Šta je novo?

[Mac] Mac OS X Lion 10.7 - zvanicna tema

bas bez veze sto ima toliko problema. Valjda ce brzo update...

Nego, kako vam rade neke od novih stvari... posebno cloud? to su toliko najvljivali, a niko ni reci o tome :)

Poz

Nema jos clouda. Tek kad se pojavi ios 5.

Primetio sam da je konačno (posle 10 godina) sređena ikonica za srpsku tastaturu. Od početka OS X pa do Sneška, ikona je bila zastava SR Jugoslavije (bez obzira što su "Hrvatska" i "Makedonska" tastatura imale svoje nacionalne zastave. Ja sam im, naravno, pisao "protestna pisma" posle svake nove verzije (Gepard, puma, jaguar, panter, tigar, leopard, snežni leopard). Izgleda da je neko u Eplu konačno odlučio da nas posluša.

Primetio sam da je konačno (posle 10 godina) sređena ikonica za srpsku tastaturu. Od početka OS X pa do Sneška, ikona je bila zastava SR Jugoslavije (bez obzira što su "Hrvatska" i "Makedonska" tastatura imale svoje nacionalne zastave. Ja sam im, naravno, pisao "protestna pisma" posle svake nove verzije (Gepard, puma, jaguar, panter, tigar, leopard, snežni leopard). Izgleda da je neko u Eplu konačno odlučio da nas posluša.

Ova informacija mi zaista nije bila potrebna... sada sam u iskusenju da predjem i ja na Lion. :d

EDIT:

Promena plana, nemam nameru to da radim, uradio sam jednostavno sledeće:
Napravio ova 2 fajla, koje sam zipovao i ubacio u attachment.
Kopirao ih u Library/Keyboard Layouts
i logout/login.

Tada

Prilozi

• Screen shot 2011-07-25 at 6.26.00 PM.png
    Screen shot 2011-07-25 at 6.26.00 PM.png
    3.8 KB · Pregleda: 247
  • srb-lat.zip
    127.3 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Da je Lion užas to smo svi konstatovali. Ono što sam zapazio danas na netu je to da Apple neće izbaciti 10.7.1. već će ga preskočiti i izbaciti 10.7.2. koji je već prosleđen devaloperima i očekuje se uskoro. Nama mnogo detalja o tome šta donosi ali ono što se zna je podrška za icloud i sređivanje wireless problema. Nadam će da srede i ostalih 250 problema jer u stvari 250 featuresa koj je doneo Lionu su po meni 250+ problema. Čak i ova šminka nije bila vredna instalacije. Sve je užasno sporo a o internetu i browserima neću ni da pričam, čist kriminal. odoh ja na Winblows do apdejta.

Poslednja izmena:
Ja se isto razočarao. Pošto ima toliko novih stvari u interfejsu standardni pokreti prstima na trackpad-u su preraspoređeni i obrnuti, a nikako da prebolim zasivljenje ikonica u sidebar-u. Plus bagovitost fullscreen mod-a. Tako da sam se vratio na dobri stari Snow Leopard, čak sam obrisao i Lion-ovu recovery particiju. A Lion će da sačeka malo. :)

Ova informacija mi zaista nije bila potrebna... sada sam u iskusenju da predjem i ja na Lion. :d

EDIT:

Promena plana, nemam nameru to da radim, uradio sam jednostavno sledeće:
Napravio ova 2 fajla, koje sam zipovao i ubacio u attachment.
Kopirao ih u Library/Keyboard Layouts
i logout/login.

Tada

Odakle si ovo izčupao? Meni treba i ćirilica!

OK. Snašao sam se...

Pa evo okačiću ovde keyboard layout za ćirilicu sve zajedno sa zastavicom, s tim što za mene postoji samo jedna srpska zastava i to svakako nije ova oficijelna! ;)

Prilozi

• ser-cyrilic.zip
    50.9 KB · Pregleda: 25
  • Screen shot 2011-07-26 at 03.49.23.png
    Screen shot 2011-07-26 at 03.49.23.png
    13.3 KB · Pregleda: 215
Poslednja izmena:
@Vlada, vrhunski!
Meni se to najvise dopalo u Lion-u, moram da priznam. Što su konačno stavili našu zastavu za layout. Pa sam se snašao uz pomoć 2 programa:
1. Ukelele, sa kojim sam napravio sam layout, na osnovi našeg
2. img2icns za pravljenje .icns ikona

Vlado sta ti je bre ovo? Izgleda kao hibrid danske i nase zastave :)

Pojavio se po netu i beta 10.7.2 combo update.

Ko ne misli da moze da bude gore, mog'o bi da proba i prenese utiske :)

Vlado sta ti je bre ovo? Izgleda kao hibrid danske i nase zastave :)

Kakav bre hibrid! Ovo dobiješ kada ono što se nalazi na štitu koji nosi dvoglavi orao raširiš.

[EDIT]

Kada je u pitanju OS X, nervira me malo onaj plavi romb koji nam umeću preko zastavice kada biramo latinicu! Estetski gledano nije baš najbolje rešenje. Mogli su to da odvoje nekim okvirom druge boje ili tako nešto... A i nepotrebno jer i onako postoji meni odakle vidiš šta si izabrao!

Što se tog comboa tiče, neki isprobali već i kažu da je malo bolje... Pa sada ako je za vajdu nekome, ne košta da se proba...

Poslednja izmena:
A pa sto tako ne kazes - mada vidim ponelo te pa ipak nisi uzeo izvornu (crveno-plavu) zastavu :)

Salu na stranu, probacu ja danas ovaj beta update, ionako nemam nista posebno bitno na masini.

Vezano za iCloud: ja vec koristim neke od prednosti njega iako imam iTunes 10.4 i iOS 4.3.4 . Mogu da re-downloadujem aplikacije i knjige na druge uredjaje (pojavi se ona ikonica oblaka).

Instalirao sam 10.7.2 beta, cini se da je nesto bolje. Instalirao sam i icloud no za logovanje je potreban mobileme user/pass (icloud pre iclouda koji nikad nije zaziveo) ili developerski apple id.

Naravno, nemam ni jedno ni drugo :)

ljudi ne znam chemu frka?! ja sam reinstalirao SL na macbook pro-u i upgrejdovo na Lion i sve radi cakum-pakum

Sve ove promene mogu da svarim, ali cinjenicu da Finder ne radi kako treba je apsolutna katastrofa! Da imam Lion disk slomio bih ga! Ustvari narezacu ovo gvno i slomicu taj disk. Nadam se da ste probali novu & wonderfull opciju "Merge" e da i izbacili su frikin' don't copy dugme tako da sada moras rucno da prvo obrises duplikate... ma haos da nije PathFindera vratio bi se na SL, mada i pored PF-a se pitam sta trazim na 10.7 ne vidim da je ista bolji od 10.6... o ne cekaj ima Launchpad! Skroz je ne upotrebljiv Lion. Ne donosi nista bolje, samo nas priprema za iOS. Launchpad je tu da nas pripremi na gubitak Dock-a, Mission control je tu da nas pripremi na fullscreen apps scrolling... We've taken all we learned from iOS and brought it to OSX... Who gives a shit ovo je desktop, a ne mobilni sa 4.3" ekarnom, nemamo problem sa prostorom na desktop ekranu... Anyway odoh nadjem neku vrecu za boks....

A o Final cut pro X necu ni da pricam... to je tek katastrofa. Prsli su skroz, ili se Jobs sklonio pa sada neko drugi donosi odluke...

Poslednja izmena:
EDIT: Fullscreen mode je takodje cudno nedoradjen, ako udjem u FS mod dok koristim Chrome recimo, prvo ne postoji jednostavan nacin da se izadje iz njega (sem ako ne znate magicnu precicu) a drugo ne radi pozivanje docka na donjoj ivici ekrana. Bas bezveze...

Ne razumem? Odeš kursorom na gornju ivicu i pojavi se MENU a DOCK ne radi jer Google treba da napravi da radi a ne Apple. Inače DOCK u drugim aplikacijama se poziva tako što odeš kursorom skroz na donju ivicu, zastaneš pa ponovo pomeriš kursor na dole.

Ja sam uradio upgrade na Lava. Bilo me malo strah, jer com koristim za posao. Ali iznenadjenje sve radi savrseno. Programi i plugovi koje koristim rade cak stabilnije nego na snesku.

upravo sam ga instalirao na mog apdejtovanog minija (4gb ram i 500gb 7200rpm hdd) i radi skroz dobro .. videću da li ću da se navikavam na kontra skrol ili ću da ga vratim na normalno ... par programa što sam pootvarao rade normalno .. par dana da se poigram pa da vidim da li ćemo se složiti lav i ja ...

meni sve radi sporije a nekoliko puta se zakucao. Launchpad je potpuno brzpotreban jer i dalje aplikacije koje nemam u docku pozivam iz app menija. Mogli su da omoguće cut i paste u finderu, a zašto nisu ne znam tako da i dalje korisyim moveaddict. Ostalo je samo šminka ništa značajno ni novi FS ni ništa što bi bilo vredno da se pređe na Lava.

@Goxy
Preuredi programe u Launchpad po želji i izbriši nepotrebne, pošto su na početku poslagani po abecednom redu. Valjda će ti onda biti lakše.

ja nisam mislio na lakoću, jer u krajnjem slučaju nemam 1000 aplikacija (programi se zovu u winblowsu :) ) pa da mi je slaganje bitno, jer lakše mi je pozivanje iz Application menija, valjda je to stvar navike. Jedini + u Launchpadau to šta sam grupe programa složio u zasebne foldere tipa pages, numbers i keynote u Iwork folder, browsere kojih imam 5 a koristim samo FF i folder browsers i tako to.

Meni je u launchpad-u zavrsilo zilion ikona iz parallels-a, prakticno svaki program instaliran u virtuelnoj masini, pa uz to i instalacioni exe fajlovi.
Moze biti da postoji neka fora da se to lako ukloni, ali mrzelo me je da prckam pa sam ih sve skupio u 3-4 foldera.

Ne znam da li je bilo ali:
1. copy/move radi kao kombinacija: cmd+c (copy) -> cmd+alt+v (move)
2. desni taster na selekciju fajlova+foldera u Finder, prva opcija u meniju: New Folder with Selection -> kreira "novi folder" i radi "move" selekcije u "novi folder"

Zasto zaboga nije mogao da bude CTRL+X implementiran?!

Think different :)

btw jedan boljitak - velicina preview prozora se najzad menja u zavisnosti od sadrzaja.

Nazad
Vrh Dno