Šta je novo?

Resen SandForce 2000 bag

DAS

Slavan
Učlanjen(a)
12.10.2006
Poena
450
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7-13700F / Arctic Liquid Freezer II 280
Matična ploča
ASRock Z790 PG Riptide
RAM
Kingston Fury Renegade RGB DDR5 32GB 6400MHz CL32
GPU
Palit GeForce RTX 4080 GameRock OC
Storage
Lexar NM790 2TB
PSU
Seasonic Prime Snowsilent 750W Titanium
Kućište
Thermaltake Level 20 GT
Monitor
Dell Alienware AW3423DW
Miš & tastatura
Corsair K63 Wireless / Dark Core RGB Pro SE
Smatras da je dosadasnja pljuvacina bila neopravdana?

Smatram da vise nema potrebe za pljuvacinom jer sada (ako se ovo ispostavi kao 100% tacno) SandForce 2000 nema ni jednu manu u odnosu na konkurenciju.

Resen SandForce 2000 bag

Ajde da im verujemo...
Voleo bih da je to tacno zbog svih korisnika koji su kupili sf22xx ssd i imali grdnih problema.
Samo treba biti oprezan i sacekati da li novi fw zaista resava problem ... za svaki slucaj.

Smatram da vise nema potrebe za pljuvacinom jer sada (ako se ovo ispostavi kao 100% tacno) SandForce 2000 nema ni jednu manu u odnosu na konkurenciju.

Šta je sa obmanom klijentele u vezi 34/25nm? Jel' se i to potkralo onako nenadano?:) Ne bih kupio od njih ništa više posle "predivnog" iskustva koje sam imao.

Kao sto vidis, par njih ti je vec navelo jos po koju manu, i to prilicno jake argumente... pa da se ne ponavljam.

Ali slazem se, ako (i to velikim - AKO) je problem najzad resen, sto se tice aspekta pouzdanosti - ne treba vise pljuvati po SandForce-u poslednje generacije.
Jer je i dosad bio izbacen 1001 firmware koji je kao resavao BSOD problem... a sva pljuvacina dosad je itekako bila opravdana. I to upravo od samih korisnika SF-22xx drajvova.

I jel rešen problem? Mrzi me da bauljam po OCz forumu.:)

Mora malo da se sačeka za definitivnu potvrdu... Već je pre nekoliko meseci bilo sličnih tvrdnji sa tada tek izašlim firmware-om, pa se ispostavilo da ipak nisu rešili... Iskreno se nadam da sada jesu, ali treba ipak sačekati barem nedelju-dve za finalnu potvrdu.

Znam, mislio sam na preliminarne informacije.:)

@alfaunits: cena je u skladu sa performansama.
@Thierry Henry: kakva obama sa memorijom, koja je sad zavera u pitanju? :)
@CAR: koji su to jaki argumenti, ja ne videh ni jedan ;) Cena? Kao sto rekoh - kolko para tolko i muzike. Ovo sa memorijom, ne znam o cemu je rec.
I pouzdanost nije bila problem kod SandForce-a, vec stabilnost. Sto se tice pouzdanosti i sigurnosti, tu je SandForce zbog tehnnologija koje ima (AES encryption, DuraWrite, RAISE) na vrhu.

@DAS
Zar nisi do sada skontao da su jedino rezultati iz benchmark programa merodavni? :D

@alfaunits: cena je u skladu sa performansama.
To je jedino za one koji gledaju samo suve brojke u ATTO-u.
1. Razlike u performansama svih diskova koji su brzi od X25-M je neprimetna za svaku kucnu primenu. A i za teze primene se ne moze primetiti razlika jer je ta razlika u koristi seq. brzina, ne random.
2. Crucial, Intel i Samsung imaju iste brzine i posle kraceg trosenja, dok SF diskovi zbog LTT-a uspore.

@CAR: koji su to jaki argumenti, ja ne videh ni jedan ;) Cena? Kao sto rekoh - kolko para tolko i muzike. Ovo sa memorijom, ne znam o cemu je rec.
Ispitaj ;) U pitanju je jos jedna OCZ blamaza, nije do svih SF diskova.

I pouzdanost nije bila problem kod SandForce-a, vec stabilnost.
Cekaj... koja je razlika? Pouzdan ali nije stabilan?:) To znaci da nesto sto izracunava matematicki tacno ne izracunava tacno matematicki? :D

Sto se tice pouzdanosti i sigurnosti, tu je SandForce zbog tehnnologija koje ima (AES encryption, DuraWrite, RAISE) na vrhu.
Da....
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm
Zato m4 prelazi 650TB pisanja sto je jedno 10.000 PE ciklusa za memoriju deklarisanu na <3000 PEC-a. Dok SF diskovi crkavaju :)

Da ponovim sto se cene tice - brzinske razlike se ne mogu primetiti. Vec i razlike X25-M naspram V3/m4 se tesko primete.

bilo bi dobro da se makar spomene tacna oznaka modela o kome pricamo, jer i u okviru iste serije postoje znacajne razlike a sve u cilju da ne bi mesali babe i zabe.
da pojasnim deklarisani ciklus od 3000 brisanja ili pisanja koju propisuje proizvodjac na crucial m4 64gb disku iznosi 36tb tj oko 20gb devno u roku od 5 godina, dok za vece modele ( recimo ) m4 za isti broj ciklusa dobijamo 72tb, sto je jelte 2 puta veca kolicina podataka, tj oko 40gb dnevno na pet godina,

matematika bi onda u ^ slucaju iznosila (650tb/72tb)* 3000 ciklusa = 27083,3 ciklusa a ne 10.000.
to je za svaku pohvalu, narocito ako se odnosi za procentualno najveci broj diskova ( ipak bi to bilo skoro deset puta vise od izjave proizvodjaca )

druga stvar koju bih napomenuo da ( iste ) micron nand cipove od 25nm koriste mnooogi proizvodjaci u svojim ssd-ima, kao npr. crucial m4 i vertex3 tako da bi dugotrajnost i broj upisa trebao da bude u okvirima i za te modele.

ista stvar sa intelom.
zbog toga nisam za generalizaciju tipa " hjuan jang disk " je ovo-ono, a " don huan jang " nije, nego bi bilo lepo staviti i tacnu oznaku modela da bi znali o cemu je rec.

vrlo jednostavno

Poslednja izmena:
bilo bi dobro da se makar spomene tacna oznaka modela o kome pricamo, jer i u okviru iste serije postoje znacajne razlike a sve u cilju da ne bi mesali babe i zabe.
Da... ali ovde si pokazao da ti mesas babe, zabe i krabe u istom :)
Elem:

da pojasnim deklarisani ciklus od 3000 brisanja ili pisanja koju propisuje proizvodjac na crucial m4 64gb disku iznosi 36tb
Ne, PE cycles od 3000 brisanja bi bio 64GB*3000 = ~200TB write span :)
36TB je MINIMALNI span u najgorem slucaju, sto podrazumeva random upis gde se dobija najgora rasporedjenost upisa.
Drago mi je sto si pomislio da je m4 tako dobar ;)

druga stvar koju bih napomenuo da ( iste ) micron nand cipove od 25nm koriste mnooogi proizvodjaci u svojim ssd-ima, kao npr. crucial m4 i vertex3 tako da bi dugotrajnost i broj upisa trebao da bude u okvirima i za te modele.
Opet mesas babe i krabe.
Vertex 3 i m4 ne koristi isti NAND. Jedan koristi jedan tip MLC 25nm, drugi koristi drugi tip. Neki koriste 22nm a ne 25nm.
Postoje low-quality MLC i high-quality i HET-MLC, sve u 25nm.
Tako da to sto m4 i V3 izgleda da imaju oba 25nm NAND ne znaci da imaju isti NAND.
Takodje mesanje baba i zaba. I da koriste isti NAND ne znaci da je write-amplification isti.
SF bi trebao da ima manji WA u proseku, zbog kompresije, medjutim po testu su SF diskovu na maltene dnu - iako bi, po tebi, trebalo da je isti NAND a def. treba da je manji WA, barem na papiru. Toliko o teoriji SF diskova.

aj procitaj kod sebe dole sta ti pise molim te.:)

Resili, a?

Znaci zato meni W-W proglasio SSD ispravnim :D :D:smash:

ByeBye SF 2....kako god. :wave:

Poslednja izmena:
ne znam sta je ovo baba ili zaba ?

Crucial wouldn't confirm the write-erase limit of the m4's flash chips, but it does publish endurance specifications for the drive as a whole. According to the company, the m4 can write 72 terabytes of data over its lifetime. Amortize that over a five-year span, and you're looking at 40GB per day. Which is a lot. 72TB is also the same Total Bytes Written (TBW) rating that Crucial slaps on the C300. All flavors of the old RealSSD share this rating, but 64GB variants of the m4 do not. The new drive's smallest capacity point is limited to 36TB of writes, which still works out to 20GB a day for five years.

To je kraba koju si pomesao sa babom. To je minimum write span, a ne deklaracija PE ciklusa.
Posto ne vredi da ti pricam, jer izgleda citas kao Kinez iz mog potpisa, da probam na drugi nacin da kazem:
Crucial garantuje da sta god radio SSD-u, NAND ce izdrzati minimum 36 (ili 72TB u zavisnosti od modela) upisa.

onda tvoja matematika nije tacna, kao sto sam i ranije napisao...

Zato m4 prelazi 650TB pisanja sto je jedno 10.000 PE ciklusa za memoriju deklarisanu na <3000 PEC-a. Dok SF diskovi crkavaju

@CAR: koji su to jaki argumenti, ja ne videh ni jedan ;-) Cena? Kao sto rekoh - kolko para tolko i muzike. Ovo sa memorijom, ne znam o cemu je rec.
I pouzdanost nije bila problem kod SandForce-a, vec stabilnost. Sto se tice pouzdanosti i sigurnosti, tu je SandForce zbog tehnnologija koje ima (AES encryption, DuraWrite, RAISE) na vrhu.
1. "Kol'ko para, tol'ko i muzike"... "cena je u skladu sa performansama"... ? :D

Kakve bre performanse, kakve pare, kakva muzika... cekaj, jel' ti to pokusavas da kazes da je SF-22xx (nek' bude SF-2281, posto je to najbolje/najbrze sto ide iz SandForce kuhinje, bar ja tako mislim - ako gresim, ispravite me) neki Sveti Gral brzine? :)
I da je to ista brze od odgovarajuceg m4 SSD-a? (m4 navodim samo kao primer, jer hocu tako)

Pazi, sad pricam *samo i iskljucivo* o brzini, performansama, benchmark programima... parama i muzici :d... nista o stabilnosti, BSOD-ovima i ostalim pizzdarijama kojih kod SF-22xx diskova ima u izobilju, a kod m4 jednostavno nema ;)
Pa u cemu je ta prednost SF-22xx (SF-2281) drajvova? Gde se moze videti i izmeriti... i kolika je ta razlika? Pojedini testovi, tipa AS SSD i CDM, to sigurno nece reci. Reci ce ATTO, to da :D
Pa od kako je m4 dobio update firmware-a, kojim je sekvencijalno citanje dobilo boost od zdravih ~20%, ni u tom domenu SF vise nema prednost... sad su svi na ~500MB/s. A gde je tu sekvencijalni upis... a gde su tu random brzine citanja i upisa? ;)
Jel' tu SF-22xx bolji... ili je u najboljem slucaju egal, ili pak losiji? ;)

Jel' se za to ne zna, ili pak treba da se kace linkovi, slicice, sta vec... kako bi se primilo k' znanju? ;)
Hoces da vidis shot-ove iz benchmark programa bas tog tvog Kingston HyperX diska od 120 GB u poredjenju sa odgovarajucim Crucial m4 diskom? I to jos dok je taj HyperX "svez", tek iz kutije izvadjen i sa friskim Win-om instaliranim... ne kasnije, kada krene da posustaje zbog svog TRIM-a.

2. Ovo sa memorijom, tj. 34/25nm... kako ti rekose - izguglaj ;)
Stoji da to nema veze sa samim SandForce-om kao kontrolerom, u pravu je garson, vec tek sa jednim proizvodjacem (OCZ) koji masovno koristi SF kontrolere... ali posto je to zaista veliki proizvodjac SSD-ova (mozda i najveci, nisam siguran) sa SF kontrolerom, ljudi automatski povezuju jedno sa drugim. Greskom, slazem se... ali eto - povezuju.

3. Pouzdanost... stabilnost? :)
Nije sija nego vrat... ili ti to pak vidis drugacije? :D

Izgleda da *stabilnost* predstavlja BSOD-ove, tj. prisustvo ili odsustvo istih... a *pouzdanost* je nesto sasvm drugo :D
Ako mogu sam da predstavim (pa ti reci da li sam u pravu) - pouzdanost predstavlja to sto, zahvaljujuci tehnologijama koje si pobrojao, SF disk ima da radi - ne znam ni sam - 10 godina bez da se "potrosi", dok ce neki sa nekim drugim kontrolerom izdrzati "svega" 5 li 7, npr.? Jel' to to? Jel' to *pouzdanost*?
Pa, ako to jeste TO - zar stvarno mislis da je bitno sto ce jedan disk da izgura 10 godina, dok ce drugi da otegne papke za 5 ili 7... jel to bitno, kada ce taj disk vec za 2-3 godine biti obsolete, i brzinski i po kapacitetu, i da ce ga uveliko pregaziti novije generacije... a ti (ja, bilo ko) promeniti, dace Bog para, za drugi - nov, veci i brzi? ;-)

onda tvoja matematika nije tacna, kao sto sam i ranije napisao...

Kako nije tacna? Ako imas disk od 64GB, jedan upis na svaku celiju je 64GB upisa. 1000 upisa u svaku celiju je 64TB upisa. 640TB je time oko 10.000 upis au svaku celiju, tj. preko 10.000 PE ciklusa.

Ovo vise nije nesporazum nego vec lupetas samo.

1. "Kol'ko para, tol'ko i muzike"... "cena je u skladu sa performansama"... ? :D
Sta ti tu nije jasno?

Kakve bre performanse, kakve pare, kakva muzika... cekaj, jel' ti to pokusavas da kazes da je SF-22xx (nek' bude SF-2281, posto je to najbolje/najbrze sto ide iz SandForce kuhinje, bar ja tako mislim - ako gresim, ispravite me) neki Sveti Gral brzine? :)
I da je to ista brze od odgovarajuceg m4 SSD-a? (m4 navodim samo kao primer, jer hocu tako)
Ajde malo procitaj sta sam napisao. Ne pokusavam da dokazem da je sveti gral niti sam to napisao, nego ti pokusavas da dokazes da je SF djubre od kontrolera, koje ne vredi nista.
A to za sveti gral - baci pogled na M4 temu, pa vidi ko pokusava da dokaze da je nesto sveti gral ;)

