Šta je novo?

Koji SSD iz inostranstva ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Pike

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
390
Buraz mi je trenutno u Parizu pa bi mi pomogli da izaberen neki SSD jer se slabo u njih razumem tj. ne pratim. Dao bih oko 150 eura, plafon 120 GB moze i manji cak i 60 GB, SATA 3 iako nemam takvu plocu ali bice nekad, koristicu ga neko vreme na ovoj. Da nema BSDO tj. da ne moram da mu robujem, fleshujem cinculiram i slicno. Treba mi neki provereni da se instalira Win i zaboravi i ne pravi probleme.
Zapazih Corsair Force Series 3 120 GB ili 90 GB nekako volim tu firmu a i nema ih kod nas. Jel su dosta bolji oni iz GT serije ?

Sta bi vi uzeli za vas da mozete da birate ?

Svaki predlog je dobrodosao, hvala puno unapred. :wave:

GT ima synced nand tako da jeste bolji, tamo verovatno mozes naci Pyro (koji vise nema problem) za nesto manje nego kod nas. Po meni licno se ne isplati dati razliku para za synced nand kao sto sam ja uradio :) Mozda da vidis za koje pare ima Crucial M4 koji ce ti ovde svi preporuciti :p

M4 od 128GB je 160e u FR, ja bih dodao tih 10e ... A sa druge strane Pyro je primamljiva opcija ako je sređen BSOD, a po onome što čitam ovde jeste.

Samo i jedino cu da preporucim Crucial M4 128 GB kad vec dobavljas iz beloga sveta, nek' ti brat ostvari povrat poreza i bice oko 150-160e verovatno... ,)
Za ostale bolje je da ih ovde kupis da bi mogao iskoristiti garanciju. ;)

:happy:URAAA...:party:
cheers

Evo i mene znaima u skorije vreme SSD vidim da imao kod nas ovaj Pyro http://www.itsvet.com/proizvod/patriot-pyro-120gb-ssd-sata600-pp120gs25ssdr/comp_comp_hdd/329/2077
Da li je to taj sto se gore preporucuje i da li nepati od onih problema sa Sleep modom i BSOD.

Ne nije to taj sto ga preporucujemo za nabavku iz inostranstva.
Preporucujemo Crucial M4 128GB , a ovo sto ti pitas je PATRIOT Pyro 120GB.
On je sa SF2281 kontrolerom i sa njim je bilo problema (kao i sa svim drugim ssd koji koriste SF2281 kontroler), medjutim izgleda da su uspeli da rese problem i sa zadnjim verzijama FW za svaki od tih ssd, pa se izgleda vise bsod-ovi ne desavaju...
Ako je problem zaista resen onda nema razloga da se ne kupuje PATRIOT Pyro 120GB po ceni od 159€ , a ako je za Pyro ona druga veca cena od 172€ , onda bi ja prvo pogledao MUSHKIN Chronos 120GB po ceni od 183€ ili eventualno KINGSTON HyperX 120GB po 195€ (tu dobijes izgleda i neki alat, adapter za 2,5" u 3,5").
Izmedju ta tri ssd (PATRIOT Pyro, MUSHKIN Chronos i KINGSTON HyperX) postoji razlika izmedju memoriskih modula koji su koji se ugradjuju u te ssd.
Payro ima "najobicniju" i najekonomicniju verziju, Cronos ima "najbrze" a HyperX ima "najkvalitetnije i najdugotrajnije", u praksi razlika je minimalna, skoro pa da je zanemarljiva a zelja i mogcnost kupca ce da odredi koji ce biti kupljen.
U osnovi to su tri skoro identicna uredjaja.

MUSHKIN Chronos je isto async NAND i ne spada u najbrže SF diskove, ista je klasa sa Pyrom.

MUSHKIN Chronos DELUXE ima Toshiba 32nm toggle NAND i spada među najbrže SF diskovem ali cena bi trebalo da je kao i KHX, ako ne i viša.

Mozda malo glupo pitanje ali da li SSD moze sa sluzi za download tj. ako bi on bio jedini u kompu da li bi mu smetalo da skidam na njega ? Ostale HDD bi po potrebi prikljucivao preko docking stationa.

... da li SSD moze sa sluzi za download tj. ako bi on bio jedini u kompu da li bi mu smetalo da skidam na njega ? Ostale HDD bi po potrebi prikljucivao preko docking stationa.

Ako je jedini onda je sve jasno i nema potrebe raspravljati, a ako nije jedini, onda DL obavljati na onaj drugi obicni hdd.
DL na ssd povecava "trosenje" memorija (ko i svako drugo pisi/brisi samo sto je ovo znacajno vece kolicinski), takodje nije pozeljno pretovariti ssd (popuniti ga previse) jer onda se skracuje ciklus upisa u mem. celije i samim time povecava trosenje tog praznog dela ssd-a. Sto je popunjeniji ssd, cilkus upisa na praznom delu je kraci i moze doci ranije (nekad u buducnosti) do crkavanja pojedinih mem. celija...
Ajde da ne bude zabune, ja neke male DL od 2-5-10MB umem povuci na desktop (dakle na ssd) ali veliki DL (torrent-i i slicno) sve ide na hdd...

MUSHKIN Chronos je isto async NAND i ne spada u najbrže SF diskove, ista je klasa sa Pyrom.
MUSHKIN Chronos DELUXE ima Toshiba 32nm toggle NAND i spada među najbrže SF diskove ali cena bi trebalo da je kao i KHX, ako ne i viša.

Imas pravo, nisam obrati paznju koji je Cronos ("obicni" ili deluxe), izvini Luka na mojoj nepaznji.

Poslednja izmena:
Hmmm
Sve je to u osnovi isto, isti je kontroler (SF2281) a od njega najvise zavisi kako ce se ponasati ssd...
Meni se izmedju ta 3 nesto "vise svidja" HyperX, da je Cronos deluxe, a nije, uz'o bi njega zbog pozitivnog iskustva sa mojim prethodnim Mushkin ssd-om, a neces pogresiti ni sa Pyro-m pa jos mozes na njemu ustediti neki dinar.
Idi tamo gde je veca garancija (ako ima razlike a cini mi se da su svi na 3g) ili gde manje kosta ili gde ti je lakse doci (zbog guzve u gradu i blizina prodavnice moze biti veoma vazan elemenat u celoj prici), takodje i sama prodavnica moze biti od znacaja tako da su E***, A***, V** i M****** za preporuku kao mesto gde se moze kupiti.

Ja cu opet preporuciti Kingston HyperX 120gb, nije sto moj al je najbolji :p I dalje ja prezadovoljan, pise, brise, i dalje ni jedan jedini problem sa njih :)

Ne fali tim SSDovima ama bas nista. Ako je problem zaista resen, a izgleda da jeste, ne vidim razlog da se ne kupuje. Dobro, ako ima m4 po slicnoj ceni, onda uzeti njega, inace SF je dosta dobar.

Ne fali tim SSDovima ama bas nista. Ako je problem zaista resen, a izgleda da jeste, ne vidim razlog da se ne kupuje. Dobro, ako ima m4 po slicnoj ceni, onda uzeti njega, inace SF je dosta dobar.
Upravo sam na to i mislio.

I primeti, ja nisam naveo eventualne BSOD probleme kao razlog zasto ne bih kupio SandForce SSD ;)

Propevaces al' samo dok ti ne zafali prostora, a zafalice garant...
Inace da podsetim svi ovi manji ssd-ovi pa i taj m4/64 , su sporiji (u sintetickim testovima) od ovih vecih ssd (sto veci to brzi i brzi)...
Ja evo dugo vremena savetujem svima da ako mogu uzimaju 120-128GB.
Iz inostranstva samo m4 i 510 , a sve ostale kod nas da napavljaju...

Sto se tice Sandforce SSD-ova i NAND-ova, ono sto je meni cudno je to sto je Kingston HyperX 240GB rame uz rame sa 240GB SSD-ovima sa toggle NAND memorijom, kakav je recimo OCZ Vertex 3 240GB MAX iops, sto ne bi trebalo. Ili su nesto twikovali u Kingston-u ili je korisceni Intel NAND nesto brzi.

A za preporuku SSD-a iz inostranstva, ja ti ne bih preporucio nijedan koji mozes kod nas da nabavis. Kad sam kupio Kingston-a, preko je bio 10 evra jeftiniji, sto po menij nije razlog za dovlacenje iz inostranstva. Tako da u konkurenciju ulaze Crucial M4 za nekih 160 evra, ili OCZ Vertex 3 za 155.
Meni je zanimljiv i Samsung 830, ako nista drugo, najlepsi je od sviju :D (mada ni Knigston nije rdjav ;) )

Poslednja izmena:
toggle NAND je nešto brži zbog većeg broja dajeva (die) po čipu, pa se interlivingom ostvaruje ta prednost. Kod većih kapaciteta broj dajeva se udvostrčuje kod standardne NAND memorije pa se razlika koja se ostvaruje interlivingom drastično smanjuje.

Uočite colonu: "Number of NAND die per Package"

Prilozi

• NAND configuration.png
    NAND configuration.png
    17.2 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
To je tacno. Mada kod 120GB se vec oseti mnogo vise, a opet Kingston HyperX 120GB je brzi od recimo Vertex 3 120GB.

Mada nemam neki glas ;)

Propevaces al' samo dok ti ne zafali prostora, a zafalice garant...
Inace da podsetim svi ovi manji ssd-ovi pa i taj m4/64 , su sporiji (u sintetickim testovima) od ovih vecih ssd (sto veci to brzi i brzi)...
Ja evo dugo vremena savetujem svima da ako mogu uzimaju 120-128GB.
Iz inostranstva samo m4 i 510 , a sve ostale kod nas da napavljaju...

To je tacno da mesta nikad dosta, sta znam, dugo vreme koristim win7 i sistemska particija mi nikada nije bila veca od 74GB, naravno nikad nije bila zauzeta vise od ~50GB.
Dva su razloga zbog koga bi presao na SSD su buka i naravno brzina sistema.

Hvala na odgovorima.

Hmm, ja sam narucio iz SAD od prijatelja da mi dobavi dva OCZ Vertex 3 Max IOPS od 120GB sa toggle nand-om (za RAID0 - bice TRIM uskoro, a SATA3 ploca sledi sa ivybridge..), da bi sada video Corsair Performance Pro sa Marvell-om i istim toggle nand-om koji je m4 na steroidima (pogotovo nekompresibilni podaci). Da li da promenim narudzbinu ili je i OCZ ok???
http://thessdreview.com/our-reviews...b-ssd-review-marvell-controller-with-a-punch/

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno