Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da,slažem se. Krenuće se sa karticama srednje klase, pa tek tamo od februara ili marta predstaviće low end i high end modele. To je uvek tako.

Ma kako god, samo da vise posalju u penziju ove krsine i furune od 40nm, smorise, predugo se ceka na 28nm stvarno.

Slazem se, 40nm je "poceo" tokom Atijeve 4xxx serije, koja je izbcena vec davne 2008god.

Ispade 40nm EPSKI proizvodni proces. Pamtiće u kompjuterskoj industriji još eonima period bivstvovanja 40nm procesa. :D :D :D

Lako moze da se desi da 28nm potraje jos duze, sve je teze i teze usitnjavati proizvodni proces, a i blizi se teorijskom maksimumu za tu vrstu tehnologije.

ja uopšte nisam ni sumnjao da će AMD izbaciti u 28nm pre nVidije, tj kad nVidija nije kaskala za njima. i to nVidija kad izbaci nekih pola godine nakon AMD-a ima da bude neki škart koji će biti zamenjen novom serijom nakon 3 meseca. to je neko moje predviđenje a ako bude drugačije stvarno ću se iznenaditi.

Vladimire moram te razocarati ali nV vec ima 28nm sample :)
Ne veruj svemu sto procitas na netu ;)
U ovom slucaju ceka se na seriju 7xxx da bi se dao odgovor.

A to o skartiranju ne znam gde si video i to kad je nVidia UVEK kasnila osim sa problemom u 40 nm procesu proizvodnje.
A i taj skart kako ga ti vidis bi pre uzeo jel uvek bolje radi od svake ATI serije koje izbace ;)
A to kaskanje mi nikako nije jasno jer godinama ATI kasni za nV i po tehnologiji npr ( DX11 tesselacija) i po brzini chipova i po svemu sudeci
nikad i nece biti prvi jer nemaju adute da budu vodeci lider na polju grafickih akceleratora .

No tema nije o tome pa cu sacekati i ovu famoznu seriju 7xxx i taj napredak jer me bas interesuje taj boost i ponovno prodavanje magle ko
sa serijom 6xxx.Malo sjajne folije,masnica i kupujte ljudi :)

A to o skartiranju ne znam gde si video i to kad je nVidia UVEK kasnila osim sa problemom u 40 nm procesu proizvodnje.
A i taj skart kako ga ti vidis bi pre uzeo jel uvek bolje radi od svake ATI serije koje izbace ;)
A to kaskanje mi nikako nije jasno jer godinama ATI kasni za nV i po tehnologiji npr ( DX11 tesselacija) i po brzini chipova i po svemu sudeci
nikad i nece biti prvi jer nemaju adute da budu vodeci lider na polju grafickih akceleratora .

No tema nije o tome pa cu sacekati i ovu famoznu seriju 7xxx i taj napredak jer me bas interesuje taj boost i ponovno prodavanje magle ko

Jedno je sample a jedno primerak koji je ispravan i funkcionalan ;) Reci mi, ako imas taj podatak, kakav je sample u pitanju? Da li je nesto ozbiljnije ili je najobicnije testiranje silicijuma :)
A sto se tice 7XXX serije, cenim da ce low i mid segment biti klasican VLIW, dok ce high klasa biti nextGen chip "_

:d-"trla baba lan...."

Pitanje je da li ce nex gen arhitektura biti predstavljena ove godine, tu jos dosta ima oprecnih informacija...., takodje GCN ce vise biti okrenuta GPGPU-u tako da ce u odrejdenoj meri sigurno liciti na fermi, moguce da ove godine vidimo samo vliw4 reinkarnaciju u srednjem sektoru, sve zavisno koliko je 28nm proces sazreo

Sad kad vidim njegove citate u vašim postovima shvatam koliko zabave propuštam od kada mi je na ignore :)

A što se 7000 serije tiče, siguran sam da će doneti više napretka nego što su donele i serija 5000 i njen refresh, serija 6000.

Već duže vreme sanjam hladnu, tihu i jeftinu karticu koja može u trenutku predstavljanja da većinu naslova pokrene na najvećim postavkama. HD5770 je bila blizu, videćemo kakva će biti npr. 7770 (lucky seven) ;)

Sta ti je nezahvalan narod.
Pa svaka tema o grafuljicama bi bila mrtva da mene nema.
Ovako vam malo bacim trokraku i probudim bar par fanboyeva i eto,voila dize se bugija dok si rekao keks :D

Kad izadje ATI 7xxx Bozanstvo ubrzo ocekujte odgovor od cika Keplera :) Samo toliko mogu da kazem a
opet ne uzmite to zdravo za gotovo,nista nije onako kako se cini :D

Jel ono rekosmo 30% ili 50% napretka?70%?
Koja su predvidjanja tj sta kaze kristalna kugla? :)

P.S.Lepo je sanjati pogotovu godinama ..
Ne kazu dzabe nada poslednja umire :D

Poslednja izmena:
Jel ono rekosmo 30% ili 50% napretka?70%?
Koja su predvidjanja tj sta kaze kristalna kugla? :)

Umesto da te nagrade kao animatora tema oni ti sude :D :D :D strasno :d:d

Kugla logike nalaze 70%, posto se ipak prelazi sa 40 na 28, jer kao i sto sam znas prelazak sa 90 na 55 je doneo dosta :)

Meni je bitnije koliko ce da unaprede teselaciju, samo uvodjenje onog klizaca u CCC-u koji omogucuje softversko smanjenje faktora teselacije(koje pritom ne funkcionise bas tamo gde treba, u C2 dx11 pomeranje klizaca nema nikakvog efekta jer je nVidia kroz microcode izgleda isforsirala teselaciju kroz shadere u Crysis-u) je svojevrsno priznanje AMD-a da su teselatori u 6xxx seriji usko grlo i pored napretka u odnosu na 5xxx seriju.
Sirove performanse jesu bitne i ocekujem pomak slican onom pri prelasku sa 4xxx na 5xxx seriju ali bi bilo najvaznije da isforsiraju napredak na polju teselacije sa 7xxx generacijom.

Meni je bitnije koliko ce da unaprede teselaciju, samo uvodjenje onog klizaca u CCC-u koji omogucuje softversko smanjenje faktora teselacije(koje pritom ne funkcionise bas tamo gde treba, u C2 dx11 pomeranje klizaca nema nikakvog efekta jer je nVidia kroz microcode izgleda isforsirala teselaciju kroz shadere u Crysis-u) je svojevrsno priznanje AMD-a da su teselatori u 6xxx seriji usko grlo i pored napretka u odnosu na 5xxx seriju.
Sirove performanse jesu bitne i ocekujem pomak slican onom pri prelasku sa 4xxx na 5xxx seriju ali bi bilo najvaznije da isforsiraju napredak na polju teselacije sa 7xxx generacijom.

Cela ta prica sa C2 mi je jedno veliko sr***, jer je nVidija lako mogla da sredi da se sve nepotrebno i preterano teselira kako bi osakatila AMD , i to samo na misice :)
A i ta teselacije je sr*** kad se pogleda sta se moze postici sa voxel grafikom :) Nisu mogli nista drugo da smisle sto se tice geometrije.... Pa umesto da su se orjentisali ka najbitnijem delu DX11 APIa, a to je multi-thread, zavrsili smo sa prodavanjem magle...
Tako da cenim da ce voxel grafika zaziveti ako se ista malo pogura, jer bi trebalo da se lagano izvrsava na GPGPU orjentisanim cipovima :)
Nisu mogli nista drugo da smisle sto se tice geometrije.... Pa umesto da su se orjentisali ka najbitnijem delu DX11 APIa, a to je multi-thread, zavrsili smo sa prodavanjem magle...

Poslednja izmena:
Velikog napredka sa tesselacijom i GPGPU ce biti definitivno sto se tice nex gen 7xxx, ali ostaje pitanje koja ce velicina cipa biti i performanse u igrama jer ti ako nabijes tranzistore za GPGPU, tesselaciju, itd... ne dobijas nista u fps-u, nesto slicno kao i sto je fermi relativno velik cip u odnosu na arhitekturu 69xx

Umesto da te nagrade kao animatora tema oni ti sude :D :D :D strasno :d:d

Kugla logike nalaze 70%, posto se ipak prelazi sa 40 na 28, jer kao i sto sam znas prelazak sa 90 na 55 je doneo dosta :)

Ako idu sa rekostrukcijom chipa mozda i bude ali se i to opet odnosi na sirovu snagu opredeljenu za odredjen segment.
Zavisi na sta ce baciti akcenat i biti vise orjentisani.
Doduse uvek postoji PRO serija za GPGPU tako da ce chipovi svakako biti optimizovani (podeseni) i za igre.
Jeste i Fermi bio vise orjentisan za GPGPU ali je ipak doneo i odlicne performanse na polju gaminga!

E sad kako ce to sve izvesti,koliki broj tranzistora,kolika povrsina chipa,potrosnja i sl..
Negde mora postojati zlatna sredina da bi proizvod koliko toliko bio izbalansiran i imao pozitivne karakteristike.

Poslednja izmena:

Nadam se da nisi okacio ovaj snimak kao "dokaz" sta se moze uraditi sa voxel grafikom, posto ti ljudi prodaju vecu maglu od Nvidije i AMD-a zajedno. Carmack i Notch su vec objasnjavali koliki je scam. GPGPU ti nece toliko pomoci sa voxelima, problem je obimnost i uopste koliki je bandwidth potreban za tako nesto.

Realno AMD (ATi) je imao prednost samo u momentu promocije 9700 i u novije vreme 58x0 kartica. Sa ostalim proizvodima je ili samo disao nvidiji za vrat ili je bio inferioran. Razlike su postale suptilne, a pri kupovini odlučuju ukusi. Nekada davno beše jedan 3Dfx ali to je bajka za odrasle :d

Evo priznajem da nisam neki žešći znalac o tim tehnologijama ono sam zaključio na osnovu svega dosad viđenog. Jel ti iskreno misliš da AMD nema sample u 28nm? Negde sam pre čitao da projektovanje jedne generacije grafičkih čipova traje 2 godine i da polako smanjuju na godinu i po, ako obe firme nemaju sampleove u 28nm sada to bi stvarno bilo čudno.

I u to vreme ja nisam kupio 3DFX, nego Diamond Stealth S220 (Rendition Verite 2100)....to su bila klokerska vremena - GPU sa 40MHz na 65MHz ;)

za 3DFX si trebao da prodas oba bubrega zato su ga i svi obozavali jer ga skoro niko uzivo nije video :p

Nadam se da nisi okacio ovaj snimak kao "dokaz" sta se moze uraditi sa voxel grafikom, posto ti ljudi prodaju vecu maglu od Nvidije i AMD-a zajedno. Carmack i Notch su vec objasnjavali koliki je scam. GPGPU ti nece toliko pomoci sa voxelima, problem je obimnost i uopste koliki je bandwidth potreban za tako nesto.

Nemam pojma da li je laznjak ili ne, ali iz starijih snimaka sa neta znam da voxel tehnologija moze da izgleda bolje od teselacije... A ako voxel radi na CPU, onda moze i na GPGPU orjentisanom grafickom cipu ;) Tako da cenim da je moguce napraviti balans izmedju voxel i shader price :)

http://notch.tumblr.com/post/8386977075/its-a-scam

http://notch.tumblr.com/post/8423008802/but-notch-its-not-a-scam

Nadam se da ces razumeti o cemu covek prica, nema veze sa CPU ili GPGPU, nego kao sto sam rekao ima veze sa obimnoscu. Ako ne verujes Notchu, onda pogledaj sta je Carmack govorio za to sto Australijanci rade, ipak je covek pionir sto se tice takvih stvari. Nikakav balans nije moguc za sada, mozes da vidis zasto u:

http://www.youtube.com/watch?v=tkn6ubbp1SE

Cak ni PCBeast-ova draga CUDA ne moze da renderuje jedan animirani objekat sa glatkim FPS-om (ovo je i poenta cele price, a obimnija igra koja bi koristila animaciju sa voxelima ne bi uspela da stane ni na jedan Bluray, niti HDD), a kamoli to sto ovi prevaranti pokusavaju da prodaju ljudima.

Poslednja izmena:
Evo priznajem da nisam neki žešći znalac o tim tehnologijama ono sam zaključio na osnovu svega dosad viđenog. Jel ti iskreno misliš da AMD nema sample u 28nm? Negde sam pre čitao da projektovanje jedne generacije grafičkih čipova traje 2 godine i da polako smanjuju na godinu i po, ako obe firme nemaju sampleove u 28nm sada to bi stvarno bilo čudno.

lol ... beast troluje ko i inače :).
AMD je imao tapeout 28nm čipa skoro 2 kvartala pred NV i tu sva priča staje ... čak i ako ne uzmemo u obzir da NV prvo pravi low-end mobilni Fermi derivat.

za 3DFX si trebao da prodas oba bubrega zato su ga i svi obozavali jer ga skoro niko uzivo nije video :p

Da oba bubrega a karte u to vreme nisu prelazile 400 DEM, kada je solidna konfa bila 1600 DEM. Do skora je grafička imala mnogo veći udeo u ceni konfe, tek u poslednje vreme se situacija normalizovala.

Prve karte koje su prešle 500 DEM i 1000 DEM su GeForce i GeForce 3 ;)

U to vreme 400 DEM u ovoj zemlji je bila misaona činjenica. A vrlo brzo posle uvođenja evra je psotalo jasno da je 1 EUR ustvari 1 DEM. U stvari nekada se moglo više pazariti za 100 dem nego danas za 100 eur, tu ne pričam samo o ovoj zemlji, već o celokupnoj evropi.

Poslednja izmena:
U ovoj zemlji u to vreme je 10 DEM bilo mnogo ali ne vidim kakve to veze ima sa ovom našom pričom. High end PC je koštao 3000 DEM a ne 1000 EUR kao danas, to što je moglo hrane ili ne znam čega da se pazari za 100 DEM nema nikakve veze sa kompjuterima koji su koštali mnogo a grafičke su imale mnogo manji ideo u ceni mašine ma koliko skupe se one činile (Voodoo). nVidija je prva uvela zaista bezobrazne cene u gejming segment i održava ih i dan danas.

Nikada oni ne bi postali to što jesu da nisu bezobrazno naplaćivali svoje proizvode, uostalom kao i Intel što radi :)

Cene su im uvek bile u skladu sa konkurencijom (ne racunajuci ekskluzivu), tada 3DFX posle toga ATI, sve je to isto. ;)

Ja od ove serije ati-a ocekujem da ce za nekih 200 e moci da se pazari kartica jaca od GTX580. To su neke moje procene. I ocekivanja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno