Šta je novo?

Treba li mi uopšte smartphone?

Ма ко каже да је к750и прегазило време? После 6 година и даље га користим, џојстик је покварен али навикао сам се. Има све што треба, солидна камера (да ми треба мегагига пиксели носио би фотоапарат), има радио, има блутут, има нет да погледам лајвскор, довољно меморије за песме које би слушао. Ради све што и смартфонови.

Ja na android telefone vise gledam na mobile telefone kojima je telefonija ipak sekundarna funkcija, a primarna - integracija u internet sadrzaje i sveopsti bum interaktivnog interneta (web 2.0) u kojima korisnik nije samo recipijent web sadrzaja vec i njegov kreator (Facebook, tweeter, blogovanje, youtubovanje...) jednostavno su to male portabilne alatke kojima je malom coveku data sloboda da "pusti glas" i utice svojom nekom intelektualnom kreacijom na druge, a potreba je opsta ljudska, davnasnja - socijalizacija i veza za ljudima uopste

Kakva recenica! :laugh:

- Bio sam na Benchmark forumu i čitao temu o SGS -- ništa ne razumem, neki drugi svet, doima se prekomplikovano, tj. potrebno je puno vremena za podešavanje i održavanje. Not my thing.
A ti smislis da je to podesvanje obavezno ? Ne moras nista podesvas sem osnovnog ko i na svakog telefonu...
Rom koji si dobio i sve ostalo je odlicno odradjeno.
To sto postoji MOGUCNOST (ne poterba ili obaveze) da sve do najmanje sitnice modujes to nikako ne moze da bude minus vec samo plus jer je to mogucnost a ne obaveza...
KO kad bi reko : Necu taj procesor on se dobro clockuje , a ja necu da rizikujem/proucavam/cimam se oko toga... Pa ne moras radice ti na default clocku ko i onaj sto ne moze da se clockuje.

Ja imam dve cigle: nokiu 1616 i 2700 classic i kolega na poslu me pita pa zasto pobogu nekupis nesto "normalno" (on ima galaxy 2), nije proslo 15 min a ja vadim nesto iz dzepa i 1616 ispada na pod, u trenutku se razlaze na komponente, ja skupim, sklopim, upalim, nastavim kao da se nista nije desilo, kolega gleda, ja pitam jel moze galaxy ovo da izvede???

postoje ljudi koji imaju potrebe za smartphone-om ali vecina nas ipak nije u toj grupi, ipak je to danas vise modni detalj nego potreba..

Pa bas da nesto velicine(povrsine) cigle sto jedva staje u dzep bude modni detalj nije ...prednost mu je iskljucivo funkcionalnost.

.........
@mikele

Wow, čovek, hvala! Napisao si jako dobrar tehnološko-socijalni presek, za koji ću možda tražiti autorsko pravo da ga objavim na blogu. ;)

Da kažem otvoreno: u pravu si, meni ne treba pametni telefon. Ovo je inače bio moj drugi pokušaj da ga kupim, i opet došao do istoga: skupo, veliko, osetljivo, sklono krađi, kratko trajanje baterije i puno opcija koje neću koristiti. Pri tome nisam ni malo "fancy" i ne vadim mob na sto u društvu, već mi diskretno vibrira u džepu. Jeste, imao sam komentare "kada ćeš već jednom da zameniš to čudo" (SE K750i), ali me uopšte nisu pogađali.

Da budem sasvim iskren: iako sam generalno pažljiv, mobilni mi je padao na parket, beton, nekada u komade koje bih sastavljao, padao u vodu (kucam SMS u kabini toaleta kafića, neko grune na vrata i mobilni buć -- u WC šolju), pa čak i morsku vodu. Hm, za mene je neki Motorola Defy, telefon otporan na vodu i udarce, gumiran :).

Sada me samo drži to da su gedžeti u SAD jeftiniji nego u Evropi i hteo bih da iskoristim priliku (e, tu me drma osećaj da moram nešto da kupim).

I

Nista,nista, ako smatras da to moze da koristi nekome i da vredi da se stavi negde, smatraj se ovlascenim s moje strane za koriscenje autorskih prava za to. :-D

Dopada mi se jako sto si jako realan u svojim prohtevima i umes da cenis svoja sredstva, a to se ne vidja cesto. Tim pre sto poznajes kako se te novotarije koriste, sta koja moze, a opet ne dozvoljavas sebi da te ponese manija kupovine svega novog. To je danas zaista vrlina i priznajem da i sam sebe stalno pokusavam da ucim tome.
U pitanu je prosta trzisna zakonitost gde se puca na ljudsku slabost da se od necega bude zavistan. Nov sofver trazi jaci hardver pa ga kupujes, nova kola su kao bolja (dok ne skapiras da u garantnom roku moras da dajes pare za njih za svaki redovni servis gde su i sitnice paprene, a ako ne das ostade ti bez garancije, i tako 5 ili 7 godina si vezan a neko se pretplatio na tebe za to vreme da ti uzima pare...)... pa komsija ima novo, pa sto da bude bolji i brzi od tebe,nebeskog Srbina u 3dmarku ili megahercima.A reklame pljuste na sve strane,prodavci trljaju ruke, plate sve manje, rate se otplacuju, sastavlja kraj sa krajem jedva...i tako u krug. Ali to je trziste pa ti budi pametan i karakter da se odupres svemu tome i ne dovzoli da te ponese globalna potrosacka struja.

Opet jedan deo price na koji se moze preneti i ova tema. "Jel da kupujem nesto sto mi drugi kazu da treba a ja znam da mi ne treba, ali opet, svi to uzimaju, pa ne znam, mozda mi ipak treba"

Jeste steta nesto ne uzeti kada je tako povoljno u belom svetu, ali se uzdrzi, barem kada je tehnika u pitanju, jer vidim da ti malo toga fali a zavistan od toga i nisi. Ili uzmi nesto od garderobe, opreme za planinarenje, opreme za motor, kacigu, koznu jaknu, cime se vec bavis i koji ti je hobi. Ja ceznem za tim stvarima kad im gledam cene na na ebay-u i placem kada vidim koliko kosta do kad dodje dovde. Kod njih je badava, zaista.

Kada si vec u Rimu :D .... ma kupi fon, poigraj se sa istim dok ti bude interesantno i kad/ako se vracash u Srbistan - prodaj i nastavi da koristis sta to je do sada zavrsavalo posao - ako je bilo dobro do sada - bice od sada ,)

Vecna nedoumica - da li mi to (STVARNO) treba ili da li to zelim da imam -

Ja licno imao (koristio) iPhone, HTC Sensation, Samsung Galaxy, Balckberry Storm 2 poigrao se i otarasio kada stignem u Srbistan (zaradio par $$$ pride) a N95 i dalje sljaka li sljaka ..... baterija traje danima (zamenio je posle 3god), odlican prijem, super kamera, ima net :) (mail primarno i poneki sajt ako bas nisam pri kompu) i i dalje sam ziv .... ali 100 ljudi 100 cudi (100 zena - 200 ....) pa ti sam odluci :p

Или друга верзија,да су људи купили smartphone а исти се нон стоп конектовао на интернет и "јео" кредит.. Па су морали да пређу на постпејд...
Pa to je već do neznanja korisnika, i izgovor za njihovo neznanje, pošto se to uvek po pravilu dešava noobovima.

Tacno je to sto kazes ali secas se onih mojih problema sa zte racer-om [vip droid].. ono je bilo strasno i jos uvek nije reseno, vise ne moze da predje 325Mb iz paketa.

^Sta ti je bilo sa ZTE-om?

U principu je sve manje više rečeno, ti samo želiš da te mi ubedimo u Andr. mane pa da ti bude lakše što ćeš odustati :)
Preporuka - Nokia E72. Je l' se ona uopšte ubraja u SP, nemam pojma? Ima SVE što je tebi potrebno!! Odlična QWERTY, koji, kao što je neko napomenuo, kad jednom probaš, nema više vraćanja na numeričku (mada nije toliko loše koliko sam očekivao da će biti), i ODLIČNU bateriju (uz sasvim normalno korišćenje, drži i po 5-6-7 dana, punim ga uglavnom vikendom). Naravno, telefon ima i mnogo mnogo više, ali što ti kažeš, neće ti trebati, a iskreno, ni sam ga ne koristim. Pored poziva & SMSa mi služi još samo za malo malo interneta (slično kao ti, isčitavanje nekih jednostavnih sajtova dok se klackam prevozom, 50ak MB mesečno), malo kalendarisanja, malo digitrona kamerica škljocne ponekad i to je to.
Puno sreće, štagod odlučiš :)

Od 2006. do 2008. sam koristio SE k750, najbolja kamera u svoje vreme, baterija nekoliko dana, dosta dobar za muziku (praštam mu i nedostatak 3.5mm porta jer je u to vreme to bila retkost), fantastična izrada, za neverovati šta je sve preživeo i eno ga još radi kod ćaleta.
2008. sam prešao na N82, takođe takoreći najbolja kamera u svoje vreme, baterija nekoliko dana, dosta dobar za muziku (ima 3.5mm izlaz), jako brz, sasvim dovoljan izbor aplikacija. Onda mi pre oko godinu dana nešto dosadio pa sam kupio polovan e61 radi qwerty tastature, ali sem toga nema ni jednu prednost u N82, poslednja 2 meseca sam se zezao sa Huawei u8110 i HTC Dream (t-mobile G1).
Pre neki dan sam se vratio na N82 i presrećan sam :D poenta je da uz ovo ne tako veliko iskustvo sa android telefonima zaključujem da su na neki način to ipak mali računari kojima je ubaćena opcija telefoniranja dok je kod ovih "starih" Nokia modela to ipak telefon na koji su druge stvari nakalemljene ;)
Pošteno bi bilo reći da je N82 koštala ~350e kad sam ga uzeo (uzeo sam na ugovor pa me je koštao svega ~100e), a da su ova 2 Androida jedan matori, a jedan jeftini, ali imam osećaj da će se ljudi ipak pronaći u ovome i da nisam jedini koji je imao takvo iskustvo.
Za većinu stvari su ove "dobre stare" Nokie sasvim dovoljne, baterija traje nekoliko dana na šta na Androidu možete sanjati, o kvalitetu izrade i da ne pričam, ne morate brinuti o svakoj ogrebotini ili ne daj bože padu. I k750 i N82 i E61 su mi par puta pali sa visine od preko metar i po na beton/pločice i osim par ogrebotina na ulici ništa im ne fali, a mogu misliti šta bi bilo sa takoreći bilo kojim Androidom/iPhoneom i sa manje visine.

Ne shvatite me pogrešno, iPhone i Android telefoni su sjajni uređaji, ali nisu za svakog tako da treba biti širokih shvatanja i probati što više platformi dok ne vidite koja vam najviše odgovara :)
Razumem par ljudi sa foruma koji furaju neki matori telefoni i uz njega iPod touch ili manji tablet.

Kad malo bolje razmislim jedan od glavnih nedostataka Symbiana je što piraterija nekad može biti problem zbog sertifikata :d

Poslednja izmena:
Smart phone su izmislili kapitalisti samo da uzimaju kintu raji. ,) Ako se ima netbuk i mogućnost konekcije na net, ne vidim realnu potrebu za pametnim telefonom.

Neko je već u ovoj diskusiji zaključio da su glupi telefoni za pametne ljude, što znači da su pametni telefoni.... ;) :D Homosapiens voli da se igra tako da ne čudi što ga privlače šarene igračke.

Koristio sam Motorolu Razr K1 bas dugo. Fantastican telefon, ok kamera, odlican kvalitet zvuka na slusalici, zvonjava koju bi cuo pokojnik, gprs, fancy izgled, kupio 3 baterije i tonu dodatne opreme...

Sluzio me odlicno 4 godine, pa iz nekog razloga krenuo da radi lose na mts mrezi. Toliko je bagovao, da sam uzeo od frostonje iphone 3g na probu i evo vec godinu i po dana ne bih mogao da zamislim zivot bez smartphone-a. Da mi neko sada da dumbphone, i kaze nema SP za tebe, uzeo bih tablet(u) kao lek :D

Moj savet ti je da probas, ako odgovara nece ti se vracati na dumbphone, ako ti en odgovara, prodaj i cao...

Ne znam, uzeo sam E72 davno jer sam hteo qwerty, gps i fon na koji mogu da instaliram brda aplikacija i drndam kojesta. Za sada se sveo na povremenu upotrebu gpsa, sms, pozive, kameru, internet (mislim da od ukupnog vremena na netu dnevno, bar pola provedem sa fona) : forumi, im, kao i emulatori za mnoge oldskul konzole, takodje koristim i Ofis, ne preterano cesto, ali povemeno. Takodje sam ga nakrcao i nekim prilicno korisnim programcicima i gomilom muzike. Mislim da mi ne sluzi kao igracka, cak naprotiv, ne znam kako bih bez njega.

Ja imam dve cigle: nokiu 1616 i 2700 classic i kolega na poslu me pita pa zasto pobogu nekupis nesto "normalno" (on ima galaxy 2), nije proslo 15 min a ja vadim nesto iz dzepa i 1616 ispada na pod, u trenutku se razlaze na komponente, ja skupim, sklopim, upalim, nastavim kao da se nista nije desilo, kolega gleda, ja pitam jel moze galaxy ovo da izvede???

postoje ljudi koji imaju potrebe za smartphone-om ali vecina nas ipak nije u toj grupi, ipak je to danas vise modni detalj nego potreba..

Najjaci post u ovoj temi.

Tacno je to sto kazes ali secas se onih mojih problema sa zte racer-om [vip droid].. ono je bilo strasno i jos uvek nije reseno, vise ne moze da predje 325Mb iz paketa.

Sta se desilo sa racerom, daj link ako te mrzi da pises, i mene zanima. Imam tog racera i prilicno sam zadovoljan. Sto se tice teme, ne postoji univerzalan odgovor. Kupis, probas, pa ako ti valja ostavis. Jeftinih androida ima na svakom koraku danas.

postoje ljudi koji imaju potrebe za smartphone-om ali vecina nas ipak nije u toj grupi, ipak je to danas vise modni detalj nego potreba.
Najjaci post u ovoj temi.

Naravno da moze. Meni je ispao iz ruke u autobusu, ispala su poklopac, baterija i sim kartica. Sastavio sam sve i ukljucio.. i naranvo da radi. A nema ni ogrebotinu. Problem je sto sam morao da sidjem na sledecoj stanici.

Da sam bogat ko miskovic misko na karibe s pet fonova bi iso...

Svetskom ekonomijom dominiraju razvijene zemlje. Sva potrošačka roba, elektronika i ostala tehnologija razvija se prvenstveno za tržišta razvijenih zemalja. Mi koji smo u razviju (i oni nerazvijeni, po Africi, jugoistočnoj Aziji i slično) šlepujemo se, gledamo te svetske trendove i pokušavamo da se uklopimo. Ti trendovi ponekad imaju, a ponekad i nemaju smisla. Npr. HTDV: u razvijenom svetu, emitovanje programa u visokoj definiciji postoji već desetak godina. U većini zemalja, analogni PAL (ili NTSC) signal se više ni ne emituje; svi su prešli na digitalno emitovanje, što SD, što HD (većinom HD). Naravno, pošto su HD sadržaji uveliko dostupni, onda ima i smisla tržištu nuditi HD televizore. U Srbiji još uvek ne postoji čak ni eksperimentalni HD program. Jedini način da se HD sadržaj gleda u jednom srpskom domaćinstvu je preko kompjutera, ili eventualno blu-rej plejera, a ni tu izbor filmova u legalnoj prodaji nije nešto naročit. To ništa ne sprečava trgovce da naveliko nude široki asortiman HD televizora, niti sprečava potrošače da te televizore kupuju, bez obzira što je izvesno da HD na njemu neće gledati još dugo vremena. Većina čak gleda SD sliku razvučenu na 16:9, ne znajući da nešto nije u redu (!!??).

Ista stvar je i sa mobilnom telefonijom. Pametni telefoni su u razvijenom svetu jeftini i svakome dostupni. Trenutno vrlo često dolazim u Harlem (oko 110. ulice na Menhetnu). Jedine osobe koje nose klasične, "starinske" mobilne telefone su matore babe iz Portorika; ostatak stanovništva ima "pametne" telefone (većinom jeftine Androide). Svako u proseku ima 30-40 aplikacija razne namene i ljudi uglavnom znaju svoje telefone da koriste. Malo južnije od Harlema (ispod 95. ulice), situacija je još više izražena, gde ogromna većina ima "pametni" telefon (Ajfon dominira, mada se viđa i Android). Čak i starije žene sa Park Avenije pipkaju uredno po ekranu Ajfona.

Pre nego što se neko pametan zaleti sa komentarom o ovcama za šišanje i "fensi" spravama, u pitanju su ljudi kojima Ajfon (uopšte, mobilni telefon) predstavlja trošak reda veličine kao nekih 1,000 dinara prosečnom stanovniku Srbije. Za nas nabavka mobilnog predstvlja stratešku investiciju za koju se pripremamo nekoliko meseci. Za prosečnog stanovnika razvijene zemlje, to skoro da je stavka između nabavke hleba i mleka i podizanja pantalona sa hemijskog čišćenja, na putu od posla ka kući.

Dakle, niti je iko od tog normalnog stanovništva svestan da u tom iOS eko-sistemu postoji ikakvo ograničenje, niti mu je to bitno; sve što znaju je da telefon ima funkcije koje su njemu atraktivne, da je jeftin (na ugovor) i da može da ga koristi odmah, bez prethodnog studiranja uputstva.

Kod nas, trenutno još uvek ne postoji zvanični legalni distributer tog Ajfona. Dakle, ne postoji zvanični metod za otvaranje naloga na ApStoru, na AjTjunsu, na EplStoru. Kogod hoće da ima Ajfon, mora da muva i dovija se, ne bi li ga koristio onako kako je to zamišljeno. Naravno, ima mnogih koji to uspešno rade (prijavljivanje na Mađarsku, Hrvatsku i sl), ali sve to dovodi u pitanje realnu vrednost. Da li taj "pametni" telefon (Ajfon ili Android) zaista vredi tih 600 EUR (cifra za jači laptop ili žešći desktop)? Drugim rečima, da li bih ja bio spreman da izdvojim celu svoju mesečnu platu za mobilni telefon? Iz moje perspektive (Njujork), ama baš ni slučajno, ni pod kakvim uslovima. Ne mogu da zamislim koji su to razlozi koji opravdavaju takvu investiciju kod korisnika u Srbiji.

...Mi koji smo u razvoju...

Нисам знао да су Сједињене Америчке Државе земља у развоју. Свашта се може научити од госн. Васица :)

Svetskom ekonomijom dominiraju razvijene zemlje. Sva potrošačka roba, elektronika i ostala tehnologija razvija se prvenstveno za tržišta razvijenih zemalja. Mi koji smo u razviju (i oni nerazvijeni, po Africi, jugoistočnoj Aziji i slično) šlepujemo se, gledamo te svetske trendove i pokušavamo da se uklopimo. Ti trendovi ponekad imaju, a ponekad i nemaju smisla. Npr. HTDV: u razvijenom svetu, emitovanje programa u visokoj definiciji postoji već desetak godina. U većini zemalja, analogni PAL (ili NTSC) signal se više ni ne emituje; svi su prešli na digitalno emitovanje, što SD, što HD (većinom HD). Naravno, pošto su HD sadržaji uveliko dostupni, onda ima i smisla tržištu nuditi HD televizore. U Srbiji još uvek ne postoji čak ni eksperimentalni HD program. Jedini način da se HD sadržaj gleda u jednom srpskom domaćinstvu je preko kompjutera, ili eventualno blu-rej plejera, a ni tu izbor filmova u legalnoj prodaji nije nešto naročit. To ništa ne sprečava trgovce da naveliko nude široki asortiman HD televizora, niti sprečava potrošače da te televizore kupuju, bez obzira što je izvesno da HD na njemu neće gledati još dugo vremena. Većina čak gleda SD sliku razvučenu na 16:9, ne znajući da nešto nije u redu (!!??).
.
Postoji experimental program RTS HD... searchuj malo forum, plus gomila drugih Hd kanala
Postoji solidan izbor bluray-eva-a u Srbiji i mogucnost da se naruce iz inostranstva koji god se pozeli
Postoji mogucnost da se legalno plati i skine HD sadrzaj sa raznih servisa
Postoje besplatni HD streaming kanali i besplatan HD sadrzaj na internetu
Postoje igre koji ljudi igraju na tim televizorima koje imaju rezoluciju i vecu od HD-a
Postoje snimci Sa HD kamera i telefona koji gle ceda postoje i u Srbiji

nalupao si se gluposti mnogo... nije Srbija u 19 veku

Poslednja izmena:
Dobro, Vasić očigledno gleda na Srbiju kao na zemlju Kremenka i Kamenka :) Možda je za ajfon u pravu, ali zaista ne znam šta sprečava jednog prosečnog android korisnika da uživa u svim mogućnostima koje on nudi kad se jeftini a sasvim solidni uređaji mogu uzeti od svih provajdera a interneta ima svuda?

Što se tiče HDTV-a, debelo sam imao potrebu da ga kupim, što zbog HD materijala koji svakodnevno upražnjavam (filmovi, serije), što zbog igara. Mada se slažem da velika većina vlasnika HDTV-a nikad nije videla bilo kakav oblik HD materijala na svom novom TV-u.

Poslednja izmena:
Vasicu ima tu neka racunica gde 'iljadu dinara u amerikanskim parama dodje 600 evrica. Znaci prosecan amerikanac ima 24k evrica mesecno pa moze sebi da priusti i bentli a ne SP.

Inace spadam u kategoriju portorikanskih baba :) Jednostavno SP mi je na granici da izdrzi ceo dan bez punjenja. Kad mi zatreba za kombinaciju mail plus Excel skoro je neupotrebljiv. Moze se pregledati ali za rad je ipak malo teze...

Pre nego što se neko pametan zaleti sa komentarom o ovcama za šišanje i "fensi" spravama, u pitanju su ljudi kojima Ajfon (uopšte, mobilni telefon) predstavlja trošak reda veličine kao nekih 1,000 dinara prosečnom stanovniku Srbije. Za nas nabavka mobilnog predstvlja stratešku investiciju za koju se pripremamo nekoliko meseci. Za prosečnog stanovnika razvijene zemlje, to skoro da je stavka između nabavke hleba i mleka i podizanja pantalona sa hemijskog čišćenja, na putu od posla ka kući.

U bre, što ti je život u tom Njujorku. :) Prosečnom Nemcu treba pola mesečne plate da kupi ajfon, meni treba dve trećine plate, prosečnom Srbinu nekoliko plata, a vidiš Amer ode u supermarket i kaže: "Dajte mi hleb, mleko, a dajte i taj ajfon umesto žvake, pošto nemam sitno." :D

Bojim se da takva situacija nema nikakve veze sa realnom kupovnom moći Amerikanaca, već pre svega sa forsiranom potrošačkom kulturom i nenormalnim zaduživanjem (po glavi stanovnika praktično na nivou Grčke). Što će biti veselo u tom Njujorku kada krene da se se dešava što i u Atini. :S: Ali dobro, bar su uživali u svojim igračkama.

Što se tiče teme, ja nosim smartfon zbog toga što moram da nekako ubijem dva sata u javnom prevozu svakog radnog dana, a i GPS mi ponekad zatreba. Ko nosi telefon samo za razgovore, SMS i slušanje muzike može slobodno da ostane i na običnom telefonu, ne propušta mnogo.

Poslednja izmena:
...Bojim se da takva situacija nema nikakve veze sa realnom kupovnom moći Amerikanaca, već pre svega sa forsiranom potrošačkom kulturom i nenormalnim zaduživanjem (po glavi stanovnika praktično na nivou Grčke). Što će biti veselo u tom Njujorku kada krene da se se dešava što i u Atini. :S: Ali dobro, bar su uživali u svojim igračkama.

Apsolutno nema sumnje da je tako. Dok su sve oči uperene u Evropu i PIGS (Portugal-Italija-Grčka-Španija), američki nacionalni dug daleko prevazilazi celokupan evropski, a pritom gotovo 10% stanovništva nema posla (nezamislivo visoka cifra za zemlju kao što je amerika, koja nema gotovo nikakve socijalne programe za te bez posla). U engleskom jeziku postoji jedan idiom, "elephant in the room", a obično se koristi kad se govori o nečem što se niko ne usuđuje da pomene, a što je svima veoma očigledno.

Bilo kako bilo, razvijene zemlje, sa prosečnim mesečnim primanjima od 4-6,000 EUR, i zemlje u razvoju, sa prosečnim mesečnim primanjima od 400 - 600 EUR, izvesno je da ne mogu da imaju isti odnos prema kupovini mobilnog telefona. Čak i jeftini modeli poput ZTE, Huawei i sličnih, koji se i bez ugovora mogu dobiti za manje od 100 EUR objektivno zahtevaju strateško investiciono planiranje, kad predstavljaju gotovo četvrtinu mesečnih primanja. Zbog toga odgovor na početno pitanje ove diskusije mora da uzima u obzir i taj faktor.

Bilo kako bilo, razvijene zemlje, sa prosečnim mesečnim primanjima od 4-6,000 EUR

To su bruto plate. Mislim da sam negde našao podatak da je u Nemačkoj oko 2800 evra prosečna neto plata, u Norveškoj nešto preko 3000 hiljade (tamo je sve 30% skuplje nego u ostatku Evrope), u Švedskoj oko 2200 evra...

zemlje u razvoju sa prosečnim mesečnim primanjima od 400 - 600 EUR

U Srbiji je zvanični prosek nešto preko 400 evra neto tako da si tu pogodio.

izvesno je da ne mogu da imaju isti odnos prema kupovini mobilnog telefona. Čak i jeftini modeli poput ZTE, Huawei i sličnih, koji se i bez ugovora mogu dobiti za manje od 100 EUR objektivno zahtevaju strateško investiciono planiranje, kad predstavljaju gotovo četvrtinu mesečnih primanja. Zbog toga odgovor na početno pitanje ove diskusije mora da uzima u obzir i taj faktor.

ZTE i Huawei modeli koštaju jedan dinar uz paket od 990 dinara (12 dolara) mesečne obaveze tako da svakako nisu strateško investiciono planiranje za ljude koji nisu socijalni slučajevi (kakvih nažalost i nema puno u Srbiji).

ZTE i Huawei modeli su preko 100 evra ako kupuješ bez ugovora koliko sam ja uspeo da vidim. Bar oni modeli što ičemu valjaju. Naravno možda su USA ispod 100 evra jer je u USA sva tehnička roba mnogo jeftinija.

Bilo kako bilo, razvijene zemlje, sa prosečnim mesečnim primanjima od 4-6,000 EUR....

O kojim to "razvijenim" pricas? Prosao sam sve te razvijene evropske zemlje, saradjujem sa ozbiljnim ljudima, imam kontakte sa pristojno placenim inzenjerima, menadzerima... i odgovorno ti tvrdim da u Nemackoj i Francuskoj nijedan od njih nema tu platu. A to su mesta sa platama iznad proseka. Italiju da ne pominjem, ja imam istu platu kao i kolega u IT. Za UK ne znam - sa njima nisam radio.
Jedino gde se moze pricati o slicnim ciframa je Norveska ali tamo je sve ostalo srazmerno skuplje (npr. Grand Punto oko 20k EUR)
BTW, ni kod jednog kolege nisam video nista "fensije" od Blackberry-a koje po defaultu dobijaju od firme. Oni koji nisu dobili su imali mahom osrednje Nokie. Na sajmovima i seminarima te skupe, touchscreen gadzete najcesce vidim kod bivsih SSSR-ovaca, arapa i egipcana i ponekog zacesljanog, napirlitanog prodavca.

Ti ili citas samo americke sajtove i novine ili imas podsvesnu potrebu da sebi opravdas zivot na drugoj strani sveta, kao i nasi evropski gastarbajteri koji su tamo gde zive ne niza nego najniza klasa. Zato znaju stalno da kukaju na Srbiju ne bi li njihova patnja tamo izgledala malo bolje. To sto zive po kojekakvim periferijama u iznajmljenim cumezima, loze sporete na drva, zadnji put su videli more '86 a misle da na planinu idu samo "bogatasi".... nema veze. Bitno da su oni bolji od onih u Srbiji ili bar od one slike koju su oni medju sobom stvorili.

Nazad
Vrh Dno