Šta je novo?

Apple diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa zar ti nereče da je Apple vrlo temeljno istražio patente pre nego što je krenuo u priču sa iPhone-om? Kako sad odjednom se pojavlju FRAND patent koji Apple nije na vreme platio?

Naravno, ali kao što je i Salac gore rekao, da bi apsolutno i sigurno utvrdili da nema ni jednog patenta o koji bi neki njihov proizvod mogao da se ogreši, Epl bi morao da angažuje stotine advokata i eksperata za patentno pravo. Kao što rekoh gore, zbog toga se i radi "Due Dilligence" -- proces koji u principu zahteva od njih da ulože neko vreme i trud da istraže patente i da licenciraju one koji su problematični. Niodkoga se ne očekuje da do krajnosti utvrdi da li možda postoje neki nepoznati patenti koji su možda slični nekoj funkciji ("method or apparatus") u njihovoj spravi.

Suština moje poruke je da se Epl uvek trudio da odradi taj "due dilligence", dok je Šmit jednostavno rekao Rubinu "furaj dalje, nemamo gde nazad" (ili, što bi ovde u Americi rekli: "Damn the torpedoes!"). Drugim rečima, Epl poštuje patentno pravo i trudi se da plati licencu tamo gde je patent realno prekršen (i, naravno, da se brani kad je u pitanju neki patentni trol koji taj patent koristi samo za ucenjivanje drugih), dok Gugl ne mari naročito za patente, već gura dalje, u nadi da će, kad jednom dostigne dominaciju na tržištu, sudovi zauzeti pragmatičan stav ("too big to fail") i eventualno ih kazniti packama po prstima.

..."Our future work with Flash on mobile devices will be focused on enabling Flash developers to package native apps with Adobe AIR for all the major app stores. We will no longer continue to develop Flash Player in the browser to work with new mobile device configurations (chipset, browser, OS version, etc.) following the upcoming release of Flash Player 11.1 for Android and BlackBerry PlayBook."...

Dakle, kapitulacija. Čak je vrlo moguće da je odluka o ovome donesena dosta ranije, pa se pitam, da li su sačekali da Steva odapne, kako mu ne bi dali tu satisfakciju za života, ili su mu, kad su doneli odluku, poverljivo dojavili predaju partije, kako bi čovek mirno otišao u grob.

Flash je na telefonima radio na relativno malom procentu aparata, što jednostavno nije za Adobe imalo finansijskog smisla. Koja je svrha razvijati, održavati i podržavati aplikaciju kad je realan broj korisnika minimalan?

vasic je napisao(la):
Suština moje poruke je da se Epl uvek trudio da odradi taj "due dilligence", dok je Šmit jednostavno rekao Rubinu "furaj dalje, nemamo gde nazad" (ili, što bi ovde u Americi rekli: "Damn the torpedoes!"). Drugim rečima, Epl poštuje patentno pravo i trudi se da plati licencu tamo gde je patent realno prekršen (i, naravno, da se brani kad je u pitanju neki patentni trol koji taj patent koristi samo za ucenjivanje drugih), dok Gugl ne mari naročito za patente, već gura dalje, u nadi da će, kad jednom dostigne dominaciju na tržištu, sudovi zauzeti pragmatičan stav ("too big to fail") i eventualno ih kazniti packama po prstima.

A slucaj Nokia? To kao nisu istrazili pa su prekrsili Nokijine patente pa sada placaju Nokiji za svaki prodat iphone. Nemoj da si veverica pa da verujes sve sto Apple kaze. Misli svojom glavom.

@vasic

Dakle sta imamo?

Apple koji pokusava da zabrani Androidu multi-touch, Samsung-u slican dizajn, a verovatno uskoro sledi i tuzba za slide to unlock. Ali isti taj Apple se pravio blesav sto se tice licenci za FRAND patente.

Priča da nisu mogli da sve patente prečešljaju ne važi za FRAND patente. Svaki deo telefona koji se ugradi ima odredjen broj FRAND patenta. Ako apple advokati i inženjeri nisu u stanju da naprave spisak istih onda pričamo o vrlo neozbiljnoj kompaniji što Apple definitivno nije jer ne bi bili najveći.

Dakle na sceni je slična priča kao sa Šmitom stim što se ovde radi o FRAND patentima koji ako sam te dobro shvatio su fundamentalni za rad telefona.

A slucaj Nokia? To kao nisu istrazili pa su prekrsili Nokijine patente pa sada placaju Nokiji za svaki prodat iphone. Nemoj da si veverica pa da verujes sve sto Apple kaze. Misli svojom glavom.

Pa upravo to sam i rekao! Da citiram jednog mudrog učesnika foruma: "misli svojom glavom!" Kad pokušavaš da napraviš neku napravu, ti angažuješ profesionalce inženjere, oni urade elektroniku, programeri urade softver, i ti onda pogledaš da li išta od toga liči na nešto već viđeno. S obzirom da Epl pre Ajfona nije pravio nikakve mobilne telekomunikacione naprave, tu je bilo očigledno da će se, čak i ako pokušaju da ponovo izmisle svoju verziju točka, očešati o već postojeću verziju točka (s obzirom da taj točak može samo tako da se reši, i nikako drugačije).

Dakle, ako pogledamo tužbe protiv Epla, sve do jedne traže pare (licenciranje, kažnjavanje za namerno kršenje patenta itd). Sve koje su do sada razrešene mimo suda (nagodbom) završile su se povoljno po obe strane -- vlasnik patenta dobio je neku kintu koja mu je pokrila troškove sudskog procesa i još po koji milion odozgo, plus licencu za Ajfon -- slatka para, a Epl je skinuo muku s vrata. Tužbe koje podiže Epl nisu za pare. Epl nema uopšte interesa da od kršilaca patenata traži licenciranje, pare ili slično. Epl traži da ti konkurenti, umesto da krše patente, izmisle svoj sopstveni način za obavljanje iste funkcije. Ovo je definitivno potpuno lični stav Stiva Džobsa i nikog drugog; ne bi me čudilo da Kuk, Šiler i društvo u nekoj skorijoj budućnosti promeni stav i odluči da proizvođačima Android telefona licencira "multi-touch" i ostale UI patente iz iOS-a. Džobsa licence uopšte nisu interesovale. On je smislio da su svi pre njega pravili čisto sr@nje, on je došao, napravio savršeno rešenje i on jedini ima pravo da ubire plodove tog rešenja. Kao što rekoh, ko je pročitao biografiju, shvatiće zbog čega Epl radi to što radi i koja logika stoji iza toga.

...Inace google nije jos uvek zvanicno preuzeo motorolu, ceka se odobrenje, a Apple i MS :) unajvece lobiraju da se ne dozvoli Google-u da preuzme Motorolu.
Gotova stvar, ostalo je birokratija, prethodnog meseca otpušteno 8.000 ljudi iz Motorola iz USA i EMEA.

Što se tiče patenata po američkom zakonu svaki patent je ekskluziva firme koja ga je patentirala 2, 3 ili 5 godina (može i više u nekim slučajevima) u zavisnosti kog tipa i vrste su i za to vreme nema pravo niko da koristi patent. Nakon tog određenog vremena patent postaje javno dobro i ko god želi mora da koristi samo treba da plati jednokratno ili po prodatom uređaju koji poseduje patent, čak je i cena definisana po šablonu ne može vlasnik patenta da diktira cenu već država.

Poslednja izmena:
Ovo je definitivno potpuno lični stav Stiva Džobsa i nikog drugog; ne bi me čudilo da Kuk, Šiler i društvo u nekoj skorijoj budućnosti promeni stav i odluči da proizvođačima Android telefona licencira "multi-touch" i ostale UI patente iz iOS-a.

Evo multitouch/multigestures koncepta iz 1991. god:

http://www.youtube.com/watch?v=S8lCetZ_57g

Ovo sam nasao za circa 2 minuta. Da sam se malo potrudio, nasao bih jos mnogo primera koji pokazuju da apple-ov patent pada pred ozbiljnim sudskim procesom. Kao sto bih uz minimalno truda vrlo verovatno nasao ovako nesto za bilo koji drugi softverski patent.

Ponovicu, zato google i nije morao da se preterano cima oko androida i patentiranja - gro softverskih patenata u industriji danas je obicno djubre koje veoma lako moze da bude osporeno. Ovo se, da se razumemo, ne odnosi samo na apple, vec i na sve druge IT kompanije.

Poslednja izmena:
@vasic:
Isto tako neki od vlasnika patenata moze da kaze NE Apple-u i trazi ban tih proizvoda. Apple ne drzi nijedan iole ozbiljan patent iz mobilnih tehnologija koji je FRAND tipa, vec su u pitanju budalastine patent advokata. Sve u svemu, dzabe se trude, Andoid ih je pregazio.

Evo multitouch/multigestures koncepta iz 1991. god:

http://www.youtube.com/watch?v=S8lCetZ_57g

Ovo sam nasao za circa 2 minuta. Da sam se malo potrudio, nasao bih jos mnogo primera koji pokazuju da apple-ov patent pada pred ozbiljnim sudskim procesom. Kao sto bih uz minimalno truda vrlo verovatno nasao ovako nesto za bilo koji drugi softverski patent.

Ponovicu, zato google i nije morao da se preterano cima oko androida i patentiranja - gro softverskih patenata u industriji danas je obicno djubre koje veoma lako moze da bude osporeno. Ovo se, da se razumemo, ne odnosi samo na apple, vec i na sve druge IT kompanije.

Ja razumem da si ti zdušan navijač u taboru Gugl-Android, ali ne bi trebalo sebi da dozvoliš da ti to toliko utiče na objektivnost.

Primer koji si našao za dva minuta nema direktne veze sa Eplovim multi-touch patentima, iako naizgled liči. U primeru je u pitanju projektor, a ne kapacitivni ekran. Tehnologija koju je Epl patentirao zasniva se na istraživanjima naučnika po imenu Jeff Han (pri univerzitetu NYU) iz ranih 2000-tih godina, koju je Epl kupio i adaptirao za svoje proizvode i iOS.

Ja potpuno shvatam stavove brojnih učesnika ovog foruma po pitanju patenata, pogotovo Eplovih. To i ne čudi, s obzirom da je i inače opšte stanje u Srbiji takvo da se intelektualna svojina i zaštita autorskih prava ne tretira kao realna svojina, koja pripada originalnom stvaraocu (čemu svedoči količina piratskog softvera, muzike, filmova, kineskih kopija Prada torbica, Louis Vuiton kofera, Rej-ban naočara, Eplovih Ajpeda i ostale robe), već kao javno dobro koje se slobodno kopira i na kome se slobodno profitira bez srama. Još ako tome dodamo patološku mržnju koju nekolicina učesnika ispoljavaju čim im se pomene izvezna voćna kompanija, onda i ne čudi da je tabor navijača "da komšiji crkne krava" toliko brojan.

Naravno, niko u tom taboru nema želju, ni potrebu, da objektivno sagleda informacije i potraži malo po internetu o čemu se radi. Napomenuću ovde, verovatno uzalud (s obzirom da se objektivne informacije ignorišu, ukoliko su u suprotnosti sa onim što nam se sviđa), analize stručnjaka za patentno pravo u Americi se uglavnom slažu da će Epl u ovoj celoj priči bez nekog većeg napora odbraniti sve ključne patente. Posledice se iz ove perspektive teško procenjuju, ali je velika verovatnoća (na osnovu analiza onih koji o svemu tome znaju mnogo, mnogo više nego svi učesnici ovog foruma zajedno, što uključuje i mene) da će, kad se sva prašina slegne, Gugl morati da izvede radikalne izmene u svom mobilnom OS-u ne bi li zadovoljio zahteve suda.

U krajnjoj liniji, Guglovi navijači imaju sigurno još dosta vremena da se raduju (pre nego što padne sudska "sekira"), s obzirom da se ovakvi sporovi u pravilu razvlače godinama.

@vasic:
Isto tako neki od vlasnika patenata moze da kaze NE Apple-u i trazi ban tih proizvoda. Apple ne drzi nijedan iole ozbiljan patent iz mobilnih tehnologija koji je FRAND tipa, vec su u pitanju budalastine patent advokata. Sve u svemu, dzabe se trude, Andoid ih je pregazio.

Kao što rekoh, FRAND znači Fair, Reasonable and Non-Discriminatory. Po samoj definiciji to ne dozvoljava nikome da licencu uskraćuje drugima, već ih zakonski obavezuje da tu licencu ponudi pod realnim uslovima, bez posebnih ikakvih ograničenja.

Da parafraziram jednog mudrog člana ovog foruma, Epl je očigledno pregazio Androida....

ovo danas nema blage veze sa patentnim sistemom kako je on zamisljen i nemoj molim te da nam pricas kako mi to u Srbiji shvatamo :) Jeste mi smo divljaci koji ne kapiraju sta je intelektualna svojina, mislim mani se toga - >80% Amerikanaca i nema pojma sta je to intelektualna svojina - vec im je receno da moraju da kupe (a i tamo je stepan piraterije na zavidnom nivou - i to mislim da vecina i ne zna sta je to piratski sw - kao sto i tetke ovde ne znaju da se sw placa).

Ok hajde ovako sad, ja hocu da razvijem svoju aplikaciju i zelim da je prodajem tako sto ce mi Pera uplatiti kintu, a ja njemu proslediti aplikaciju (SN bla bla) - a kako to da uradim u Apple svetu, tako sto cu tom Peri reci + 30% jer mi toliko Apple trazi da ti mozes instalirati na svom iPhone-u (i gde je ta zastita nas sitnih) - ma ziveo taj vas sistem, u kojem ce se neko bogatiti tako sto ce izrabljivati ceo nas rad... Ja hocu da biram kako cu prodati moj i samo moj rad

Ovaj patentni sistem nema smisla, patenti trebaju biti skroz objasnjeni i sta je tu radjeno, a ne ovo = patent tako sto se otkljucava telefon mrdanjem prsta po ekranu. Patent da telefon bude kockast. Patent da telefon ima kolor ekran. Patent da se telefonom mogu obavljati razgovori :) Patentiram crna slova na belom papiru...
Hajde molim vas, ove tuzbe su komicne. More zabranio bih tim kompanijama da mogu uopste podnositi tuzbe - svim tim kompanijama koje vrede milijarde... Kupi patent da bih posle tuzio nekog. Udji bre u ring pa se bori do kraja, a ne ovako: Direktore udaljite Bracu iz skole jer su mu farmerice plave kao moje :)

PS: iskreno me boli briga ko koga tuzi izmedju tih kompanija, ali kad vidim kako su bezobrazne malo mi proradi neki crni deo mozga... eeej milijarde milijarde, a ni dva dolara da izdvoje da unaprede nesto na ovom svetu.... Inace mnogi ovde su i bili izvan ove zemlje, pa i preko bare i ne ne zaostajemo mi mnogo kao sto se misli ;) znam da volimo sami sebe da kinjimo najvise, ali nismo mi toliko losi

e da, Vasicu nemam nista protiv tebe :) cenim tvoje misljenje, ali ljudi manite se tih kompanija... Treba da naucimo da cenimo i branimo sopstveni rad i ljude i njihov rad prvenstveno, a ne neke tamo kompanije

Poslednja izmena:
Ok hajde ovako, ja hocu da razvijem svoju aplikaciju i zelim da je prodajem tako sto ce mi Pera uplatiti kintu, a ja njemu proslediti aplikaciju (SN bla bla) - a kako to da uradim u Apple svetu, tako sto cu tom Peri reci + 30% jer mi toliko Apple trazi da ti mozes instalirati na svom iPhone-u (i gde je ta zastita nas sitnih) - ma ziveo taj vas sistem, u kojem ce neko da se bogati tako sto ce izrabljivati ceo nas rad...

Ovaj patentni sistem nema smisla, patenti trebaju biti skroz objasnjeni i sta je tu radjeno, a ne ovo = patent tako sto se otkljucava telefon mrdanjem prsta po ekranu. Patent da telefon bude kockast. Patent da telefon ima kolor ekran. Patent da se telefonom mogu obavljati razgovori :) Patentiram crna slova na belom papiru...

Uvek me obraduje kad vidim kako neko seje "argumente" sa ubeđenjem da tačno zna o čemu govori....

Patent "da telefon bude kockast" ne postoji. Brkaš babe i žabe. Pošto imam minut-dva, evo da objasnim. Samsung je u Nemačkoj dobio po guzi u skladu sa kršenjem stvari koja ze na engleskom zove "trade dress" (iz Vikipedije: "Trade dress is a legal term of art that generally refers to characteristics of the visual appearance of a product or its packaging (or even the design of a building) that signify the source of the product to consumers. Trade dress is a form of intellectual property."). Dakle, nešto što nema apsolutno nikakve veze sa patentima, već je po svojoj suštini u kategoriji zaštite autorskih prava i zaštitnog znaka ("copyright" i "trademark"). U Samsungovom konkretnom slučaju, ne samo što je oblik i veličina telefona gotovo identičan, već su i ikonice na početnom ekranu tako poređane da izgledaju kao Ajfon, iako praktično svi drugi proizvođači Android telefona na početni ekran stavljaju razne "vidžete" sa vremenskom prognozom, satom, Guglom i sličnim stvarima, ne bi li svoj proizvod izdvojili od konkurenta (Ajfona).

e da, Vasicu nemam nista protiv tebe :) cenim tvoje misljenje, ali ljudi manite se tih kompanija... Treba da naucimo da cenimo i branimo sopstveni rad i ljude i njihov rad prvenstveno, a ne neke tamo kompanije

Ovo nisam video kad sam počeo odgovor (možda je naknadno dodato).

Kao (bivši) profesionalni muzičar, ja sam direktno bio "žrtva" "pohlepnog" Epla. Dok se nije pojavio Ajtjuns (iTunes), moj bend i ja smo prodavali CD-ove na svirkama. Prvi disk smo snimili negde 1995, štancovali smo ga u nekih 2.000 primeraka, što nas je tada koštalo oko 3.000 dolara (puna boja, knjižica, dvobojna štampa na disku, fabrički presovan disk, a ne slepački narezivan itd). Trebalo nam je nekih sedam godina da rasprodamo tih 2.000 komada. Drugi disk smo snimili 1997. Ista stvar, prošlo je više od šest godina pre nego što smo rasprodali tih 2.000 diskova. Ukupan profit od prva dva albuma bio je oko 5.000 dolara (razvučeno na nekih desetak godina, podeljeno na nas petoricu). Treći album smo snimili 2003. godine, kad se pojavio Ajtjuns Mjuzik Stor (iTunes Music Store). Vrlo ubrzo posle toga, pojavile su se i nezavisne firme koje su nudile uslugu izlaska na Ajtjuns Mjuzik Stor. Od 99 centi koliko u Americi korisnik plati za jednu pesmu, vlasnik sadržaja je od tih firmi dobijao oko 65 centi. Dakle, 34 centa su delili Epl i ta firma. Odmah čim se to pojavilo, stavio sam naš treći album preko te firme (CDBaby.com) na internet. U roku od godinu dana, kupci širom sveta potrošili su nekih 7.000 dolara na pesme sa našeg albuma na Ajtjunsu. Od toga smo mi dobili nešto više od 4.000 dolara. Od tada do pre dve godine (kad se bend zvanično raspao, dakle oko pet godina koliko se prodavao) zaradili smo blizu 25.000 dolara od prodaje muzike sa tog albuma. Dakle, svako od nas po somića godišnje. Dok smo prodavali fizičke diskove, morali smo da cimamo kutije na svaku svirku, idemo po sali i nudimo (imaš sitno? nemam za kusur...), pakujemo i šaljemo onima koji poručuju preko interneta... Zahvaljujući Eplu, za skoro upola kraće vreme, zaradili smo svaki od nas po pet puta više para ne radeći apsolutno ništa.

Eto, tako prolaze žrtve pohlepnog Epla. Moja priča je prilično tipična, a ista takva je i za one koji prave softver za Ajfon (a od nedavno i za Meka).

Sto se tice tuzbe protiv Samsunga ja je skroz podrzavam (def je Samsung isao na to da im proizvod sto vise lici na Apple-ov i da prodaju sto vise mogu na racun tudje slave) i to sam nekoliko puta ponovio. Ali neko spomenu patent za otkljucavanje telefona mrdanjem prsta po ekranu :) pa i sam multitouch patent koji je isto spominjan ovde...

Mislim JB je zakonit (cini mi se da DA), a sto ne naloze Apple-u da proizvodi dolaze unapred "oslobodjeni"... Mislim sad prolaze takve gluposti i stvari koje nas ogranicavaju na mobilnim platformama, iste stvari koje ranije nikako nisu mogle da prodju u Desktop PC svetu (rece neko plana MS-a da se racunari sa Windows sistemom - ogranice samo na MS network :) )... A sada ti uskracuju osnovno pravo i slobodu eeeej i jos kad vidim ljude koji brane takve poteze.

PS: sad videh tvoj najnoviji post... Nije bas takva situacija, ja na primer, radim usko sa nekim klijentima (enterprise segment bla bla) i kompanije imaju posebne zelje, tako da se sw pravi namenski za odredjene institucije, firme, lica. SW koji je namenski nema potrebe da se stavlja na AppStore zar ne? Isto tako ja zelim na primer da svoju aplikaciju prodajem, kako na AppStore-u tako i na Amazon MarketPlace-u ili sta vec, zelim i da prodajem na svom sajtu direktno i na jos 1000 nacina i ko to moze da mi ogranici? Niko ne sme da ima to pravo.
Nemam ja nista da se aplikacije prodaju na AppStore-u, ali ne sme se ograniciti samo na to - nikako. Ako kupac hoce da kupuje samo sa AppStore-a neka kupuje, ali treba imati slobodu odlucivanja...

Kazem to je isto kao da je MS pre 20godina uspeo da progura MS network, pa mogu da zamislim sta bi bilo kad bi bilo. Osnovna prava i slobode - samo to

Poslednja izmena:
Ja razumem da si ti zdušan navijač u taboru Gugl-Android, ali ne bi trebalo sebi da dozvoliš da ti to toliko utiče na objektivnost.

Primer koji si našao za dva minuta nema direktne veze sa Eplovim multi-touch patentima, iako naizgled liči. U primeru je u pitanju projektor, a ne kapacitivni ekran. Tehnologija koju je Epl patentirao zasniva se na istraživanjima naučnika po imenu Jeff Han (pri univerzitetu NYU) iz ranih 2000-tih godina, koju je Epl kupio i adaptirao za svoje proizvode i iOS.

Tc tc tc.... zasto gubis zivce? :) Zar sam ja kriv sto su ti argumenti tanki?

Ma razumem i ja tebe - zdusni apple fanboy koji se trudi da objasni neobjasnjivo. Koji god argument da se iznese, ispada da je neobjektivan, vazno je samo sta se u Apple-u kaze i misli?

Primer koji sam nasao za dva minuta predstavlja KONCEPT. IDEJU. Ideju kako da se neki posao na racunaru obavi prstima i pipkanjem. Covek je to sproveo u praksi 15 godina pre nego se neko iz Apple-a setio da taj KONCEPT prebaci na telefonski aparat.

Ukoliko meni ne verujes, a ti pogledaj kako se proveo British Telekom sa njihovom tuzbom na americkom sudu gde su probali da ubede ceo svet da su upravo oni izmislili - hyperlink. Znas li na koji nacin je njihov zahtev oboren? Tako sto su nadjeni snimci predavanja iz sezdesetih gde je covek objasnio KONCEPT da neki deo teksta moze da bude direktna referenca na drugi deo teksta. Bez racunara, bez IT tehnologija. A ipak - hiperlink. Samo cisti, goli tekst.

Ista sudbina ceka Eplove i ostale patente koji predstavljaju ociti napad na zdrav razum. Bice Epl pain in the ass, glumice pandure i smarace sve redom sudskim procesima, but who cares? Ovu bitku ne mogu da dobiju. I zaista bi trebao da se pomiris sa tim.

Ja potpuno shvatam stavove brojnih učesnika ovog foruma po pitanju patenata, pogotovo Eplovih. To i ne čudi, s obzirom da je i inače opšte stanje u Srbiji takvo da se intelektualna svojina i zaštita autorskih prava ne tretira kao realna svojina, koja pripada originalnom stvaraocu (čemu svedoči količina piratskog softvera, muzike, filmova, kineskih kopija Prada torbica, Louis Vuiton kofera, Rej-ban naočara, Eplovih Ajpeda i ostale robe), već kao javno dobro koje se slobodno kopira i na kome se slobodno profitira bez srama. Još ako tome dodamo patološku mržnju koju nekolicina učesnika ispoljavaju čim im se pomene izvezna voćna kompanija, onda i ne čudi da je tabor navijača "da komšiji crkne krava" toliko brojan.

Jeste druze.... ovde smo svi divljaci, dok u tom tvom Njujorku zivi sve sama gospoda. Kapiram da u Bronksu svi placaju programe i postuju intelektualnu svojinu.

Naravno i tvoji americki sugradjani, na nekom tehnickom forumu kao sto je benchmark, u istom ili cak i vecem procentu slazu sa vecinom nas ovde. Obican svet, ma gde ziveo, ima neke svoje brige i bas njih briga za sve ono o cemu mi ovde besomucno pricamo.

Uostalom, sta pa mene briga sta se desava u USA? Mene vise brine Evropa, a u Evropi je vec dva puta odbijen pantentni zakon koji je prekopirani americki. Lobirao je i tvoj ljubljeni Apple, i mrski nam Microsoft, al' ne vredi; i budi sasvim siguran da ce tek posle ovoliko tuzakanja takav zakon da se donese ali nikad.

Stvarno mi je interesantno kako lako gradis stereotipe o ljudima jer ne razumes zasto se vecina ne slaze sa tobom. Eto, ne slazemo se. Pomiri se sa tim. Nekome se ne svidja Eplova poslovna politika, nekome ne odgovaraju njihovi proizvodi, nekoga nervira to sto glume siledzije. Imas americke forume, i tamo je situacija ista kao ovde; kad njih uspes da ubedis, ljude koji su 'nauceni' da postuju intelectual property, zavrsi krstaski rat i sa nama, ubogim Srbima.

Naravno, niko u tom taboru nema želju, ni potrebu, da objektivno sagleda informacije i potraži malo po internetu o čemu se radi. Napomenuću ovde, verovatno uzalud (s obzirom da se objektivne informacije ignorišu, ukoliko su u suprotnosti sa onim što nam se sviđa), analize stručnjaka za patentno pravo u Americi se uglavnom slažu da će Epl u ovoj celoj priči bez nekog većeg napora odbraniti sve ključne patente. Posledice se iz ove perspektive teško procenjuju, ali je velika verovatnoća (na osnovu analiza onih koji o svemu tome znaju mnogo, mnogo više nego svi učesnici ovog foruma zajedno, što uključuje i mene) da će, kad se sva prašina slegne, Gugl morati da izvede radikalne izmene u svom mobilnom OS-u ne bi li zadovoljio zahteve suda.

Ajd daj da vidim kako ce da odbrani patente. Neki link, analizu, argumentaciju. Svaki put kad vidim coveka iz IT-a kako pise o patentima, vidim beskonacno zgrazavanje i cuveno 'WTF? THIS IS a patent????'

Ne moras cak ni tako daleko da ides - zapamtio sam 2 sporna patenta koje je Apple izvukao protiv HTC-a. Jedan, da covek ne poveruje, opisuje baratanje sa podacima u bazi? A drugi, potpuno neverovatno, opisuje - modem? Modem koji je izmisljen jedno 15 godina pre nego je Apple osnovan.

Do duse imas jednog istinskog trudbenika i borca za prava Apple-a i Microsoft-a - zove se Florijan Miler, placa ga Microsoft i mislim da redovno pratis njegove analize.

U krajnjoj liniji, Guglovi navijači imaju sigurno još dosta vremena da se raduju (pre nego što padne sudska "sekira"), s obzirom da se ovakvi sporovi u pravilu razvlače godinama.

Aham.... mislis za par godina kada android dogura na 90% trzista i kada krene da preti Eplu da ga protera u domen statisticke greske? :)

Salu na stranu, sudska sekira nece da padne. Nisu ovo prve parnice koje se potezu po IT svetu, imali smo tu 'cast' da se nagledamo svega i svacega u protekloj deceniji.

Mada nije ni ovo lose - opskurne tuzbe, sasvim sigurno, pre ili kasnije dovesce do toga da se preispita zakonodavstvo o softverskim patentima. Dok nije bilo toliko talasanja, problem je bio slabo zapazen. Eto odlicne prilike da se stvar sredi jednom za svagda.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, FRAND znači Fair, Reasonable and Non-Discriminatory. Po samoj definiciji to ne dozvoljava nikome da licencu uskraćuje drugima, već ih zakonski obavezuje da tu licencu ponudi pod realnim uslovima, bez posebnih ikakvih ograničenja.

Super. I sto ne platise to na vreme nego su se vukli po sudovima?

Ali kada su njihovi patenti u pitanju onda nagodba ne dolazi u obzir nego ajde da zabrana proizvoda tj. hocemo monopol posto nam ne odgovora konkurencija jer lose utice na nas masan profit.

Ok hajde ovako sad, ja hocu da razvijem svoju aplikaciju i zelim da je prodajem tako sto ce mi Pera uplatiti kintu, a ja njemu proslediti aplikaciju (SN bla bla) - a kako to da uradim u Apple svetu, tako sto cu tom Peri reci + 30% jer mi toliko Apple trazi da ti mozes instalirati na svom iPhone-u (i gde je ta zastita nas sitnih) - ma ziveo taj vas sistem, u kojem ce se neko bogatiti tako sto ce izrabljivati ceo nas rad... Ja hocu da biram kako cu prodati moj i samo moj rad

*** komunizam je prosao jos pre 20 godina, a srecom u americi ga nije ni bilo. Najbolje da nacionalizujemo Apple, pa ne mogu da oni zaradjuju vise od nas koji nismo uspeli u zivotu... :)

Dakle ima nesto sto se zove slobodno trziste, gde svako bira dal ce da kupi ajfon il nesto drugo, gde programer bira hoce li da pravi softver za ajfon ili nesto drugo, i gde apple bira koliko ce na svojem proizvodu (svojoj tezgi) da preprodaje tvoje proizvode i uz koju marzu. Slobodno trziste, niko nikog nista ne tera. Uspeh na trzistu govori da li su mere ove ili one urodile plodom, i ko je koliko "zasluzio" da zaradi. A tebi npr ako smeta da prodajes na apple trzistu, ti otvori tezgu na pijaci pa ces mozda tad da shvatis gde ces pre zaraditi. :)

Poslednja izmena:
Cekaj bre, zar ti stvarno verujes u slobodno trziste?

*** komunizam je prosao jos pre 20 godina, a srecom u americi ga nije ni bilo. Najbolje da nacionalizujemo Apple, pa ne mogu da oni zaradjuju vise od nas koji nismo uspeli u zivotu... :)

Dakle ima nesto sto se zove slobodno trziste, gde svako bira dal ce da kupi ajfon il nesto drugo, gde programer bira hoce li da pravi softver za ajfon ili nesto drugo, i gde apple bira koliko ce na svojem proizvodu (svojoj tezgi) da preprodaje tvoje proizvode i uz koju marzu. Slobodno trziste, niko nikog nista ne tera. Uspeh na trzistu govori da li su mere ove ili one urodile plodom, i ko je koliko "zasluzio" da zaradi. A tebi npr ako smeta da prodajes na apple trzistu, ti otvori tezgu na pijaci pa ces mozda tad da shvatis gde ces pre zaraditi. :)

Svaki novi uredjaj im je mnogo bolji od prethodnog a konkurencija nije jos ni dostigla prethodni uredjaj. Tako kaze Apple a tako pricaju fanovi po forumima. Cemu onda insistiranje na zabranama prodaje? Pogotovo u svetu gde "vlada" slobodno trziste kako ti kazes?

Sigurno nece pakovanje, slicne dimenzije i slican homescreen da ubede nekog da je uredjaj isti kao Apple-ov.

Slobodno trziste podrazumeva postovanje zakona. Ukoliko nema zakonske osnove za Apple-ove tuzbe one ne bi ni bile prihvacene. Tuzba nije nelegalno sredstvo borbe vec naprotiv. Dakle dokle god se postuje zakon sve je u redu. Sud ce odluciti ko je u pravu.

Druga stvar naravno da ce da ih tuze pa nece da dozvole da neko na njihovoj grbaci ostvaruje profit. I treba da ih tuze makar bili jos dvaput jaci i proizvodi im bili jos triput bolji. Naravno ovo kazem sve pod pretpostavkom da je apple u pravu (a to ce odluciti sud) i da je samsung stvarno iskopirao i ukrao izgled dovoljno da ometa zdravu konkurenciju jer pogodite sta to je bas zato i kaznjivo inace ni tuzba ne bi bila prihvacena. U suprotnom sud ce odluciti u samsungovu korist i nikom nista.

USA je mozda jedina zemlja gde je trziste slobodno tj barem najblize tome i nema sta tu da se veruje dovoljno je otici i videti. A to sto nama komunjare svakodnevno "implementiraju" razne varijante "slobodnog trzista i pravne drzave" to ne znaci da to nigde drugo ne funkcionise.

Poslednja izmena:
Cekaj bre, zar ti stvarno verujes u slobodno trziste?

To nije religija pa da se u to veruje. Za razliku od sistema u kojem je tržište pod kontrolom države (kao što je bila SFRJ, kao što su još uvek Kuba, Severna Koreja, Kina i slični), u zemljama gde toga nema tržište je slobodno. Ko hoće i sposoban je, može svoju robu da ponudi bilo kome i proda je po kojoj hoće ceni. Naravno, to ne znači da barijere za ulaz na tržište ne postoje; one se najčešće iskazuju u obliku monopolističkih pozicija postojećih igrača na pojedinim segmentima (npr. Windows na tržištu desktop OS-a, gde realno niko drugi ne može da uđe sa konkurentskim OS-om i npr. napravi ugovor sa Dell-om za distribuciju). U društvima sa razvijenim pravosudnim sistemom gde postoji zakonska regulativa koja reguliše zloupotrebu monopolističke pozicije, te barijere su nešto manje nego u zemljama poput Amerike, gde zakoni protiv zloupotrebe monopola praktično uopšte nemaju zube.

Sigurno nece pakovanje, slicne dimenzije i slican homescreen da ubede nekog da je uredjaj isti kao Apple-ov.

Naravno da neće tebe da ubedi, jer ti o tome nešto znaš. Takvi kao što si ti (i ostali na ovom forumu) predstavljaju marginalnu manjinu. Moj kolega iz kancelarije do mene je čuo za Ajfon, zna otprilike kako izgleda i pre par meseci mi je došao da mi pokaže novi Samsung Galaxy sa rečima "kupio sam Ajfon, ali nije baš Ajfon, nego je potpuno ista stvar, rekao mi prodavac." Drugim rečima, pošto telefon gotovo identično izgleda, a crnac u radnji Best Buy dobija proviziju ako proda Galaxy, isti ga je sa lakoćom ubedio da je to u principu isto. Da napomenem, kolega do mene je Japanac, magistar ekonomije, radi kao finansijski ekspert i zna jako dobro da koristi Excel, Word i Lotus Notes (drugim rečima, tu je otprilike kraj njegovog poznavanja današnje tehnologije). Dakle, nije jedan od onih sa IQ od 80 koje ovde često pominjete -- ima i obrazovanje i opštu kulturu, ali ga tehnologija ne interesuje. Takvi predstavljaju većinu, i takvima Samsung uspešno podvaljuje kukavičje jaje.

Super. I sto ne platise to na vreme nego su se vukli po sudovima?

Ali kada su njihovi patenti u pitanju onda nagodba ne dolazi u obzir nego ajde da zabrana proizvoda tj. hocemo monopol posto nam ne odgovora konkurencija jer lose utice na nas masan profit.

Da ponovim još jednom, za one is zadnje klupe:

Kad se desi da neko (npr. Motorola) tuži nekoga (npr. Epl) zbog toga što se u njegovom novom proizvodu nalazi neki sklop ili metod koji je zaštićen patentom, optuženi će naravno prvo da krene da se brani, dok za to vreme ne utvrdi o kakvom se patentu radi, šta je to što tužilac traži i koja je najbolja varijanta da se razreši spor. Kada patentne tužbe pokreću firme kao što je Motorola, VIA i slični, koji su patentirali tehnologiju koju i sami koriste za svoje proizvode, onda je najčešći rezultat poravnanje van suda, gde Epl plati izvesnu sumu, potpiše licencu i to je to. Kada tužbu pokreće neki patentni trol poput Lodsys-a, koji ne proizvodi ništa već firmu sačinjava nekolicina pravnika koji kupuju kojekakve tehnološke patente od raznih pojedinaca s namerom ne da nešto konkretno proizvedu koristeći patentiranu tehnologiju, već da otmu pare onima koji su uložili sopstveni znoj i slučajno (ponekad namerno, ili bar nemarom) sadrže rešenja koja su već ranije patentirana, e onda će se svako (uključujući i Epla, Gugla, HTC i ostale) iz sve snage braniti od takvih parazita.

Dakle, po sudovima su se vukli onoliko koliko je bilo potrebno da se utvrdi šta hoće taj koji tuži i da li je patent na koji se poziva zaista ugrožen.

A što se tiče konkurencije, kao što znamo, Epl do sada nije tužio (niti ima razloga da tuži) ni RIM, ni Mikrosofta, niti ikog od proizvođača koji koriste Windows Mobile, Symbian, WebOS ili neki treći OS koji ne liči na iOS i ne krade elemente korisničkog interfejsa. Prve tužbe protiv HTC-a (zbog Androida) počele su u vreme dok je Android bio relativno mali igrač. RIM je definitivno bio ozbiljniji konkurent od nekolicine tajvanskih, kineskih i korejanskih proizvođača Androida. Svakome ko je pratio tržište tada bilo je jasno da je jedini realan razlog zbog kojeg se Android tako brzo raširio bilo to što sam gore već reako: običnom svetu (kao što je taj moj kolega Japanac), Samsung, LG, HTC ili nešto treće sa Androidom izgleda praktično isto kao i iOS. Običan svet zna za Ajfon; znatno manji procenat njih zna šta je Android i koji modeli postoje. Kad običan čovek izađe na pauzu za ručak i uđe u mobilnu radnju da kupi novi telefon, on će prvo tražiti Ajfon. Ako je u pitanju npr. radnja T-Mobila u Americi, trgovac će mu reći "nemamo Ajfon ali imamo isto to" i uvaliće mu neki "MyTouch" android telefon. Kupac će izaći iz radnje u ubeđenju da je telefon koji je kupio isti kao i Ajfon, jednako kao da je otišao u radnju da kupi HP laptop, a trgovac mu uvalio Acer, jer je praktično isti.

Dakle, takvu vrstu konkukrencije Epl pokušava da spreči. To i jeste glavni razlog zbog kojeg se Nolija (do skoro najveći svetski proizvođač mobilnih telefona) odlučila da pređe na Windows umesto na Android.

Poslednja izmena:
Naravno da neće tebe da ubedi, jer ti o tome nešto znaš. Takvi kao što si ti (i ostali na ovom forumu) predstavljaju marginalnu manjinu. Moj kolega iz kancelarije do mene je čuo za Ajfon, zna otprilike kako izgleda i pre par meseci mi je došao da mi pokaže novi Samsung Galaxy sa rečima "kupio sam Ajfon, ali nije baš Ajfon, nego je potpuno ista stvar, rekao mi prodavac." Drugim rečima, pošto telefon gotovo identično izgleda, a crnac u radnji Best Buy dobija proviziju ako proda Galaxy, isti ga je sa lakoćom ubedio da je to u principu isto. Da napomenem, kolega do mene je Japanac, magistar ekonomije, radi kao finansijski ekspert i zna jako dobro da koristi Excel, Word i Lotus Notes (drugim rečima, tu je otprilike kraj njegovog poznavanja današnje tehnologije). Dakle, nije jedan od onih sa IQ od 80 koje ovde često pominjete -- ima i obrazovanje i opštu kulturu, ali ga tehnologija ne interesuje. Takvi predstavljaju većinu, i takvima Samsung uspešno podvaljuje kukavičje jaje.

Jel' se ono bese IQ mnozi sa 0.6 kad se sa americkog sistema mera konvertuje na metricki?:D

PS: sad videh tvoj najnoviji post... Nije bas takva situacija, ja na primer, radim usko sa nekim klijentima (enterprise segment bla bla) i kompanije imaju posebne zelje, tako da se sw pravi namenski za odredjene institucije, firme, lica. SW koji je namenski nema potrebe da se stavlja na AppStore zar ne? Isto tako ja zelim na primer da svoju aplikaciju prodajem, kako na AppStore-u tako i na Amazon MarketPlace-u ili sta vec, zelim i da prodajem na svom sajtu direktno i na jos 1000 nacina i ko to moze da mi ogranici? Niko ne sme da ima to pravo.
Nemam ja nista da se aplikacije prodaju na AppStore-u, ali ne sme se ograniciti samo na to - nikako. Ako kupac hoce da kupuje samo sa AppStore-a neka kupuje, ali treba imati slobodu odlucivanja...

Kazem to je isto kao da je MS pre 20godina uspeo da progura MS network, pa mogu da zamislim sta bi bilo kad bi bilo. Osnovna prava i slobode - samo to

Što se tiče razvoja aplikacija za kompanije (enterprise), tu postoji tzv. "iOS Enterprise Developer Programme" (..."Distribute Your In-house Apps Distribute your proprietary, in-house iOS apps to employees or members of your organization. You can also securely host and wirelessly distribute or update in-house apps to employees, keeping them current anywhere, anytime."...). Nisam siguran da li ovo moguće u zemljama u kojima još uvek ne postoji prisustvo Eplove digitalne radnje ("iTunes Store").

A što se tiče ograničenja, kad Epl jednom postane monopol na tržištu mobilne telefonije i aplikacija, restrikcije koje sada postoje će u takvoj situaciji s lakoćom moći da se definišu kao zloupotreba monopolističke pozicije u jednom segmentu (mobilna platforma) u cilju sprečavanja konkurencije u drugom segmentu (digitalna distribucija). S obzirom da danas postoji prilično pristojan izbor konkurentnih mobilnih platformi i mehanizama za distribuciju softvera za iste, teško bi se u ikojoj pravnoj jurisdikciji odbranila teza da Epl trenutno ograničava slobodno tržište time što potpuno kontroliše svoj zatvoreni sistem, s obzirom da je preduslov za takvu tezu monopolistička pozicija koju Epl trenutno nema, a prema predviđanjima učesnika ovog foruma, nema šanse da je ikada stekne.

Poslednja izmena:
U svakom slucaju njihova teorija i ta tvoja prica o coveku koji je kupio Samsung Iphone ne znace nista tj. sasvim je normalno da naziv nekog proizvoda koji je u jednom trenutku opsteprisutan na nekom trzistu postane sinonim za sve slicne proizvode. Ja sam koristio Casio i TI digitrone kao i mnogi iz bivse Juge, razne selotejpe (sellotape), kalodonte ove i one marke itd. itd. To nikako nije razlog da se ovi drugi ""neoriginalni" proizvodi zabrane niti znaci da tu neko nekog krade. Takve price mogu da prodju samo kod amera otuda i ona moja primedba o konverziji IQ.

@vasic

HTC ili nešto treće sa Androidom izgleda praktično isto kao i iOS

http://www.youtube.com/watch?v=GCodXvFrz5E

praktično isto?

To što Šljamsung kopira Apple nije krivica android-a. HTC je fin primer da kada držiš iphone i htc razlika u grafičkom interfejsu je itekako primetna. Sense HTC je uveo još za vreme WM telefona. Dakle nemoj generalizovati stvari i pisati kako su svi android telefoni čista kopija iPhone-a.

Poslednja izmena:
U svakom slucaju njihova teorija i ta tvoja prica o coveku koji je kupio Samsung Iphone ne znace nista tj. sasvim je normalno da naziv nekog proizvoda koji je u jednom trenutku opsteprisutan na nekom trzistu postane sinonim za sve slicne proizvode. Ja sam koristio Casio i TI digitrone kao i mnogi iz bivse Juge, razne selotejpe (sellotape), kalodonte ove i one marke itd. itd. To nikako nije razlog da se ovi drugi ""neoriginalni" proizvodi zabrane niti znaci da tu neko nekog krade. Takve price mogu da prodju samo kod amera otuda i ona moja primedba o konverziji IQ.

Mislim da brkaš malo stvari. Poistovećivanje naziva marke sa vrstom proizvoda postoji odavno (frižider, žilet, imalin, kao i sve što si ti pomenuo) ali to ovde nema veze sa pričom. Čovek koji je kupio Samsung nije kupio Samsung Ajfon, već "isto što i Ajfon". Kao kad kupiš starke patike, a ono neka šugava kineska kopija. Ili Rej-ban naočare za 500 dinara kod Kineza. Ili "Panasoanic" telefon... Na patikama lepo piše "Old Star" a ne "All Star". Da preciziram, ne bismo li opet izbegli zabunu, u pitanju je kvalifikacija koja se u engleskom zove "trade dress" (pominjao sam ranije gore), gde se Samsung bezobrazno ogrešio; još je samo trebalo da ga nazove YPhone, pa da iluzija bude potpuna.

SW koji je namenski nema potrebe da se stavlja na AppStore zar ne? Isto tako ja zelim na primer da svoju aplikaciju prodajem, kako na AppStore-u tako i na Amazon MarketPlace-u ili sta vec, zelim i da prodajem na svom sajtu direktno i na jos 1000 nacina i ko to moze da mi ogranici? Niko ne sme da ima to pravo.
A jel ti uopšte znaš zašto je to tako ili samo imaš izraženi revolt?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno