Šta je novo?

6 godina Xp-a

@KAMIKAZE - Garnt koristiš i na XP-u onaj win98 look i mjuz slušaš na winampu 2.xx ili ako baš imaš 5.xx on ima skin od 2.xx :d
Sta fali classicu looku? Ja ga koristim i na Win7. ;)
A Winamp 2 je bolji od bloatware Winamp 5. ;)
Meni je XP ostao na glavnom kompu jos uvek (i na netbook-u ;D), ali razmisljam da ga penzionisem. Ponajvise zbog ovoga:

13-10-2011-14-40-13.png

Pozitivan trend je ocigledan, sto objektivno pokazuje da je Win7 bolji od XP-a
Ovo nije objektivno, niti se na osnovu ovog moze zakljuciti sta je bolje.
Ako bismo tako gledati, Internet Explorer je najbolji browser jer ga koristi najvise ljudi. :)

BTW,
svaka cast vama koji ste odmah sa XPa presli na beta Vistu. :D

Ovo nije objektivno, niti se na osnovu ovog moze zakljuciti sta je bolje.
Ako bismo tako gledati, Internet Explorer je najbolji browser jer ga koristi najvise ljudi. :)

Nigde nisam rekao da je bolji zato sto ga najvise ljudi koristi. Postoji pozitivni trend, u prevodu: ljudi se vise odricu Viste i XP-a u korist Win 7. To je objektivni pokazatelj da je bolji.

Inace, ne bih rekao da Internet Explorer koristi najvise ljudi:

statcounter-browserversi.png

Iz trenda se vidi koji je bolji browser od njega :p

Poslednja izmena:
Ja sam se mesec dana glupirao sa Vistom na laptopu u novembru 2008. da prorade svi drajveri kako treba, a jeo sam g... jer sam hteo 4 GB RAM-a umesto da sam instalirao XP ko covek (za XP 64 takodje nije bilo drajvera). Vista mi je ostala u najruznijem secanju, koristio sam je do oktobra 2011. Opet, u oktobru 2011. je i ona ( na laptopu) i XP (na desktopu kao primaran OS) dobili sut kartu.

Nekako se potrefilo sa gornjim grafikonom :)

Imam već par godina na mašini i XP 32bit i 7-cu 64bit i mnogo više se bootujem u XP. Jednostavno smeta mi onaj šareniš i detinjasti efekti, pogotovo ako hoću nešto ozbiljno da radim, a u 7-ci mogu da izdržim pola sata-sat max. i već me bole oči.
Znači XP mi je default sistem i povremeno (možda 1 put godišnje) uradim restore sistema koji imam bekapovan u jedan fajl sa programom EASEUS Todo Backup, što traje celih 10 minuta. Ne znam po čemu je 7-ca bezbednija od XP-a, to prvi puta čujem. Za mene je XP najbolji Windows ikada, dokazano u praksi. Ako MS bude izbacio zaista bolji win rado ću preći na njega a do tada - zna se.

Nigde nisam rekao da je bolji zato sto ga najvise ljudi koristi. Postoji pozitivni trend, u prevodu: ljudi se vise odricu Viste i XP-a u korist Win 7. To je objektivni pokazatelj da je bolji.
Pozitivan trend postoji jer se MS potrudio da tako bude, XP se ne moze vise kupiti, Win7 se sve vise prodaje uz laptopove i slicno.
Ne kazem ja da je XP bolji ali koliko ljudi nesto koristi nije objektivan pokazatelj.

Inace, ne bih rekao da Internet Explorer koristi najvise ljudi:

statcounter-browserversi.png

Iz trenda se vidi koji je bolji browser od njega :p
A da saberes sve verzije IE pa da vidimo onda? ;)

Hahahahaa, kao deca ste...
XP je bio odlican OS, ali ga je vreme pregazilo. Pregazilo ga je vreme cak i samo zbog cinjenice da je MS prestao da se bakce njime, ako ne zelite drugo da prihvatite.
Nije bitno, vreme mu je proslo. Jos uvek je to odlican OS, ali je sedmica bolja, novija, savremenija, neki programi ne rade u WinXP...
Super je XP, sedmica je ipak bolja.
Odlicno ako nekom ne treba nista vise od onoga sto mu XP pruza, ali ce kad-tad zatrebati.
Ne bi trebalo ostati zadovoljan starim proizvodom, ako je novi moderniji.
Kao kad se neko "zaljubi" u golfa dvojku, pa ne zeli novog punta, jer je golf dva ipak "bolji". Jeste. :d

Poslednja izmena:
Ako zanemarimo grafikon, ako zanemarimo mrezne eksternalije (npr. Battlefield 3 ne radi na XP), ako zanemarimo zdrav razum da je novo bolje od starog, opet Win 7 ima vise prosecne ocene od Xp-a, te je objektivno bolji od njega.

Ova tema samo pokazuje kakve ko ima prohteve kada je korišćenje kompjutera u pitanju.

Kao što nagla popularnost tableta i iPada pokazuje da ogromnom broju korisnika PCja mnoge njegove funkcije nisu bile potrebne.

Ja se na XP ne bih vratio ni pod pretnjom oružjem jer Win XP nije ispunjavao sve moje potrebe.

Ja zbog podrske moram da imam visual studio 6 i vs2003. Ni jedan ne radi u w7.

GOLF 2 Diesel jeste najbolji

Ti imaš tu osobinu da se teško prilagođavaš na novo (često i bolje). Ja zaista ne mogu drugačije da opišem tvoje postovanje u ovoj temi.

Netacno. Mogu vrlo lako da se naviknem na udobnije cipele, kvalitetniju hranu, veci monitor itd. ali na nepotrebni sarenis ne mogu (ne zelim, necu, kako god) :trust:

Novi show desktop je lakši iz razloga što ti treba minimum moždane aktivnosti da bi ga koristio. Vremenom postaje refleks pa i ne razmišljaš u kome se ćošku nalazi. A da ga promašiš ne možeš dok sitnu ikonicu u quick launch bar-u možeš lako promašiti ako ne paziš. Da bi koristion novi show desktop treba samo da voziš miš u desno i klikneš mišem. Preciznost je apsolutno nepotrebna.

Vrh :laugh:

Pa meni je posle xy godina bas reflex da idem na levo i cini mi se da je to odradjeno samo zato da bi bilo "novo" i drugacije. Ako ne instaliram neki dodatak koji to resava, verovatno cu se navici, kao sto sam se navikao i kad je Mozilla zamenila u Firefox-u mesta za otvaranje novog Tab-a i prozora, ali za sada su mi desni Show Desktop i propratni sarenis bljak :vomit:

A to da su Win 7 i WinXP isto ispod haube može samo neko ko nije koristio Win 7 da izjavi.

Vidis da Sedmica ne valja kad od preteranog sarenisa ne mozes da pravilno procitas i protumacis text :p

Posto od nedavno imam 4GB RAM-a i posto bih hteo da isprobam najnoviji Adobe paket, moracu da furam Sedmicu, ali bi bilo lepo kad bi promene bile samo ispod haube.

Sad je fazon da se menja sve sto nekome padne na pamet samo zato da bi izgledalo drugacije i da bi se vizuelno opravdao novi proizvod :wc:

Hahahahaa, kao deca ste...

:D

Čove se pohvalio d amu sistem radi posle dugog niza godina savim ok (ima nekih kojima je radio besprekorno i deceniju;) i to je sasvim ok.

Zaista nema potreba da s eovde ubacuje 7 ili LInux

Sto se tice SHow Desktop na Win7, imao sam prilike vise puta da vidim da slabije upuceni korisnici ne mogu da ga nadju kad su presli na Win7. :d

To je onda bruka:wall:

More šta ste se zakačili za taj show desktop :D, ne kontam zašto je nekom to toliko bitno?!
Kad instaliram svež XP, tu ikonicu brišem u roku od odma :D.

Stari ”Show Desktop” na Win7

1) Desni klik Desktop -> New -> Shortcut

2) Location: %SYSTEMROOT%\explorer.exe shell:::{3080F90D-D7AD-11D9-BD98-0000947B0257}

3) Ime : Show Desktop

4) Promeni ikonu : %SystemRoot%\system32\imageres.dll

5) Prevuci u TaskBar, najblize Start dugmetu. Obrisi desktop precicu.

Navika, sta ces. ;)

Pa da. Da im nije neko pokazao gde se nalazi show desktop u Win XP ni to ne bi znali da nađu nekoliko godina ;)

Inače to je jedna karakterna osobina ovog naroda, slabo se prilagođava na promene. To je jedan od razloga zašto živimo kako živimo.

Poslednja izmena:
@g@w:
Hoces da kazes da je Control Panel u Win7 bolje sredjen od XP-a? Ubio sam se trazeci gde da ugasim lepljenje prozora za ivice ekrana, na kraju sam morao da pitam google... jer je opcija smestena na potpuno neintuitivno mesto.. u podesavanjima za misa. Neke stvari u Win7 su regresija u odnosu na XP.

Sve ovo pisem jer si me iznervirao tvojom kategorizacijiom da smo narod koji se ne prilagodjava i da zbog toga ovako zivimo. Ja koristim nove stvari, ali posto mi posao zavisi od stabilnosti ne prelazim uvek na najnovije dok se ne uverim u to kako nova verzija radi. Prelaskom na Win7 gubis se npr. Horizontal Span, a koji sam obilato koristio u nekim projektima gde treba da prikazem kontinualnu sliku na vise projektora. Na Win7 moram da koristim DualView (extended mode nije isti kao i horizontal span) i da zestoko menjam app da bi uopste mogao da kontrolisem projektore na nacin na koji mogu u XP-u. Nedostaje mi i full screen video opcija (da se overlay prebaci na drugi izlaz).. itd.

Posto si gamer, tebi i go*no sa providnim prozorima zavrsava posao. Nazalost, u mom slucaju Microsoft mi je doneo vise problema nego koristi, te ne mogu vise da se oslanjam na njihova resenja jer ko zna sta ce izmeniti u narednoj verziji. Na profesionalne korisnike su zaboravili, a fokusirali su se na idi*te.

Control panel je katastrofa, to se slažem. Mada nikada Win control panel nije valjao.

@drugi pasus

Čini mi se da bi ti Eyefinity rešio taj problem :p

Za drugi problem a verovatno je i jedan od uzroka prvog, krivac je Aero.

@treći pasus

no comment

Edit:

U stvari ide komentar i za treći pasus. Gejmer jesam ali u poslednje vreme samo u teoriji. Čitave prošle godine sam igrao možda tri igre, od te tri jedna multiplejer doduše ali dosta slabije nego ranije i nedovoljno da se nazovem gejmerom.

Go*no sa providnim prozorima zvano Win 7 mi završava posao. Ali mi ne odgovara baš svako go*no sa providnim prozorima. Tako mi Unity ne odgovara, za gnome3 mislim da je najveća glupost od prvog UIja pa naovamo.

Nisu oni zaboravili na pro korisnike nego su možda odlučili da izbace određene funkcije koje će dodati kasnije i predstaviti kao revolucionarne (videli od znaš već koga). Takođe 3rd party softverska rešenja mogu nadomestiti neke od tih opcija. Uostalom kakav je to OS za pro korisnike. Znam za mrežne edicije operativnih sistema koji nose Server sufiks ali nešto nisam čuo za OS koji obavezno rešava probleme koje ti navodiš. Sav softver koji dolazi uz OS je gratis softver, nije zadatak desktop OSa da tebi nudi napredne opcije namenjene multi monitorskim sistemima.

To je zadatak onoga ko piše drajvere za grafičke kartice koje prikazuju sliku na tim monitorima. MS je promenio nešto, smotana nVidija se nije snašla (od Viste pa naovamo drajveri im konstantno gube na kvalitetu) i ti zbog toga kriviš Windows. Sjajno!

Poslednja izmena:
Sad se malo informisi pa procitaj sta je MS uradio sa novim WDDM modelom drivera za grafiku. Prakticno su onesposobili sve napredne mogucnosti grafickih drivera koje postoje u XP-u... h/v span, overlay i fs video, keystone. Nisu ni nvidia ni ati krivi za to.
Eyefinity ima drugih problema te je neupotrebljiv osim za igre.
Sta je lose kod Microsofta? Lose je sto su ukinuli prodaju XP-a i samim tim meni licno napravili ozbiljan problem u poslovima kojima se bavim. Neke od mojih aplikacija se oslanja na gore navedene mogucnosti koje su naprasno ukinute u w7 i ne postoji funkcionalna alternativa i ne postoji mogucnost kupovine XP-a onda je kupac u problemima ako zeli da koristi takve aplikacije na novoj masini.
Sw problemi su jos gori. Njihovi programi ne rade pod w7. Bitno je da su odrzali kompatibilnost sa virusima. Ne mogu da verujem da nisu u stanju da naprave OS kome virusi ne mogu nista.
Glavni razlog porasta upotrebe w7 nije popularnost i kvalitet, vec nemogucnost kupovine XP-a. U korporativnom svetu je jako tesko promeniti OS jer to kosta mnooogo vise nego sto se cini. Microsoft je stvorio monopol i sada zavrce ruke svima i ucenjuje korisnike uvaljujuci im precenjeno smece.
Ne mogu vise da se raspravljam na ovu temu kad ne vidis dalje od nosa.

Evo ga i moj na poslu, isto mu šest ljeta.. a gurace najmanje 10.

untitled1.jpg

takvih je jos 7 racunara na poslu.. na svakome se dnevno radi po desetak sati i dosad problema nije bilo, tu i tamo po koja instalacija i to je to.

Inace kuci sam zamenio Xp bio jos sa prvom betom sedmice.

Poslednja izmena:
More šta ste se zakačili za taj show desktop :D, ne kontam zašto je nekom to toliko bitno?!
Kad instaliram svež XP, tu ikonicu brišem u roku od odma :D.

+1

A posto vidim da vecina ovde koristi precicu Win+D, onda nam ta ikonica i ne treba hehe

Ja sam instalirao arch linux malo oko izlaska viste i evo dan danas ta instalacija radi kao prvog dana, nikakvih usporenja, reinstalacija i gluposti, radio je i po mesec dana bez reboota lagano a o virusima odavno ne brinem.

*** svi imamo drugačije viđenje kvalitetnog sistema + navika i lično iskustvo imaju veliki efekat.

I ne vidim u čemu je frka oko show desktop, ja sam to uvek koristio sa win+d, jel i dalje ta prečica?

Poslednja izmena:
Ja zbog podrske moram da imam visual studio 6 i vs2003. Ni jedan ne radi u w7.

visual studio 6 radi ... Sto se tice xp a daleka je proslost,ja win7 koristim od novembra 2009 (tacnije 30 okt) od tada nije obaran i dan danas radi savrseno dobro,daleko losije mi se xp pokazao na multiprocesorskim masinama,kao i sam multitasking sa kojim nisam mogao da minimizujem igru,takodje i DX11 mi je potreban kao i DX 10 2009 te godine. Jednostavno xp je zastareli proizvod, i zaista ne vidim cemu rasprava. Ok je za kolekcionare :pPPPPPPP Ps ne znaci da svako kome treba DX da je gamer moze biti Graficki dizajner u DX-u kao i Mayi i 3D max-u ,itd itd itd itd

Poslednja izmena:
...

A to da su Win 7 i WinXP isto ispod haube može samo neko ko nije koristio Win 7 da izjavi. Rad sa memorijom, unapređen multitasking pa i lakši rad sa prozorima zbog snap funkcije. To je samo vrh ledenog brega, unapređenja su mnogobrojna iako se ne vide na prvi pogled. Sve to na kraju rezultuje mnogo boljim sistemom. Na XP ostaviti igru minimizovanu (u pozadini) duži vremenski period rezultuje time da je aplikaciju gotovo nemoguće vratiti u život ili to ide jako teško i sporo. Na sedmici nema tih problema. Takođe na sedmici sleep i hibernacija konačno rade kako je zamišljeno. Igram igricu, uradim ALT-TAB pa radim u Photoshopu, Visual Studiju ili Blenderu dok svira muzika sa Foobara, skida se torrent i radi Jdownloader, browser uredno uključen svo vreme (sa mnogo tabova), pa onda moram da jurim negde a nemam vremena da to sve pogasim pa pošto je podešen sleep, komp ode da spava i kada se vratim posle nekoliko sati, samo otkucam šifru i nastavim gde sam stao a onu igricu osposobim za max 30 sekundi i radi kao ništa nije bilo. To na Windows XPu nije moguće.

Izvini ali mozes li da objasnis i mojoj sedmici da treba ovako da se ponasa?

Vrh Dno