Šta je novo?

6 godina Xp-a

Cartman

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Verovatno je bilo ovakih "hvalospeva" u cast XP-a, sto ne znaci da ih ne treba biti jos. :smoke:

Dakle, posle, skoro, 6 godina rada na mojoj pc makini, XP ide u "penziju". Nista mu ne fali, sve radi, sve je radilo, bez ikakvih problema skoro 6 godina. Na makini su menjani samo hdd i napajanje. Nije bilo reinstalacija, raznih "repair-a". Samo su dodavani novi programi i poneki program je deinstaliran.
Moram da priznam da sam u poslednje 2 godine instalirao samo par programcica. Redovno sam osvezavao firefox i av program i to je to.

Da nije bilo novogodisnjeg odmora, mislim da jos ne bih aktivirao novu makinu sa Win 7. Inace, nova makina je cekala spremna vec 2 meseca, a mene je mrzelo da napustam postojeci konfor ;)

Tranzicija na nov komp i OS je prosla glatko, a najvise zahvaljuuci Eudori. Taj bajati email program sam prebacio na novu makinu tako sto sam iskopirao Eudora folder i izvukao precicu na desktop. Vrh ,)

Pozdrav

Hristos se rodi

Srecna Nova godina!

Prilozi

• sysinfo.png
    sysinfo.png
    24.1 KB · Pregleda: 233
Moj poslednji XP je iz februara 2007. Od tada sam promenio 3 ploce i svega ostalog. Na najnovijoj masini je dobio mesto na 2. mestu za bootovanje, ybg 7-ica je zauzela prvo. Drzim ga jos uvek samo zato jer imam periferije koje mi 7-ica ne prepoznaje (nema drajvera).

uf ja se sa XP-om ne družim još od prve bete za Vistu, kako ste izdržali samo toliko dugo?

Takodje, od prve bete Viste sam uklonio XP stinkera, ne zelim ni da ga se setim, daleko mu lepa kuca.:mad:

Ja ga neću mjenjati dokle god bude moglo :D
Na poslu radim sa sedmicom i ne vidim u čemu je fora, jedino eto vremenom drajveri će postati problem.
Ali neće xp tako brzo da ode.

Na ocevoj masini takodje imam xp,malo mladji od tog, instaliran u prolece 2006. :D .

A sto se mene tice, ja sam, pretpostavljam medju poslednjima, negde u oktobru 2011. definitivno presao na Windows 7.

A eto nama i osmice u dvoristu uskoro, a mi se i dalje igramo sa dinosaurusima :type:

Bilo bi fino da se javi neko ko toliko dugo koristi neki drugi "non M$ OS" :p
Znaci, svaki dan, za sve i svasta (media player, surf, gameing, development...)

Drzim ga jos uvek samo zato jer imam periferije koje mi 7-ica ne prepoznaje (nema drajvera).

Ja sam iz tog razloga koristio virtuelnu masinu skoro godinu dana (dok nisu napisali prostojan x64 driver za stampac).

Au, svaka vam cast. Meni ni jedan sistem nije izdrzao duze od godinu dana na masini.

Ja ga neću mjenjati dokle god bude moglo :D
Na poslu radim sa sedmicom i ne vidim u čemu je fora, jedino eto vremenom drajveri će postati problem.
Ali neće xp tako brzo da ode.

A sto se mene tice, ja sam, pretpostavljam medju poslednjima, negde u oktobru 2011. definitivno presao na Windows 7.

HaHa - ja sam jos na XP-u, a ovi sto ga pljuju su neki klinci kojima se svidja sarenis :p

***, i Spider Solitaire su uspeli da unakaze, a da ne pricamo o drugim stvarima :S:

Ja sam iz tog razloga koristio virtuelnu masinu skoro godinu dana (dok nisu napisali prostojan x64 driver za stampac).

Ja cu probati da namestim VirtualBox tako da na Internet idem iz Guest XP-a, a da mi Host bude Sedmica, mada je to vrhunska zahebancija :wall:

@Cartman,
nisi imao potrebu nijednom da formatiraš i reinstaliraš sistem tokom 6 godina, zbog usporenja sistema, virusa itd.. ?

Cartman, imas podsekciju foruma Linux, kao i Apple-ovo cedo pa vidi koliko ima aktivnih korisnika. Ako te interesuje ... ;)

@Cartman,
nisi imao potrebu nijednom da formatiraš i reinstaliraš sistem tokom 6 godina, zbog usporenja sistema, virusa itd.. ?

Ne... ne mogu sad da nadjem scrshot odakle se vidi koje sam imao probleme.
Dakle na C particiji je samo windows i sl.
Na d particiji su "my documents" i "Program files"
Postojala je temp particija :)
Od samog starta sam postavio sistem po nekim mojim zamislima i to je to. Nema usporenja, slaba fragmentacija i sl.

Od virusa sam 2 puta pokupio nesto, ali i tu imam foru za ciscenje :)
POtrebni su brzi prsti i nisam morao da ga reinstaliram.

HaHa - ja sam jos na XP-u, a ovi sto ga pljuju su neki klinci kojima se svidja sarenis

U velikoj si zabludi da je u pitanju samo sminka. Win7 je mnogo stabilniji i bezbedniji sistem od XP-a.
Osnovna karika u lancu zastite jednog sistema nije antivirus, kako mnogi misle, vec azurirani OS.
Razlika izmedju XP i Win7 je po pitanju bezbednosti ogromna u svakom pogledu.

Ako si u mogucnosti da predjes na win7, uradi to sto pre, jer ces u protivnom ubrzo biti osudjen da budes inficiran (brzina razvoja novih malicioznih softvera).

Dzaba si zatvorio vrata (AV) kad ti kuca ima gomilu skrivenih ulaza.

U velikoj si zabludi da je u pitanju samo sminka. Win7 je mnogo stabilniji i bezbedniji sistem od XP-a.

Upravo sam zbog ovoga i zapoceo temu. Da se ne lazemo, Xp mi je bio piratski. Izdrzao je 6 godina, a mogao je jos.
Ako neko potrazi na googletu, mislim da moze lepo da "okrpi" XP u borbi protiv zlonamernog softvera.

Mada, verovatno i kvalitetan hardware ima ulogu u "dugovecnosti" sistema. Na oglasima sam vec prodao pola :)

XP... Bese to dobar OS.
Sad koristim sedmicu, a poslednji put sam je na svom racunaru instalirao 27.03.2011. godine. Sad mi vec polako smeta i uskoro cu da reinstaliram. Radi lepo, ali volim da "slucajno" pobrisem pola ili vise gluposti koje imam na hardu, pa da onda promenim i OS.
Ne znam zbog cega, mozda mi smeta kad sve radi kako treba. :d
Od momenta kad sam ostavio XP, nisam imao nikakvih problema sa virusima. AV ne koristim. Mozda sam samo sazreo u pogledu koriscenja racunara.

Osnovna karika u lancu zastite jednog sistema nije antivirus, kako mnogi misle, vec azurirani OS.
Razlika izmedju XP i Win7 je po pitanju bezbednosti ogromna u svakom pogledu.

Ako si u mogucnosti da predjes na win7, uradi to sto pre, jer ces u protivnom ubrzo biti osudjen da budes inficiran (brzina razvoja novih malicioznih softvera).

Jeste, to sam cuo vise puta, ali dzaba kad se nekih navika ne odricem lako, a i ne mogu brzo da se naviknem na novo okruzenje. Primera radi, Show Desktop je na Sedmici desno umesto levo, kao sto je bio godinama itd...

Plus sto ne mogu da instaliram omiljeni firewall...

Preci cu, ali ne bas odma' u potpunosti - prvo moram da se malo naviknem :D

I 98-icu sam koristio dok mi nije zatrebao NTFS, a potpuno sam je se okanuo 2007. ili 2008. :d

Jeste, to sam cuo vise puta, ali dzaba kad se nekih navika ne odricem lako, a i ne mogu brzo da se naviknem na novo okruzenje. Primera radi, Show Desktop je na Sedmici desno umesto levo, kao sto je bio godinama itd...

Plus sto ne mogu da instaliram omiljeni firewall...

Preci cu, ali ne bas odma' u potpunosti - prvo moram da se malo naviknem :D

I 98-icu sam koristio dok mi nije zatrebao NTFS, a potpuno sam je se okanuo 2007. ili 2008. :d

Ja se ovime ne bih hvalio već bih uši pokrio :p

Show desktop na sedmici je mnogo intuitivniji nego ona ikonica sa ranijih sistema. Kada se navikneš mnoogo je brži pristup čistom desktopu. Plus je tu peek i ostale džidža bidže.

Pominjati firewall u 2012. godini je... ok ako si administrator nekog ozbiljnog sistema ali za kućnu upotrebu u vremenu rutera pa i ADSL kablovskih modema pa i samog firewall-a ugrađenog u sedmicu, stvarno bezveze. Nije Zone Alarm propao jer je njihov FW loš već zato što danas to retko kome treba.

Ako Win nastavi da kopira konkurenciju i unapređuje se (a hoće) ni ove gluposti poput internet security i complete security sistema neće niko kupovati i cela ta ekipa će morati da nađe novi biznis, na čelu sa Kasperskim.

A ovo za 98-icu je... stvarno nemam reči. Pa to je bila sramota od operativnog sistema, pogotovo piratske verzije koje su ovde "deljene". A to što ti nije trebao NTFS je priča za sebe.

Ma svi treba da se vratimo na FAT16 i Windows 95, sve to na Pentiumu kecu eeee to su bila vremena (i dobar operativni sistem) /sarkazam off

@ KAmikaze Ti si bas hard core :D

Ja se samo sećam da sam kao klinac od 15 leta progledao kada sam stavio prvi pravi home OS od Microsofta, Windows 2000 (konačno su se smilovali pa spustili serverske tehnologije među običan narod). Pre toga žestoke muke sa OSom a od tada minimum problema ali ih je bilo, sve do Win 7 za koji treba biti majstor pa učiniti nestabilnim.

@KAMIKAZE - Garnt koristiš i na XP-u onaj win98 look i mjuz slušaš na winampu 2.xx ili ako baš imaš 5.xx on ima skin od 2.xx :d

Šalim se malo, svako koristi šta mu odgovara, XP je već posle SP1 postao OK sistem i meni je bio bolji od Viste (dobro posle se i ona popravila sa SP-ovima, ali ja nikada nisam prešao na nju). Win7 sam probao iz radoznalosti i ostao sam na njemu do danas, radi stabilno kao i prvog dana instalacije. Naravno u početku sam instalirao dual boot, ali pošto za mesec dana ni jednom nisam ušao u XP, on je otišao u zasluženu penziju.

Ne znam zasto hejtujete XP. Ja sam probao W7 i ne odgovara mi. Nedostaje mi klasicni start meni i previse prostora na ekranu je potroseno na okvire prozora.
Na laptopu imam XP star vise od 4 godine.. nikada ni jedan jedini problem. Nemam AV i FW programe. Ukljucen je samo onaj standardni firewall. Nikada nisam zakacio virus. Bice XP dok ne crkne masina. Posle toga dizem ruke od windowsa i prelazim na Linux.

@yooyo, pa smanji debljinu okvira prozora, mislim da se border padding zove property u Appearance settings.
BTW, ja na gnome moram da povećavam okvire, default je jedan pixel i teško se hvata za resize. To je i OS X tek od Liona rešio kolko znam, (slabo sam koristio OS X pre Liona).

Nedostaje mi klasicni start meni i previse prostora na ekranu je potroseno na okvire prozora.

Ovo veoma jednostavno mozes da sredis

Prilozi

• 2012-01-08_104857.jpg
    2012-01-08_104857.jpg
    20.7 KB · Pregleda: 115
Ja se ovime ne bih hvalio već bih uši pokrio :p

Ne hvalim se, ali nisam u fazonu da odmah prelazim na nesto novo, samo zato sto je novo, kad mi staro odlicno zadovoljava potrebe :trust:

Show desktop na sedmici je mnogo intuitivniji nego ona ikonica sa ranijih sistema. Kada se navikneš mnoogo je brži pristup čistom desktopu.

Mozda je intuitivnije novim korisnicima koji prvi put sedaju za racunar, ali meni posle visegodisnjeg koriscenja i navika koje sam stekao nikako nije intuitivnije, vec smatram za obicnu glupost :vomit:

Nije Zone Alarm propao jer je njihov FW loš već zato što danas to retko kome treba.

Ni meni ne treba Zone Alarm, ali mi je Atguard itekako neophodan :D

A ovo za 98-icu je... stvarno nemam reči. Pa to je bila sramota od operativnog sistema, pogotovo piratske verzije koje su ovde "deljene". A to što ti nije trebao NTFS je priča za sebe.

Meni je dobro radila 98-ica SE, a za NTFS nije nista cudno - nisam na HDD-u od 20GB baratao fajlovima vecim od 4GB :eyebrows:

@KAMIKAZE - Garnt koristiš i na XP-u onaj win98 look i mjuz slušaš na winampu 2.xx ili ako baš imaš 5.xx on ima skin od 2.xx :d

Šalim se malo, svako koristi šta mu odgovara

Pogodio si, ali zaista. Vec godinama su mi desktop i Start Menu isti, kao i Winamp 5, mada muziku bas i ne slusam cesto :,,:

Ne znam zasto hejtujete XP. Ja sam probao W7 i ne odgovara mi.

Ocigledno su imali lose kopije ili nisu znali da nameste sve kako treba, a i ti si od nas matorijih :D

Posto od nedavno imam 4GB RAM-a i posto bih hteo da isprobam najnoviji Adobe paket, moracu da furam Sedmicu, ali bi bilo lepo kad bi promene bile samo ispod haube.

Sad je fazon da se menja sve sto nekome padne na pamet samo zato da bi izgledalo drugacije i da bi se vizuelno opravdao novi proizvod :wc:

Pa nije baš tako :S:
Zamisli da je Mercedes napravio promene samo ispod haube (motor sa ekonomičnijom potrošnjom, ABS, ESP i ostala elektronika koja pomaže sigurnosti i bezbednosti), a da je zadržao izgled popularnor "reponje" ili one malo modernije "ciganjske mečke" Na šta bi to ličilo? :(

Pogodio si, ali zaista. Vec godinama su mi desktop i Start Menu isti, kao i Winamp 5
Znao sam :d

Zamisli da je Mercedes napravio promene samo ispod haube (motor sa ekonomičnijom potrošnjom, ABS, ESP i ostala elektronika koja pomaže sigurnosti i bezbednosti), a da je zadržao izgled popularnor "reponje" ili one malo modernije "ciganjske mečke" Na šta bi to ličilo? :(

Licilo bi na moj dream car ;)
123 rulezzz

Ovo veoma jednostavno mozes da sredis

To je taskbar i verujem da najveći broj ljudi tako podesio. Onaj default koji kombinuje i ne ispisuje naziv aplikacije u prozoru je nešto na šta sam pokušao da se naviknem ali jednostavno nije išlo. Definitivno loša ideja. Probao sam sve te varijante taskbara, launchera i moram da priznam da je klasični Win taskbar najbolja stvar.

Što se tiče start menija, nije neka sreća ovaj novi ali ionako imam većinu program u frequently used listi tako da mi ne predstavlja problem. Mada većinu vremena koristim search. Desna stvrana start menija je superiorna u odnosu na ranije Windowse jer sadrži prečice ka svim bitnim lokacijama.

@KAMIKAZE

Ti imaš tu osobinu da se teško prilagođavaš na novo (često i bolje). Ja zaista ne mogu drugačije da opišem tvoje postovanje u ovoj temi.

Novi show desktop je lakši iz razloga što ti treba minimum moždane aktivnosti da bi ga koristio. Vremenom postaje refleks pa i ne razmišljaš u kome se ćošku nalazi. A da ga promašiš ne možeš dok sitnu ikonicu u quick launch bar-u možeš lako promašiti ako ne paziš. Da bi koristion novi show desktop treba samo da voziš miš u desno i klikneš mišem. Preciznost je apsolutno nepotrebna.

A to da su Win 7 i WinXP isto ispod haube može samo neko ko nije koristio Win 7 da izjavi. Rad sa memorijom, unapređen multitasking pa i lakši rad sa prozorima zbog snap funkcije. To je samo vrh ledenog brega, unapređenja su mnogobrojna iako se ne vide na prvi pogled. Sve to na kraju rezultuje mnogo boljim sistemom. Na XP ostaviti igru minimizovanu (u pozadini) duži vremenski period rezultuje time da je aplikaciju gotovo nemoguće vratiti u život ili to ide jako teško i sporo. Na sedmici nema tih problema. Takođe na sedmici sleep i hibernacija konačno rade kako je zamišljeno. Igram igricu, uradim ALT-TAB pa radim u Photoshopu, Visual Studiju ili Blenderu dok svira muzika sa Foobara, skida se torrent i radi Jdownloader, browser uredno uključen svo vreme (sa mnogo tabova), pa onda moram da jurim negde a nemam vremena da to sve pogasim pa pošto je podešen sleep, komp ode da spava i kada se vratim posle nekoliko sati, samo otkucam šifru i nastavim gde sam stao a onu igricu osposobim za max 30 sekundi i radi kao ništa nije bilo. To na Windows XPu nije moguće.

Inače to tvrdoglavo ostajanje na starom OS je osobina dve grupe ljudi, ljudi kojima komp služi za igrice (a mator je pa ih nervira što troši više memorije) kao i ljudi koji nemaju naročite prohteve od samog OSa. Ako vam gore pobrojana unapređenja nisu bitna naravno da nećete imati beneficije od prelaska na moderniji i bolji OS.

Meni je XP ostao na glavnom kompu jos uvek (i na netbook-u ;D), ali razmisljam da ga penzionisem. Ponajvise zbog ovoga:

13-10-2011-14-40-13.png

Pozitivan trend je ocigledan, sto objektivno pokazuje da je Win7 bolji od XP-a

Vrh Dno