U svima nama postoje primitivni nagoni i impulsi, ali (bi trebalo) da budu pod kontrolom razuma a ne obratno. Vecina nas je koliko toliko 'civilizovano' tj iznad primitivnih nagona i impulsa postoje i nadvladavaju ih moralni obziri, kulturne norme, i sv ostalo sto ide uz socijalizaciju jedne individue tokom njenog odrastanja i obrazovanja. Od toga koliko se u nekoj zajednici drzi do socijalizacije i prosvecenosti, zavisice i rezultat tj ukupan stepen socijalizovanosti, civilizovanosti i prosvecenosti te zajednice.
To sto ti pricas je bukvalno najpovrsniji pogled na samog coveka kao bice i njegovu zajednicu. A onda pogledas u malo dublje, u samu srz ljudskog bica i onda vidis njegove najprostije motive i pokretacke sile i celo drustvo i civilizaciju koju je sagradio oko toga. Dawn of men ti je najbolji primer iz Odiseje, kratko i jednostavno opisano covecanstvo u svom najosnovnijem obliku bez ikakvog daljeg zalazenja i finesa.
I, naravno, jedna je stvar ponasanje ljudi kao indivudua, a savim druga 'ponasanje' firmi i korporacija, kao i 'ponasanje' velikih zajednica i drzava.
Da, kako sam mogao da zaboravim da te firme, korporacije, drzave vode same sebe, a ne vode ih ljudska bica sa svojim potrebama...
BS.
'Svrha postojanja svesti' je ono sto ta svest sama sebi odredi.
BS.
Ako bi svi cekali da se pojavi neko 'utopijsko' drustvo, pa tek onda 'prilegli' da se i sami promene, nista se nikad ne bi promenilo. Treba raditi na sebi, podizati sopstveni nivo socijalizovanosti i obrazovanosti, a kad to uradi dovoljan broj ljudi da se predje prag promene, doci ce i do kvalitativne promene drustva.
Vidim poceo si sa bulshitom a onda nastavio o onome sto ja pricam.

Da, treba biti svestan stvari, samo sto ja generalno ne pricam o nekoj promeni, vec o vidjenju "svesnosti" i da je tako nesto teorijski moguce gledano iz sadasnje svesti. Isto tako sam govorio i o postojanosti, mozda je teorijski moguca i drugacija svesnost coveka, koju bi kao sadasnja bica tesko mogli da razumemo, a sve je to naravno nama iz ovakvog pogleda samo teorija.
Kompjuteri i kompjuterske igre su tu radi cistog konzumerizma. Sto ne znaci da ne moze rezultirati neocekivane efekte (npr, gejmeri su nedavno uspeli da crack-uju 3d strukturu jednog od proteina u HIV virusu, sto ce pomoci naucnicima u trazenju vakcine protiv ove bolesti).
Tako ce biti i sa svakim drugim gadgetom i tehnologijom, bez obzira na konzumerizam koji je doveo do pojave istih.
Npr, ako postane standard imati IR kameru montiranu na visual glasses u okviru wearable computing opreme, rezultat ce biti izuzetna laka detekcija kada te neko laze ili nema interesovanja za predmet razgovora (sada to mogu da urade samo oni koji su naucili body language i to samo delimicno), pa do detekcije nekih telesnih bolesti u zacetku (npr roditelji ce moci da 'vide' kada dete ima povisenu temperaturu) i 'vidjenja' kada je neka zena u ranim fazama trudnoce... Ako mislis da tako nesto nece imati globalnog efekta na stepen socijalizovanosti i obrazovanosti ljudskog drustva, grdno se varash. :trust:
Ahaha, da stvarno, ako ne vidis da si dosadan nekom u razgovoru, bolje da kupis to sto korporacija nudi, posto jelte oni se trude da prvo ucine zivot lepsim pa tek da stave pare u dzep. A onda svake naredne godine imaces jos bolji model sa usavrsenijim cipom za detekciju dosade drugima.

Gagi ti ocigledno zivis u nekom virtuelnom svetu vesti i napredaka tehnike a ne vidis realan svet oko sebe... Kakav crni napredak, napredak postoji
SAMO i ako je ekonomski isplativ i kada drugi mogu da se debelo ogrebu na njega i ideju izmuzu do same poslednje pare pri tome unistavajuci sve sto im smeta po potrebi.
A onda se zapitas i dodjes na ono osnovno o cemu ja pricam, kakva je razlika izmedju onog majmuna u Odiseji i njegovog prisvajanja one ploce unistavajuci druge da bude samo njegova i onog na celu korporacije koji je isto tako spreman da bude "pobednik" unistavajuci sve ostalo i prisvajajuci sto vise za sebe?
To je ona srz nase civilizacije i generalno kreirane ljudske svesti i njenih dela na sebe i okolinu o kojoj ja govorim ali ti se mozda plasis da je prihvatis.
Btw, posto vidim da si dao prilog, evo i od mene jedan veoma kompleksan ali i veoma inteligentan dokumentarac iz
16 delova.