Šta je novo?

Gde kupit novi MacBook Air?

Hvala. Pogledacu par tutorijala na YouTube-u, pa cu odluciti. Moram ponovo da napomenem da je steta ne koristiti Lion.

Imam vec nasu tastaturu na HP-u i pravila mi je mnogo problema. Ni dan danas se nisam navikao. Slova odstampana na tastaturi odgovaraju Serbian Latin layout-u, sto meni kao programeru mnogo smeta.
VMWare Fusion koristim mada retko, par puta nedeljno i radi posao kako treba ali za neke zahtevnije radnje i procese temperatura ode i do 70 stepeni. U OS X virtuelni mašina je fajl koji se zove .vmwarevm, znači ne postoji posebna particija već je to fajl. Ti sam odrediš veličinu HDD prilikom instalacije i tolika je veličina fajla, kao i što reče @Uroš.

Off Topic ali me interesuje pošto svi programeri to isto kažu ali ne znaju da objasne; i ja sam programer pa koristim srpski raspored, šta ti pravi probleme, smeta? Kose crte, zagrade možda?

Poslednja izmena:
Pored tih specijalnih znakova koji se ne vide na tastaturi, prilikom prebacivanja tastature (Alt+Shift) ti znakovi vise nisu na istom mestu (!). Ne znam da li je to slucaj sa mojim HP-om ili kod svih, ali mi pravi ogromne probleme.

Pored tih specijalnih znakova koji se ne vide na tastaturi, prilikom prebacivanja tastature (Alt+Shift) ti znakovi vise nisu na istom mestu (!). Ne znam da li je to slucaj sa mojim HP-om ili kod svih, ali mi pravi ogromne probleme.
Pa naravno da nisu, srpski raspored je drugačiji i neki karakteri "pobegnu" ili se "presele", treba par dana da se navikneš ako nemaš hardverski obeleženo, ali to je baš par dana ako intezivno koristiš tastaturu i onda na dalje teraš srpski raspored, US ti više nikada ne treba u životu. U pitanju su desetak karaktera. Meni nije problem, kucam na slepo i baš me briga kakva je tastatura i šta piše po tasterima :)

Javi utiske ako dižeš VMware ili nešto slično kako radi pod opterećenjem.

Ja sam se nazalost mucio mesecima, i jos uvek se mucim :) Ako prebacim na srpsku, onda nemam za programiranje jako bitne karaktere: [] ;' \

Znas li mozda da li Trial verzija VMware Fusion 3 (koja traje mesec dana) full funkcionise, i da li ako se odlucim da kupim VMware Fusion mogu da nastavim sa koriscenjem Image-a koje sam stvorio sa trial verzijom. Moram sve da furam legalno jer cu verovatno od jeseni otvoriti firmu :)

Ja sam se nazalost mucio mesecima, i jos uvek se mucim :) Ako prebacim na srpsku, onda nemam za programiranje jako bitne karaktere: [] ;' \

Znas li mozda da li Trial verzija VMware Fusion 3 (koja traje mesec dana) full funkcionise, i da li ako se odlucim da kupim VMware Fusion mogu da nastavim sa koriscenjem Image-a koje sam stvorio sa trial verzijom. Moram sve da furam legalno jer cu verovatno od jeseni otvoriti firmu :)
Alt Gr + f = [
Alt Gr + g = ]
Alt Gr + - = '
Shift + , = ;
Alt Gr + q = \
Alt Gr + v = @
Ovo je standardni srpski raspored (Alt Gr na Windows sistemima, na OS X radi bilo koji alt). Ja ne znam kako je trenutno tvoja tastatura obeležena ali ja sam sam mapirao i napravio sopstveni raspored po standardu za pošto Latin koji dolaze uz OS X ne odgovaraju standardu. Evo kako je standard http://en.wikipedia.org/wiki/File:KB_Slovene.svg
Ako ti treba fajl sa rasporedom, javi da ti pošaljem.

Što se tiče imidža koliko se sećam piše da će raditi ali nisam probao ali nema razloga da postoji takav vid ograničenja. Samo nemoj da skidaš prepakovane imidže sa njihovog sajta već koristi svoju licencnu instalaciju Win.

Poslednja izmena:
Javi rezultate, zanima me koliko ce taj ssd da pomogne tokom rada

Eh vidis, to nisam znao :) Hvala. Svaki dan covek nauci nesto novo.

Sad trenutno cekam Windows 7 da mi stigne (po radnjama sam samo nalazio OEM verziju koja moze da mi pravi problema ako otvorim firmu), pa cu da probam Trial VMWare-a. Koristim VM na Windowsu i ok radi. Ne znam da li je moj HP nenadmasivo spor, ali se ipak primeti usporenje.

Dobio sam Windows 7 Pro i instalirao ga u VM Fusion virtuelnoj masini. Za sada radi super. Sutra cu znati vise nakon testiranja.

За неке радње је бољи Parallels али је за већину ствари које би радио на тој виртуалној машини бољи VMware, поготово за рад са Visual Studio. Ја и даље користим VMware и исту виртуалну машину, коју сам инсталирао пре више од годину дана. Без икаквих проблема.

Генерално, ако доделиш 2гига меморије и једно језгро, биће сасвим довољно за нормалан рад. Не знам шта ћеш користити од апликација, али ако VS 2008 ради без ”штуцања” и ”кочења” онда верујем да ће и друге апликације. ;)

Evo javljam se sa starog profila :) Zaboravio sam sifru za profil Dzef.

Dao sam VM-u 2 jezgra i 3 GB RAM-a. Otvorene su mi mnoge aplikacije u MacOS-u i paralelno radi Win7. Testirao sam Delphi 2010 i VS 2005 i oni odlicno rade - nekoliko puta brze nego na mom starom HP-u. Win7 virtuelnu masinu drzim preko celog ekrana i samo je minimizujem kad zelim u MacOS sto fino i brzo radi. Jedino sto nemam drajvere za Intel graficku pod Win-om. Probao sam da skinem sa Intelovog sajta neke drajvere ali mi Win kaze da moj sistem ne ispunjava sve zahteve (!?). Da li to znaci da jos uvek nije izasao Intel 3000 HD drajver za Win, ili sta vec - to ne znam. Ja sam ipak iskljucio Aero i nema problema.

Мислим да ти не требају драјвери за графичку, тј, сигуран сам да ти не требају. Довољно је да инсталираш VMware Tools и то је то.

Mozda bih mogao da sa drajverima glatko teram Aero. Mozda bi mi i iscrtavanje grafickih elemenata (prozori, kontrole...) bilo brze. Inace i dalje tera brzo i glatko :) MacOs je odlican. Definitivno korak napred u odnosu na Win. Win 7 je najbolji Windows ikada, ali kad je poceo da ubacuje vrednosti u Registry i da me upozorava da treba da instaliram Antivirus, odmah mi se slosilo...

Sad cu da instaliram VS2010 i ako on radi glatko, onda sam na konju...

Sta mislis da li da (posto na jesen otvaram firmu) kupim MS Office 2011 (koji je negde 300 evra), ili da kupim Pages i Numbers. Office koristim kada mi neka musterija posalje neki fajl (step-by-step uputstvo i sl.) i da pisem tutorial u njemu (posle ga prebacim u PDF)

Instalirao sam VS 2010 i ok radi. Primetno je VS2005 brzi, ali ok je i VS2010.

Не, ако ти је потребно за ”повремено” коришћење... скини http://www.openoffice.org/ или http://www.libreoffice.org/download/
Давати 300евра за било који софтвер, који ”повремено” користиш је неекономично, боље дај тих 300евра за zr24w као екстерни монитор. ;)

допуна: Што се графике тиче, ту је паралелс бољи од vmware али за све остало, поготово стабилност, одабрао си бољу апликацију.

Poslednja izmena:
Hvala. Ovaj LibreOffice izgleda zanimljivo. Mozda ce moci da mi zameni MS Office. Mada ni Pages/Numbers kombinacija nije losa i puno je jeftinija nego MS Office.

I radi jednako dobro ako ne i bolje, ali ja nikako ne mogu da se nateram da koristim njih, vec uvek, i posle par godina korishcenja Maca prvo pokrecem Word...

Shto se tice drajvera, ili ovo shto je Ays preporucio ili pak da probash boot camp drajvere, nisam provao u VM ali ne vidim zashto ne bi radili...

:wave:
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Pozdrav,

Kako da probam BootCamp drajvere?

Hvala.

Pozdrav,

Kako da probam BootCamp drajvere?

Hvala.

Ubaciš DVD koji sad shvatih da nemaš jer se ne isporučuje više uz mašine koje imaju Lion.

Jedino da proguglaš da nađeš, mada meni nikad nije išlo da nađem 3.0, tj uspeo sam ali imaju cirka 1GB. Nakon toga 3.1 pa 3.2 kao poslednju verziju. U svakom slučaju ne tako lagana rabota :/

:) nema ni USB sticka :(

Pogledacu po webu, pa mozda nadjem nesto.

Hvala!

Kad si instalirao Win, jesi pokrenuo Apple Sowftware Update iz njega?

Cini mi se da sam preko njega update-ovao BC.

Kad si instalirao Win, jesi pokrenuo Apple Sowftware Update iz njega?

Cini mi se da sam preko njega update-ovao BC.

То ће урадити упдејт, када имаш инсталиран Win преко ВС али сумњам да ће и када је у питању виртуални Win.

Evo mali update, ako se neko dvoumi oko kupovine MacBook Air-a.

Laptop je venom brz i ponasa se jako zivahno. VMWare Fusion mi je non-stop ukljucen i ne primecujem usporavanje (sem na Burek forumu...) Sad ne znam da li da stavim da mi VM koristi 2GB umesto 3GB koliko sam stavio. Ne znam da li VM odmah uzme tih 3GB od MacOS-a, ili ga uzima po potrebi. Jos jednom da kazem, ne primecujem nikakvo usporavanje, cak i kada je VM ukljucena (i alavi Delphi 2010 u njoj).

Instalirao sam Photoshop CS5 i prosto je neverovatno koliko brzo se ucitava :) Mislim da je brze i od mog Quad Core i7 Desktopa (!). Illustrator je uvek bio "krava" od programa i duze se ucitava od PS-a.

Malo o MacOS-u :) Za sve osim VS-a i Delphi-a koristim MacOs. Definitivno je bolji od Win-a (kojeg koristim jos od v3.1) i ima mnogo sitnica koje zivot znace. Koristim trackpad (touchpad) i MagicMouse tako da je rad jos laksi. Totalno sam se navikao na MagicMouse-a i ne zamara mi ruku.

Eto toliko :)

Evo mali update, ako se neko dvoumi oko kupovine MacBook Air-a.

Laptop je venom brz i ponasa se jako zivahno. VMWare Fusion mi je non-stop ukljucen i ne primecujem usporavanje (sem na Burek forumu...) Sad ne znam da li da stavim da mi VM koristi 2GB umesto 3GB koliko sam stavio. Ne znam da li VM odmah uzme tih 3GB od MacOS-a, ili ga uzima po potrebi. Jos jednom da kazem, ne primecujem nikakvo usporavanje, cak i kada je VM ukljucena (i alavi Delphi 2010 u njoj).

Instalirao sam Photoshop CS5 i prosto je neverovatno koliko brzo se ucitava :) Mislim da je brze i od mog Quad Core i7 Desktopa (!). Illustrator je uvek bio "krava" od programa i duze se ucitava od PS-a.

Malo o MacOS-u :) Za sve osim VS-a i Delphi-a koristim MacOs. Definitivno je bolji od Win-a (kojeg koristim jos od v3.1) i ima mnogo sitnica koje zivot znace. Koristim trackpad (touchpad) i MagicMouse tako da je rad jos laksi. Totalno sam se navikao na MagicMouse-a i ne zamara mi ruku.

Eto toliko :)

da li si probao da editujesh neke vece slike u PS i kako se ponasha?
unapred hvala na odgovoru!

BladeSSD који се налази у МВА је фантастичан. i5 Sandy Bridge, чак и у тој верзији са малим TDP.
@Boyce, наравно да је брже, пошто се учитавање апликација(фајлова) врши са хард диска, док је на МВА, горе споменути BladeSSD. Брзина читања је ту кључна. ;)

Srki sutra cu da probam neku fotografiju. Ja uglavnom radim mockup-ove sajtova koji doduse sadrze i do 100+ slojeva.

Ays nadam se da ce i ostali proizvodjaci krenuti sa ugradjivanjem SSD-ova u laptopove.

http://www.laptopovi.com/hp-probook-6560b-core-i5-2520m-lg659ea-10882 << ово је најјефтинији који сам нашао(не мислим у тој малопродаје, пошто га има на другим местима за мање новца)

Има их, НР има неколико модела који долазе са SSD дисковима. Док Леново, рецимо, има RapidDrive, више информација овде.

Тебе ји изгледа ”упала секира у мед”, што би се рекло, јер си, вероватно, добио Самсунгов SSD уместо Тошибиног. ;)

Jeste Samsung je, sad sam proverio. Mada, ne verujem da je neka velika razlika i sa Toshibinim.

Medjutim, postoji jos jedna lutrija :) a to je tip ekrana. Kazu da ih proizvodi i LG i Samsung. Nisam uspeo da nadjem na webu kako to da proverim.

Imam jedno pitanje, mozda znas:

Moja devojka ima MacBook Pro 15" koji je dosao sa Leopardom. Imam disk sa Snow Leopardom i zanima me da li ce SL biti brzi od Leoparda na toj masini? Nesto sam citao da je ubrzanje od oko ±5% , a da sam sistem zauzima manje prostora (jer vise ne podrzava PowerPC procesore). Da li mozda instalirati Lion na toj masini, ili ce sa njim usporenje ipak biti vidljivo?

Nazad
Vrh Dno