Šta je novo?

iPhone 4 & iOS4 - zvanična tema

Mnogo je 600e za iPhone 4 ako nije simfree. Cene su im od 400e za nov u kutiji, pa na dalje...

A moze da se nadje i sim free star mesec dana za 400e, pod garancijom. ;-) Video sam negde u oglasima da neko prodaje. :)

Tapa iPhone Talk

Posto planiram odnosno najverovatnije planirao sam da uzmem iPhone, interesuje me jel su ovi na nasem trzistu defektni ili se mnogo koriste pa skoro svakom drugom nesto fali, ili neradi navigacija ili neradi blutut ili neradi wifi (navodno sve ostalo radi). Izlistajte sekciju prodajem i videcete.

Zna li neko od vas, ako bih Facetime-ovao ortaka u USA, da li bi se to vodio kao razgovor u roamingu, tj internacionalni saobracaj, ili kao najobicniji skype poziv, odnosno, besplatno, s obzirom da ide preko WI FI. Da napomenem ne bih prvo ostvario poziv pa ukljucio facetime, vec bih odmah zvao preko Facetime-a.

Posto planiram odnosno najverovatnije planirao sam da uzmem iPhone, interesuje me jel su ovi na nasem trzistu defektni ili se mnogo koriste pa skoro svakom drugom nesto fali, ili neradi navigacija ili neradi blutut ili neradi wifi (navodno sve ostalo radi). Izlistajte sekciju prodajem i videcete.

To su vrlo vjerovatno zakljucani telefoni kojima je dignut baseband i ne radi im po nesto....

U ovom trenutku imas dvije opcije:
Kupis jedan takav, otkljucavas ga sw unlockom ili gevey karticom (ako je cetvorka u pitanju) a prilikom kupovine probas da li rade te tri stvari....

ili

puknes ~500-550e za nov sim free sa garancijom, racunom itd...(mada ce im pasti cijena za mjesec dana makar 10%-15%)

Btw, ono sto @yopopo kaze za "da li je nesto novo" je rezultat toga sto su se preprodavci &co sa mobilnisvet.com prebacili na forume i prenijeli ponasanje sa doticnog sajta na iste.

Nov telefon je onaj koji je neotpakovan, svi ostali su polovni.

Poslednja izmena:
Zna li neko od vas, ako bih Facetime-ovao ortaka u USA, da li bi se to vodio kao razgovor u roamingu, tj internacionalni saobracaj, ili kao najobicniji skype poziv, odnosno, besplatno, s obzirom da ide preko WI FI. Da napomenem ne bih prvo ostvario poziv pa ukljucio facetime, vec bih odmah zvao preko Facetime-a.

Ako zoves direktno preko FT na wifi ne kosta te nista.

Zna li neko kako prebaciti iGo favorites na pc? Gde se nalaze na telefonu?

Ako zoves direktno preko FT na wifi ne kosta te nista.
Tako sam i mislio, al' reko da proverim.

Sledece pitanje, i jedino preostalo pitanje vezano za iphone (4) i WI FI. Jako cesto mi se desava da, kad nadjem slobodan WI FI AP (access point), i uspesno se nakacim na njega, ne mogu da koristim net, i ako mi pokazuje da je uhvatio signal (1-3 crte, zavisi od signala), prilikom pokusaja otvaranja neke strane izbaci poruku, parafraziram "Data roaming is not enabled" e sad, kad upalim data roaming, to znaci da ce mi za net koristiti EDGE protokol (ako wi fi nije dostupan) e sad posto iphone srce protok kao djavo, meni posto sam na prepaidu, stoji 3g na off kao i data roaming, tako da je jedino moguce kacenje na net preko WI FI. I sada stoji pitanje, u cemu je problem, do mojih podesavanja, samog APa, do toga sto mi fon nije sim free pa koristi ono djubre od gevey, ili nesto cetvrto-peto ?

data roaming znaci da ce telefon koristiti gprs ili 3g i kada je u roamingu, to nema veze sa wifi

@M!ST!CX
nema veze sto si se ti uspesno nakacio na neki router, jer ako taj router ima neku zastitu ti neces moci da koristis njegov internet...

Tako sam i mislio, al' reko da proverim.

Sledece pitanje, i jedino preostalo pitanje vezano za iphone (4) i WI FI. Jako cesto mi se desava da, kad nadjem slobodan WI FI AP (access point), i uspesno se nakacim na njega, ne mogu da koristim net, i ako mi pokazuje da je uhvatio signal (1-3 crte, zavisi od signala), prilikom pokusaja otvaranja neke strane izbaci poruku, parafraziram "Data roaming is not enabled" e sad, kad upalim data roaming, to znaci da ce mi za net koristiti EDGE protokol (ako wi fi nije dostupan) e sad posto iphone srce protok kao djavo, meni posto sam na prepaidu, stoji 3g na off kao i data roaming, tako da je jedino moguce kacenje na net preko WI FI. I sada stoji pitanje, u cemu je problem, do mojih podesavanja, samog APa, do toga sto mi fon nije sim free pa koristi ono djubre od gevey, ili nesto cetvrto-peto ?

Mislim da sa Gevey mora biti uključen Data roaming inače ne rade neke stvari (kao npr. MMS). Pročitah ovo na isrbija forumu...

Objašnjavao sam na tom forumu.
Data roaming je neophodan kada se koristi Gevey pošto sa njim telefon misli da je u roamingu.
Data roaming omogućava korišćenje mms-a i interneta uopšte u roamingu.
Data roaming ne znači da će koristiti edge kada nema wifi konekcije.
Za to je zadužena opcija Cellular data.
Odgovor na početno pitanje je već dao priest77.

Poslednja izmena:
Data roaming je neophodan kada se koristi Gevey pošto sa njim telefon misli da je u roamingu.

Netacno, evo sad sam po 20i put proverio:

Enable 3G off
Cellular Data on
Data Roaming on
Wi FI off

automatski se pali Edge

Enable 3G ON
Cellular Data on
Data Roaming off
Wi FI off

U tom slucaju se pali 3G

Dok je da bi wi fi radio (barem na mom APu) dovoljno samo da je WI FI upaljen

Ako se ugasi Cellular Data tj stavi na off opcija Data Roaming nestaje, pa stoga i prestaje da bude moguca.

Mozda je kod sim free modela drugacije, provericu za koji mesec kada me ne bude mrzelo da ga otkljucavam, ali ovako je sa smrdljivim Gevey-om...

Nema potrebe da proveravaš kako je sa simfree. Ovako je...

Cellular data je glavni switch za network data (EDGE/3G), kad je to na OFF, nema neta preko mreže.
Data roaming je switch za korišćenje network data u roamingu, u home mreži nema apsolutno nikakvu funkciju.
3G switch je upravo ono što mu ime kaže, korišćenje bržeg 3G protokola ukoliko mreža podržava, u suprotnom EDGE.
Ukoliko je uključen Wifi i nalazite se u dometu poznate wifi mreže, telefon će uvek prednost davati wifi mreži naspram network data.

Ovo je normalan način funkcionisanja iphone-a od samog početka. Da sumiram, priritet je sledeći:
1. Wifi
2. 3G
3. EDGE

Jedina razlika je što sa Gevey treba da držiš Data roaming na ON, da bi ti radile sve funkcije. Dok si u home mreži, to ti neće ni na koji način praviti dodatne troškove, a kad budeš stvarno išao u roaming, isključi Data roaming (ili Cellular data, svejedno). Ionako u roamingu nećeš koristiti net i MMS...

Tačno tako
Nema potrebe da proveravaš kako je sa simfree. Ovako je...

Cellular data je glavni switch za network data (EDGE/3G), kad je to na OFF, nema neta preko mreže.
Data roaming je switch za korišćenje network data u roamingu, u home mreži nema apsolutno nikakvu funkciju.
3G switch je upravo ono što mu ime kaže, korišćenje bržeg 3G protokola ukoliko mreža podržava, u suprotnom EDGE.
Ukoliko je uključen Wifi i nalazite se u dometu poznate wifi mreže, telefon će uvek prednost davati wifi mreži naspram network data.

Ovo je normalan način funkcionisanja iphone-a od samog početka. Da sumiram, priritet je sledeći:
1. Wifi
2. 3G
3. EDGE

Jedina razlika je što sa Gevey treba da držiš Data roaming na ON, da bi ti radile sve funkcije. Dok si u home mreži, to ti neće ni na koji način praviti dodatne troškove, a kad budeš stvarno išao u roaming, isključi Data roaming (ili Cellular data, svejedno). Ionako u roamingu nećeš koristiti net i MMS...

Kao što i rekoh...
Nije mi jasno šta je M!ST!CX razumeo.

Dakle da nešto rezimiram uz vašu pomoć: Treba da kupim iPhone4 (par komada) za razvoj i testiranje "custom" aplikacija i naravno za dnevnu upotrebu. E sad gledam sim free i locked modele i moj zaključak što se tiče pozitivnih i negativnih strana su to da je pozitivno kod sim-locked modela jedino cena i to oko 120 evra razlike što je 20% od cene. Što se tiče mana kapiram da je jedino to što se inicijalizacija preko gevey kartice radi prilikom svakog restarta i što ne sme da se radi update kroz iTunes na novije BB da se ne bi zaključao ali to za obično korišćenje. Ali to je trenutno tako ali ko sme da tvrdi da će moći i dalje kada dođe iOS 5.0 da se radi "upgrade" kao i do sada i da se koristi stari BB?

Šta se dešava sa novijim iOS izdanjima? Sutra ako hoću da dignem telefon na beta/dev iOS (kao što je sada 5.0) može se desiti da mi ne radi GSM modul samim tim i 3G i ko zna šta još. Jel tako?

I još nešto: treba da je moguće da se svi "locked" modeli kupljeni u EU otključaju na zahtev i to besplatno posle par meseci ili uz neku nadoknadu operatoru na osnovu zakona u EU. Znam da su mnogi koji su kao korisnici kupili telefone u EU to uspešno uradili ali nisam čuo da je neko ko je kupio preko oglasa to isto uradio. Da li su po oglasima telefoni iz EU ili USA? Ja kad pitam odgovori su sumnjivog tipa a da proveravam na licu mesta serijske brojeve mi je jasno ali treba doći do toga.

Moguce je otkljucati locked modele ukoliko ste korisnik tog operatera duze od 2 meseca (ranije je bilo 6 meseci), dovoljno je da operateru podnesete zahtev za otkljucavanje i da mu dostavite serijski broj telefona i oni to posle dalje prosledjuju Apple, koji u 99% slucajeva odmah skida dati SN sa black liste (da je tako nazovemo) i prilikom sledeceg update/restore vas telefon postaje simfree. Vreme koje plolazi od podnosenja zahteva do realizacije u Apple je kako ljudi kazu 7-10 dana.

Koliko sam citao po netu, znaci ne tvrdim, samo prenosim sta sam citao, postoje osnovane sumnje da gevey nece moci da radi sa iOS 5.

Kao što i rekoh...
Nije mi jasno šta je M!ST!CX razumeo.

Samo sam reagovao na ovaj uvecani deo, jer sam smatrao da to nije tacno, tacnije proverio sam i uverio se da nije tacno.

Poslednja izmena:
Data roaming je korišćenje network data van tvoje matične mreže, nema veze sa wifi. Vaxter je tačno napisao.

Data roaming je korišćenje network data van tvoje matične mreže, nema veze sa wifi. Vaxter je tačno napisao.
Kao sto rekoh vise puta, KOD MENE kada se upali data roaming a nemam WI FI signal i ugasen mi je 3G, automatski mi nudi/prebacuje na E(dge) kao jedini moguci protokol za razmenu podataka preko interneta. Dok kada ga ugasim onda ne mogu da pristupam internetu u opste.

Aman, to je zato što ti je uključen celular data.
Bez Data roaming sa Gevey ti ne radi ni 3G uvek.
Isključi celular data i wifi, a ostavi uključen Data roaming, i nećeš imati edge.

Kad syncujem iPhone pobrisu mi se sve aplikacije koje sam instalirao preko installousa, iako mi je u podesavanjima otkaceno 'sync with iTunes'. U pitanju je iPhone 4, verzija softvera je 4.0.1. Nemam pojma sta da radim vise. iPad mi bez ikakvih problema syncuje sve krekovane aplikacije u iTunes libraby, ali sa iPhone-a nece. Jel postoji neki tweak ili nesto koji ovo moze da resi? Ne mogu svaki put kad syncujem neku muziku ili nesto da skidam i instaliram sve aplikacije iznova.

Uradi prvo Transfer Purchases pa tek onda Sync.

Jos jedno pitanje da li treba svaki put raditi transfer purchases kada se kopca tel na komp i radi sync

Ako si skidao u medjuvremenu nesto sa Installousa, treba. Inace ce ti obrisati aplikaciju sa telefona

meni ne brise ali ako vam pravi problema samo u installous iskljucite sinhronizaciju sa iTunes

~1200e (negde i vise)

Nazad
Vrh Dno