Šta je novo?

Sleeve sata kablova

Kao sto vidite na slici

img20111011144947.jpg

Napajanje na svojoj strani ima 17p + 10p a na strani maticne 23 tj. 24 pin konektore. Negdje unutar fabrickog sleeve-a pretpostavljam da se neke zice od ovih 27 spajaju i na kraju dolazimo do 23.

Moje pitanje je: Da li mogu nesto da zeznem ako radim sleeve zicu po zicu? Recimo ovako, izvucem krajnju desnu (gornju) crvenu zicu iz konektora na strani napajanja, ispratim dokle ide i izvucem taj drugi kraj. Odradim sleeve, vratim sve na svoje mjesto i tako redom citav kabl za napajanje?

Vezano za to, da li kod nas ima ovakvih testera za napajanje kako bih mogao da sve provjerim prije montaze?

Grafika odradjena.

Pocelo je ovako:
dsc0006.jpg

dsc0007.jpg

Zatim sleeve i shrink:
dsc0010.jpg

Evo i "alatke" za pridrzavanje kabla 😉
dsc0013.jpg

I rezultat:
dsc0014.jpg

dsc0016.jpg

Moj zakljucan.

Nije ni malo jednostavno. Mogao sam sve da zavrsim za pola sata, ali *** cilj mi je bio da sto bolje i preciznije odradim. Shrink treba precizno rezati (ja sam koristio lenjir) i jos preciznije postavljati na kabl sa sleeve-om da bi ispalo da su svi shrink-ovi iste duzine kada se zica vrati na mjesto. Takodje, sleeve ne treba uopste zatezati puno jer mi se desilo da kad sve sredim, vratim zicu u dzek, krenem da radim drugi kraj a sleeve ispadne iz shrink-a jer je prezategnut a shrink se nije ohladio.

Sreca sto imam jos jedan kabl za grafiku, pa kad bude legla nova grafika odradicu dosta bolje nadam se.

Imam jedno pitanje za vas moddere 😛
Situacija je sledeca: Kabl za grafiku, ima na jednom kraju jedan konektor sa dvije zice koje zavrsavaju na drugom kraju na dva konektora. Kako to da sleeve-ujem? Ako stavim obije zice u posebne sleeve-ove, onda je to predebelo za "prvi" kraj na kom je jedan konektor. Ako stavim sve u jedan sleeve, onda ne mogu kvalitetno da odradim kraj sa dva konektora !?

Ja sam resavao to tako sto sam na pinu gde je dupla zica, odsekao drugu zicu,skratio je i zalemio negde nize, tako da dobijem kao ypsilon kabel, nadam se da razumes 😀

Na svaki kabel stavim sleeve sa shrinkom na krajevima i na kraju sve to stavim u sata shrink na spoju, cekiraj sliku 🙂

SDC10299copy.jpg

Jasno. Za nekoliko dana nastavljam tj. zavrsavam sve pa cu probati ovo sto si naveo ako bude trebalo. Problem je sto nemam/niti imam da pozajmim od nekog lemilicu pa cu pokusati sa shrink-om nesto (mislio sam da ga rasijecem na pola i nabacim preko spoja/eva...)

ja cu ti odgovoriti za tester napajanja:

vidjao sam ih na limundu/kupindu,slike su linkovane pa da vidis karakteristike
700din
2.300din
a imas i u pc radnjama
http://www.pcberza.rs/detaljnije/microsystems/38-16750/
http://www.pcberza.rs/detaljnije/uspon/34-917/

ako ne budes zamenio mesta zicama nece biti problema,mislim da nije bitno da bas istu crvenu stavis tamo gde je bila,da moze bilo koja crvena,barem kod mene u napajanju iste boje su zalivene u isto mesto na stampanoj ploci,znaci nema neke podele "snage" po granama,sad kod ovih modularnih i novijih nisam siguran kako to ide,verovatno su grane kao npr. za gpu odvojene od onih za atx/cpu/molex/sata,a mozda i nisu
bitno je ne pomesati boje,zato treba sve popisati gde koja ide i nece glava da te boli,ili idi tim sistemom zica po zica

connector_atx_pinout.GIF

jedno pitanje za tebe,sliv znam da moze da se nabavi kod jbl-a ,al gde si uzeo te alatke za slivovanje i posto su

Poslednja izmena:
Sjajno. Hvala.

Sto se zica tice, ne bih da gubim vrijeme markiranjem pa cu zicu po zicu a tester mi treba eto, da ipak mirno spavam 🙂

Au ***. ovo nisam ni procitao prvi put 🙂

jedno pitanje za tebe,sliv znam da moze da se nabavi kod jbl-a ,al gde si uzeo te alatke za slivovanje i posto su

Alatku sam narucio sa mdcp sajta. Stigla uz jos neki sleeve za tacno 6 dana od kad su primili uplatu. Postar donio na vrata 😛

Malo je pain-in-the-ass sto mora bank transfer, dakle odlazak u banku, upalata prema instrukcijama, IBAN i ostale zavrzlame al' dobro.

Elem, danas sam odlucio da malo posvetim svom PC-u ....
Pocelo je ovako:

dsc0006.jpg
dsc0007.jpg
dsc0008.jpg
dsc0009.jpg

Front panel koji nikada za 5 i po godina nisam otvarao :wall::wall::wall:
dsc0011.jpg
dsc0014.jpg
dsc0016.jpg

A posle operacije ciscenja i djelimicno odradjenog sleeve-a:

dsc0018.jpg
dsc0021.jpg

dsc0030.jpg
dsc0031.jpg
dsc0032.jpg
dsc0034.jpg
dsc0035.jpg

Ostadoh bez shrink-a i zivaca po malo :wave: tako da je za sleeve ostalo jos:
23pin mb kabl
4pin cpu kabl
SATA kabl za diskove
3 kabla od front panela

Moram jos malo bolje da poslozim kablove na dnu kucista. Jedino ne znam kako da sakrijem ovo sto ide iz napajanja :trust:

Sve to ce malo sacekati :cigar:

Poslednja izmena:
ako si otvoren za par sugestija:

-smanji nekako rezoluciju slika otvara ih po pola sata 😛
-jeste da je sliv lep i treba ga pokazati,ali kablove treba i ususkati,i zbog estetike i zbog cirkulacije vazduha,to odradi lepo kada sve zavrsis
-uvek sam se pitao jel ti hardovi mogu da se okrenu kontra,da kablovi idu sa druge strane (na desnu stranicu)
-steta je sto ga nisi prefarbao u mat crno unutra,faraba u spreju 300din,smirgla,jedan suncan dan i 2-3 sata posla
-vidi ako moze okreni cooler na cm-u tako da kabl ne ide napred na levu stranicu nego odozgo,ovako nekako strci

sve u svemu svidja mi se kako napreduje

ako si otvoren za par sugestija:

-smanji nekako rezoluciju slika otvara ih po pola sata 😛
-jeste da je sliv lep i treba ga pokazati,ali kablove treba i ususkati,i zbog estetike i zbog cirkulacije vazduha,to odradi lepo kada sve zavrsis
-uvek sam se pitao jel ti hardovi mogu da se okrenu kontra,da kablovi idu sa druge strane (na desnu stranicu)
-steta je sto ga nisi prefarbao u mat crno unutra,faraba u spreju 300din,smirgla,jedan suncan dan i 2-3 sata posla
-vidi ako moze okreni cooler na cm-u tako da kabl ne ide napred na levu stranicu nego odozgo,ovako nekako strci

sve u svemu svidja mi se kako napreduje

Za pomoc uvijek 🙂

Ajmo redom

- slike sam vec smanjio, smanjicu sledeci put jos vise 🙂

- Kablove moram jos da sredim i vjerovatno ce to biti uz pomoc neke busilice, srafova i nekih drzaca za iste. Mislim na kablove po dnu kucista. Inace kuciste je vrlo nezahvalno za kabliranje jer ih nemas gdje sakriti, ali bukvalno.

- hardovi se mogu okrenuti kontra ali:
*moram ukloniti ventove
*kablovi se tek tada ne mogu sakriti
Razmisljao sam da kad vec moraju ovako,onda makar sata data + napajanje za njih da dovodim polako u red

- razmisljao sam o powder coat-ingu (ako sam se dobro izrazio 😛) umjesto farbanja jer sam gledao kako farbano kuciste izgleda lose kad farba pocne da se ljusti

-Kuler sam okretao na par strana pokusavajuci da sakrijem kabl i ne moze bolje od ovoga. Jedina sansa je da kablic ide "prema napajanju" ali je duzina onda knap i konektor jedva da moze da se ubode u plocu...

Kad mi padne na pamet sta bih i kako uradio, dodje mi da kupim cm 690 basic za 60-ak evra i prepakujem sve 🙂

Ako imas kesa za powder coating i znas gde ga odraditi jos bolje,ne ljusti se farba,ako ismirglas lepo povrsinu,ocistis od masnih otisaka,predjes 2 sloja i ostavis na suncu na 50c nema da se ljusti. Farbao sam bajs pa se nista ne skida a ima vec 2godine

Sad je proslo lepo vreme za susenje :S:

u vezi slika, 900x600

Imam neke adrese i linkove, nasao na jednom domacem forumu. Za sad ce to sve sacekati malo.

Sledeci posao je sleeve ostatka kablova i da pokusam da jos bolje poslozim kablove. Treba da nadjem i jos neke sitnice za kuciste, promijenim zadnji vent, stavim kontroler za druge ventove....ihaaa :smoke::smoke:

Dobro odradjeno Urose.

Urose, stvarno lepo odradjeno, meni se se bas svidja ovo kod hard diskova, tj napajanje za njih kako se slozilo:d
jos samo da je kuiste unutra crno..
i ove usb-ove nazad sto si naknadno stavio, bele plastike na njima bi ofarbao u crno...😉

Tnx 🙂

Ovo su moji prvi koraci sto se tice modovanja, sleeve-a itd pa ucim po malo.

Da, slazem se za usb-ove mogu lako da se ofarbaju, ali tu odluku o farbanju kucista (pa i toga) odlazem jer se moze desiti da uzmem neko drugo kuciste i prepakujem sve.

Ovo je staro kuciste, sa snaznom konstrukcijom ali se svaka ziva vibracija prenosi, svaki komad lima kaveza za diskove ima po 2-3 tanka sloja i tesko je doci do prostora izmedju, ocistiti ili izduvati. Kablovi se maltene nemaju gdje sakriti, taj prostor oko ili izmedju limova je dovoljan za kablice od ventova i to je sve....

Jeste izazov srediti ga ali se bojim da me ne izadje skupo to zezanje 🙂

Što se tiče tih dodatnih usb-ova razmisli koliko ti stvarno trebaju, jer samo prave nepotrebnu gužvu na dnu kućišta. Odlično si odradio ovu granu za hardove, možda da probaš da šrinkuješ kablove, svaki posebno, da li si razmišljao o tome?

A što se farbanja kućišta sam si sebi najbolje odgovorio, skrpi se za CM 690 II i biće pesma posle ovog Chiefteca, koje je odlično kućište, da se razumemo, ali jednostavno nije pravljeno da se u njemu skriju kablovi. Bio sam u istoj situaciji kao ti, mislio se da li da farbam, da li da ga plastificiram, dok nisam prelomio. Evo ga moj bivši Chief, rupe za kabliranje sam ja sekao.

C4.jpg

A prelomio sam na ovo - jedino što se ja još nisam zazao sa slivovanjem.

P8230239.JPG

P8230237.JPG

Poslednja izmena:
Upravo to. Probusi rupe, kupi ovo, kupi ono, drzaci za kablove, i na kraju kad sve saberem, imacu opet isto kuciste - isti air flow, kablove nisam sakrio....samo izgledaju slozeno.

Ti si makar imao iza ploce prostor za kablove, ja ni to.

Takodje, ako uzmem dobro kuciste em ce imati bolju ventilaciju em cu sakriti kablove, fino ce i sleeve izlgedati i na kraju, uz ovo napajanje imam dvije stvari manje za kupovinu kad odlucim da promijenim komp.

Edit:
Zadnji usb-ovi mi trebaju,inace bi ih davno izbacio 🙂
2.0 su a na ploci ih imam samo 4 sto mi je malo.

Sleeve napajanja za diskove cu raditi svakako. Ovo je tek pola sleeve-a odradjeno, ima tu jos posla.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno