Šta je novo?

U šta spakovati Brazos ploču?

Mali off, ali da iskoristim priliku kad se već skupilo društvo koje se razume u kućišta. :)

Kako vam se čini CM Elite 360?
http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-elite-360-rc-360-kkn1-gp/comp_comp_case/54/1084
http://www.youtube.com/watch?v=tiFk5BO23SA
http://www.youtube.com/watch?v=-tBf89Ap9DI

Veoma je kompaktno, prima full ATX ploču i napajanje, pored toga ima mesta za dva 3.5" diska, plus se dva 5.25 slota uz adaptere mogu iskoristiti za još dva 3.5" diska, odnosno staje opušteno čak četiri 3.5" diska, uz full ATX komponente i poveću grafičku. :) Orijentacija kućišta može biti horizontalna ili vertikalna.

Ma prava stvar je SilverStone Sugo SG06B (ili S ko ima Hi-Fi komponente srebrne boje) -al je cena malko :exploder:

Zaista zanimljivo kućište, manje od µATX, a dozvoljava da miniITX ploče udome dual slot grafičku.

Znam, ali malo je bezveze da ima vratanca za optički drajv, a da je iza ustvari hard disk, ali dobro... :)

Milane, šta je ostatak mašine? MB, CPU, kuler? :)

Sad si se dobro izrazio, nema slot na prednjoj masci već vratanca ali su meni dovoljno diskretna i neupadljiva da to ne doživljavam kao estetski problem.

@marko_n: taj Elite 360 ima prilično veliku dubinu, ja sam ga samo zbog toga otpisao, jer mi je dubina police 40cm.

@marko_n
Čekaj malo, sad mi nije jasno... Jel' Flyer ima poklopac na mestu slim optičkog drive-a ili nema (pa tu ostane rupa ako nemaš drive)?

Meni taj Sugo ne izgleda kao HiFi, posto je kutijast. :)

Inace ML03 je jeftin a deluje ok.

Znam, ali malo je bezveze da ima vratanca za optički drajv, a da je iza ustvari hard disk, ali dobro... :)

Milane, šta je ostatak mašine? MB, CPU, kuler? :)

Biostar TH61ITX i Core i5 2405S, kuler je stock ;( jer nemam trenutno zivaca da trazim nesto pristojnije, a CPU je na ploci malo nezgodno postavljen, tacno ispod poprecnog lima u BT-02.

Bice jednog dana temica sa slikama sklapanja, samo da nadjem sve delove :)

@dkrstic: ima poklopac, marko prica o Chief BT-02 koji ima vratanca preko 5.25" mesta.

Poslednja izmena:
@marko_n
Čekaj malo, sad mi nije jasno... Jel' Flyer ima poklopac na mestu slim optičkog drive-a ili nema (pa tu ostane rupa ako nemaš drive)?

Flyer nisam ni video, pričao sam o BT-02, ono ima vratanca za optiku, dakle ne ostane rupa, nego su tu vratanca koja ne služe ničemu ako ne ugradiš ODD. Nije to tako veliki problem, ali me nevira kad proizvođači ne razmišljaju o tako nekim stvarima nego ostave kupcima da se dovijaju. Takođe ne bi previše smetalno da je kućište koji cm šire, pa da prima ATX napajanje jer SFX danas ima, za 2 godine ko zna kakvo će biti stanje našeg (tužnog) tržišta. :)

Inače, meni se Sugo 06B veoma sviđa, ali džabe kad ne može da se nabavi, čak više ni 05B. To što je zanimljivo je irelevantno, ima mnogo zanimljivih kućišta koja kod nas nije moguće nabaviti. Kao što rekoh, Microsystems ima sve i svašta u cenovniku, u realnosti slabo šta mogu da nabave u razumnom roku.

Poslednja izmena:
Pa jel' ima uopšte miniITX kušišta sa ATX napajanjima kod nas?

Mislim da nema, ITX uglavnom dolaze sa SFX ili nekim custom (laptop like) napajanjima, što je veliki problem jer je pouzdano napajanje jako bitna stavka, naručito ako će mašina da radi i kao NAS. Takođe na tržištu može da se nađe jedan-dva modela SFX napajanja, barem je tako bilo kada sam gledao pre neku nedelju, pa ako ovo u kućištu otkaže posle nekog vremena, može biti problem da se nađe zamena.

Poslednja izmena:
MiniITX kuciste sa ATX napajanjem mozda i nema previse smisla jer se tu ide na sto manju velicinu a samo napajanje je veliko kao ploca.

Inace, meni je bas super kombinacija miniITX ploce sa laptop like napajanje, tu ima uslova za potpuno pasivno hladjenju masinu. :)

Slažem se, zbog veličine nema smisla, mada ne bi to možda previše povećalo dimenzije kućišta u odnosu na SFX. ***, u "normalnim zemljama" možeš relativno lako da kupiš sve, dok ovde... pa jedino iz tog razloga preferiram ATX, ne sviđa mi se ideja da mi potencijalnu zamena predstavljaju jedna-dva modela na celom tržištu. Takođe, ATX napajanja ima mnogo modela i kod nas pa može da se izabere neko veoma tiho, praktično nečujno. :)

I meni se sviđaju pasivna (laptop) napajanja, ali osim onih par LC modela nisam video da ima nešto drugo, a da je kvalitetno.

Slažem se, zbog veličine nema smisla, mada ne bi to možda previše povećalo dimenzije kućišta u odnosu na SFX. ***, u "normalnim zemljama" možeš relativno lako da kupiš sve, dok ovde... pa jedino iz tog razloga preferiram ATX, ne sviđa mi se ideja da mi potencijalnu zamena predstavljaju jedna-dva modela na celom tržištu. Takođe, ATX napajanja ima mnogo modela i kod nas pa može da se izabere neko veoma tiho, praktično nečujno. :)

I meni se sviđaju pasivna (laptop) napajanja, ali osim onih par LC modela nisam video da ima nešto drugo, a da je kvalitetno.

Marko kako ne bi povećalo dimenzije, pa SFX je 4 puta manje napajanje, mnoga miniITX kućišta imaju jednu dimenziju manju od ATX napajanja. Kućište koja sam koristio, a koje ima eksterno napajanje (laptoplike) je NOAH.

Koristio? Prodao si ga ili sta? Noah je bas fino kuciste. :)

Koristili smo ih u firmi za rutere, linux based, sa sistemom na flešu. Postoji i verzija bez rajzera (koja je još manja, odnosno kućište je niže) ali nju nisam provukao kroz prste.

Marko kako ne bi povećalo dimenzije, pa SFX je 4 puta manje napajanje, mnoga miniITX kućišta imaju jednu dimenziju manju od ATX napajanja. Kućište koja sam koristio, a koje ima eksterno napajanje (laptoplike) je NOAH.

Nisi me možda najbolje razumeo...

Kućište izgleda ovako
55d.jpg

Vidi se da po visini i dužini svakako ima viška prostora, jedino je problem širina koja je 135mm, dok je širina full ATX napajanja 150mm, dakle jedina promena na kućištu je povećanje njegove širine za 15-20mm što uopšte ne menja priviše suštinu i uvek bih pre uzeo 15mm šire kućište u koje mogu da stavim bilo koje napajanje. :)

SFX imas da nadjes pre nego bilo koji drugi ne-ATX format. Chieftec ima 300W napajanje za oko 35eur. Ima samo jos jedan problem, ATX je 2.5cm vislje od ovog napajanja.

Mada, ima ovako nesto:

Codegen MX31
23062009010.jpg

img0876j.jpg

Nisi me možda najbolje razumeo...

Vidi se da po visini i dužini svakako ima viška prostora, jedino je problem širina koja je 135mm, dok je širina full ATX napajanja 150mm, dakle jedina promena na kućištu je povećanje njegove širine za 15-20mm što uopšte ne menja priviše suštinu i uvek bih pre uzeo 15mm šire kućište u koje mogu da stavim bilo koje napajanje. :)

Grešiš jer ti fali iskustva, pa misliš da je SFX napajanje problem. SFX je standardno napajanje koje se čak i kod nas može kupiti već nekoliko godina. Idealno je za ovakve primene, kakav crni ATX.

Baš naprotiv, pričam iz iskustva i znam koja je noćna mora nešto pronaći kod nas kad imaš jedan model na tržištu i onda npr. za godinu i sedam meseci kad ti zatreba (jer je recimo trenutno napajanje otkazalo) njega nigde ni za leka "imali smo, ali se prodalo, novi uvoz će biti za x nedelja, pa pozovite". Da smo normalno tržište, druga bi stvar bila. Drugo moje iskustvo sa ventilatorima manjih dimenzija od 120mm je loše, imaju dosta nepovoljan odnos protoka vazduha i buke koju prave.

Da li je SFX napajanje u tom Chieftecu silent ili se primetno čuje?

Baš naprotiv, pričam iz iskustva i znam koja je noćna mora nešto pronaći kod nas kad imaš jedan model na tržištu i onda npr. za godinu i sedam meseci kad ti zatreba (jer je recimo trenutno napajanje otkazalo) njega nigde ni za leka "imali smo, ali se prodalo, novi uvoz će biti za x nedelja, pa pozovite". Da smo normalno tržište, druga bi stvar bila. Drugo moje iskustvo sa ventilatorima manjih dimenzija od 120mm je loše, imaju dosta nepovoljan odnos protoka vazduha i buke koju prave.

Da li je SFX napajanje u tom Chieftecu silent ili se primetno čuje?

Meni se desilo pre 4-5 godina da je otkazalo SFX napajanje na jednom PC based ruteru. Naravno, posebno napajanje se nije moglo tada naći, a problem je trebalo rešiti ASAP. Kupio sam novo kućište sa tim napajanjem i iskoristio napajanje. Kasnije, kad sam uspeo da nabavim napajanje, kompletirao sam novo kućište i prodao ga. Ovo nisu ruteri koje moraš da zemeniš u roku od sat vremena već HTPC, a danas je situacija po pitanju nabavke mnogo bolja. Naterao si me da obrazložim stav još jednom, nadam se da je dovoljno.

Napajanje u BT-02B je veoma tiho.

Poslednja izmena:
http://www.tacens.com/ixion.php

ja kupio sebi ovo za NAS/HTPC (dolazi sa kvalitetnim 300W napajanjem) za koji sam planirao Asus E35M1-I Delux ali dok mi je stiglo iz DE predomislio sam se i kupio HP Proliant Microserver koji je potpuno necujan

Da bi se transfomisao u HTPC nedostaje grafička, a lepo je što se još jedan slot može iskoristiti recimo za TV kartu. Otežavajuća okolnost su low profile slotovi. NAS funkcija je odlično implementirana. Praktično može da zameni po funkcionalnosti HTPC + 4-Bay NAS. To što je prednost može da postane mana jer se ovakav sistem ne može unaprediti. Kao fleksibilniju varijantu vidim recimo Silverstone SG05/06 + Asus E35M1-I Deluxe kao osnovu za HTPC deo, a Sans Digital TowerRAID TR4M-B kao osnovu za NAS.

ubacen Sapphire 6450 (dolazi sa half height bracketom) + jos jedan ethernet adapter koji ce ici u teaming radi povecanja performansi NAS dela. takodje isti NAS deo ukoliko se zrtvuje optika moze da se pretvori u 6xhdd box

Tacens kuciste kupio preko eBay, izaslo me 60EUR sa transportom do BG a Proliant Micro trenutno imas u Kimtecu i CT-u na lageru, cene su razne zavisi od modela

Pitanje je bilo za HP microserver, interesuje me da vidim online konfiguracije i cene, imaš li neki link?

+1 zainteresovan za još malo informacija o tom HP MicroServeru, jako privlačno izgleda - koji OS ide uz njega, konfiguracije, cena?

valjda ne idemo off mnogo sa tim ali ovako
osnovna konfiguracija ide
AMD Athlon Neo II dual core 1.3ghz
1GB DDR3 ECC (moze i non ecc, ja sam ubacio 2x4GB Geil Enhance Corsa posto ih drugar ima dosta na lageru)
Integrisan Radeon HD4200 samo sa VGA izlazom (ubacio Sapphire HD6450 pasivno hladjeni)
1x Gigabit ethernet Broadcom NetXtreme Server integrisan
7x USB 2.0 (2x pozadi, 4x napred i jedan usb port na samoj maticnoj ploci u koji moze da se ubode recimo flash drive)
1x eSATA (pozadi)
SATA III kontroler (podrzava raid 0 i 1) sa 4 porta vezana preko MicroSAS kabla na 4 hot plug fiokice (HP ga predstavlja kao non hot plug ali ako OS podrzava onda nema problema, HDD cage je isti kao na nekim vecim proliantima samo sto veci koriste kombinaciju 2 ili 3 cage-a), 1 sata port na ploci za optiku (ili jos jedan HDD) i vec pomenuti eSATA
1x 160GB hdd 7200rpm (Seagate)

200W napajanje, sam server je potpuno necujan. dolazi bez OS-a, ja sam instalirao W2008 Server R2 i preko toga XBMC i sve fercera fantasticno.
Doplata za 3 godine next business day response garancije je 110EUR kroz care pack a 6h Call-To-Repair garancije oko 220EUR
cena samog servera je oko 250EUR ali postoje neke varijante da se zavrsi neki popust, ako neko bude hteo neka se javi :)

img0162bv.jpg

Poslednja izmena:
Da bi se transfomisao u HTPC nedostaje grafička, a lepo je što se još jedan slot može iskoristiti recimo za TV kartu. Otežavajuća okolnost su low profile slotovi. NAS funkcija je odlično implementirana. Praktično može da zameni po funkcionalnosti HTPC + 4-Bay NAS. To što je prednost može da postane mana jer se ovakav sistem ne može unaprediti. Kao fleksibilniju varijantu vidim recimo Silverstone SG05/06 + Asus E35M1-I Deluxe kao osnovu za HTPC deo, a Sans Digital TowerRAID TR4M-B kao osnovu za NAS.

LianLi Q25 - ultimativna kombinacija za HTPC + NAS u jednom . Šteta samo što nema baš nešto puno DTX ploča pa se mora kalkulisati sa x16 slotom na ITX. Pored toga, prazan Lian košta kao ovaj HP MicroServer koji takođe može da se napakuje diskovima, recimo neki 2x4channel RAID kontroler u x16 slot, grafika u x1 :D i imaš potencijalno 4x3.5" + 6x2.5" u ovolicnom kućištu. Još samo da napajanje preživi sve to... :D

Ko zeli samo HTPC masinu ovako nesto bi bilo OK...
http://www.in-win.com.tw/products_pccase_series.php?cat_id=1&series_id=81&model_id=497
(mrzi me da skracujem linkove)
Mana je sto kuciste nema mesta za 3.5" HDD... ali mozda ni to nije mana uz solidnu esata fijoku...
Ima mesta za jedan 2.5" HDD ili za dva ako se zrtvuje DVD (koji takodje mora da bude interna laptop varijanta)...
Ja sam uzeo (ne u srbistanu) sebi jedno sivo-crno i kad se vratim kuci planiram da spakujem neki Brazos koji malo trosi a radi posao kako valja... bar za download i reprodukciju multimedije...

Vrh Dno