Šta je novo?

Benchmark test: Viewsonic VP2765-LED

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Viewsonic VP2765-LED

Veoma retko nam se ukazuje prilika da testiramo monitore sa MVA ili PVA panelima, prvenstveno iz razloga jer ih praktično i nema na našim prostorima. Izuzetak je napravljen time što smo ugrabili priliku da testiramo jedan od monitora sa A-MVA panelom, koji se tek nedavno pojavio kod nas, a reč je o modelu Viewsonic VP2765-LED. Ovakva 27-inčna "grdosija" poseduje panel FullHD rezolucije, W-LED pozadinsko osvetljenje, citirani statični kontrast od 3000:1 i fenomenalnu dubinu crne boje, pivot režim, podešavanje horizontalnog i vertikalnog ugla, kao i podešavanje po visini. Nikako nemojte propustiti priliku da saznate nešto više i pogledate testove ovog zanimljivog modela u nastavku...

viewsonic_vp2765-led_01-resize.jpg

Advanced MVA (A-MVA)

Kompanija AU Optronics od nedavno radi na svojim MVA panel tehnologijama poslednje generacije, nazvanim 'Advanced MVA' (A-MVA). Ova tehnologija je dizajnirana da ponudi poboljšane performanse, uključujući smanjenu ispranost boja, ali i cilj da reši značajni problem distorzije boja sa tradicionalnom tehnologijom širokog ugla gledanja. Ova tehnologija stvara više domena od standardnih LCD-ova sa više-domenskim poravnanjem (MVA) i smanjuje varijacije u oštrim uglovima. Pomaže da se poboljša ispranost boja i pruža bolji kvalitet slike u oštrim uglovima u odnosu na konvencionalne LCD-ove sa VA panelima. Takođe, široko je prihvaćeno u svetu da je A-MVA tehnologija jedan od nekoliko načina da se pruži optimizovan kvalitet slike kroz više domena.

A-MVA još uvek ima ograničenja u praksi, i još uvek pati od promena u kontrastu kada se pomerite iz centra ekrana, kao kod VA matrica. Dakle uglovi gledanja nisu toliko široki kao kod IPS tehnologije i A-MVA tehnologija je često odbačena kod poslova gde je tačnost boja kritična. Nivoi kontrasta su spremni da budu veoma visoki ali izgleda da mnogi desktop monitori i televizori imaju samo prosečan kontrast u odnosu na P-MVA i moderne TN Film panele, i ne prelaze nivo kontrasta PVA matrice. Ipak, neki od skorijih A-MVA modula koji su upareni sa W-LED osvetljenjem nude zapanjući statični kontrast od preko 3000:1. Vreme odziva ostaje konkurentno i u liniji sa napretkom napravljenim sa P-MVA generacijom panela. Međutim, odziv i dalje nije toliki kao kod overdriven TN film i IPS matrica.

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/test_viewsonic_vp2765_led

super test ali sam i dalje u dilemi da li da ga kupim ili ne. meni je veci minus 27" od odziva jer sam se sit naigrao na 971P koji je takodje spor monitor ali taj minus deluje smesno kada se uporedi sa ostalim fantasticnim karakterisikama koje je taj model onomad imao. sa ovim VS-om je kapiram slicna prica; ovoliki brutalno veliki kontrast jos nisam video na monitoru :zgran:

Dell U2412M ?

mislim da ce uskoro i njegov test ali nije na meni da najavljujem :)

Ide i Dell U2412M uskoro :) . Što se tiče VP2765-LED modela, stvarno je jedan od boljih monitora, A-MVA panel kida, tek možete zamisliti šta radi još bolji cPVA ili S-PVA tip panela i kakvu sliku pruža i kontrast. Mislim, ja znam za šta je S-PVA sposoban, imam tv sa tim panelom.

kada budete radili U2412M jel mozete da ubacite i U2312HM za nas sa plicim dzepom :)

Gizmor, da, ali kod nas se ne prodaju S-PVA monitori, bar ja nisam naleteo na nijedan... :(

Hoće li skoro neki test S-PVA monitora ?

kada budete radili U2412M jel mozete da ubacite i U2312HM za nas sa plicim dzepom :)

Naravno, uzećemo ga i videćemo da bude sledeće nedelje test i tog modela :)

@kosta10

Koliko sam ja upoznat i koliko sam bauljao tražeći, kod nas u prodavnicama nema ama baš ni jedan monitor sa S-PVA panelom. Da li će se to promeniti i kada, zaista nisam siguran.

I kakav je npr. osećaj kad poteras neki fps ili pes 2012, jel bas neigrivo ili može da prođe? Mislim na odziv.

Pa ne može nešto da bude neigrivo zbog duhova. Igrivo je itekako, samo ćeš u bržim pokretima mnogo lakše primetiti duha nego recimo na tipičnom 5ms monitoru. Problem je da li ćeš se obazirati na to ili ne.

Znaci ovo mi za sad dodje kandidat broj jedan za prelazak sa T220 na nesto ozbiljnije.

Meni je ovaj monitor ipak daleko ispod najnovije Samsung klase S24A850DW sa najnovijom varijacijom IPS panela, S-PLS. Tako da...preskačem ovaj definitivno i čekam test ovog Samsunga.

Nadam se da češ ti, Gizmor, uspeti da se dokopaš jednog primerka do kraja novembra pa da ga staviš na muke tj. test.

Jedno pitanje, da li ovaj monitor ima anti-glare coating kao recimo DELL U2711 ili DELL U3011?

Hteo sam da uzmem 2x DELL U2711 ili 1x DELL U3011, cak sam nedelju dana i koristio U2711, ali nikako nisam mogao da se naviknem na anti-glare coating... (na kraju sam
ostao na Samsung-u P2770 koji je po meni 5x bolji za prikaz teksta na monitoru, upravo i jedino zbog tog #$*(#@#@ coating-a).

Ima antiglare nažalost, mada je manje agresivan u poređenju sa Dell U3011 modelom.

@kosta10

Ne zavisi od mene, mi ga dobijamo na test čim ga Samsung dobije, barem mi je tako obećao Maksa :)

Meni je ovaj monitor ipak daleko ispod najnovije Samsung klase S24A850DW sa najnovijom varijacijom IPS panela, S-PLS. Tako da...preskačem ovaj definitivno i čekam test ovog Samsunga.

Nadam se da češ ti, Gizmor, uspeti da se dokopaš jednog primerka do kraja novembra pa da ga staviš na muke tj. test.

Sve je to lepo a jesi li možda primetio koliko bednu crnu ima taj S-PLS? A cena za 27" model 900$. Meni taj S-PLS dodje nešto kao unapređeni IPS.

Ima antiglare nažalost, mada je manje agresivan u poređenju sa Dell U3011 modelom.

Hvala. Izgleda da se stvari ne menjaju nabolje (bar po mene)...

Inace, radio sam neko vreme na Apple 27" koji ima isti panel kao ovi DELL (naravno, bez coating-a) i stvarno je slika vrhunska... (uzeo bih Apple, ali mi se ne svidja dizajn, po meni U2711/U3011 je jedan od najlepsih
monitora).

Da li se zna zasto ostali guraju coating, a samo Apple (koliko ja znam) ima staklo? (ne verujem da im je staklo toliko podize cenu/pravi problem)?

Verovatno zbog refleksije, možda grešim.

Vrh Dno