Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Narode, tema je PayPal (kako god da ga čitate), nema potrebe da širimo temu, jer će nam promaći stvarno korisna info koju bi mogao da ostavi Sloba ili neko upućen.

Ajde da za sada zaboravimo carinu i njihove propise. Ima ljudi koji bi da kupe neke usluge ili proizvode za koje su spremni da plate carinu kolika god da je, samo im nedostaje PP da to regularno plate.

Poslednja izmena:
Poslaću svaki novi info koji dobijem u vezi sa PayPal. Za sada nemam nove info po pitanju datuma...

[offtopic] Što se tiče carine, prvi (manji) deo problema sastojao se u plaćanju administrativnih taksi za svaki paket koji se uvozi ili izvozi (za podnošenje deklaracije, izdavanje rešenja u carinskom postupku itd). Sve ove takse su ukinute sredinom jula, izmenom Zakona o republičkim administrativnim taksama. MFIN je pozitivno odgovorila i na sledeću inicijativu za rešavanje (nešto većeg) problema, koji se odnosi na limite u postupku uvoza, pa očekujem da se to uskoro dogodi. Postoji više tih limita - jedan je limit u okviru koga se roba ne carini (niti se plaća PDV); sledeći je limit u okviru koga se roba može osloboditi plaćanja carine; onda postoji limit u okviru koga se roba može cariniti po jedinstvenoj stopi od 10% + PDV itd. Mislim da će neki od ovih limita, kada je poštanski saobraćaj u pitanju (verovatno prvi, drugi ili prva dva zajedno) biti povećani do kraja godine. Svaki put kada se pokrene pitanje smanjenja najvećih budžetskih prihoda (poreza, taksi, carina itd), dolazi do otpora birokratije i žučnih rasprava :) Zato ne očekujem neke bog-zna-kakve promene. Lično bih, za početak, bio zadovoljan ako bi se približile vrednosti robe koja se ne carini (za lične potrebe) u putničkom i poštanskom saobraćaju (trenutno putnik može da unese bez carine robu za lične potrebe do 100 evra, dok je u poštanskom saobraćaju ta vrednost dosta niža). No, da ne davim više u ovoj temi o carini... :) [/offtopic]

Pozdrav,
Sloba

Poslednja izmena:
zasto matic iz agende laze ako se kaze 24.se[ptrmbar zasto nije na listi srbija

Jeste li primetili da ni Makedonije ni Crne gore nema na listi, a u onom spisku su.

To da ce pay pal da proradi kod nas su reci nasih ili paypala?
Kao jedan od onih koji zeli da ustedi neku paru prilikom kupovine robe koja je nedostupna u Srbiji ili je neko donosi iz inostranstva shverc komerc metodom i naplacuje 3x skuplje. Moram priznati da sam krajnje revoltiran svim tim pompeznim vestima o pay palu i njegovim dolaskom i naravno izgleda jos jednom novinarskom patkom. Sve mi to lici na neki od Mrkoknjinih mostova il obilaznica.
Shkola u koju sam trebao da krenem u prvi razred osamdeset i neke jos uvek nije dovrsena pa mi sve to i dalje lichi na isto. Na zalost postali smo mala smrdljiva lopovska zemlja i svako ko zeli nesto vise od shake pirincha i malo ladne vode, osudjen je na to da gleda u izlog kako druga deca jedu kolace..
I te fore sa carinom i spedicijom su mi krajnje smeshne. Ortak narucio philipsove sijalice koje sluchajno ne mogu da se nabave u srbiji. Kostaju 22 eura, samo spediterska kuca (chemu got sluzi ) uzima 3000 dinara za svoje usluge. Pa ne uvozi on kamion robe. Mislim zaista shta je potrebno da se uradi spedicija za 4 sijalice. I na to dodaj carinu i pdv.
Krajnje jadno. Ne zelim da se bavim preprodajom i ne znam chime vec samo da narucim dve, tri sitnice. Sve dok je politika nase drzave da skida kozu s ledja svojim gradjanima ( mada nema kome drugome ) mozemo samo da gledamo tv i cuclamo prste. Bolje da prestanem na ovome jel ta sitnica sam paypalom i carinskim stopama nas samo uvodi u prikaz nezadovoljstva sviju nas, obichnih gradjana, ljudima koji vode ovu zemlju. Da mi je da dovatim lopatom onog shto sam glas'o za njega ((:)
Gledao sam neke stare slike Beograda i video nesto blesavo. Naime video sam tablice na biciklima. Kako je krenulo, vratice stari zakon i moracemo da platimo tablice i za bicikle.

Mislim da će neki od ovih limita, kada je poštanski saobraćaj u pitanju (verovatno prvi, drugi ili prva dva zajedno) biti povećani do kraja godine. Svaki put kada se pokrene pitanje smanjenja najvećih budžetskih prihoda (poreza, taksi, carina itd), dolazi do otpora birokratije i žučnih rasprava :) Zato ne očekujem neke bog-zna-kakve promene. Lično bih, za početak, bio zadovoljan ako bi se približile vrednosti robe koja se ne carini (za lične potrebe) u putničkom i poštanskom saobraćaju (trenutno putnik može da unese bez carine robu za lične potrebe do 100 evra, dok je u poštanskom saobraćaju ta vrednost dosta niža). No, da ne davim više u ovoj temi o carini... :)

koliko sam ja čuo spominje se vrednost pošiljke do 250€ (zbirno sa poštarinom) kao limit, ali sam isto skeptik poznavajući koliko para je gladna naša birokratija. e sad, sva sreća da dupetom srljamo u EU, pa tu vidim šansu da ipak dođe do nekih pozitivnih pomaka po nas :)

Poslednja izmena:
koliko sam ja čuo spominje se vrednost pošiljke do 250€ (zbirno sa poštarinom) kao limit, ali sam isto skeptik poznavajući koliko para je gladna naša birokratija. e sad, sva sreća da dupetom srljamo u EU, pa tu vidim šansu da ipak dođe do nekih pozitivnih pomaka po nas :)

Hmmm, ovaj iznos je van svih mojih najoptimisticnijih predpostavki i nadanja... da li se zna kada se moze ocekivati da ovo profunkcionise i stupi na snagu?

Dođe i prođe famozni 24. septembar a Srbije još uvek nema u listi zemalja prilikom registracije. Da li je neko možda pitao PP nešto o tome?

Ne mogu sad da nađem vest, ali sam pročitao ja mislim pre 2 dana da je redakcija b92 kontaktirala regionalno predstavništvo paypala i da su oni izjavili da nemaju u planu proširivanje usluga za region balkana do kraja godine.

Sad gledam u komentarima i idijoti sa b92 su skinuli tu vest zato sto im je odgovorila skripta, a ne pravi covek... kakvi retardi!

B92 me sve vise podseca na TMZ i JMZ samo sto su akteri manje interesantni :D

U Upravi carina kažu da inicijativa da se taj limit poveća nije nova i da je do pre nekoliko godina on iznosio 100 evra.

"Sada je to 25 evra za robu koja se kupuje u inostranstvu i ukoliko se donese propis o tome da se ne carini roba vrednosti do određene, mi ćemo ga primenjivati, jer smo izvršno telo koje sprovodi odluke", rekli su u Upravi carina.
:lupko: Koga ovi... Mislim da više ni oni ne čitaju šta pišu.

Mene zanima kada pocinje da se primenjuje taj limit od 70e?

Gde si ti pročitao 50E, da mi je znati...

Tako su objavili prvi put, a sada vidim da su promenili, jos su i napomenuli da se odustalo od 70€, evo ostao mi je tab otvoren i uradio sam screenshot:

clip4.jpg

Poslednja izmena:
Sad i na B92 stoji 70e...

"Limit za oslobadjanje od carine prilikom uvoza kupljenje robe se podiže sa 25 na 70 evra, dok se limit prilikom uvoza robe koju naši gradjani primaju besplatno od fizičkih lica iz inostranstva podiže sa 45 na 70 evra", rekao je šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

"Ovakom odlukom podstiče se korišćenje medjunarodnih servisa za plaćanje preko interneta", kazao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić ranije je objasnio da se ta odluka odnosi na sve pošiljke koje stižu poštom kada ih neko šalje iz inostranstva, kao i na robu koja se naručuje putem interneta.

Kako je Mihajlović precizirao, promenjena je Uredba o vrsti, količini i vrednosti robe na koju se ne plaćaju uvozne dadzbine, rokovima, uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje plaćanja od uvoznih dažbina.

Ako su to oni danas usvojili, koliko vremena treba da prodje da to stupi na snagu ili ti kad ce da se objavi u sluzbenom glasniku, smarkovic bi mogao da se javi sa potvrdama svega ovoga ?

Najvise me nervirala carina na majice od 15-20$. Klepali su redvno po 1000-1500 RSD.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno