Šta je novo?

Jednostavno, a veoma bitno pitanje: Li-ion AA/AAA baterije ??

Igoritza

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poena
229
dakle, evo nas 10 godina od uvodjenja u mainstream Li-ion baterija, koje imaju uzasno veliku prednost nad Nikl kadmijumskim - nema memory effect-a.

e ja nesto gledam, pretrazio sam CEO beograd, ne bi li nasao Litijum jonske AA baterije, jer imam u kuci dva punjaca, i preko 10 uredjaja koji koriste dopunjive:

digitalni
masinica za sisanje
baterijske lampe
dock USB punjac

itd

vidim na netu da ih ima, postoje. a GDE postoje u Beogradu ?

trenutno jedino prihvatljivo resenje su mi Grundig dopunjive od Ni-mh, na 2300maph. ove:

6902p1645clkq81356p4ermlsgbgpt1.jpg

u realnosti su duplo duze od svih mogucih, duracel, kodak, philips, sony, panasonic, you name it. ali i one pate od Memorijskog efekat,a i vecito sam u problemu da moram da razmishljam o tome da ih istresem do kraja, ne bi li mogao da stavim na punjac.

dajte, kako se vi borite sa ovim problemom, i jel ima neko ideju gde iam Li-ion AA/AAA da se kupi ?

Ja kupujem sanyo eneloop i za sada sam zadovoljan.
A gde kod nas ima Li-ion AA/AAA nemam pojma.

Kakav je ovo memorijski efekat nonsens?

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery
ovde pise i znam da je tako...napon 1 celije li ion je 3.6-3.7V
zagonetka...
ako ti recimo fotoaparat trazi 2 AA baterije(to ti prevedeno na nimh iznosi 2.4V),kolikim ces naponom sprziti aparat ako nadjes i stavis 2AA li ion elementa?

Ja sam dugo koristio neke Ni-MH baterije od 2600mAh. Prešao sam na Sanyo Eneloop od 2000mAh i mnogo su bolje. One od 2600 su gubile struju same toliko brzo da u bežičnom mišu više struje baterija sama izgubi nego što je miš potroši (sa eneloop iako su manjeg kapaciteta u mišu traju 4 puta duže jer je samopražnjenje kod njih zanemarljivo). Isto u digitalnom aparatu. Pošto ga ne koristim često stare baterije su se redovno same praznile do kraja dok su stajale u aparatu i njemu se resetuje sat, pa sam imao silnih problema sa datumima i vremenom slikanja (metadata). Sa eneloop ne brinem više o tome. Mogu da ne koristim aparat mesec dana, neće se same isprazniti do kraja.

+1 za Eneloop. Najjace punjive baterije koje mogu da se kupe.

Eneloop i ništa drugo. Stvarno me nekad iznenade koliko mogu da izvučem iz njih i kako malo gube struje kada stoje duže. Japanci su čudo.

Ajte na PM, ili kako kome odgovara, gde ima da se kupe i posto.

Ne znam cemu ovakvo odusevljenje sada, ja godinama pricam svima za Eneloop i samo njih koristim zadnjih 5 godina. I posle 3 meseca stajanja imaju u sebi dovoljno struje za koriscenje sto mnogo znaci, pogotovu onima koji koriste externi blic na aparatu. Dzaba jake baterije kada iscure same od sebe posle par dana. Eneloop su i keva i cale!!! ;)

Ina Li-ion nisam uopste vidjao kod nas. Ali Igoritze, zasto Grunding covece?

Kurajber - zato sto , imam zapravo i Enelop, i ove konkretno Grundig drze po mom iskustvu duze. moguce da imam neku stariju seriju Enelop-a, ne znam tacne specifikacije i nomenklaturu, ai ove Grundig sa slike sabijaju. a kupio sam ih sasvim slucajno u Kini. primetio sam zapravo da su za 1-2mm deblje od standardnih AA, jedva udju u AA standardni soket, mislio sam prvobitno da to ima neke veze.

Ako ih koristiš odmah nakon punjenja onda je logično da drže malo duže zbog većeg deklarisanog kapaciteta, pravo pitanje je kako se ponašaju kada odstoje u aparatu nedelju-dve dana.
Li-Ion AA/AAA su baš skupe, koliko znam, a uz to i napon nije odgovarajući za mnoge uređaje.
Kupi normalan dV punjač sa discharge opcijom i nema frke oko memorijskog efekta, imaš takve punjače za oko 1000 din.

Poslednja izmena:
Ako je uređaj previđen da radi sa klasičnih AAA ili AA baterija od 1.5V (~1.4 za NiMH) ni ne pomišljati o korišćenju AAA ili AA Li-Ion baterija. Isto važi i za punjače NiMH baterija. Li-Ion je skroz druga zverka, veći napon pojedinačne ćelije, totalno drugačiji način punjenja, zahtevaju zaštitnu elektroniku na retail tržištu... Drž'te se Eneloop-a i uživajte.

Poslednja izmena:
Ako su ovo li-ion baterija ja sam kinez marsovskog porijekla sa ljubicastim usima, kakve samo gluposti pisu pojedinci ovo su ni-mh baterije, i kao sto kolega rece da su li-ion bile bi po 3,6v a ne 1,2 i sprzio bi aparat ko svjecicu.

Da, jesu NiMH kao što je napisano u prvom postu.

Oprostite terminatoru, bukvar je jako tesko stivo za savladati.

Ako su ovo li-ion baterija ja sam kinez marsovskog porijekla sa ljubicastim usima, kakve samo gluposti pisu pojedinci ovo su ni-mh baterije, i kao sto kolega rece da su li-ion bile bi po 3,6v a ne 1,2 i sprzio bi aparat ko svjecicu.

Uvek pozdravljam dobru samoispalu!

AA i AAA ne mogu biti LiIon zbog spomenutog napona jedne ćelije od 3.7V što je previše za standarde AA i AAA baterije.

Dalje, LiIon zbog vrlo toksičnog punjenja i tendencije da explodiraju* pri nepravilnom punjenju po pravilu imaju kontroler punjenja ugrađen u samu bateriju. A punjači imaju mogućnost da zajedno sa ovim kontrolerom određuju jel' baterija puna ili ne. Zbog toga i ne postoje neke standardne LiIon baterije već je sve nešto namenski pravljeno jedno za drugo (što i proizvođači vole, zatvoren sistem). Zamislite da LiIon upakovan u AAA oblik neko strpa u pijačni dumb punjač.

* Kada kažem eksplodiraju, ne mislim na raznesene zidove u kući u poljuljane temelje zgrade, već na naduvavanje baterije sve do pucanja spoljne obloge i curenja elektrolita, što se i adgađalo sa nekim serijama LiIon-a kada ima grešaka u kontrolerima.

Nazad
Vrh Dno