Šta je novo?

2700K OC

magny_cours, hvala ti puno na ovom testu! Ovaj CPU je nevorovatno dobar i sigurno cu ga kupiti, odlican FPS daje u prvaom pass/u a pogotovo u drugom pass/u od neverovatnih 47 FPS/a koji je mnogo zahtevniji od prvog pass :)

Cisto radi poredjenja moj sadasnji q9550 je krs u odnosu na tvoj CPU:

q9550-vs-i72600k.jpg

Ipak cu izmedju 2600k i 2700k izabrati 2700k azdaju!

Reci mi joso ovo, jel ga hladis Noctuaom NH-D14 iz tvog potpisa?

Nije taj Q9550 toliko los ... nemoj da te grafikoni pale .... zamenio sam moj q9550s (xeon varijanta) koj je radio na 3,6 sa 2500k ..... i sa 2500k na 4,3GHz dobijam 200 poena vise u 3D marku :) wow ..... lol

Drugo nisam ni testirao odradicu kad imam vremena i kad malo vise OCujem ovaj CPU (mada nisam mnogo ni testirao sa onim q9550 pa da imam sa cime da uporedim.)

ah da u normal linx-u dobijam negde oko 6-10 GFLOPS-a vise.

ako ti treba za obradu video materijala ...... onda i mogu da razuem upgrade.

Pa da, to je to..
Sharp,svidja mi se kompromis koji si napravio.
Sasvim racionalno.
4.8Ghz HT On,,mali napon,milinica.
Stabilni klokovi su i onako bili bez HT-a kod skoro svakog usera tako
da ipak ima potencijal 2700K,nije ista prica kao kod 2600K/2500K.

Ali siguran sam u jos jedno da ima razlike izmedju ES primerka i retail tako da cu sacekati da
se pojavi konacno u prodaji ,da vidim neki review pa mozda i ja nabavim jedan sebi mada mi to uopste nije plan ali
lepo je videti 5.0 Ghz 24h/7 :)

Cestitam Sharp. Ocekujem da vidim kako se drugi ponasa. :)

Ne zameram, ali nije mi jasno sto si isao na Intel-ovu plocu. Jos uvek su konzervativne po mnogo cemu iako su neuporedivo bolje od onoga sto su bile do pre 3 godine recimo. Pomak je ogroman, ali opet...

Cestitam Sharp. Ocekujem da vidim kako se drugi ponasa. :)

Ne zameram, ali nije mi jasno sto si isao na Intel-ovu plocu. Jos uvek su konzervativne po mnogo cemu iako su neuporedivo bolje od onoga sto su bile do pre 3 godine recimo. Pomak je ogroman, ali opet...

Prvi koji je završio kod sestrića za 5Ghz traži 1.390V / 1.408V / 1.4560V (B/I/L) napona sa uključenim HT i IGPU-om. Moguće i još malo napona preko toga, pošto sam se razočarao u isti nisam ga nešto baš gnjavio do detalja.

Drugi koji ostaje kod mene za 5Ghz traži 1.376V / 1.384V / 1.424V (B/I/L) napona sa uključenim HT i IGPU-om.
Sa isključenim HT-om i IGPU-om za 5Ghz traži 1.335V / 1.368V / 1.408V (B/I/L) napona.

Ploči generalno pored šminke ništa drugo ne fali. Kada provališ opcije sve ide kao podmazano. Jedino što daje malo veći OverVolt, ali i to se daje ispeglati. Probaću da smanjim Vdrop na nižu vrednost, pa dobijem manjo OverVolt. Stigao sam sa njom do 5Ghz bez po muke, tako da sumljam da bi se neki mnogo veći takt izvukao sa gigasmink pločom. Uostalom za iznos za koji sam je nabavio bolje nema :)

Prvi koji je završio kod sestrića za 5Ghz traži 1.390V / 1.408V / 1.4560V (B/I/L) napona sa uključenim HT i IGPU-om. Moguće i još malo napona preko toga, pošto sam se razočarao u isti nisam ga nešto baš gnjavio do detalja.

Drugi koji ostaje kod mene za 5Ghz traži 1.376V / 1.384V / 1.424V (B/I/L) napona sa uključenim HT i IGPU-om.
Sa isključenim HT-om i IGPU-om za 5Ghz traži 1.335V / 1.368V / 1.408V (B/I/L) napona.

Ploči generalno pored šminke ništa drugo ne fali. Kada provališ opcije sve ide kao podmazano. Jedino što daje malo veći OverVolt, ali i to se daje ispeglati. Probaću da smanjim Vdrop na nižu vrednost, pa dobijem manjo OverVolt. Stigao sam sa njom do 5Ghz bez po muke, tako da sumljam da bi se neki mnogo veći takt izvukao sa gigasmink pločom. Uostalom za iznos za koji sam je nabavio bolje nema :)

Ajde obrni jedno 10-tak krugova linx-avx i baci ss, gasi ht i gpu da vidim temperature

Ajde obrni jedno 10-tak krugova linx-avx i baci ss, gasi ht i gpu da vidim temperature

Ova Linx-avx ubi u pojam.

Nakrkao sam napon, ali ne mogu da ga stabilizujem skroz. Puca posle 5-6 krugova. Definitivno nešto drugo *****ava. *** nemam sada vremena, tako da moraću sutra da probam ponovo.

Prilozi

• 5Ghz-Linx-avx.jpg
    5Ghz-Linx-avx.jpg
    526.6 KB · Pregleda: 67
Nije taj Q9550 toliko los ... nemoj da te grafikoni pale .... zamenio sam moj q9550s (xeon varijanta) koj je radio na 3,6 sa 2500k ..... i sa 2500k na 4,3GHz dobijam 200 poena vise u 3D marku :) wow ..... lol

Drugo nisam ni testirao odradicu kad imam vremena i kad malo vise OCujem ovaj CPU (mada nisam mnogo ni testirao sa onim q9550 pa da imam sa cime da uporedim.)

ah da u normal linx-u dobijam negde oko 6-10 GFLOPS-a vise.

ako ti treba za obradu video materijala ...... onda i mogu da razuem upgrade.

Salzem se sa tobom da q9550 nije toliko los, koristim q9550 skoro 3 godine ali njega gazi vreme polako ali sigurno, kao i njegov stari socket :D

Sto se tice ovog grafikona, mogu da ti kazem da je tacan.

Cim se pojavi 2700K kod nas pazaricu ga i neku dobru Z68 plocu, jer CPU ima daobar OC potencijal to su pokazali Sharpshooter i magny_cours hvala momci na testovima :)

Ova Linx-avx ubi u pojam.

Nakrkao sam napon, ali ne mogu da ga stabilizujem skroz. Puca posle 5-6 krugova. Definitivno nešto drugo *****ava. *** nemam sada vremena, tako da moraću sutra da probam ponovo.

eee...o tome ti ja pricham. kad budesh izvrteo barem 1h avx-a i ostalih testova, mozesh da kazesh da je iole stabilno. tkdj, rekoh, a evo ponovicu, obrati paznju na gflopse, malo ti je to, barem 130 na 5ghz morash imati.
mislim, nemoj da skontash ovo moje kao da sam neshto ljubomoran, da te lozim ili shta vec, nego samo eto, napominjem kako ja volim da testiram, da bi se reklo da je koliko toliko stabilno ;)

Savet za-sta konkretno?;) Ako mislis na setovanja za 5GHz za 24/7, ja bih te savetovao da se ne zamlacujes oko toga, prosto-potrebno je vise napona nego sto je preporucljivo za 24/7 na duze staze bez obzira na hladjenje i to ti je to. Mene je iznenadilo kad sam procitao da ti trazi svega 1.384-1.424 za 5GHz, ali sad videh da je caka sto nisi pustao avx linX.