Pazi, sad pricam *samo i iskljucivo* o brzini, performansama, benchmark programima... parama i muzici :d... nista o stabilnosti, BSOD-ovima i ostalim pizzdarijama kojih kod SF-22xx diskova ima u izobilju, a kod m4 jednostavno nema ;)
Pa u cemu je ta prednost SF-22xx (SF-2281) drajvova? Gde se moze videti i izmeriti... i kolika je ta razlika? Pojedini testovi, tipa AS SSD i CDM, to sigurno nece reci. Reci ce ATTO, to da :D
Pa od kako je m4 dobio update firmware-a, kojim je sekvencijalno citanje dobilo boost od zdravih ~20%, ni u tom domenu SF vise nema prednost... sad su svi na ~500MB/s. A gde je tu sekvencijalni upis... a gde su tu random brzine citanja i upisa? ;)
Jel' tu SF-22xx bolji... ili je u najboljem slucaju egal, ili pak losiji? ;)
Citao sam svakojake review-ove, kako sa sintetickim tako i testovima u realnom radu, i 90% se slazu da su OCZ Vertex 3 240GB MAX IOPS i Kingston HyperX 240GB najbrzi diskovi. Hoces da kazes da su svi testovi potplaceni od strane SandFOrce-a?

2. Ovo sa memorijom, tj. 34/25nm... kako ti rekose - izguglaj ;)
Stoji da to nema veze sa samim SandForce-om kao kontrolerom, u pravu je garson, vec tek sa jednim proizvodjacem (OCZ) koji masovno koristi SF kontrolere... ali posto je to zaista veliki proizvodjac SSD-ova (mozda i najveci, nisam siguran) sa SF kontrolerom, ljudi automatski povezuju jedno sa drugim. Greskom, slazem se... ali eto - povezuju.
Ako nema veze sa kontrolerom, onda i nije bitno pomena u ovoj temi.

3. Pouzdanost... stabilnost? :)
Nije sija nego vrat... ili ti to pak vidis drugacije? :D

Izgleda da *stabilnost* predstavlja BSOD-ove, tj. prisustvo ili odsustvo istih... a *pouzdanost* je nesto sasvm drugo
Ako mogu sam da predstavim (pa ti reci da li sam u pravu) - pouzdanost predstavlja to sto, zahvaljujuci tehnologijama koje si pobrojao, SF disk ima da radi - ne znam ni sam - 10 godina bez da se "potrosi", dok ce neki sa nekim drugim kontrolerom izdrzati "svega" 5 li 7, npr.? Jel' to to? Jel' to *pouzdanost*?
Pa, ako to jeste TO - zar stvarno mislis da je bitno sto ce jedan disk da izgura 10 godina, dok ce drugi da otegne papke za 5 ili 7... jel to bitno, kada ce taj disk vec za 2-3 godine biti obsolete, i brzinski i po kapacitetu, i da ce ga uveliko pregaziti novije generacije... a ti (ja, bilo ko) promeniti, dace Bog para, za drugi - nov, veci i brzi? ;-)

I ti i alphaunits se pravite kao da ne ne znate na sta mislim. Stabilnost - zakucava se ili ne. Pouzdanost - sansa da izgubim podatke na disku.
To kolko ce godina da radi bi pre svega trebalo da zavisi od koriscenog NAND-a. A ovaj Kingston ima Intel-ov 25nm NAND, koji je deklarisan na 5000 erase cycle, za razliku od vecine drugih diskova koji koriste Micron-ov NAND deklarisan na 3000.

I da, otkad si kupio C300, u svakoj temi siris jevandjelje i pricas kako je Micron/Crucial next best thing since sliced bread :D
Mislim, odlican je to disk, ali brate pretera ga.

Poslednja izmena:
Sta ti tu nije jasno?
Pa, nije mi jasno to sto, ako je vec "kol'ko para, tol'ko muzike" fazon (a skuplji je od svega) - onda bi za te pare trebalo da bude suveren, da dobija u svakoj kategoriji i da je znatno brzi od svega drugog na trzistu... zar ne? ;)
A ne da bude egal sa m4, ili jos gore - da bude cak i sporiji ;)

Bar je to moja logika, ako nije i tvoja - onda OK :)
Ajde malo procitaj sta sam napisao. Ne pokusavam da dokazem da je sveti gral niti sam to napisao, nego ti pokusavas da dokazes da je SF djubre od kontrolera, koje ne vredi nista.
Necu da kazem da je djubre, to nikada nisam ni rekao... ali nista posebno, zaista. Mnogo ga vise nahvalise nego sto realno vredi, to je sigurno.
A sa druge strane - ima boljih kontrolera... i to mnogo boljih.
A to za sveti gral - baci pogled na M4 temu, pa vidi ko pokusava da dokaze da je nesto sveti gral ;-)
Pa, u odnosu na *svaki* SandForce... Holy Grail ;)

Citao sam svakojake review-ove, kako sa sintetickim tako i testovima u realnom radu, i 90% se slazu da su OCZ Vertex 3 240GB MAX IOPS i Kingston HyperX 240GB najbrzi diskovi. Hoces da kazes da su svi testovi potplaceni od strane SandFOrce-a?
Mozda...

A u kojim to testovima tacno? ATTO Disk Benchmark?
Ako nema veze sa kontrolerom, onda i nije bitno pomena u ovoj temi.

OK, posteno.

Inace, to ti je spomenuo covek koji je nekada imao disk sa SF kontrolerom, pa je nakon tog poteza, kao i nekih koji su ga direktno pogodili (pad performansi) - pobegao od istog brze-bolje.

I ti i alphaunits se pravite kao da ne ne znate na sta mislim. Stabilnost - zakucava se ili ne. Pouzdanost - sansa da izgubim podatke na disku.
Pa u tom slucaju - vece su ti sanse da ostanes bez podataka sa upravo tim diskom, nego sa nekim drugim! :D
Mislim, cak da bi bolje prosao sa starim SF-om :d
I da, otkad si kupio C300, u svakoj temi siris jevandjelje i pricas kako je Micron/Crucial next best thing since sliced bread :D
Mislim, odlican je to disk, ali brate pretera ga.
Pa kad jeste tako! :D

Samo, to vise nije C300... sad je to m4 ;)
Ono sto je C300 bio za SF-12xx, sada je m4 za SF-22xx :smoke:
(cak u jos vecoj meri)

Ne, hoce reci da ta "Brzina" nije primetna. Sinteticki nisu na vrhu. Cesto jesu, ali nisu uvek. U realnom radu isto.
Osim toga, kad predjes odredjenu cifru za random/seq. brzine sve preko toga se skoro nikad ne iskoristi.

1. Ti nisi svestan da ako disk zakucava da to znaci da vrlo lako mogu da se izgube podaci? Npr. OCZ Solid je stucao kao lud, i podaci su se gubili olako.
2. Nisi cuo da su ljudi gubili ceo SF disk?:)

To kolko ce godina da radi bi pre svega trebalo da zavisi od koriscenog NAND-a.
Nazalost NAND je za sada najmanji problem za izdrzivost. Sva podbacivanja SSD-ova do sada (barem javna) su bila vezana za kontroler ili neobjasnjiva. Osim pada u onoj temi na XS-u gde su bas isprobavali koliko ce NAND izdrzati.
Wear leveling je najbitnija stvar.

Aj' za to prepucavanje otvorite drugu temu! :smash:

Da li je potvrđeno da novi fw rešava BSOD probleme?

Dakle koze su se isplatile :)

plus Brace yourself...Intel will start selling SF drives next month...aka Cherryville 520. ;)

Poslednja izmena:
Malo offtopic: LSI je kupio SandForce. Inace LSI je koristio SF kontroler u svojim enterprise WarpDrive resenjima. Nesto sumnjam da bi kompanija tog kalibra uradila to da nije vredeo.
Sto ce reci - svi ostali koji su imali gomilu problema sa SF diskovima su PILICARI ;)

Vrh Dno