Šta je novo?

Polovan ThinkPad X200s vs nov, običan netbuk?

kriket

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
360
Šta mislite, da li je bolje kupiti 2 godine star Thinkpad X200s i kockati se po pitanju garancije ili novi, običan netbuk - za iste pare?

Ja mislim da je ThinkPad X200 napravljen da traje večno, i ja bih se lično kockao.
ThinkPad X200S, 1.3kg, kućište izrađeno od karbon fibera sa magnezijumskim ramom, TFT 12" 1280x800MP, Intel Core2 Duo SL9300 1.6GHz, 6MB L2 cache, HDD 160GB 7200rpm, RAM DDR3 3GB, WiFi, bluetooth, čitač otiska, SD čitač...

293e0c753a.jpg

Poslednja izmena:
Thinkpad bi trebalo da ima garanciju 3godine ako je kupljen kod nas. Servis rade Kimtec i Pin pa mozes cak i da proveris sa njima da li je konkretan uredjaj jos u garanciji. ThinkPad generalno vazi za odlicno napravljen laptop, ali opet kao i svaka elektronika - desi se da ima falinku (meni na 20kom u firmi nije crkao ni jedan, ali je bilo gluposti). Ja nikada ne bih uzeo tako "skupu" stvar bez garancije.

A da je bolja opcija od netbooka, tu nema dileme ;)

Na osnovu toga, koliko imam Thinkpada u porodici, definitivno bi ja pre kupio X200s od ostalih plastikanera, a za netbook to još više važi: Moj bivši X31 (proizvedeno: 2004, originalna baterija još uvek preko 70% sa preko 400 ciklusa) još uvek je jači od prosečnog netbooka i kako ga sadašnji vlasnik koristi, sigurno će još 7 godina raditi. Inače X200s definitivno nije netbook kategorija, nego workhorse.

Thinkpad bi trebalo da ima garanciju 3godine ako je kupljen kod nas. Servis rade Kimtec i Pin pa mozes cak i da proveris sa njima da li je konkretan uredjaj jos u garanciji. ThinkPad generalno vazi za odlicno napravljen laptop, ali opet kao i svaka elektronika - desi se da ima falinku (meni na 20kom u firmi nije crkao ni jedan, ali je bilo gluposti). Ja nikada ne bih uzeo tako "skupu" stvar bez garancije.

A da je bolja opcija od netbooka, tu nema dileme ;)
Nije kupljen kod nas, navodno u Švajcarskoj, mada ima UK tastaturu (raspored). Nema nikakvu garanciju, lik je drugi vlasnik, tj. i on ga je kupio od nekog pre godinu i nešto dana.
Pogledao sam laptop, okej je očuvan. Baterija 6-ćelijska je na 70ak% prvobitnog kapaciteta - znači kao da je 4-ćelijska. Power management kaže da je ostalo 2h15', a baterija je bila puna ili skoro puna.
Čovek deluje ok, razlozi za prodaju su mu suvisli - ne koristi ga jer ima drugi veći laptop za rad i iPad za zezanciju. Cenu je spustio maksimalno jer već duže vreme ne može da ga proda - odnosno niko mu ne nudi keš već svi neke zamene za netbukove itd. dok njega zanima samo keš.
Nema ništa od opreme sem punjača - nema diskove sa originalnim OS-em, nema ništa, ali laptop je dosta očuvan i deluje ispravno kolko sam mogao da vidim za tih 10ak minuta kolko sam ga držao u ruci.

Naravno da tako skupu stvar ne bih kupovao bez garancije, ali u ovom slučaju se skupa stvar nudi dosta jeftino, pa je to kockanje. Ali s obzirom na reputaciju ThinkPada u toj klasi, šta znam, mislim da se isplati.

Moje mišljenje je da bi taj ThinkPad nadživeo novi netbuk bez obzira na garanciju. Moja sestra je kupila pre par godina Lenovo S10e za €300 kolko su tad koštali, i evo riknula joj je tastatura - za zamenu traže 4500 din. a utičnica za punjač već odavno gubi kontakt, pa mora da se uvija kabl da bi se punio. Baterija je isto skoro riknula, slabo drži.

