Šta je novo?

AMD u novom smeru?

e vala dosta je i te arhitekture x86, vuku je preko 15 godina ,nista tu nema drasticno novo, povecavaju broj tranzistora, memorije, jezgara.... treba nam nesto novo za novo vreme, da manje trosi, da se manje greje , da nam ne treba napajanje od 1kw , pa vodeno hladjenje, pa ......nek nestane dosta su budzili staru arhitekturu .....nece vise biti amd vs intel i sl.

A jel nekom palo na pamet da se SOC odnosi na AMDov APU ;) Kao sto se moze videti iz kullovog posta... Nema potrebe da se napusta x86 prica, barem ne jos, jer ARM ne moze da zameni pravi CPU i da obavlja gomilu stvari kako valja.. ARM je za sada samo za igranje i multimedijalnu zezanciju.

AMD je ocigledno odlucio da se malo udalji iz high-performance segmenta i da se fokusira na mobile platforme jer tu lezi lepa para, a da klasican CPU razvija samo za serversku pricu, kako bi imali bolji proizvod.

Poslednja izmena:
e vala dosta je i te arhitekture x86, vuku je preko 15 godina ,nista tu nema drasticno novo, povecavaju broj tranzistora, memorije, jezgara.... treba nam nesto novo za novo vreme, da manje trosi, da se manje greje , da nam ne treba napajanje od 1kw , pa vodeno hladjenje, pa ......nek nestane dosta su budzili staru arhitekturu .....nece vise biti amd vs intel i sl.

Ima istine u tome, ali recimo Ivy Bridge ima TDP od 77W zajedno sa GPU delom. Tako da potrošnja nije nikakav problem, pogotovo za takve performanse.

Poslednja izmena:
Ima istine u tome, ali recimo Ivy Bridge ima TDP od 77W zajedno sa GPU delom. Tako da potrošnja nije nikakav problem, pogotovo za takve performanse.

Problem je što x86 procesori ne mogu već duže vremena brzo da napreduju. Nekada je bilo lako, rokaj tranzistore, rokaj takt, performanse su brzo rasle, ali su počeli da se dostižu limiti, a situacija se sasvim sigurno neće popraviti ni u budućnosti. x86 je jednostavno prastara tehnologija, poslednji preživeli CISC fosil koji se i dalje razvija samo zbog velike softverske baze, iako ga je trebalo penzionisati još pre 15 godina. Jeste da ARM procesori još uvek ne mogu da pruže isti nivo performansi jer su i dalje prilično jednostavni i specijalizovani, ali tehnologija definitivno nudi daleko bolje izglede za budućnost. Ništa manje važno, ARM je jedna velika lafčina od kompanije koja licencira sve svoje tehnologije pod krajnje razumnim cenama i ne ucenjuje i tužaka svoje klijente po sudovima, veliki kontrast u odnosu na Intel koji u vlasništvu drži gotovo sva prava na x86 i to koristi da masno zaradi.

Suma sumarum, x86 procesori nemaju kud dalje. Performanse će i dalje rasti, ali sve manjom brzinom. U gomilanje jezgara nema mnogo smisla ići, jer svako jezgro i dalje mora da ima svoj dekoder, mnogo trazistora ode. Nove instrukcije će dolaziti, ali neće donositi boljitak kao nekada. Za to vreme čisto RISC arhitekture koje već tuku x86 u performansama po Vatu će napredovati daleko brže. U jednom momentu će morati da dođe do zamene.

Poslednja izmena:
Naravno da sve ima kraj, ali po meni x86 će dominirati još minumum narednih 7-10 godina, ako ne i više. Intel je već krenuo da se igra sa 14nm, a tek treba videti gde je pravi kraj u gomilanju jezgara.

Kraj u gomilanju jezgara definisan je Amhdalovim zakonom, teorijski je sve jasno, ono sto je problem je kako u okviru multicore konecepta obezbediti prihvatljiv balans TDP/performanse/skalabilnost.
x86 itekako ima buducnost, a paradoksalno iz ove perspektive, najbolji put za prevazilazenje ogranicenja je bio upravo CMT koncept, koga je AMD (zasad) neuspesno implementirao u Bulldozer mikroarhitekturu. Da se to uradi kako treba(mozda upravo od strane Intela, jednom?), onda je buducnost zagarantovana i izvesna i od ARMa u nekoj ozbiljnoj primeni dugo a mozda i zauvek, nece biti nista.

Bice da si ti mlad, pa si od skora u ovoj prici, te instrukcije se vuku od 1978 (33+ godina) :)

Nece skoro ova arhitektura nestati sa nasih desktopa (naravno najnovija reinkarnacija koja se danas koristi - AMD64), ali ocekujem da je narednih godina ARM pocne ugrozavati odozdo (od slabijih uredjaja). Mada ko zna, mozda intel nekako uspe da nekom revolucionarnom idejom resi problem prevelikog broja instrukcija i slabog perf/watt. Makar da se priblize vise ARMu, svakako imaju prednosti proizvodnog procesa...

Poslednja izmena:
Kraj u gomilanju jezgara definisan je Amhdalovim zakonom, teorijski je sve jasno, ono sto je problem je kako u okviru multicore konecepta obezbediti prihvatljiv balans TDP/performanse/skalabilnost.
x86 itekako ima buducnost, a paradoksalno iz ove perspektive, najbolji put za prevazilazenje ogranicenja je bio upravo CMT koncept, koga je AMD (zasad) neuspesno implementirao u Bulldozer mikroarhitekturu. Da se to uradi kako treba(mozda upravo od strane Intela, jednom?), onda je buducnost zagarantovana i izvesna i od ARMa u nekoj ozbiljnoj primeni dugo a mozda i zauvek, nece biti nista.

Nije CMT nikakav sveti gral koji će napraviti neko čudo, već sad imaš recimo UltraSPARC T2 koji obavlja 8 thread-ova po jezgru i odličan je CPU za baze podataka, ali i sasvim beskoristan za desktop. Teoretski, prazni pajplajni bi mogli da se koriste za seed-ovanje keša i druge stvari koje bi ubrzale izvršavanje glavnog zadatka, ali bez masovno paralelnog pristupa programiranju nema od toga mnogo vajde, izuzev u specijalnim slučajevima. Najzad, i CMT je lakše implementirati na RISC nego CISC procesorima.

Znaci AMD je sad u nekom procepu, jer ne proizvode vise Phenom II procesore, Buldozer je zakazao i njega izgleda ne proizvode? Pa od cega ce da zarade u medjuvremenu, dok ne izbace Piledriver? Od APUa?

Ko kaze da ne proizvode Bulldozere? Ef-Iksevi se stancuju(drugo je pitanje koliko se prodaju)
A od cega ce da zaradi-pa verovatno od APU-a, a u periodu januar-jun cenim da ce gro zarade da ostvari zahvaljujuci-nVidia-i, na trzistu GPU-ova, imace nekih pola godine lufta da se sami baskare na trzistu sa next gen grafikama, tu ce neka fina kinta da se uzme, slicno kao sa situacijom u doba 5xxx generacije.

Da ali cisto sumnjam da ce novac zaradjen od Radeona da preusmere u CPU odeljenje..

U ovoj vesti se zapravo govori da AMD ne odustaje od x86 porcesora vec da nece parirati intelu u High End segmentu, vec ce da nudi ono sto ima, nema za cilj da se takmici sa njime, vec ponuditi ono sto ima pa kome se svidja svidja, kome ne nek plati 500e za 20fps-a vise i tacka :)

AMD vec novac od Radeona preusmerava na neki nacin na CPU biznis... u bilansima GPU divizije se ne prikazuje novac od prodaje APU-a, odnosno CPU divizija dobija "besplatno" R&D GPU dela procesora. CPU biznis je daleko znacajniji za AMD, i po obimu, i po prihodu, ali i za ugled kompanije.

A kako ide prodaja high-end grafickih? Da li to neko kupuje i zasto? Koji su trendovi?

Pitas me za licno misljenje, ili da kopamo neke zvanicne podatke? ;)

Pa po ovoj statistici izgleda da vecina fura iMac, i zbog toga je intel/nvidia zastupljenija, i generalno statistika koja nema bas mnogo uticaja jel je to sa one strane okeana, mislim da kad bi ove siromasnije zemlje imale steam acc-ove da bi se AMD/ATI popeo vrlo brzo na tron.

Pa ako u današnjoj situaciji PC gaminga nemaš Steam akaunt i nisi neki faktor za celokupno tržište

Pa po ovoj statistici izgleda da vecina fura iMac, i zbog toga je intel/nvidia zastupljenija, i generalno statistika koja nema bas mnogo uticaja jel je to sa one strane okeana, mislim da kad bi ove siromasnije zemlje imale steam acc-ove da bi se AMD/ATI popeo vrlo brzo na tron.

Ne znam kako si zaključio da većina fura mac, po ovoj statistici, to je nekih ~5%. :)

A danas praktično svako ko se igra ima steam acc, pa makar zbog besplatnog TF2. Čak je i u rusiji steam postao uspešan, otkada su ušli narpavili ruski store povoljnim cenama u rubljama.

Poslednja izmena:
Lepo stoji grafikon za Mac Hardware ownership ali ni jedan ni drugi ne čitate i ne razmišljate o onome što ste videli i pročitali. Nego drž pa na forum. Jer forum trpi sve. :d:d:d

P.S. Izvinjavam se što sam bio grub, no takav je utisak i iz aviona ;)

P.P.S. I MacBookPro je zastupljen u Mac kategoriji sa čak 46,78%, dok su u PC svetu Intel sa 72,37 i AMD sa 27,63.

P.P.P.S Treba pažljivo čitati i tumačiti grafikone.

Poslednja izmena:
@rAMA, huh nisam bas toliko siguran za Steam, znam dosta hardcore igraca (ne spadam u tu grupu) sto u srbiji sto spolja ni jedan jedini nema ni s od steam-a, verovao bi vise u ovu statistiku da bar nekolicina ljudi u okruzenju ( a mnogo ih je) ima steam acc, kao sto recimo ima fb, ovako generalno vise verujem da je u pitanju zapadna strana sveta.

Pa naravno da nemate steam acc kad ste klinci. Kad omatorite malo stićiće i kreditne kartice a i steam i ostale internet đakonije sa njima.

Realno na ovom forumu ljudi koji imaju steam i više od deset igara na njemu su mahom stariji od 20 godina a čini mi se da je prosek oko 30tak.

Naravno svima nama (ja sam mlađi od proseka) je jedna stvar zajednička, niko nema vremena za igranje. Zapravo što više igara imaš na Steamu to imaš manje vremena za igru :d

Lepo stoji grafikon za Mac Hardware ownership ali ni jedan ni drugi ne čitate i ne razmišljate o onome što ste videli i pročitali. Nego drž pa na forum. Jer forum trpi sve. :d:d:d

P.S. Izvinjavam se što sam bio grub, no takav je utisak i iz aviona ;)

P.P.S. I MacBookPro je zastupljen u Mac kategoriji sa čak 46,78%, dok su u PC svetu Intel sa 72,37 i AMD sa 27,63.

P.P.P.S Treba pažljivo čitati i tumačiti grafikone.

Ja sam dobro isčitao grafikon, o procentu Mac mašina sam zaključio na osnovu ovoga ;)

oqf284.jpg

:d ... WoW Dota ekipa ?

Hehe, kako će Dota 2 biti na steam-u, niko više neće imati razlog da nema acc

Poslednja izmena:
@G@W, klinci, lol, svi smo vec drtine od po 25+ godina, tako da ni to nije argument nemanja steama, ali generalno nema se para za takvo planinarenje, bar ti ortaci :) zato i kazem da kad bi mnogi imali, procenat bi verovatno bio drugaciji, jel onaj koji ima za intel verovatno i ma i za steam. Dok se ovi drugi solidarisu maximalno moguce.

@Ace Rimmer, da da :) uglavnom, a i tamo vise radi drugaciji vid placanja, odavno je prestalo vreme kupovina game carda i sl. Sad se sve farmuje :p

Poslednja izmena:
Ja sam dobro isčitao grafikon, o procentu Mac mašina sam zaključio na osnovu ovoga ;)

oqf284.jpg

shon3i je ocigledno gledao ovaj iz attacha i doneo pogresan zakljucak jer nije obratio paznju da su procenti u Mac klasi racunara.

Prilozi

• hws_graph_mac_hardware.gif
    hws_graph_mac_hardware.gif
    7.6 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
Mali off...
Da li znate za pravilo u produkciji igara... sve sto nije neophodno da se zavrsi nivo je trosak u produkciji i bice uklonjeno ako trosi previse resursa (para).

Mnogo naklapanja bez i malo realnih podataka! AMD ne odustaje od bilo cega, vec se samo mnogo jasnije fokusira na prioritete - APU, trzista u razvoju, Cloud/Virtuelizacija! APU se prodaje k'o ceten alva, FX ne moze da se zadrzi na policama prodavaca, a proizvodjaci servera i Cloud provajderi obozavaju Bulldozer!

AMD-u, neznalice vec godinama predvidjaju propast, a u realnosti on je u zadnjih 6 godina izgubio svega 6% desktop trzista! Pad udela na serverskom trzistu je bio mnogo drasticniji, ali vec prvi pokazatelji nakon izlaska Interlagosa pokazuju na oporavak tog segmenta! U notebook domenu, od izlaska APU-a, a narocito Brazos platforme, trzisno ucesce je u stalnom porastu! U domenu grafickog trzista AMD je taj koji osvaja market-share, a najveci konkurent - NVIDIA ga gubi!

Vec prvi dani 2012 donose fenomenalne nove proizvode, koji ce kao sa trake da izlaze tokom citave godine u svim trzisnim segmentima! Eto, info iz prve ruke, koji ce, nadam se barem malo uticati na otreznjenje od FUD-a ;-)

Anandtech - AMD's 2012 Financial Analyst Day:
http://www.anandtech.com/show/5503/understanding-amds-roadmap-new-direction

Screen%20Shot%202012-02-01%20at%202.14.03%20PM_575px.png

Screen%20Shot%202012-02-01%20at%202.14.16%20PM_575px.png

Uglavnom: veći naglask na time-to-market, manje custom optimizacija u dizajnu čipova, veća modularnost i iskoristivost pojedinih "blokova", veća integracija CPU-a i GPU-a, mogućnost uključivanja 3rd party IP-a te prelazak na 28nm bulk node u 2013.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno