snasao opet. Polozaj zvucnika ti nije najbolji tu kako si zamislio, jer bi ti desni zvucnik bio u samo cose do zida, a drugi na otvorenijoj poziciji, i zvuk ti se ne bi podjednako sirio u prostoru. Bolje prebaci ceo sistem na mesto kauca ili sta je vec ovo levo do zida, tako da se zvuk prostire duzinom prema kuhinji (ako je ikako izvodljivo posto sama skica i realni izgled prostora ne moraju da imaju puno slicnosti). Ovako kako bi ga postavio, ne znam gde bi sedeo kad bi slusao sistem, posto ti ovaj kauc stoji bocno od njega, a bolje je u svakom slucaju da bude naspram njega i da tu sedis.

Da da,
pa da li je moguce da su bx5 cak toliko tanki za sobu?

Kapiram da postavka nije idealna zato sto se zvuk ne pruza po duzini prostora ali mi ne odgovara postavka oko kauca, najvise cu vremena da boravim negde u centru sobe ili za racunarom sto znaci da ce zvuk doci do mene sigurno,
dakle to je to, gledam samo da izvucem maksimum iz datog do nekih 800evra max sve zajedno.

Ono sto me zanima konkretno a jako mi je bitno da to ukapiram brzo zbog elektricara koji radi u stanu sada,
koji mi kablovi sve trebaju za sledece veze

racunar-tv
racunar-pojacalo
tv-pojacalo
?

Sad def imam problem da za novac koji imam napunim taj prostor muzikom.

Ja ovde gde sam trenutno u 66 kvadrata (jedna prostorija 40 isto) imam samo z2300 i to mi je dovoljno jako (osim kvaliteta naravno), pa mi je cudno da bx2 a kamo li bx5 nece da zadovolje snagom?

Da da,
pa da li je moguce da su bx5 cak toliko tanki za sobu?

Ja ovde gde sam trenutno u 66 kvadrata (jedna prostorija 40 isto) imam samo z2300 i to mi je dovoljno jako (osim kvaliteta naravno), pa mi je cudno da bx2 a kamo li bx5 nece da zadovolje snagom?

Bez uvrede, ali ti izgleda uopste nisi cuo iole kvalitetan sistem ili sistem za muziku uopste.
Napuniti 40kvm kvalitetnim zvukom uopste nije lak posao ali ako je tebi taj Logitech dobar - ne menjaj ga.
Ako budes imao hdtv i stereo pojacalo, onda ti trebaju hdmi kabl (pc > tv) i 2x analogni stereo interkonekt.

Slusao sam i ja jako skupe lampase ali ne puno puta,
rekao sam da mi logitech nije slab a itekako je raspad zvuk...

sad, umesto da kritikujes mozes lepo da napises sta mislis da mi je od koristi jer sad za razliku od pre par meseci imam formiran prostor u kome sam...

Tnx

@Bukinjo
Mozda nisam kompetentan da ti dam bas dobar savet ali mislim da za nekih 450 evra mozes kupiti par novih zvucnika KEF C7 i od ostatka do 800 evra kupis neki stereo risiver a kasnije ako ti treba dokupis kad imas love neki "valjda" aktivni vufer koji mozes da prikljucis na taj risiver (cenjenim forumasima koji se bolje razumeju u ovu materiju izvinjavam se unapred ako sam pogresio u vezi vufera tj. da li treba biti pasivan ili aktivan, i ako sam pogresio u vezi saveta za zvucnike), ja sam skoro kupio par ovih zvucnika i bez obzira sto to nije visoka klasa zvucnika mogu da kazem da zvuce dosta ozbiljno i smesteni su u prostoru od nekih 40-ak kvadrata i vrlo su zahvalni za pozicioniranje.

Poslednja izmena:
Slusao sam i ja jako skupe lampase ali ne puno puta,
rekao sam da mi logitech nije slab a itekako je raspad zvuk...

Slusao si lampase.... super, neki vole, neki ne obojeni zvuk koji lampa pravi. Imas skupe i tranzistorce ali dobro...
To sto ti kazes ima snage ali ne valja zvuk jeste veliak distorzija, krivljenje zvucne slike, sum koji se javlja i smeta ti usima pa ti mislis da je glasno.
Kvalitetan sistem treba u velikoj prostoriji da zvuci cisto, prirodno, bez ikakvog napora u usima ali zbog velicine prostorije i naravno vece snage koju koristi, da ti moze docarati sto bolje ceo zvucni spektar kao na koncertu (ili sto pribliznije).

Dotle dokle god to bude bilo istina. Poslusaj, progooglaj, popricaj sa drugima (npr i sa DJ, sa Demoniom) i svako ce ti reci da lampa farba zvuk, nekome to prija nekome ne. Kako to DJ kaze: "distorzija zvuka u obliku harmonika". Heh...
Nisam rekao da je po default tranzistor i dig zapis best of the best, ali stekao sam utisak da ako neko pomene lampasko pojacalo da to zvuci kao kraj univerzuma, sama granica postojanja i nedostizni etalon perfekcije zvuka.... ali nije, ni pod razno.
Zvucna slika je senka koja nastane odbijanjem zvucnih talasa o tapete te tako mozes videti ono sto slusas. Mozda kad slusas mzuiku, zazmuris i imas utisak da su izvodjaci sa instrumentima tu pored tebe, da ih mozes tacno locirati gde se nalaze i cak provaliti vazduh izemdju njih tj njihov tacan polozaj na pozornici.
Ti moras uvek da kontriras ili ce opet Garson da brise pola postova da ispadne da lazem?

Nazad
Vrh Dno