Šta je novo?

Dell U2412M IPS/LED

Na HPu su postolja vrlo masivna, nije tu razlika da li je LED ili ne, Jednostavno su to masivni monitori, nema tu klimanja kao kod Della. ;)

Pa kad uporedis sa nekim HPom klima se. :) Mislim i ja imam Dell sada, pre sam imao HP 1965LP, pa znam o cemu pricam. :p

Dobro, brate, ti ocito imas nekog klimavog DELL-a, taj tvoj pimerak je takav... ni kod mene se nista ne klati, bar sa te strane nemam zamerke :)

Probajte da kucate malo "zustrije" na tastaturi, pa mi onda recite da li se klima i trese bilo u2311 ili u2412. ;)

Sad upravo probah... bijem k'o nenormalan, ali nista, ne klati se... mada, mozda mi je to do dobrog stola :p

Dobro, nisam mislio da se klati dok kucam, ali nije ni izbliza cvrsto kao kod starog HPa.

Mozda je glupo pitanje ali dali neko zna koliko bi me kostala carina za ovaj monitor posto kod nas je 370 eura
pozz.

Pa vidi kolika je carinska stopa za Makedoniju, ne ocekujes valjda da mi to znamo? :)

Kod nas je 10%...

Proverio sam za robu do 300e carina 0% e sad jos da se resim i idem kod vas malo na shoping:wave:

Dal' me zezas... do 300 evra?!? :zgran:
Kod nas je do pisljivih 100 :wall:

Inace, vidi da vratis PDV, kada si vec drzavljanin druge zemlje... iskoristi sve sto mozes :)

Evo bas sada citam zakon i kao sta kazes ti moze da se povrati PDV samo jedno nije mi jasno kako to samo ovi monitori da su toliko jevtini kod vas drugo je sve isto

Nije ni meni jasno...

Evo bas sad gledam televizore, da vidis samo koliko su skuplji kod nas nego u susednoj nam Madjarskoj npr., glava da te zaboli.
I to da bude sve regularno, sa uvozom, te carinom i PDV-om... nikakvo muckanje da ne bude.

iskreno nisam procitao temu ali danas sam dobio ovaj monitor i evo par reci:

za te pare je SUPER (~260e.)!

brzinski test za monitor: http://www.lagom.nl/lcd-test/

mane:

- ako kontrast ne stoji na 75 fale boje!
- color banding koji se menja u zavisnosti od setovanja kontrasta - odredjene nijanse boje imaju banding i sve se to menja u zavisnosti od toga koji ste contrast setovali!
- uglovi nisu bas za pohvalu

vrline:

- cena
- ergonomija: podesavanja po visini i svim mogucim uglovima nije moglo bolje :)
- setovanje za Mac gamu
- cena

i monitori imaju neki cudan problem sa sivom bojom - kao da trepere na odredjenoj sivoj boji.

npr. pozadina na ovom linku treperi toliko da je neprijatno za gledati posle par sekundi.

treperi bas, bas primetno, kao neki sporiji stroboskop.

Hmm. Kod mene je ok. Koju reviziju panela imas?
Poz

I kod mene je u redu, nema tog treperenja. Meni je A00 revizija.

imam dva 2412m monitora, kupljena su u isto vreme. evo sad gledam u drugi i tu nema treperanja.

oba su zakacena na isti laptop... mada sad kad razmislim, onaj drugi sto treperi nije isto podesen kao i ovaj na kome sada kuckam. provericu jos jednom onaj drugi...

imam dva 2412m monitora, kupljena su u isto vreme. evo sad gledam u drugi i tu nema treperanja.

oba su zakacena na isti laptop... mada sad kad razmislim, onaj drugi sto treperi nije isto podesen kao i ovaj na kome sada kuckam. provericu jos jednom onaj drugi...

Sad sam i ja probao i ne treperi nista. Revizija je A01.
Sto se treperenja tice, desavala mi se takva situacija sa nekoliko monitora, da hoce u slicnim uslovima da trepcu, ali samo kada su bili prikaceni na analogni ulaz. Prebacivanje na DVI je sredilo problem.

Poslednja izmena:
Razmišljam se da zanovim monitor, pa gledam šta mi je trenutno na raspolaganju.

Konkretno gledam U2412M koji je kod nas 24.000 dinara i HP LP2475W koji bi me izašao oko 34000. Oba su 24", 1920x1200 16:10.

Dell je e-IPS panel sa 6-bit+AFCR, dok HP ima H-ISP 8bit panel.

Kod HP je responce time 6ms (GtG), 12ms (on/off).

Dell ima LED backlight i standardni color gamut, a HP ima advanced W-CCFL lampe i wide color gamut (92% of the NTSC). Kod HP-a su default setovanja jako loša, ali kalibracijom manje više na svim sajtovima postigli fantatične rezultate.

U suštini HP je po specifikacijama i review-ima dosta bolji, ali ne znam da li vredi 100€ više? Ne menjam monitor često, al kad ga već plaćam, ne bih da razmišljam posle duže vreme.

