M'daj, film je neviđeno smorAli - de gustibus non disputandum!
Nemoj sad da odustaješ. Daj da ga tovarimo do kraja, za sve one krš turbo folk igre koje je hajpovao i smejao se nama koji tražimo neku poentu u svemu tome
M'daj, film je neviđeno smorAli - de gustibus non disputandum!
Gigidi Gigidi, ne pricam o ukusu vec o poredjenju.Jasno je meni da svako trazi nesto drugo od filma, da ce mozda vecinu da smori, ali opet predstavlja masterpiece filmske umetnosti samo je potrebno sagledati na drugi nacin.
Ostavite gospodina, njemu se nesto svidja, nama ostalima ne. Meni je Lindzi Lohan odlicna glumica, pa se niko ne slaze samnom, i bas me bole brige.
^Nisam ga lepo cuo, no u svakom slucaju nebitno, bitna je religijska patka.Kao sto rekoh, pogresno tumacenje filma, ali ako ti tako shvatas tvoja stvar, mrzi me i da objasnjavam nesto sto sam rekao nekoliko puta...
A za Avatar znam, gledao sam i extended i regular i znam poentu, ali kod tebe je ta stvar da sve moras da vezujes za religiju i opsednutost njom pa makar poredeci i dva filma koja samo tebi za divno cudo nadjose konekciju preko religije. Kazem ja, tebe je od filma sama pomisao sto se nesto religijsko spominje totalno odbilo od ikakvog prepustanja filmu.
Koliko si pogresno shvatio moje komentare... :trust:
The Tree of Life je masterpiece, ali takodje i veoma licno vidjenje stvari. I upravo tu lezhi problem s ovim filmom, i upravo tu je Malick pretenciozan: nisu svi ljudi odrasli u okviru abrahamskih religija, sta vishe, ima dosta ljudi koji nisu pristalice nijedne religije. Trazenje bilo kakve prave sveobuhvatnosti u filmu koji upravo postoji u tim okvirima osudjeno je stoga u startu na neuspeh (osim naravno na personalnom nivou za one ljude koji jesu odrasli i/ili zhive u okvirima abrahamskih religija).
Lichno, mislim da bi transcententnosti filma mnogo vishe doprinelo podvlacenje numinoznosti nalaska odgovora na postavljana pitanja nego podvlacenje postavljanja pitanja (posebno pitanja imaginarnom prijatelju na nebu). A shanse za to postoje jedino kroz i putem nauke. Religije tu fail-uju...Dakle, umesto sto je ukljucio ljudsku prichu na nacin na koji je uradio, mislim da bi bilo transcendentalnije da je, npr, pratio razvoj univerzuma i nastanak zhivota na zemlji, i onda u poslednjim sekundama, pustio snimak npr choveka kako pronalazi vatru, ili spustanje sonde na Saturnov Titan... Tada bi imali masterpiece sa pozitivnom porukom, kao sto je to svojevremeno bio slucaj i sa Odisejom, a ne ovo sto smo dobili u filmu The Tree of Life.
A sto se tiche Avatara, mislim da si ti tu debelo omashio poentu filma...
(Hint: potrazi reference o vezama izmedju Avatara i Gaia teorije, koja je jedini objektivni pretendent za bilo sta sto bi se moglo nazvati bozhanstvom).
Emocije, strahovi i shvatanja coveka su uslovljeni kratkotrajnoscu zhivota. To ce se sve fundamentalno promeniti onog trenutka kad covek pobedi smrt. I tog trenutka ce The Tree of Life postati samo spomenik onome pre.Opet govoris o nekom napretku i uspehu kroz tehniku i saznanje a u filmu se o tome ne radi. U filmu se radi pre svega o emocijama izmedju ljudi, njihovim strahovanjima, ucenjima i shvatanjima koji se isto tako pokazuju da nema dobra i zla u univerzumu koje jedino postoje iz ljudskog shvatanja. Pogledaj samo scenu kada majka sklanja decu da ne vide smrt i trudi se koliko je moguce da ih sacuva od stradanja i pogledaj kadar nasih planetarnih zastitnika Jupitera i Saturna koji nas stite od kometa... interpretiraj kako hoces ali u tome lezi moc ovog filma.
Btw, Odiseja generalno nema pozitivan utisak sem ako ga ti licno ne interpretiras tako. Film je vise hladan ljudskih emocija i njemu su opisani svi nasi strahovi i neshvatanja univerzuma.
Bash ne zelis da shvatish sta ti se pricha... :trust:
Emocije, strahovi i shvatanja coveka su uslovljeni kratkotrajnoscu zhivota. To ce se sve fundamentalno promeniti onog trenutka kad covek pobedi smrt. I tog trenutka ce The Tree of Life postati samo spomenik onome pre.
Odiseja je bezvremena jer eksplicitno demonstrira sta bi covek jednog dana mogao kroz nauku da postane. I to je njena bezvremena pozitivna poruka, jer ce uvek biti moguce otici josh dalje...
^
Da li je homo religiosus covek u punom smislu te rechi ? :d:d
Anyway,
.
.
.
Kako mislish nema veze sa stvarnim zhivotom ? Wearable computing je tu (josh uvek malo preskup), non-invasive technological enhancements izlaze iz laboratorija, nootropics i life extension drugs su na pragu ili vec preko njega, ... Jel nameravash da cekas da nesto bude hype-ovano u medijima pa da tek onda to pocnes da koristish ? :trust:Pa sve je to science fiction tako da jeste u skladu sa temom ali nema nikakve veze sa stvarnim životom.
1. 'na najnizem mogucem nivou' :: u odnosu na sta ?napredak "svesti" se ne odnosi samo na napredak tehnologije, vec i na napredak same ljudske svesti i mogucnoscu shvatanja svrhe njenog postojanja, njene uzajamne interakcije sa drugim ljudskim jedinkama i svemu ostalom u ovoj civilizaciji sto je na najnizem mogucem nivou.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari