Šta je novo?

Gde kupit novi MacBook Air?

Boyce

Čuven
Učlanjen(a)
14.02.2004
Poena
649
Pozdrav,

Zelim da kupim novi MacBook Air, i zanima me vase preporuka gde ga najbolje kupiti (gde je servis najbolji, gde je odnos prema musterijama najbolji... i sl.)?

Koliko sam uspeo da shvatim, sve krece od Apcom Srbija (www.apcom.rs). Kada se klikne na "Gde kupiti" otvori se stranica sa spiskom prodavaca. Da li je Apcom dobavljac za sve poznatije nase Apple prodavnice?

Pored toga Apcom sajt nudi i internet prodavnicu gde sam mogao da vidim da nude najnoviji MacBook Air (koji meni dakle treba). Medjutim, nesto mi nije jasno. Zvao sam pre par dana neke od prodavnica (poput iStyle, i Galerija 12) i rekli su mi da novi MacBook Air stize za oko 3 nedelje (?), a Apcom ima novi model na sajtu, kao i Macola (?).

Pored ovoga, da li se meni cini ili gde god da se kupi - u slucaju servisa nosim racunar u iStyle?

Na kraju, da li neko moze da mi preporuci gde je najbolje kupiti racunar. Znam da stanje nije bas sjajno, ali od nekoga moram da kupim :)

Hvala!

Apcom je "ovlašćeni" prodavac i distributer i sve potiče od njih. Možeš ih pozvati i rezervisati taj najnoviji Air, pošalju ti profakturu na mail, odeš u Hypo banku (tamo im je račun, da te ne derače za proviziju u nekoj drugoj banci), uplatiš sumu koju treba tj koja je na profakturi napisana i odeš u Poslovni Centar Ušće, dakle ne u šoping nego u poslovni centar ("kulu"), tamo negde 15ti sprat, ne sećam se tačno, pokupiš mašinu i završio si posao. I za jedno 7-8 meseci cimneš nekoga ko ide u inostranstvo da ti kupi Apple Care i definitivno si miran narednih par godina ;). Kako ide servis, Bogu hvala nisam iskusio, ali koliko znam sve ide na iStyle.

:wave:

EDIT: I naravno, obavezno javi kakva je mašinica, ja sam se ozbiljno namerio da je uzmem, ali se moraju sačekati bolji finansijski dani :)

Poslednja izmena:
Hvala Rossi,

Sad sam zvao i izgleda da nemaju MBA na stanju :( , ali bice sledece nedelje tako da cu da pustim narudzbinu a oni ce mi sacuvati jedan racunar za mene.

Javljam kakav je kad ga dobijem :)

Koji model uzimas?

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Skuplji od 13" . Bolje da platim malo vise u startu, a da mi duze traje.

Uzimas sa 256G SSD? To mi deluje kao bacanje novca, jer bi u svakom slucaju drzao svu multimediju na nekom eksternom disku ili na desktop racunari(ako ga imas, tj). Ali naravno, tvoje pare, tvoj izbor. ;)

Ta masinica je lux u svakom slucaju, kako god okrenes previse para za taj hw. Tako da najjaci model je i najrazumniji izbor :) Bar je u necemu najbolja.

Pogledao sam cene i meni deluje taj najjaci model kao najlogicniji izbor. Za 20% vise dobijes jos 128GB SDD-a. Za te pare moze jedino da se kupi 13" MacBook Pro koji je tu negde, ima jaci CPU i vecu bateriju, 256GB veci HDD, ali nije SSD, manju rezoluciju ekrana. Po svemu sudeci najjaci 13" je jako dobra makinica.

Kako ide servis, Bogu hvala nisam iskusio, ali koliko znam sve ide na iStyle.

Solution JM takodje radi servis. Meni se pre mesec dana pokvario Mac mini kupljen u Apkomu, na svu srecu jos je bio u garanciji.
Prvo sam zvao iStyle i javila se neka devojka koja mi je rekla da je jedan serviser na odmoru, a da je ovaj drugi zauzet necim trenutno (ne secam se tacno koje je opravdanje navela) i da zovem kasnije.
Odmah zatim sam zvao Solution JM, objasnio problem i oni su mi rekli da im posaljem racunar (posto nisam iz Beograda) pa ce videti koji je kvar u pitanju.
Posto su mi ovi iz Solution-a zvucali mnogo profesionalnije, ja sam njima poslao Mac koji su mi vratili popravljen posle tri nedelje, a po njihovim recima, problem je bio hard disk koji je riknuo.

Uzimas sa 256G SSD? To mi deluje kao bacanje novca, jer bi u svakom slucaju drzao svu multimediju na nekom eksternom disku ili na desktop racunari(ako ga imas, tj). Ali naravno, tvoje pare, tvoj izbor. ;)

Duze ce tako da mi traje, posle je problem upgradeovati. Planiram da instaliram i Windows 7 preko BootCamp-a, tako da brzo ode prostor.

Planiraš li da uzmeš i i7 upgrade?

Pojavile su se neke priče da je 128GB SSD u 13" sporiji od 256GB varijante, čak i od 128GB SSD varijante u 11" - link

Duze ce tako da mi traje, posle je problem upgradeovati. Planiram da instaliram i Windows 7 preko BootCamp-a, tako da brzo ode prostor.

E pa to je vec druga prica... nisam znao da planiras i Win 7 da stavljas. Onda svakako nije ni bacanje para niti je 256GB nepotrebno. Kao sto su ti vec drugi i napisali, javi utiske i neka ti je sa srecom. ;)

@Vertigo:
Ipak cu i5. Verujem da on trosi manje bateriju i da se manje greje. A procitao sam i da ne daje neki veliki skok u perfomansama.

@ays:
Pored toga, planiram da mi traje bar 3-4 godine. Za koju godinu ce mi nazalost i tih 256 GB biti malo :( Sada mi je krivo sto nisam mog HP-a dogradio na pocetku. Mnogo bi mi udobniji rad na njemu bio sada.

Ne želim da ti menjam izbor ali jesi li siguran da će ti MBA biti dovoljna za naredne 3+ godine?

Kako se može pročitati na sajtu "MacRumors" možda je bolje rešenje i7, jer ispada da se manje greje i da ima bolju kulturu rada. [Link] Na linku se može videti ponašanje i7 procesora i grejanje prilikom rada, a rezultati su vrlo dobri, tako da sam ja lično trenutno više za i7 (11 inča, 128GB SSD, 4GB RAM).Što se tiče kapaciteta SSD-a mislim da je 128GB sasvim dovoljno za ovakvu mašinu, tu je "Thunderbolt" port i svi podaci mogu da se drže na eksternim diskovima i teži se da u budućnosti to bude standardno.Ja lično i sada koristim sličnu kombinaciju, ali bez "Thunderbolt" porta i vrlo sam zadovoljan.Jedino pitanje koje se postavlja, da li je kod nas moguće poručiti model sa i7 procesorom i koliko se čeka ? (ovo drugo pitanje je za mene najbitnije)

Ne želim da ti menjam izbor ali jesi li siguran da će ti MBA biti dovoljna za naredne 3+ godine?

Moja devojka ima MacBook Pro 2-3 godine star i sasvim fino radi (Photoshop i Illustrator). Ne treba zaboraviti da se MacOS X mnogo manje "uspori" tokom vremena. Njen Leopard radi isto kao i prvog dana. Meni ce MBA sluziti kao sekundardni racunar, i da mogu lagano da ga nosim kad negde putujem. Moj HP laptop se greje kao rerna, baterija odavno ne radi, a jako je spor i tezak.

Verovatno moze da se naruci i7. Ja sam hteo prosle godine da kupim MacBook Pro i pitao sam razne firme da li moze da se naruci model sa visokom rezolucijom i svi su mi rekli da mora da se da kapara i da se ceka mesec dana. To je tzv. Build - to - order.

Što se tiče kapaciteta SSD-a mislim da je 128GB sasvim dovoljno za ovakvu mašinu, tu je "Thunderbolt" port i svi podaci mogu da se drže na eksternim diskovima i teži se da u budućnosti to bude standardno.Ja lično i sada koristim sličnu kombinaciju, ali bez "Thunderbolt" porta i vrlo sam zadovoljan.Jedino pitanje koje se postavlja, da li je kod nas moguće poručiti model sa i7 procesorom i koliko se čeka ? (ovo drugo pitanje je za mene najbitnije)

Macbook Air ima epitet ultra prenosivog notebook-a, ako budes morao da stalno nosis neki eksterni hard onda se taj epitet gubi. Par tezih programa, par tezih fajlova, mozda neki film za razonodu, ode 128 GB za sekund :). Ali dobro ovaj iCloud ce popraviti situaciju :).

Moja devojka ima MacBook Pro 2-3 godine star i sasvim fino radi (Photoshop i Illustrator). Ne treba zaboraviti da se MacOS X mnogo manje "uspori" tokom vremena. Njen Leopard radi isto kao i prvog dana. Meni ce MBA sluziti kao sekundardni racunar, i da mogu lagano da ga nosim kad negde putujem. Moj HP laptop se greje kao rerna, baterija odavno ne radi, a jako je spor i tezak.

Verovatno moze da se naruci i7. Ja sam hteo prosle godine da kupim MacBook Pro i pitao sam razne firme da li moze da se naruci model sa visokom rezolucijom i svi su mi rekli da mora da se da kapara i da se ceka mesec dana. To je tzv. Build - to - order.

E pa nisam znao taj deo, da će ti to biti sekundarna mašina... onda nemaš brige. ;)

Macbook Air ima epitet ultra prenosivog notebook-a, ako budes morao da stalno nosis neki eksterni hard onda se taj epitet gubi. Par tezih programa, par tezih fajlova, mozda neki film za razonodu, ode 128 GB za sekund :).

Nemora odma da znaci , imas ext. hdd/ssd(2.5inch) koji vuku struju preko usb-a/fw-a.
U slucaju ssd-a potrosnja je jos manja. Treba obratiti paznju na pojedina kucista koja dolaze sa 2usb prikljucka na jednom kablu-brzi prenos podataka.

Nemora odma da znaci , imas ext. hdd/ssd(2.5inch) koji vuku struju preko usb-a/fw-a.
U slucaju ssd-a potrosnja je jos manja. Treba obratiti paznju na pojedina kucista koja dolaze sa 2usb prikljucka na jednom kablu-brzi prenos podataka.

Znam, ali opet nije preterano elegantno resenje :). Imao sam ja 2.5" WD Passport 320GB, stane u malo veci dzep :).

yap, to je moj oglas...:) necu sad da ispadne da se reklamiram ovde, ali ako vam treba novi air i jaci model, mozete da me kontaktirate na pm ovde...;)

Pokupio sam mog Air-a. Cekao sam neko vreme jer nije bilo internacionalne verzije. Ipak sam uzalud cekao i na kraju uzeo model sa tastaturom koja ima nasa slova.

Evo ga mali review od mene :)

- Laptop se skoro i ne greje. Drzim ga u krilu bez problema, za razliku od mog HP-a koji me "greje" i dok kucam :)
- Necujan je. Opet mi je ovo vazno jer je moj HP "sampion" i u ovoj oblasti...
- Lion mi se jako svidja. Trackpad je odlican, kao i podrska za njega, tako da mis i nije potreban (!). Posto imam iPhone navikao sam na "natural" scrolling, pa tu opciju nisam gasio. Vidljivi Scrollbar-ovi mi nisu potrebni pored, moram jos jednom da kazem odilcne podrske za Trackpad (Touchpad).

Posto zbog prirode posla (programer u Delphiju i VS) moram da koristim Windows, moracu da instaliram 7-cu preko BootCamp-a. Zbog toga me zao da cu mozda koristiti vise Win nego fenomenalni Lion. Medjutim, planiram da naucim da programiram za iPhone/iPad pa mi je potreban Lion. Isto tako novi Delphi ukljucuje podrsku za MacOS/iOs (!), pa eto jos razloga da koristim OsX.

Da li neko moze da mi kaze kakva su iskustva sa Paralels i slicnim softverom. Da li da mozda instaliram Win preko njih? Da li je rad previse spor?

Ja sam koristio VM...ne bih preporucio preko boot camp-a iz prostog razloga - neprakticno je.
Desi se da ti zatreba nesto sa onog "drugog" OS-a, moras restart...

Sa 4GB RAM je sve radilo ali malo stucalo (i5 proc). Sa 8 GB RAM sve je radilo kao po loju...sto je tebi na Air-u hendikep jer ne mozes da mijenjas.

Paralels mi se nesto nije dopao vizuelno i nisam mu dao sansu tako da ne znam kakav je....

Hvala. Da li sa VM mislis na VMWare? Cuo sam da neki od virtual machine programa omogucava da otvoris Win prozor kao da je MacOS prozor.

Hvala. Da li sa VM mislis na VMWare? Cuo sam da neki od virtual machine programa omogucava da otvoris Win prozor kao da je MacOS prozor.

Parallels i Fusion, оба имају ту опцију, да се апликације из виртуалне машине, отварају и ”понашају” као да су Мас апликације.

Kako Windows vidi hard disk? Njemu je potreban Winows folder, kao i Program Files. Da li Parallels/Fusion napravi novu particiju samo za njega? Hvala.

... Ipak sam uzalud cekao i na kraju uzeo model sa tastaturom koja ima nasa slova.
Pa što ne koristiš naša slova ako su NAŠA kad već imaš lokalizovanu verziju :) Zamisli nemca da kupuje US tastaturu, to se ne dešava.
U zdravlje da te služi!!!

Kako Windows vidi hard disk? Njemu je potreban Winows folder, kao i Program Files. Da li Parallels/Fusion napravi novu particiju samo za njega? Hvala.

U VMWare-u imas sve opcije, izmedju ostalog i da odredis kolika ce ti biti particija za Win.

Kako on radi? Kad ga pokrenes dobijes mali prozor iz kog biras podizanje Win-a. Od tog trenutka sve drugo je isto kao na klasicnoj Win masini kad je upalis na dugme :p

Imas desktop, my comp...program files itd.

I sve je to u jednom prozoru koji mozes da spustis, pomjeris, smanjis, povecas .... kao bilo koju drugu app.

Imam vec nasu tastaturu na HP-u i pravila mi je mnogo problema. Ni dan danas se nisam navikao. Slova odstampana na tastaturi odgovaraju Serbian Latin layout-u, sto meni kao programeru mnogo smeta.

Vrh Dno