Šta je novo?

Windows 8 Tableti

• Začetnik teme Začetnik teme DaPimp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DaPimp

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2005
Poena
680
Nisam nasao temu o nadolazecem WIN8 na tabletima, pa rekoh da otvorim jednu.

Opako dobro izgleda a i cini mi se da ce biti funkcionalniji i od Androida a i od iOS tableta.

Edit: Tablet sa coolerom ???? WTF 😀 Povlacim ovo iznad 🙂

Poslednja izmena:
Win 8 izlazi u 2 verzije jedna za x86 a jedna za processore kakvi se ugradjuju po tabletima, tegra 3 npr.
Za njega izlazi novi SDk tako da ce aplikacije koje su kompajlirane u njemu raditi i na PC-ju i na win 8 tabletu.
Stare win aplikacije na zalost na tabletu nece raditi, na PC-ju sa win 8 hoce.
Ideja je super a kako ce se realizovati to cemo tek da vidimo.

Takodje ce obe verzije imati market i M$ ce pokusati da spreci normalno instaliranje programa kao sto je bilo do sada.
Ta ideja i nije super a koliko ce M$ uspeti u tome i to cemo da vidimo.

Ako bi mene neko pitao, idealna sprava bi bila Win 8 tablet od 7-8", sa 3G i GSM telefonom, navigacijom itd. za sta sumnjam da ce se ostvariti.

Poslednja izmena:
Sta znam, lepo je sto ce (na x86 verziji) raditi sve stare aplikacije... Ali, pitanje je sta ce mi recimo Photoshop, Illustrator, 3D Studio i sl. na tabletu i to sve sa malim kontrolama ne prilagodjenim touch konceptu. Mislim da su iOS i Android ipak na boljem putu. Bolje je da MS napravi Office od nule za Win8 potpuno prilagodjen touch konceptu.

Photoshop bi, pretpostavljam bio ok na tabletu, 3d studio ne.
Drugi je tu problem za ozbiljan rad, velicina ekrana i processorska snaga.
Za iole ozbiljniji rad ti treba poveci monitor, a jos bolje 2.
Takodje mobilni CPU nije ni do kolena bilo kom desktop processoru, sto je jasno jer moraju da trose malo struje.

Vecina korisnika koriste internet, facebook, mail, poneka casual igrica itd. za sta nije bitno nista od gore navedenog a nije bitna ni platforma, tj operativni sistem.
Ono sto bi za profesionalce bilo lepo da mozes na terenu da uradis, npr u Photoshopu, neki sitniji edit za sta se danas koriste laptopovi.
Govorim samo u kontekstu da je lakse da se nosi tablet nego laptop.

Slazem se, morace da se pojave prilagodjene aplikacije da bi win8 imao smisla na tabletima. Za to cemo morati da sacekamo malo, vidimo kako se primio kod developera i kako su se usaglasili sa windowsom i touch konceptom... Mislim da ce im biti pomalo komplikovano i zbunjujuce da rade istu aplikaciju za desktop sa 30" ekranom i za tablet.

Inace, bobby63, ne verujem da ces videti 7-8", bar ne u skorije vreme. Previsoke rezolucije (min 1366x768) traze za Win8 da bi radio kako treba na tabletima (odnosno, da bi mu radio onaj kako se zvase interfejs u potpunosti). Nije nemoguce to nagurati na 7-8", ali koliko ce vremena trebati developerima da pocnu da prave aplikacije koje dobro rade na ovoj rezoluciji i na 19 i na 7".

Ono sto je za sve nas dobro je sto je Google ozbiljno usao u igru. M$ ima obicaj da presipa iz supljeg u prazno u oblastima gde ima monopol tako da ce se, nadam se, potruditi oko Win 8.

Tu si u pravu. Takodje, Win8 ipak ima dobru startnu poziciju. Po mom iskustvu, broj ljudi koji jos uvek ne znaju sta je uopste tablet je ogroman i jako je mnogo zacudjenih pogleda kada izvadim Galaxy Tab, iako se Telenor reklama vrti vec mesecima. Jako mnogo ljudi ne zna kolika je moc Androida, a svi znaju sta Windows moze da uradi.

Sa druge strane, Microsoft mora da ubedi developere da razvijaju aplikacije prilagodjene za tablet, dok sami developeri moraju da uloze mnogo da bi aplikacije prilagodili i za tab i za pc. Nacin upravljanja je mnogo drugaciji, a i sumnjam da ce biti dovoljan samo Microsoft SDK da bi se u kompleksnim aplikacijama postigle zadovoljavajuce performanse na ARM arhitekturi. Videcemo, ali mislim da mnogo vise zavisi od toga kako ce developeri uspeti da se snadju i kolika ce njihova zainteresovanost biti da naprave kvalitetan softver za ovu platformu. Neke stvari cemo sigurno dobiti brzo (audio/video plejeri), Office verujem da ce odraditi kako treba, browseri ce se verovatno brzo pojaviti (mislim na pune verzije browsera sa sve plugin podrskom), ali za neki ozbiljniji rad mislim da ce u pocetku biti koristan mozda malo vise od Android tableta.

Takodje, nisam bash siguran da ce ARM platforma ikada postati zaista jaka platforma za ozbiljan rad, ipak je namenjena drugoj svrsi, dok x86 trosi vise struje, trazi bolje hladjenje... Hoce li Win 8 biti na neki nacin osakacen za ovu platformu i ako da, na koji? Hoce li biti smanjen ili ce uzimati prostora koliko i PC verzija? Hoce li raditi embedded windows za njega ili ce moci da se instalira kao i na PCu? Ipak je ARM 32-bit arhitektura, koliko ram memorije ce uopste biti dostupno i koliko ce brzo raditi? Koliko ce teze aplikacije moci da iskoriste tu arhitekturu i njena ogranicenja? Videcemo u narednih par meseci, nadam se.

Win 8 izlazi u 2 verzije jedna za x86 a jedna za processore kakvi se ugradjuju po tabletima, tegra 3 npr.
Za njega izlazi novi SDk tako da ce aplikacije koje su kompajlirane u njemu raditi i na PC-ju i na win 8 tabletu.
Stare win aplikacije na zalost na tabletu nece raditi, na PC-ju sa win 8 hoce.
Ideja je super a kako ce se realizovati to cemo tek da vidimo.

Takodje ce obe verzije imati market i M$ ce pokusati da spreci normalno instaliranje programa kao sto je bilo do sada.
Ta ideja i nije super a koliko ce M$ uspeti u tome i to cemo da vidimo.

Ako bi mene neko pitao, idealna sprava bi bila Win 8 tablet od 7-8", sa 3G i GSM telefonom, navigacijom itd. za sta sumnjam da ce se ostvariti.

na x86 tabletu ce raditi i "stare" aplikacije....

pa to je i najavljeno, kako sumnjas da ce se ostvariti?🙂

...Sa druge strane, Microsoft mora da ubedi developere da razvijaju aplikacije prilagodjene za tablet, dok sami developeri moraju da uloze mnogo da bi aplikacije prilagodili i za tab i za pc...
Vezano za ovu priču oko developmenta čini mi se da je problem i to što je trenutni interfejs za touch programiranje zasnovan na COM objektima gde je prirodno okruženje C++. Naravno može to da se iskodira i na .net-u ali još nisam video sistemsku .net podršku za touch programiranje. Naravno da nije neki veći problem koristiti postojeći SDK ali iskreno čini mi se da je većini developera to malo smorno. Nisam nešto preterano upoznat sa Android ili iOS programskim modelom ali siguran sam da su znatno jednostavniji od trenutnog Win modela za tablete. Ukoliko ima neko kompetentniji da da neki aber (drugim rečima kratko poređenje načina programiranja za Android, iOS i Windows 7) o ovome ne bi bilo loše.

Pa i ranije je recimo postojao Pen API za touch screenove na Windows-u (i meni je mnogo komotniji bio rad na tako necemu nego danasnjem tabletu - ako izuzmemo kvalitet tadasnjih i sadasnjih ekrana).
Sve aplikacije su radile i u "mouse" okruzenju i u Pen okruzenju, samo su neke bile zgodnije za pen okruzenje, a neke jako nezgodne.
Isto vazi i za touch screen - ako se GUI programira da dobro izgleda na touch screen-u ne treba ti poseban neki API uopste.

Vezano za ovu priču oko developmenta čini mi se da je problem i to što je trenutni interfejs za touch programiranje zasnovan na COM objektima gde je prirodno okruženje C++. Naravno može to da se iskodira i na .net-u ali još nisam video sistemsku .net podršku za touch programiranje. Naravno da nije neki veći problem koristiti postojeći SDK ali iskreno čini mi se da je većini developera to malo smorno. Nisam nešto preterano upoznat sa Android ili iOS programskim modelom ali siguran sam da su znatno jednostavniji od trenutnog Win modela za tablete. Ukoliko ima neko kompetentniji da da neki aber (drugim rečima kratko poređenje načina programiranja za Android, iOS i Windows 7) o ovome ne bi bilo loše.

Istina, ali se radi o tome da ogroman broj aplikacija mora da integrise potpuno nov, potpuno drugaciji GUI da bi sve to radilo. Vise manje Photoshop, njega pripremaju vec za iPad i Android sto je veci posao, ali videcemo koliko ce aplikacija brzo biti prilagodjeno ovom okruzenju.

Prepisivanje PS-a i slicnih za tablet racunare zahteva drugaciji interface, ali sve to moze da se uradi u C/C++ i .NET podjednako lako. Dodatni API je nebitna stvar tu.
Zamisli to ovako... console aplikacije (text mode programi, tipa Command Prompt) su radile i kada je izmisljen mish. Da li je mish nesto znacio je drugo 🙂 Slicno je i za koriscenje touch screen-a, cak je manja razlika jer mish->touch screen ima manje razlika.

Nije poenta u tome koliko je lako preraditi da radi, vec da radi kako treba, da bude udobno za koriscenje i opet efikasno za rad. Mislim, ko ce da tapka papcima po malim menijima?

I naravno, koliko god i jedno i drugo bio Windows, potrebna je optimizacija za ARM...

Vezano za ovu priču oko developmenta čini mi se da je problem i to što je trenutni interfejs za touch programiranje zasnovan na COM objektima gde je prirodno okruženje C++.
Gresis, za WP7 je sve podrzano u net a cak i nije moguce koristiti c++. Podrska za touch u SDK za Net je izuzetna pa na osnovu toga pretpostavljam da ce se ista prica ponoviti i za Win 8.

Ubice ga Bili ko zeca... Koji je ovo *****izam, zar ne potpada ovo pod neke antimonopolske zakone? Nije da sam pravnik, ali mi zaista zvuci kao bahato koriscenje monopolske pozicije (koju cak i nemaju u ovom trenutku).

Ne potpada upravo zbog toga što nemaju monopol u tom segmentu tržišta 😉

Za IE su tuženi jer su imali ogromnu većinu tržišta, danas bi to teško prošlo u vremenu kada tri browsera dele prvu poziciju.

Inače ovo je stara M$ praksa, kao podrže neki open standard u čijem stvaranju nisu nešto preterano učestvovali da bi posle probali da ga zatvore i uzmu sebi...

Vuk dlaku menja ali ćud nikada 🙂

Edit:

Čisto da razjasnim. Ne važi ovo samo za Linux, već i za Android romove a verovatno i pokušaje instalacije nekog drugog Wina, bio on piratski ili ne.

Naravno, neko će već naći način da im doaka ali M$ svejedno nastavlja utabanim stazama.

Zanimljivo je da im PC x86 nije toliko bitan čim ne brane instalaciju drugih sistema. Možda slute da je x86 arh. i desktop PCju došao kraj pa su se prebacili na ARM i tablete.

Mnogo rizično sa njihove strane jer ako bude novi flop moglo bi jako negatvno da se odrazi na kompaniju, možda i stvarno propadnu za koju godinu. Ko zna 🙂

Poslednja izmena:
Ne potpada upravo zbog toga što nemaju monopol u tom segmentu tržišta 😉

Inače ovo je stara M$ praksa, kao podrže neki open standard u čijem stvaranju nisu nešto preterano učestvovali da bi posle probali da ga zatvore i uzmu sebi...
Nemaju ga, al' upravo ovakvim potezima hoće sebi da obezbede monopol. Mislim zamislite da je x86 hardver zaključan tako da se ne može instalirati ništa sem Windowsa i to neke određene verzije... jeste da 90% korisnika instalira Windows, al' nije poenta u tome, poenta je u mogućnosti izbora!!!
Zanimljivo je da im PC x86 nije toliko bitan čim ne brane instalaciju drugih sistema. Možda slute da je x86 arh. i desktop PCju došao kraj pa su se prebacili na ARM i tablete.
Kakav crni kraj, PC neće skoro izumreti, ali je rast tržišta tu spor ili nikakav i nema takvog hypea kao oko mobile segmenta.
Mnogo rizično sa njihove strane jer ako bude novi flop moglo bi jako negatvno da se odrazi na kompaniju, možda i stvarno propadnu za koju godinu. Ko zna 🙂
Suviše su veliki, suviše keša imaju i suviše im je veliki market share da bi tek tako propali za koju godinu.

Poslednja izmena:
Bas da vidim kako ce da sprece da se instalira nesto drugo (bez obzira sto je zakljucan hardverski), tj, koliko ce to da drzi. Ista prica je bila i za win7.

Na x86 arhitekturi ne mogu da nateraju proizvodjace da zakljucaju uredjaje na jedan Win. Broj korisnika sa dovoljnim znanjem da se na ovo pobuni je ogroman. Napravili bi samo sebi svinjariju, a cisto sumnjam da bi tu antimonopolsku tuzbu lako preziveli.

Medjutim, na tablet trzistu ih nema. Ali imaju Windows. I mnogo ljudi koji se ne razumeju i htece Windows. I mnogo ljudi koji se razumeju, ali ih ne zanima dovoljno da bi se baktali sa tabletima i bas ce da im se svidi sto na njemu mogu da imaju Windows. Garantujem da ce marketinski pritisak biti veliki. I sta time postizu? Privlace ljude koji nisu hteli da kupe tab zato sto nema windows do sada...

E sada kada sam se malo odvojio od teme, postoji jedna druga stvar: ARM tablet nece biti PC. Naci ce neko nacin da instalira nesto drugo ali, realno, koliki procenat ljudi bi uopste zeleo da isntalira nesto drugo na tablet? Bas ih briga, hoce samo da radi. Nece napraviti neku veliku pometnju. Jedino sto ce postici je da oni koji budu hteli Windows na svom Transformer Prime tabletu nece moci da instaliraju legalnu kopiju. A i tih koji ce ovo hteti ce biti relativno malo, sta ih briga. I sta se ja dzaba nerviram. Pojavljivanje WIN8 na tabletima ce imati uticaja na trziste, ali zakljucavanje istih na WIN8 bas i nece.

Arm tablet nece da bude PC ali ce kad tad Intel da izbaci neki low power x86.
Hocu da kazem da ima masa ljudi koji bi radije win, mada, posteno govoreci, vecini korisnika je sve jedno.
Atom tableta vec ima ali win7 nije dovoljno optimizovan za touch, pretpostavljam da ce win 8 da bude prekretnica.
Na kraju, nazalost, sve zavisi samo od propagande, ko najvise ulozi u reklamu njegov je najbolji.

Malo propagande, malo sredjenog softvera. Ja licno mnogo polazem u mogucnost pokretanja aplikacija na jednom serveru, a samo upravljanje na tabletu (ili nekom ARM ultrabooku). Mislim da ce ova igra tek zaziveti i ko odradi najbolji posao, ubacice se u korporativne vode najdublje. A tu Microsoft ipak ima prednost.

Acer iconia w500 radi na win osmici i to radi jako dobro kao zmaj.Uredjaj ima da se kupi kod nas i kad sve presaberete kome treba prava zamena za desktop onda je ovaj acer prava zver.Napominjem on je samo za onoga kome treba desktop zamena ,klasicni tableti su samo razvuceni mobilni telefoni i nista vise a ovaj acer radi sve od najzahtevnijeg hd materijala do bilo kakvog programa koji imate na desktopu.

Za multimediu treba vam 2 minuta da instalirate xbcm plejer i jos par minuta da podesite da preko vaseg mobilnog android telefona preuzmete kompletnu daljinsku kontrolu plejera zavaljeni u vasoj fotelji dok je acer prikacen full hdmi kablom na vas tv.

Sve mane koje ima ovaj tablet prizilaze samo iz cinjenice da su to mane ako ga poredite sa android tabletom ali ako ga poredite kao zamena za desktop onda nema niti jedne mane.Mene je izasao oko 400 eura nov novcat samo sam instalirao win 8 jer on dolazi sa win 7.evo specifikacije

Dijagonala
10.1"
Rezolucija
1280x800
Tip panela (matrice)
TFT Capacitive Multi-Touch
Procesor
AMD® C-60 APU 1GHz (1.33GHz Turbo Core), 2 jezgra (Ontario), 2x512kB L2 cache, 40nm
Memorija
2GB DDR3 1333MHz
Grafički procesor
ATI Mobility Radeon™ HD 6290
Hard disk
32GB SSD
Bežična mreža
IEEE 802.11b/g/n, Wi-Fi, Bluetooth™ 3.0 + HS
GPS
NE
Priključci
HDMI, 2xUSB 2.0, 3.5mm audio, 2xUSB 2.0(tastatura), RJ-45(tastatura)
Slotovi
SD, MMC
Kamera
1.3MPix HD (zadnja), 1.3MPix HD (prednja)
Zvučnici
Ugrađeni zvučnici
Baterija
3-cell Li-Po 3260mAh
Boja
Crno-srebrna
Dimenzije
275mm x 190mm x 16mm
Masa
970g
Operativni sistem
Microsoft® Windows 7® Home Premium 32bit
Ostalo
G-Sensor, Ugrađen mikrofon
Tastatura
Docking tastatura, US slovni raspored
Audio
Dolby® Advanced Audio® 2
Softver
Microsoft® Office Starter 2010

mana je i da baterija traje nesto krace nego na androidu sto je i ocekivano.

mana je i da je tezi od android tableta sto je i normalno sa obzirom da ima i ssd disk od 32gb.

mana je i nesto za malu nijansu slabija osetljivost ekrana.

ali zato je hardver babaroga za android tablet a bogami i za neki daleko jaci intel cpu i ekran je fenomenalan ima full usb port i ima klasican hdmi konektor sve na njemu,plus sto ima tastaturu u obliku dokinga sa usb i lan portom i naravno sve sto moze vas desktop moze i on plus je i tablet jednom recju ko hoce win 8 i jak tablet to moze odmah za ne tako velike pare.

Poslednja izmena:
Jako čudan tablet koji pokušava da bude nešto što ne treba.
Svrha tableta je da bude lagan i da može da dovoljno dobro obavlja osnovne nezahtevne poslove.
Ovakvo budženje tableta nema smisla. Niti su windows aplikacije pogodne za rad za ekranom osetljivim na dodir.

Naravno, svako bira po svojim potrebama...

Pretpostavljam da je svrha ovakvog tableta da na njemu moze ponesto da se radi. Na android tabletima na zalost ne moze nikakav posao da se obavlja ali ko sto rece Novicki nije im to ni namena.

Jako čudan tablet koji pokušava da bude nešto što ne treba.
Svrha tableta je da bude lagan i da može da dovoljno dobro obavlja osnovne nezahtevne poslove.
Ovakvo budženje tableta nema smisla. Niti su windows aplikacije pogodne za rad za ekranom osetljivim na dodir.

Naravno, svako bira po svojim potrebama...

Mislim da nisi shvatio o cemu pisem.

Ja ne mogu svoj desktop da ponesem na put jednostavno ne mogu.Da imam lap top njega mogu da ponesem ali nije zgodan za rad onako sa otvorenim ekranom i zauzima mi puno mesta u radu i nema ekran osetljiv na dodir i mnogo je tezi.

Naravno da onaj kome ne treba niti jedna funkcija desktopa sa sobom njemu je acer ne potrebna spravica.Ko ima tableta njemu treba i klasican komp kuci ko ima acera njemu treba samo acer kuci.

Acer to moze i to moze da uradi perfektno dobro a da pri tome ima sve odlike android tableta.Ponavljam sta ce meni laksa naprava ako na nju nemoze da se instalira niti jedan jedini program sa mog desktopa tu tezina gubi smisao a opet je laksi od laptova i daleko konforniji u radu sa veoma pristupacnom cenom.Jos nesto on nece da zastari kao tablet koji je vec sutradan osudjen na zastarelost.Ovde je gubitak vrednosti daleko daleko svetlosnim godinama manji kad pogledate da sad ide win 7 na njega a win 8 nije ni zvanicno objavljen a vec radi na njemu,Pogledajte vase sendvice i to kakvucete podrsku imati za 6 meseci ima da se ti sendvici ubajate u veoma kratkom roku mislite malo o tome jer na aceru imate nekoliko godina sasiguran softver.

Poslednja izmena:
Mislim da nisi shvatio o cemu pisem.

Jesam, samo si ti promašio poentu tableta. Vraćamo se po ko zna koji put na diskusiju upotrebljivosti tableta vs laptop/desktop al ajde...

Ja ne mogu svoj desktop da ponesem na put jednostavno ne mogu.

Naravno.🙂

Da imam lap top njega mogu da ponesem ali nije zgodan za rad onako sa otvorenim ekranom i zauzima mi puno mesta u radu i nema ekran osetljiv na dodir i mnogo je tezi.

To je sad posebna stvar. Nemanje laptopa, jer za ono čemu ti ciljaš laptop bi bio idealan. Ekran osetljiv na dodir u Win7 je skoro beskoristan a u Win8 ćemo tek videti. Ti si spominjao rad u aplikacijama koje su ti potrebne kroz Win i ne postoje na Androidu. To je već individualno koji programi će ti trebati ali trenutno niti jedan windows program ne radi ljudski na tač interfejsu. Dakle treba ti miš + tastatura.

Znam da postoji fotošop za android ali i to je samo za sitne, osnovne stvari.

Debata oko težine je iluzorna jer postoje i laptopovi različitih težina. Netbook-ovi su posebna priča.

Sam si spomenuo dock čime pada u vodu priča o tome koliko prostora zauzima na stolu. Tablet se nosi/koristi u ruci a tvoj model je težak u odnosu na druge modele.

Acer to moze i to moze da uradi perfektno dobro a da pri tome ima sve odlike android tableta.

Stavljanjem windows-a na taj tablet ti više nemaš ni jednu odliku android tableta.

Jeste, Win8 se pravi da može da radi dobro sa prstima, tj. samo njegov front end ali dok aplikacije ne budu razvijane za takvo korišćenje, nemaš nikakve koristi od toga.

Ponavljam sta ce meni laksa naprava ako na nju nemoze da se instalira niti jedan jedini program sa mog desktopa tu tezina gubi smisao a opet je laksi od laptova i daleko konforniji u radu sa veoma pristupacnom cenom.

Onda ti ne treba tablet ako zavisiš o windows aplikacijama.

Jos nesto on nece da zastari kao tablet koji je vec sutradan osudjen na zastarelost.

Ova tvrdnja ti je apsolutno netačna. Iako stalno izlaze novi telefoni i tableti oni definitivno ne zastarivaju. I dalje iste stvari možeš da radiš i na tabletu od pre godinu dana kao i ovom danas ne računajući igre. A za takve stvari ni PC nije imun na brzo zastarivanje hardvera.

Ovde je gubitak vrednosti daleko daleko svetlosnim godinama manji kad pogledate da sad ide win 7 na njega a win 8 nije ni zvanicno objavljen a vec radi na njemu,

Ako ćemo pošteno, to će se tek utvrditi. Tvoj tablet možda kroz godinu dana neće vredeti ni polovinu novca kojeg si dao za njega. To sve zavisi od razvoja aplikacija za Win8 koje će u punoj meri koristiti sve prednosti tač interfejsa.

Pogledajte vase sendvice i to kakvucete podrsku imati za 6 meseci ima da se ti sendvici ubajate u veoma kratkom roku

Ovim si opalio i opasno promašio. Žestoko si neinformisan oko podrške u android zajednici. I to što izađe nova verzija ne znači da time sve starije postaju neupotrebljive.

Potpuno ista logika važi i kod desktop operativnih sistema.

mislite malo o tome jer na aceru imate nekoliko godina sasiguran softver.

Glupost. Ne postoji pojam "nekoliko godina zasiguran softver" ukoliko želiš da u svakom trenutku konzumiraš najnovije sadržaje bilo da je u pitanju multimedija ili ozbiljnije aplikacije.

---

Ti si po meni kupio jedan "Frankeštajn" proizvod. Uređaj koji pokušava da spoji nespojivo.

Tebi radi posao i to je super ali jako mali broj ljudi želi isto od tableta kao što i ti želiš.

Android i iOS nisu ni zamišljeni da se takmiče sa Windows, Linux i Mac OS sistemima.

Nazad
Vrh Dno