Šta je novo?

[Mac] Mac OS X Lion 10.7 - zvanicna tema

Nisam primetio nikakvo usporavanje, Lion mi radi isto kao sto je radio Snow leopard....brzo i bez ikakvih problema na Hackintoshu :p

utisci?

1. mrzim sto nema spaces, mission control je nepregledan za managemend mnogo prozora istog programa.... a i generalno nije bog zna sta pregledan - previse je saren
2. obozavam 4fingers swipe pomocu koga se menjaju "spejsovi", tj fullscreen apps. generalno obozavam kako su reseni fullscreen apps gde svaka dobija svoj "space" (ali je management tih spejsova katastrofa)
3. ical, mail, contacts - super
4. restore - super
5. skrol - super (bilo mi malo tesko da se naviknem - ali posle 1 dana mi je "normalan" skrol - nenormalan)
6. ikonice sa leve strane findera - nepregledne posto su u istoj boji
7. ne svidjaju mi se nove ikonice preview-a, maila, quicklook.... al to je samo dizajn... grube su mi nesto

:)

mojih 5 centi.

pa bas mislim da je logicno da bude ovako kako jeste. prati apple filozofiju sa precicama (koja POSTOJI, za ralziku od windowsa gde je totalno random) PRITISKANJEM OPTION dugmeta uz vecinu komandi (tj precica) dobijate malo izmenjenu opciju.

dakle JEDINO logicno resenje za CUT

btw : lion perfektno cuci ovom novom airu!

nisam ga josh probao na imacu - ali mi se cini onako napamet - da ce najbolje da stoji bas airu

pa bas mislim da je logicno da bude ovako kako jeste. prati apple filozofiju sa precicama (koja POSTOJI, za ralziku od windowsa gde je totalno random) PRITISKANJEM OPTION dugmeta uz vecinu komandi (tj precica) dobijate malo izmenjenu opciju.

dakle JEDINO logicno resenje za CUT

Ne znam sta je random na Windowsu :) CTRL+X je precica otkako je kompjutera...

CTRL+X (tj. Command+X) i jeste precica sa Maca. Windows je u pocetku koristio neke glupe kombinacije sa Insert i Delete tasterima ali su ipak presli na logicnije CTRL+X,C,V...

Lol. Mek se vratio na opsn varijante :p

Nene, to se ne zove cut nego move

Nije šija nego vrat.

Vrlo cesto :) to sto nove generacije numeju ni da se potpisu kako valja ne znaci mnogo :)

gde ti zivis :p

sija je poprilicno arhaizam... no dobro

Poslednja izmena:
Imam mali problem sa Time Machinom. Pošto sam počeo raditi autoimatske bekape od 2 avgusta kada uđem u TM jedini prozor koji mi pokazuje je Now tj. ne mogu da vidim ni jedan drugi od prethodnih dana ili sati što mi se u SL nije dešavalo. TM radi normalno ali opet kažem kada uđem u TM ne mogu da browsujem prozore iz prehonih bekapa. Any ideas ?

sredio sam. Posle restarta sve radi savršeno kao i milion drugih zakucavanja i bagova u Lionu.

Veliko razocarenje....u Lionu ne moge da se sharuje fajlovi saNTFS particije sa Win 7 masinom ! :( mucio se ceo dan da namestim, kad provalim da Windows 7 vidi ostale fajlove sa HFS+, i onda izguglam i imam sta da vidim....

Veliko razocarenje....u Lionu ne moge da se sharuje fajlovi saNTFS particije sa Win 7 masinom ! :( mucio se ceo dan da namestim, kad provalim da Windows 7 vidi ostale fajlove sa HFS+, i onda izguglam i imam sta da vidim....

zasto ne moze samo stavis paragonNTFS i pichish mozes i onaj drugi... tuxeraNTFS :d

imam Tuxerau odavno, ali ne moze. imas na njihovom sajtu obavestenje cak...

Apple je "izbacio" Samba SMB iz Lion-a, zato ne radi....i ubacio novi SMB server pod nazivom SMBX

Poslednja izmena:
Ovde piše da radi pod Lion-om:
http://www.tuxera.com/products/tuxera-ntfs-for-mac/key-features/
A inače, meni radi i ova najnovija verzija 2011.4.2, ali i starija 2011.4.1 i 2011.4.

edit: sad videh da pričaš o šerovanju u mreži. Da, ne može da radi kako treba zbog nove Sambe, a ovi iz Tuxere pojma nemaju kako da reše ovo. Izgleda da su ovi iz Apple-a odlučili da se u mreži mogu šerovati samo HFS+ particije i ništa drugo - i nije im neka fora, ograničiti korisnike samo na OSX nativ format, šta ako imam i neki Win, da se slikam.???
http://www.tuxera.com/products/tuxera-ntfs-for-mac/faq/

Poslednja izmena:
ima negde info zasto je Apple odlucio da forkuje Sambu... cek da probam da pronadjem. u svakom slucaju su rekli da ce vremenom vratiti svu funkcionalnost.

evo ga link: http://www.appleinsider.com/article...es_samba_for_windows_networking_services.html

"However, the Samba team has moved active development of the project to the more strict GPLv3 license, which prevents Apple from realistically using the software commercially. "

Poslednja izmena:
Kada kliknem na Wi-Fi Pull-Down meni pojave se sve bežične mreže u dometu. Ponekad ispod spiska stoji zagušeno Devices i lista nekih uređaja (ili samo jedan) pored stoji jačina signala. Šta je ovo i čemu služi?

Poslednja izmena:
Glupo pitanje pa nisam hteo da otvaram novu temu....

Da li da upgrejdujem svom macbook pro 13" i5 na lion?

Namerno nisam hteo odmah, reko da pustim malo da vidim kako se generalno ljudima dopada i da li ima smisla. Jos sam video da izlazi i mountain lion, pa mozda kad vec nisam do sada upgrejdovao mozda da sacekam leto pa onda?

Ako tebi ima smisla da to uradiš, onda naravno da ima smisla! 10.7.3 radi ok. Zategnut je sasvim dovoljno da bi bio prihvatljiv kao rešenje, što naravno nije moglo da se kaže za ranije verzije...

Ako tebi ima smisla da to uradiš, onda naravno da ima smisla! 10.7.3 radi ok. Zategnut je sasvim dovoljno da bi bio prihvatljiv kao rešenje, što naravno nije moglo da se kaže za ranije verzije...

OK, ali da li je osetno poboljsanje, nisi bas nesto ubedljiv sa frazom "prihvatljiv kao resenje" ?

Snow Leoparda sam imao na "starom" miniju i lepo mi je radio, uzeo sam početkom novembra mb pro 13" (tada aktuelni late 2011 model) u kome je stigao preinstaliran lion i za sada mi sve lepo funkcioniše pod 10.7.3 (prošao mi je bez frke i onaj famozni EFI update koji je nekima zaključao SSDove, ali kako ja imam običan hdd nije bilo nikakve frke)

neko je na forumu rekao da je SL "brži" pa se gonim mišlju da probam da ga instaliram na ovaj mb pro da vidim da li ima razlike ...

ja na mom nisam video nikakva posebna glavljenja niti neke pokazatelje "tromosti" sistema pa se zato još uvek femkam sa probanjem SL na ovom hardveru

kako je tvoj takođe i5, uradi time machine backup pa probaj, barem je posle lako vratiti na staro ...

OK, ali da li je osetno poboljsanje, nisi bas nesto ubedljiv sa frazom "prihvatljiv kao resenje" ?

Pa to sam rekao zato što se većina izjasnila da pod SL-om još uvek u globalu sve malo bolje ili brže radi. Nisam radio nikakave testove po tom pitanju od kako je izašao 10.7.3, ali stoji da je ranije bilo dosta bagova i naročito je openCL radio jako loše. Koliko se sećam, imao sam otprilike prepolovljen rezultat u pojedinim benchmarkovima, a to se negde i ovako u svakodnevnom radu osećalo. Sa 10.7.3 updejtom, većina ovih stvari je relko bi se otklonjena. Grafika radi dosta bolje, premda nisam kažem radio nikakave testove, ali nisam ni imao potrebe jer Lion 10.7.3 odaje utisak čvrstine i zategnutosti. Što se SSD-a tiče nemam komentara, naravno... to ćeš morati da vidiš malo i po drugim forumima kako stvari stoje...

Poslednja izmena:
meni se desavalo da na 10.7.2 posle par dana ukljucenog racunara kad uradim Mission Control overview dobijem prazne kvadrate umesto thumbaline prozora od aplikacije. sa 10.7.3 mi se to vise ne desava. MBP 13" 2010.

Vrh Dno