Eto, s netbukom nemamo baš dobro iskustvo po pitanju dugotrajnosti, a ovaj ThinkPad mislim da bi izdržao čak i njen režim korišćenja - ne baš najpažljiviji :)

ThinkPadi vec duze vreme ne dolaze sa diskovima, vec je sve na posebnoj recovery particiji na HDD-u (pri ukljucivanju drzi plavi Think taster kod ekrana). To bi trebalo da te odvede u poseban recovery mod gde vracas XP/Vistu/W7. Naravno, to ukoliko je hard disk originalan, ukoliko nije moze se opet instalirati originalan OS preko OEM medija, malo smaranja sa System Update itd....

Na sta bih ja obratio paznju pri kupovini:

- Desi se da kablovi ispravljaca gube kontakt kod izlaza iz ispravljaca i redje na konektoru za laptop zbog povlacenja sa patosa. Ispravljac doduse nije skup ~25eur
- Sarke (uglavnom kod vecih modela) ponekad dobiju lufta, moze da se dotegne, ali se desava da pukne sasija zbog neravnomernog opterecenja. Primeti se po klacenju cele sarke na mestu gde izlazi iz kucista. Sumnjam da je to na X200s moguce... ali proveri. Stanje poklopca uglavnom otkriva koliko je KM presao :)
- Ventilator se desi da prozuji (ovo zadovoljstvo je ~60eur)
- Da li radi tastatura, trackpoint, touchpad, (~60+ eur)
- Da li je nalepnica za Windows neostecena (da li se vidi ceo kljuc)

Poslednja izmena:
Taj komp je originalno imao Vistu. On je na njega, međutim stavio Win7, a originalnog softvera koji je došao sa njim - nema. Da li ga je on obrisao ili ga je takvog kupio ne znam. Uglavnom to plavo, ThinkVantage dugme ne radi to što bi trebalo. On kaže da taj softver može da se instalira sa Lenovo support sajta besplatno, tj. da se osposobi - samo ne znam kako će ako nema originalne EISA recovery particije sa originalnim softverom. Mada taj taster navodno ima više namena osim vraćanja laptopa u factory default stanje - samo ne znam da li se to stvarno može osposobiti preko Lenovo sajta, da rade te druge funkcije ako već nema više recovery particije.

Nalepnica je dosta izbledela i ne znam da li se baš vide svi podaci - serijski br. itd, ali ionako nema više originalne Viste na njemu, pa ne znam kolko je to bitno.

Šarke su ok, nisam primetio klimanje/zazor pri otvaranju/zatvaranju. Jedino sam primeti da se baterija malo klima, možda ima 1mm "praznog hoda". Ne znam da li je to normalno za taj model.

Elem, evo nekih fotki dotičnog kompa, nisu nešto kvalitetne ali vidi se kolko tolko. Možda neko od vas vidi nešto što ja ne vidim na prvi pogled.

P.S. E da, taj model nema tačped, a trekped radi normalno kolko sam primetio, reagovao je dosta osetljivo. Naravno to može da se podešava, ali radio je OK

img4000wo.jpg

img4003af.jpg

img4004t.jpg

img4009pi.jpg

bottomi.jpg

aboutvg.jpg

Poslednja izmena:
Ne moze da se vrati Windows sa sajta, samo sa recovery particije. Mozes da instaliras drajvere automatski (kao sto je on uradio) ali ne i OS. Nisam cak siguran da moze da se naruci recovery medij (koji opet vraca samo Windows na C: particiju) bez doplate i mlacenja sa Lenovo-om.

No ono sto mozes da uradis je da instaliras Vistu ili cak XP preko downgrade prava, ako ti je stalo da imas originalan OS. No otom potom...

Da, jos jedna bitna stvar, OBAVEZNO proveri da li je postavljen password na BIOS, ako jeste trazi da ga obrise. Jer to nema sanse da obrises ako ne znas.

Makinica deluje sasvim OK ovako preko slika.

Znam da (naravno) ne može da se skine Windows sa support sajta, nego on reče nešto kolko sam ga razumeo, da s tim tasterom tipa možeš da otvoriš neki web browser - bez da dižeš ceo sistem, ili tako nešto ako sam ga dobro razumeo. E to me zanima da li može da se osposobi preko support sajta, ili već koju funkciju ima taj taster, mada se pitam zašto onda to već on nije uradio ako može.

Ustvari bih trebalo na webu da pogledam čemu sve služi taj taster na tom modelu, nego me mrzi da sad to tražim :)

Uradi ti sledece: idi na Computer, desni klik, Manage, disk management, pa vidi da li na kraju diska postoji particija od ~6-10GB (imas u attach kako izgleda na T60 sa XP). Ako to ima, MOOOOZda postoji mogucnost da se butuje u recovery mod (iz njega bi trebalo da moze da se otvori browser). I da se vrati Glista... ako je brisao particije, onda dzaba, mora reinstalacija preko OEM diska.

Prilozi

• Clip.png
    Clip.png
    2.9 KB · Pregleda: 34
Poslednja izmena:
To mogu da ga eventualno pitam preko mejla da on pogleda pa da mi javi, mada mislim da bi mi rekao da to ima jer sam ga ja izričito pitao da li ima originalni OS za njega, na šta mi je on odgovorio da nema, da je obrisao tu Vistu i stavio 7icu. Valjda bi mi rekao da ima recovery particiju s koje može da se vrati u factory default. Lik deluje kao da bi znao za to da li ima ili nema.

Plavo dugme u instaliranom sistemu pokreće Lenovo ThinkVantage Toolbox aplikaciju što prvobitno služi za totalnu dijagnostiku sistema. Ima jedan registry ključ sa kojim ga možeš preusmeriti da pokreće nešto drugo - ja ga uvek stavljan na Far Manager.

Recovery particiju ja lično smatram suvišnim, naročito je skup luksuz zarobiti 13GB ako imaš SSD u Thinkpadu. Ovaj X200s je proizvedeno verovatno još pre januara 2010, znači kvalifikovan je za besplatni Win7 update (što nije bio besplatno nego se trebalo platiti 20eur za poštarinu za diskove - najinteresantnije da sam te ploče i ja dobio za Thinkpad X200 Tablet, proizvedeno u martu 2010 - koji inače sad prodajem). Detalje, da kako se stavlja MSDNAA instalacija da bude OEM verzija, naravno neću ispisatin a forum.

Svteska garancija je stvarno funkcionalna u Mađarskoj (tamo sam već koristio, u Srbiji još nisam - Budimpešta mi je bliže nego BG), dovoljno da doneseš laptop, ne treba nikakav papir, samo nalepnica sa serijskim brojem na dnu. (Meni su menjali tastaturu na T60 što je trajalo 2 sata jer sam čekao deo)

Kod kupovine većina detalja, šta se proverava, već je nabrojano, ima još jedna bitna: u BIOSu mora da se slaže UUID od ploče, serijski broj, tip i isti podaci sa nalepnice na dnu. (Naravno, UUID ne možeš proveriti, to ima samo u Lenovo servisnoj bazi, ali ako je menjana ploča, uglavnom ostaje prazno).
Ako je slučajno ipak pod BIOS passwordom, ima načina da se to izbije iz ATMEL chipa, ali navodno ostavlja tragove u nekim HW logovima (nije proverena informacija, jedan serviser mi pričao za ovo)

ne razumem sta ce ti nalepnica od promasenog operativnog sistema kao sto je windows vista, to da nadjem pored puta ne bi pokupio.
ne razumem zasto se zezas oko te particije da povratis originalan windows koji je dosao sa njim(opet promaseni windows vista) sta ce ti to?
sve drajvere mozes skinuti sa lenovo sajta, ako rade u visti radice i u sedmici, ako je laptop ok, iako radi dobro uzmi ga, sigurno ce ti trajati duze i raditi bolje nego 100 % notebookova za te iste pare ;)

sto se tice hardverske ispravnosti, najbolje je da odradis furmark/prime ili neki drugi stability test u trajanju od par sati, najbolje bi bilo 12+ ;)
i posto je laptop 2 godine star, a kontam da nije ciscen valjalo bi otvoriti tu donju stranicu i to produvati nekim kompresrom, ako te mrzi da otvaras samo kompresor kroz te rupice sa donje strane da ocisti prasinu iz njega. 2 godine je dosta vremena da se skupi pola kila prasine u bilo ko laptopu :p (iako moj prosli lenovo y560 posle godinu dana mucenja u mojim rukama nije imao uopste prasine na kulerima - imao je zastitnu mrezicu/filter na otvorima za vazduh)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno