Šta je novo?

Izbor odgovarajućeg procesora za grafičku kartu, veliki test sa stranice Computerbase

Vidis Pc Beast, ti kazes da pII 955 ide na 3,8Ghz max a ja znam dosta ljudi koji ih voze na 4+ Ghz sa dobrim hladjenjem, c3, valjda ce se i sami javiti :)

Voleo bih te ljude bas da cujem,nek se jave..Pa da prodiskutujemo ;)
Drugo vidis da sam se ogradio napisavsi da je noviji stepping malo elasticniji.
U doba kada je Yorkfield postojao C3 revizija nije ni bila na pomolu a ni svaki C3 ne garantuje
bolji OC.
Kad bi izvlacio statisticki podatak,uvideo bi da je prosek upravo tih 3.8 Ghz do 3.9 Ghz a da su redji svi
oni koji idu preko.

Uostalom, pII 955 oc je za sada sasvim dovoljan a na am3+ plocu ce moci BD, dakle bolje je i to pa preci na bd za smesan kes nego pazariti polovan q9550 za 150e :d i ostati zaglavljen sa ddr2 i low gpu usage potencijalnim problemom koji imaju ovi matori c2q.

PII 955 je dovoljan slazem se,za neke nezahtevne korisnike i za neku mainstream kartu.
Ali kao predlog za dalju buducnost je velika greska.
Svako ko misli da ce da ga sluzi i za sledecu generaciju karti se grdno prevario.
Ono sto je sad Hi End bice Mainstream u sledecoj generaciji karti i samim tim
takav CPU postaje za sigurno usko grlo a to ipak zapada u oko i iritira korisnike.
Ne znam ko te slagao za low gpu i direktnu vezu sa Q2Q ?!
Low GPU usage je delikatan fenomen i ima vise faktora uticaja zasto se pojavljuje.

Ploca kao upgrade?Pitanje je da li ce biti jer se i sad traze nove ploce za Bulldozer a
tek kad izadje onda ce ponovo menjati i neki drugi chipset,varirace neke karakteristike,performanse i sl..
Ni sa jednim socketom nikad nisi na cisto niti je to ikad bilo tako.

I ja ne poredim PII sa SB, to nije realno, jednostavno SB je bar sto se tice zahtevnosti igrica danas malo poranio ;)

Za video obradu je tata. Ali ti treba i tatina plata za jedan sb, solidnu plocu i ddr3, i to tate poslanika :d

SB uopste nije skup pogotovu ne za ono sto nudi.
Ploce takodje nisu skupe,cak su upravo bas pristupacne a za SB treba gledati da ploca ima
dobru naponsku sekciju a sve ostalo je u sklopu potencijala procesora kada govorimo o overkloku.

Poslednja izmena:
Pa valjda ce se javiti ;) Ali nije bitno.

Tesko prijatelju, znaju da su developeri dosli do limita dx11 grafike i teselacija samo moze da se budzi i jede resurse a za fps igranje ona toliko nije ni bitna, isto tako i za vozacki zanr, dakle ljudi ce iskulirati teselaciju.

Do novih konzola mozes samo da vidis menjanje oznaka amd/nvidia grafickih mizerna poboljsanja, koja to igra zahteva nesto jace od gtx570 za full hd sa svim detaljima uz neki SB ? I koja ce se to igra pojaviti pa da zahteva nesto mnogo jace ? Konzole ionako stenju sa ovim igrama, crysis2, metro 2033 i bf3 su trenutno graficki najzahtevnije igre [ne racunam neke neoptimizovane trasheve] a bas taj bf3 i metro 2033, crysis2 sa svim dx11 efektima lete na PII oc i full HD.

Sve ostalo je dodatni fps koji i ne znaci mnogo velikoj vecini, SB je potreban za najjace karte i igranje na ludackim rezolucijama, a u sustini je vise potreban za najzahtevnije korisnike, video, foto obrada, serveri..

Ja mnogo gotivim Intel, evo ovaj c2d na 3,75Ghz je i dalje zivotinja cim ovako guta deklarisanu quad igru kao battlefield 3 i to jos MP sa 32 igraca.

Ali ako tu igru koja place za quad-om gura ovaj c2d, onda mi definitivno neko vreme nista jace od PII 955 nece trebati za igranje i ucenje u Vegasu, After Effects-u, malo PS-a itd ;)

A sto se tice cena SB.. pa posto sam entuzijasta ja jedan i5 2500k ne bih uzeo bez Asus P8Z68-V, dakle 170e + 150e ploca + 60e dobra ddr3.. skoro 400e. A za taj kes mogu dslr ili solidan bajk da uzmem :D

A staviti i5 2500k na socijalnu plocu.. ne ide.

Ok, ko ima kesa ide na SB, ja hocu da balansiram, cuvam i za ove druge 2 slabosti :D a nista epski ne gubim sa PII kako ti to dramatizujes.

Definitivno kupujem sve to i pokusacu da dokazem ovo sto tvrdim nekim testovima ;)

A za c2q i low gpu.. pa ne bih da imenujem ali lik koji se dosta razume sa sk, mogu i da ti kopiram na pp.

Poslednja izmena:
Ja o klin ti o plocu :D
Govorim ti o uzajamnoj vezi izmedju GPU-a i CPU-a da svaka sledeca generacija karti trazi sto snazniji GPU a da po nepisanom pravilu
do sad 100x dokazano sto jaci CPU vise potencijala izvlaci iz GPU-a,prostim recima gura GPU.
Da li me sad razumes kada kazem da ce sledece mainstream karte biti ono sto je sad hi end?

Nemoj se previse vezivati da ce gaming tek tako da stoji u mestu i da nece biti nikakvih inovacija.
Konzole krecu 2012 ako je i to prepreka ,bice i ekskluzivnijih naslova za PC a ne hebenih portova.
Ono sto ti nazivas ludackom rezolucijom danas je postao standard ili ti HD rezolucija 1920x1080.
Skoro svaka kuca sada ima monitor sa HD rezolucijom.Standard jeste ali je i visoka rezolucija i
zahteva snaznije graficke karte (doduse zavisno od igre do igre)

Eto upravo tah BF3 o kojoj pricas,vidis i sam kakva je igra ali da bi se igrala u Full-u DX11 /Ultra
potrebna je jaca karta od GTX580 da bi se ostvario frame rate veci od 40 fps!
Bar su oni testovi Beta preview tako pokazali.
Nije to jedina igra niti ce biti..Polako ce se stvari odvijati u tom smeru .

Ebem li ga sad.Ne mozes da kazes da SB nije pristupacan samo zato sto ti pucas na malo jacu konfiguraciju tj
kvalitetniju komponentu.

Sve zavisi kako ko gleda.Ja recimo kartu poslednje generacije nikad nebih stavljao na CPU od 90 eur.Cak nije ni ta cena toliko bitna niti igra ulogu
vec sama arhitektura/ipc .
Svaka moja platforma je bila kopmpatibilna i generacijski ispracena tako da nikad u zivotu nisam doziveo uskor grlo niti mi je to potrebno.
Ako hardver kupujem kupujem da mi radi punim plucima,ako treba nategnucu ga do maskimalnih granica ali to mora d abude ispraceno ostalim komponentama
a ne da stuca .
Kao sto ti imas stav moj je takav da ono sto platim hocu da mi radi u skladu u punom potencijali i ne zadovoljavam se sa polovicnim performansama.

Sto se tice CPU-a i upgrade za dalju buducnost gleda se tehnoloski napredak ,ne samo sirova snaga/cena.

Obrati paznju malo na Sandy Bridge dual core procesore.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i3-2120-2100.html

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i3-2120-2100_5.html#sect0

E vidis ja bi to uzeo pre svakog STAROG Phenom II X4 procesora i garantujem ti da bi utegao masinu i da brze radi.
A brze ce raditi svakako u mnogim aplikacijama..
Ipak je buducnost u pitanju,nikad se ne treba vracati u proslost i okretati starim resenjima.

P.S.Posalji mi da vidim ko je taj pametnjakovic :) Salim se naravno.Posalji da procitam bas sta pise.

Poslednja izmena:
Ne, nisam mislio da je 1080p ludacka rezolucija, a za nju i igranje sa odlicnim fps je dovoljan pII na 4Ghz i 6950 npr, pa cak i za bf3. Ne mozes da me ubedis da nije tako, ne kazem da sb ne baca vise fps ali meni se iskreno jbe za razliku izmedju 60 i 80 fps u proseku, ako je fps 60 na PII to znaci da min fps ne pada ispod 35-40 ;)
A upravo to govore rezultati testova koje si poslao da me fasciniras :D

Poslacu ti sutra, moram da nadjem te postove.

Ok.Kapiram tebe.Prioritet su ti i druge stvari i za tvoje potrebe je takva masina sasvim dovoljna.
Ja sam temu ispratio svakako u malo sirem opsegu,nisam se obazirao na pojedinacne primere.
Sve u svemu stvar odabira je izbor na osnovu licnih afiniteta.
Sto bi rekao nas narod ne moze i jare i pare ;)

Pa spavaju,ali po danu :) :) :)

Ja spavam kao Djindjic, 6, 7h najcesce :) U sustini, a nekada zabodem od 01-13h sutra, cisto da se odmorim :D

Samo da se upisem u "spavace". :D

Ja sam juče prešao s dual-core Pentium E6300 na i5 2500K i razlike u performansama su jako velike, pa je apgrejd itekako imao smisla iako imam "samo" GTX 260 216. Konkretno, FPS u F1 je s 34 skočio na 54 i to bez ikakvog overkloka. Siguran sam da će na 4 Ghz FPS biti skucan na 60.

a na koliko ti je radio 6300?

Pa verovatno na 2,8Ghz a i taj cpu ima samo 2Mb kesa.
Gusio je i tu gtx260.
Ja sam lepu razliku u fps primetio sa 4870 512Mb kada sam e8400 kloknuo na 3,6Ghz [default je 3Ghz].

Ja sam juče prešao s dual-core Pentium E6300 na i5 2500K i razlike u performansama su jako velike, pa je apgrejd itekako imao smisla iako imam "samo" GTX 260 216. Konkretno, FPS u F1 je s 34 skočio na 54 i to bez ikakvog overkloka. Siguran sam da će na 4 Ghz FPS biti skucan na 60.

Vrlo lep skok. Cak sam i iznenadjen, nisam ocekivao da biti toliki. Lepo. :)

Eto moj pII x4 955be nece dalje od 3,7..doduse u pitanju je OC iz windowsa bez nekih ozbiljnijih podesavanja u biosu al dobro,ionako ga drzim na 3,4Ghz ..samo sam hteo da probam dokle moze da ide..Inace i ja sam se skoro obnovio,ali koliko vidim bespotrebno,bar kad su igre u pitanju E8500 je radio odlicno,a ja plaseci se da necu moci da poteram bf3 preso na pII..U svakom slucaju zadovoljan sam jer me upgrade kostao samo 60e,a dobio sam quad core,ddr3,usb3,sata3 i jos 3 GODINE garancije :) a i mogucnost upgrade-a kad izadju novi procesori..onako sam bio u corsokaku sa 775 socketom..

Poslednja izmena:
Pa pametno si to odradio. A oc iz windowsa nije pravi oc :D Kapiram da bi mogao bar na 3,9Ghz da odes. Sto se tice e8500, i dalje je zver od procesora, posebno na 3,6+ GHz a na 4Ghz i dalje konkurentan ali je problem sto su poceli sve da optimizuju za 4 jezgra ili su igre takve da dx11 i destrukcije, velike mp mape sa dosta igraca itd zahtevaju 4 jezgra. Evo ja sam i dalje na e8400 i skoro sve i dalje leti na najvisim detaljima ali crysis 2 dx11 ima problema sa lagom i low gpu usage, battlefield se nekako drzi ali.. realno je preci na nesto jace.

Pa pametno si to odradio. A oc iz windowsa nije pravi oc :D Kapiram da bi mogao bar na 3,9Ghz da odes. Sto se tice e8500, i dalje je zver od procesora, posebno na 3,6+ GHz a na 4Ghz i dalje konkurentan ali je problem sto su poceli sve da optimizuju za 4 jezgra ili su igre takve da dx11 i destrukcije, velike mp mape sa dosta igraca itd zahtevaju 4 jezgra. Evo ja sam i dalje na e8400 i skoro sve i dalje leti na najvisim detaljima ali crysis 2 dx11 ima problema sa lagom i low gpu usage, battlefield se nekako drzi ali.. realno je preci na nesto jace.

Znam da nije zato sam i napomenuo da je iz windowsa,ali mislim da realno nece ni biti potrebe,kao sto nikad nije bilo ni za E8500 da OC..A valjda ce tamo od nove godine da padne bar neki 6-jezgarni FX..Jedino sto sam se *****ao sto nisam uzeo neki slabiji procesor i malo bolju plocu,posto proc menjam 90% ..

Kod ovakvih testova najveci je problem izbor igara, aj da neko od njih ima 5 grama mozga i da testira igre u okruzenju gde je potrebna CPU snaga (simulacije, strategije sa velikim brojem jedinica, itd..cak i FPS igre sa dosta AI u multi okruzenju sa dosta neprijatelja) vec testiraju sa time benchevima gde CPU jednostavno nema posla..
Zato ovakve testove ni ne zelim da komentarisem

Ne vidm ovde kombinaciju mog cpu+vga u odnosu na SB kombinaciju.
Nije valjda zastarela?

Voleo bih te ljude bas da cujem,nek se jave..Pa da prodiskutujemo ;)
Drugo vidis da sam se ogradio napisavsi da je noviji stepping malo elasticniji.
U doba kada je Yorkfield postojao C3 revizija nije ni bila na pomolu a ni svaki C3 ne garantuje
bolji OC.
Kad bi izvlacio statisticki podatak,uvideo bi da je prosek upravo tih 3.8 Ghz do 3.9 Ghz a da su redji svi
oni koji idu preko.

PII 955 je dovoljan slazem se,za neke nezahtevne korisnike i za neku mainstream kartu.
Ali kao predlog za dalju buducnost je velika greska.
Svako ko misli da ce da ga sluzi i za sledecu generaciju karti se grdno prevario.
takav CPU postaje za sigurno usko grlo a to ipak zapada u oko i iritira korisnike.
Ne znam ko te slagao za low gpu i direktnu vezu sa Q2Q ?!
Low GPU usage je delikatan fenomen i ima vise faktora uticaja zasto se pojavljuje.

Ploca kao upgrade?Pitanje je da li ce biti jer se i sad traze nove ploce za Bulldozer a
tek kad izadje onda ce ponovo menjati i neki drugi chipset,varirace neke karakteristike,performanse i sl..
Ni sa jednim socketom nikad nisi na cisto niti je to ikad bilo tako.

SB uopste nije skup pogotovu ne za ono sto nudi.
Ploce takodje nisu skupe,cak su upravo bas pristupacne a za SB treba gledati da ploca ima
dobru naponsku sekciju a sve ostalo je u sklopu potencijala procesora kada govorimo o overkloku.

Ja ne mogu da skapiram zasto se ova diskusija (amd vs. intel) vodi u najmanje 4 razlicite teme :p Ali nema veze... Imas u temi "GTX570" gde smo ja i jos jedan clan/moderator kacili uporedo rezultate sa klokovanom i neklokovanom GTX570 sa ne/klokovanim 965BE (4.4ghz), 1090t (4.2ghz), i5 k (oko 4.5ghz), i7 k (oko 4.8ghz) i sta god mi radili rezultati se razlikuju u 2-5fps tako da je 955 i vise nego dovoljan za sada a i vrlo vrlo verovatno i za sledecu generaciju gfx-a... Ali cu morati da potvrdim, iz licnog iskustva i citanja po netu 955 u proseku ide na 3.8ghz, bio on c3 ili c2 dok malo redje na 4ghz a jos redje tj bas retko koji ide preko toga i sa vodom...

Ja po forumima vidjam da sa dobrim kulerom [ne mora i preskupim, 50+e npr] vecina pII 955 c3 ide na 4Ghz 99% a neki i na 4,3Ghz. A za c2 se zna da je 3,8Ghz neki limit.

Ipak je i2500k bolji ixbor od PII ps cak i od x6 110T sa jacim grafickim karticama, a zanimljivost (barem za mene) je da je 6970 bolji od dual GTX 590, samo slusajte smesak na 7:20 :)

P.S. Kako da postavim embed video? :)

Ipak je i2500k bolji ixbor od PII ps cak i od x6 110T sa jacim grafickim karticama

Naravno, to se vidi i iz ovog testa sa Computerbase, za grafičke karte HD 6970, 6990, GTX 570, 580 i 590 treba ići na 2500K, takođe i za Crossfire/SLI kombinacije.

Do HD6950, GTX560Ti Phenom II je odličan izbor.

Kako da postavim embed video? :)

Klikneš na videosimbol i ubaciš link, markirao sam na slici:

Prilozi

• video.jpg
    video.jpg
    73.2 KB · Pregleda: 41
Znači 6777/6850 će uspevati da izuku max na PII [email protected]. Pre godinu i po kada sam ga uzeo rekao sam da ga neću menjati bar 3 godine i tako planiram, samo je 4770 već malo oslabio za sadašnje igre u 1650x1080

Znači 6777/6850 će uspevati da izuku max na PII [email protected]. Pre godinu i po kada sam ga uzeo rekao sam da ga neću menjati bar 3 godine i tako planiram, samo je 4770 već malo oslabio za sadašnje igre u 1650x1080

Izvuci ce max i HD 6970 a ne te karte, ne brini nista... Sve dok se igre igraju u najvecoj rezoluciji i detaljima razlike izmedju procesora su neprimetne u 99% naslova, naravno Phenom II X4 overklokovan je neki minimum da isprati karte tipa HD 6970 ili GTX 570.

Jedina razlika je sa CF ili SLI i to sa jacim kartama, tu Intel daje osetno bolje rezutlate...

Nasao sam interesantan link na yt o poredjenju 2 PC-a koji se razlikuju samo u procesorima , Q9650(4 ghz) i i5-2500k(4,2ghz) . Graficka je u oba slucaja 5870 a test je jedna situacija iz BC2 . Snimano je kamerom i lepo se vidi koliki boost u fps daje i5 u odnosu na Q9650.
Poenta price je da sam ja sa istim podesavanjima ( doduse stavio sam vecu rezoluciju 1080p od njegove 1600x1200) i sa Phenom II x4 955 ( 3,7ghz) i 5850 dobio jako blizak fps sa i5-icom , daleko iznad Q9650. Kontam da je kod mene u pitanju bila 5870 i 1600x1200 fps bi bio mozda cak i isti ili manji za max 5% ,
Poprilicno sam zadovoljan ovim sto sam video u korist mog PhII !!!
Evo linka pa koga zanima nek pogleda ili testira :
http://www.youtube.com/watch?v=uiqS341ibbc&feature=channel_video_title

Poslednja izmena:
Jedno pitanje ne vezano za poredjenje procesora a vezano za link koji sam okacio, pogledajte na 0:50 do 1:05 ventilator na PII, okrenut je da duva od procesora, a ne ka procesoru, u cemu je fora?

Nasao sam interesantan link na yt o poredjenju 2 PC-a koji se razlikuju samo u procesorima , Q9650(4 ghz) i i5-2500k(4,2ghz) . Graficka je u oba slucaja 5870 a test je jedna situacija iz BC2 . Snimano je kamerom i lepo se vidi koliki boost u fps daje i5 u odnosu na Q9650.
Poenta price je da sam ja sa istim podesavanjima ( doduse stavio sam vecu rezoluciju 1080p od njegove 1600x1200) i sa Phenom II x4 955 ( 3,7ghz) i 5850 dobio jako blizak fps sa i5-icom , daleko iznad Q9650. Kontam da je kod mene u pitanju bila 5870 i 1600x1200 fps bi bio mozda cak i isti ili manji za max 5% ,
Poprilicno sam zadovoljan ovim sto sam video u korist mog PhII !!!
Evo linka pa koga zanima nek pogleda ili testira :
http://www.youtube.com/watch?v=uiqS341ibbc&feature=channel_video_title

Ja sam probao Bad Company 2 na i7 2600k klokovanom i na mom Phenom-u X4 klokovanom, i7 je bio na cak 4.5GHz a Phenom II X4 na 3.6GHz i oba su davala malte ne u frejm iste rezultate u 1080p, maximum sa 4xAA.... Karta je bila HD 6950 sa otkljucnaim shaderima...

Phenomi su jako dobri za gaming, fantastican price/performance odnos, naravno naci ce se neka igra gde ce Intel biti osetno bolji ali to su izuzeci...

I opet dodajem sa CF/SLI (ali sa jacim kartama tipa HD 6950/GTX 570 i brzim) Intel daje dosta bolje rezultate u dosta igara.

Poslednja izmena:
Ne mogu da nadjem neki odgovor na netu da li je phenom II x4 955 dovoljan da isprati 5850 u Cf-u . Jel zna neko nesto o ovome?

Mada sad vidim da 6950 nije puno jaca od 5850 ... hmmmm

955 recimo klokovan na 4ghz ce da ih isprati dok ce one pratiti neki SB :p Mislim da bi to trebalo da ok radi ali definitivno ce neki SB da ima dosta bolji rezultat...

955 recimo klokovan na 4ghz ce da ih isprati dok ce one pratiti neki SB :p Mislim da bi to trebalo da ok radi ali definitivno ce neki SB da ima dosta bolji rezultat...

Svakako, mada 5850 CF bi ispratio i 955 klokovan u 90% igara lepo, probao sam ja jos davno 6870 CF sa Phenom-om na 3.6GHz i skaliranje je bilo ne bas najbolje ali solidno, cak i do 90% dobitak u odnosu na jednu kartu, ali u nekim igrama i samo 60%, nije da se ne isplati staviti CF sa phenom-om...

Nazad
Vrh Dno