Nadji neki sweet spot pri prihvatjivom naponu(kod mene je to 4.7-4.8) za 24/7 a za 5GHz ako ce ici za benchmarkovanje nema ni potrebe da ga mucis i trazis linX stabilnost, testove ce izvrteti i kao semi-stable ionako.

Reci mi jesi li resio "problem" sa baznim klokom od 99.8, ja nisam uspeo ni sa spreed spectrum na off kako sugerisu po forumima, i dalje stoji na 99.8. Nije da je neki problem ali opet.

sad cu da otvorim temu sandy brige oc 5ghz pa tamo kachite ss i ja cu :D

Savet za-sta konkretno?;) Ako mislis na setovanja za 5GHz za 24/7, ja bih te savetovao da se ne zamlacujes oko toga, prosto-potrebno je vise napona nego sto je preporucljivo za 24/7 na duze staze bez obzira na hladjenje i to ti je to. Mene je iznenadilo kad sam procitao da ti trazi svega 1.384-1.424 za 5GHz, ali sad videh da je caka sto nisi pustao avx linX.

Nadji neki sweet spot pri prihvatjivom naponu(kod mene je to 4.7-4.8) za 24/7 a za 5GHz ako ce ici za benchmarkovanje nema ni potrebe da ga mucis i trazis linX stabilnost, testove ce izvrteti i kao semi-stable ionako.

Reci mi jesi li resio "problem" sa baznim klokom od 99.8, ja nisam uspeo ni sa spreed spectrum na off kako sugerisu po forumima, i dalje stoji na 99.8. Nije da je neki problem ali opet.

Kada sam ja to govorio, meni su na ovom forum-u prichali da dok god su temperature OK nema razloga za brigu.
Shta je istina?

Sad se skida BF3 tako da će maltretiranje proca morati da sačeka. Pa i planiram da ga namontiram na 4.8Ghz sa razumnim naponom, ali izvrteću taj avx Linx pa makar išao na 1.5V :smash:

Ostali naponi kao PLL, Mem kontroler, System agent voltage imaju li bilo kakvog uticaja na postizanje stabilnog kloka. Nege sam čitao da PLL treba smanjiti sa 1.8V na 1.7V za veliki OC.

Mislim da nema neke razlike izmedju 2600 i 2700 eventualno moze da bude malo bolji prenos toplote sa cipa i to je sve ali tehnoloski to je jedan te isti cip mozda malo proberu neki bolji primerak i na njega lupe 2700 a to vam je isto kao kad se mi nadamo kakav ce primerak da nam zapadne , ne znam koliko kosta to Intelovo pikovanje ali ono sto treba cekati to je Ivy.

@sharpshooter: generalna stabilnost (prime95 i sl.) i linx-avx stabilnost se obično razlikuju samo i samo po naponu procesora... po mojem iskustvu, u pitanju je oko 0.03-0.04V. Recimo kod mene je na 4.5GHz Prime i generalno stabilan na 1.25V u bios-u (oko 1.28-1.29V po CPUz u full loadu pod Prime95), a za Linx-avx mu treba 1.28V u BIOS-u (oko 1.32-1.33V po CPUz u Linx-u). Slična je situacija i na višim klokovima, npr 4.8GHz je Prime stabilan na 1.37V u biosu, a za linx stabilnost moram da namestim celih 1.40V (i tada temperature dostižu 76-77C a izmereni napon po CPUz celih 1.44V, vidi attachment). Za svaki dan ga držim na umerenih 4.6GHz i 1.31V u BIOS-u, gde je i Prime i Linx stabilan (napon pod linx-om dostiže do 1.36V, u realnim aplikacijama max oko 1.34V), a temperature su u linx-u do nekih 67-68C, a u realnim aplikacijama nikad preko 63-64C, čak i sa sva 4 jezgra skroz opterećena (Folding@home i sl.).

P.S. ne zaboravi da za maksimalno Linx-avx opterećenje moraš da isključiš HT u BIOS-u, i trebalo bi da dobiješ preko 130Gflops-a. Ako dobijaš značajno manje, nešto nije u redu...

Prilozi

• 4.8ghz-linx-max.jpg
    4.8ghz-linx-max.jpg
    167.3 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
imaj na umu da nemas garanciju na procesor :p

Evo odvrnuo sam napon na rečenih 1.400V u BIOS-u, što dođe 1.424V u Win i celih 1.448V pod opterećenjem. Izgurao je 20 krugova bez problema, sa ne tako malim temperaturama :trust:

Koliko se sećam od kada sam sastavio ovo vodeno temperature preko 70C za procesor nisam video. :)

Isključen HT, IGPU, Virtuelizacija, tj sve što je moglo da se isključi. Možda može i sa manjim naponom ali pravo da vam kažem ne mrcvari mi se još jednom. Odoh da ga namontiram na 4,8Ghz i da se spremim za BF3

Prilozi

• 5Ghz-Linx-avx.jpg
    5Ghz-Linx-avx.jpg
    577.6 KB · Pregleda: 75
Evo odvrnuo sam napon na rečenih 1.400V u BIOS-u, što dođe 1.424V u Win i celih 1.448V pod opterećenjem. Izgurao je 20 krugova bez problema, sa ne tako malim temperaturama :trust:

Koliko se sećam od kada sam sastavio ovo vodeno temperature preko 70C za procesor nisam video. :)

Isključen HT, IGPU, Virtuelizacija, tj sve što je moglo da se isključi. Možda može i sa manjim naponom ali pravo da vam kažem ne mrcvari mi se još jednom. Odoh da ga namontiram na 4,8Ghz i da se spremim za BF3

Ma ostavi ga tako sad kad je hladnije vreme, a leti ga vozi na 4.8

Znači ako prođe ovo ***** od avx Linx-a stabilan je 100% ?

Šta bi po vama bilo merilo stabilnosi, običan Linx ili njegov podivljali avx rođak, jer po mom dosadašnjem iskustvu ako prolazi 1h običnog Linx-a u svakodnevnom radu nema problema.

Znači ako prođe ovo ***** od avx Linx-a stabilan je 100% ?

Šta bi po vama bilo merilo stabilnosi, običan Linx ili njegov podivljali avx rođak, jer po mom dosadašnjem iskustvu ako prolazi 1h običnog Linx-a u svakodnevnom radu nema problema.

Pazi ovo meni je avx proshao preko 200 krugova na 4.7ghz i kad sam pustio prime small Fft test izbacio je bsod posle pola sata i morao sam da rokam josh napona, zato kazhem ljudi da testirate prime jedno sat vremena a linx avx samo przhi hardware nishta drugo

Znaš kako, verovatno je 1h Prime95 26.4 i 1h Linx-a dovoljno za koliko-toliku garanciju opšte stabilnosti sistema... Ako smanjiš napon da ne prolazi Linx(axv) a sve ostalo ostane naizgled stabilno, to ti je što to je... Možda sve dok neka aplikacija ne odluči da potera i te AVX instrukcije (a koje je i AMD prihvatio u Bulldozer-u), kada je velika šansa da će ista da pukne, a možda neka aplikacija pukne i bez toga, ko će to znati... Striktno rečeno, ako nešto radi na defaultu ali ne i na OC-u, onda mašina nije 100% stabilna i tačka.

Za mnoge (najčešće one koji samo surfuju i igraju se, tj. podaci na računaru im ne znače ništa) je stabilnost = dnevna stabilnost, pa makar ne prolazilo linx+avx. Za mene to nije stabilno, jer da mi nešto blokira razmišljao (sumnjao) bih da sam CPU previše nategao i ostavio premalenu "marginu" stabilnosti... Na tebi je da proceniš koliko daleko od granice stabilnosti želiš da držiš računar za svaki dan i da li ti tih krajnjih 50-100MHz baš toliko znači.

Vrh Dno