Pošto je LP2470w HP Premium serija ima zero-bright dot garanciju sve tri godine - ja sam jedan od onih koje i jedan loš piksel nervira :) , pa bi mi to značilo.

Da li je iko kod U2412 primetio da ima lošije gradijetne, pošto je samo 6bit panel? Tj da li su na određenim bojama primetni prelazi i sl.

Poslednja izmena:
moj burazer ima HP2475 kupljen pre cca. 2 godine.

Dell 2412m ima osetno bolje pozadinsko osvetljenje ali isto tako se vidi color banding i to katastrofalno!

pokusacu sad da ga slikam da vidis o cemu pricam, i sto je najgore color banding se bukvalno menja u zavisnosti od setovanja kontrasta. sa druge strane, kad gledas fotografija, to se ne primeti a tu bih rekao da dolazi do izrazaja pozadinsku osvetljenje koje je stvarno ujednaceno i dobro.

To baš i pitam, jer svako ima neki svoj kriterijum za to šta mu smeta/ne smeta kod monitora.

Konkretno meni najviše smetaju redom: loši pikseli (HP tu ima prednost zbog garancije), color banding, backlight bleed.

Ne smeta mi input lag (koji bi inače kod oba trebalo da je OK) i ne patim od toga da li je backlight LED ili CCFL, bitnije je kako je urađeno/izvedeno.

Inače, HP bi od 2009 na ovamo trebalo da je promenio panel u LP2475w, počeli su sa S-IPSom pa prešli na H-IPS iako su zadržali istu oznaku modela???

Poslednja izmena:
evo slike.

crvenim sam podvukao gde se vidi color banding (raster, nazovite ovo kako hocete), posledicu 6bitnog panela, elektronike ili ko zna cega. (sliku pogledaj u 100% zoomu)

u svakom slucaju, kako menjas kontrast tako ce se ova anomalija pojaviti ne drugom mestu, tj. drugoj nijansi. ovo konkretno je sa kontrastom 68. inace bilo koji drugi kontrast osim 75 "jede" boje.

Prilozi

• dell2412m.jpg
    dell2412m.jpg
    767.4 KB · Pregleda: 218
Poslednja izmena:
OK, hvala za info.

Probaću da pogledam prvo LP2475w, nažalost trenutno kod uvoznika samo jedan na stanju, al dobro, može i da bude dobar primerak :)

Nekako sam naklonjeniji HP-u iz privatnih razloga, Dell mi je mnogo povoljniji cenom, ali me najviše plaši to što je 6bit panel i koliko je primetan color banding.

ako ga trazis, naci ces ga :)

npr. pozadina u Aperture je sive boje i pri kontrastu od 75 se vidi na celoj povrsini ono sto sam podvuka u screenshotu: cela siva povrsina kao da ima vertikalne straftice.

sa druge strane, pozadinsko osvetljene mi je ogroman plus na Dell-u. Ako obradjujes fotografije najverovatnije neces videti sve boje na Dellu ali ne verujem da ce ti to smetati. mada moram reci da sam se iznenadio kako se Dell nosi sa npr. svetlim detaljima - stvarno prikazuje i najmanja odstupanja od bele boje dosta dobro!

http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php npr. na ovom testu se vidi siva vec od 253.

ako radis u autocad-u ili slicnom programu gde imas velike povrsine jednake boje, mislim da bi color banding, odnosno one vertikalne straftice, bas smetale.

ja glasam za Dell.

btw ako budes u prolazu mozes kod mene pogledati i Dell i HP jedan pored drugog ;)

Ok, pogledaću oba, a probaću i HP ZR2440w koji je brat blizanac Dell-ovom U2412M - iste specifikacije, isti panel.

HP će me verovatno izaći koju hiljadu više, al dobro.

HP LP2475W je pandan Dell U2410, s tim sto Dell ima jacu cenu.

koliko sam video:

HP LP2475W i Dell U2410 su manje više isti: H-IPS 8bit paneli sa W-CCFL backlightom, 1900x1200, po netu videh da su im paneli identični - ako se ne varam LG sa istom oznakom. Oba su malo stariji modeli, tj. već se par godina prodaju.

Takođe isto tako su HP ZR2440W i Dell U2412M isti: e-IPS panel 6-bit+AFCR sa W-LED backlightom, 1900x1200, i opet izgleda koriste identične panele.

Stvar se vriti oko toga da li neki ima ili nema neki ulaz, kako izgleda, kakav je stalak i naravno koja je cena.

Pošto mi je firma zvanični servis za HP, zbog garancije bih išao na HP, jer znam da će mi sigurno biti ispoštovana garancija za 0 bad i 0 bright piksela za sve 3 godine (pošto su oba HP Performance monitori), da neću morati da se oko toga natežem s uvoznicima, servisima i sl.

Poslednja izmena:
Vrh Dno