Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.7.x (x86 Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

dooyo

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2008
Poena
345
Lion je zvanično izašao juče 20.7.2011. Za sada dostupan za kupovinu samo na Mac App Store-u. Po nekim glasinama za mesec dana će se pojaviti i Install DVD.

Lion košta isto koliko i Snow Leopard, 29.99$, što je zaista veoma povoljno.

Instalacija za sada zahteva Snow Leopard. Vrlo je jednostavno, kao i uvek. :)

http://tonymacx86.blogspot.com/2011/07/xmove-multibeast-install-os-x-107-lion.html

http://www.kakewalk.se/

Ovo su samo dva načina za instalaciju pomoću kojih i neko ko se prvi put susreće sa instaliranjem Mac OS X-a na kompatibilan PC, neće imati nikakvih problema.

Jedini problem koji za sada postoji što se tiče Lion-a na PC-u je CMOS reset posle restartovanja ili gašenja/paljenja na računaru koji je odlazio u Sleep. Tema u kojoj se odavno o tome diskutuje: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=253992&st=380

Postoji nekoliko rešenja, ali je po meni najelegantnije uraditi "zamenu" AppleRTC.kext-a. Potrebno je AppleRTC.kext iz Snow Leopard-a jednostavno instalirati u S/L/E folder u Lion-u. Jedan od programa sa kojim je to moguće uraditi je Kext Wizard. Ovo rešenje definitivno rešava problem, bar za sada.

Znači mašina iz "Moja Mašina" funkcioniše jednostavno savršeno sa finalnim Lion-om, bez apsolutno ikakvih problema. Sve funkcioniše: Restart, ShutDown, Sleep/Wake, Speedstep...

Za Fine Tuning mog DSDT-a bih se ovom prilikom zahvalio korisniku Vlada>>>

Instalacija za sada zahteva Snow Leopard. Vrlo je jednostavno, kao i uvek. :)

Samo jedna opaska, ne mora da se ima Snow Leopard da bi se instalirao Lion.
Naime, kad se skine instalacioni .app u okviru njega se nalazi .dmg koji se može narezati pomoću disk utility-a na DVD kao butabilan. Probao, radi.

Uputstvo (mrzi me da prevodim sa eng):

- Once Lion is released, purchase and download it from the Mac App Store.

- Locate the OS X Lion installer and right-click on it. Select 'Show Package Contents'.

- Inside the 'Contents' folder, there is a 'SharedSupport' folder. Inside that is the Lion Installer. It's called 'InstallESD.dmg".

- Copy 'InstallESD.dmg' to the Desktop by clicking and dragging it while holding down the Option-key. You should see a little green plus icon if you did it right.

- Open Disk Utility. Head to the Go menu in the Finder and select 'Utilities'. Disk Utility should be in there.

- Click the burn button.

- Select 'InstallESD.dmg' from the Desktop, insert a blank 4.7GB DVD and wait. Once it's finished, you'll have a shiny new Lion install DVD.

Samo jedna opaska, ne mora da se ima Snow Leopard da bi se instalirao Lion.
Naime, kad se skine instalacioni .app u okviru njega se nalazi .dmg koji se može narezati pomoću disk utility-a na DVD kao butabilan.

Ok, ali kako kupiti na Mac App Store-u, skinuti i narezati pomoću Disk Utility-a na DVD bez Snow Leopard-a ??? Drugo, koliko ja znam, ne postoji način da se na PC boot-uje Install DVD skockan na taj način.

Ipak je veoma potreban Snow Leopard, toliko da je nemoguće instalirati Lion bez njega.

Što se tiče CMOS reset problema koji zadaje glavobolje mnogima, ono do čega smo stigli tamo na IM forumu je binary patch koji je možda u ovom trenutku ipak malo bolje rešenje, jer u zbilja minimalnoj formi modifikuje originalni RTC kext!

Pojedinci su se požalili da ne mogu da razbude računar propisno sa starim RTC kextom prebačenim iz SL-a, pa je moja preporuka da ipak prvo pokušate sa ovim...

Otvorite terminal i najpre bekapujte originalni RTC.kext

sudo cp -R /System/Library/Extensions/AppleRTC.kext /System/Library/Extensions/AppleRTC.kext.back

Dalje sledite dole upustvo!
This is an alternate patch for Vanilla AppleRTC.kext of Lion GM. An unconditional jump over the rtcWrites() in updateChecksum() to prevent CMOS Resets.

The patch makes skipping of the call to AppleRTC::updateChecksum() from the tracepoint code unconditional. Since the checksuming code is doing nothing else, this appears to be a safe patch.

There's no obvious value (such as in the dsdt) to set to cause the checksum to be skipped without patching the rtcRecordTracePoint() call, as was done by the patch.

1. Open terminal then paste this

2. sudo perl -pi -e 's|\x75\x30\x44\x89\xf8|\xeb\x30\x44\x89\xf8|; s|\x75\x3d\x8b\x75\x08|\xeb\x3d\x8b\x75\x08|' /System/Library/Extensions/AppleRTC.kext/Contents/MacOS/AppleRTC

And repair permissions in Terminal

3. sudo chown -R 0:0 /System/Library/Extensions
4. sudo chmod -R 755 /System/Library/Extensions

5. type exit

6. reboot

Poslednja izmena:
Pitanje za Moderatora koji je promenio naslov: Zašto [Hackintosh] u naslovu kada već piše kompatibilan PC i x86 Lion ? Podrazumeva se da je reč o Hackintosh-u, kao što je bilo i u temama o 10.5 i 10.6!

Jel smeta?

Ma ne, što se mene tiče OK je! :D
Čak je i preglednije ovako...

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)
MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Nije da mi nešto smeta, ali ne vidim nikakvu potrebu za prefixom [Hackintosh]

Ok, ali kako kupiti na Mac App Store-u, skinuti i narezati pomoću Disk Utility-a na DVD bez Snow Leopard-a ??? Drugo, koliko ja znam, ne postoji način da se na PC boot-uje Install DVD skockan na taj način.

Ipak je veoma potreban Snow Leopard, toliko da je nemoguće instalirati Lion bez njega.

Pazi, podrazumeva se da imaš neki od OS X-a, s obzirom da se Apple uređaji isporučuju sa preinstaliranim OS X-om + instalacionim diskovima.
Jedino ako ne misliš na hackintosh, onda si u pravu, ali mislim da se komentarisanje hackintosh treba tretirati kao nelegalna radnja, s obzirom da ko je pročitao EULA Apple-a zna da to ne sme.
Tako da, jeste veoma potreban, ali samo za hackintosh, za genuine Apple uređaj nije - a koliko vidim moderator dodao prefix [HACKINTOSH], tako da si ipak ti pre u pravu, nego ja.

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)
MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Nije da mi nešto smeta, ali ne vidim nikakvu potrebu za prefixom [Hackintosh]

Moje mišljenje je da je dooyo u pravu, u pitanju je pleonazam, s obzirom da ako se govori o sklapanju konfe od biranih komponenti u startu se misli na neki hackintosh, tako da stvarno nema potreba za prefixom.

Pazi, podrazumeva se da imaš neki od OS X-a, s obzirom da se Apple uređaji isporučuju sa preinstaliranim OS X-om + instalacionim diskovima.
Jedino ako ne misliš na hackintosh, onda si u pravu, ali mislim da se komentarisanje hackintosh treba tretirati kao nelegalna radnja, s obzirom da ko je pročitao EULA Apple-a zna da to ne sme.
Tako da, jeste veoma potreban, ali samo za hackintosh, za genuine Apple uređaj nije - a koliko vidim moderator dodao prefix [HACKINTOSH], tako da si ipak ti pre u pravu, nego ja.

Ali opet je potreban Snow Leopard jer samo preko njega se može kupiti Lion... Ali nema veze... Peace Brother :)

Ali opet je potreban Snow Leopard jer samo preko njega se može kupiti Lion... Ali nema veze... Peace Brother :)
Da, u pravu si, samo SL, starija braća neće da mognu (legalno), ali ako skineš .dmg sa nekog drugog mesta, pa napraviš bootabilan DVD iz nekog starijeg OS X-a, možeš i bez SL da istaliraš friški Lion, bez upgrade-a sa SL-a.

A jel moze da se napravi bootabilan DVD iz Windows-a koristeci taj *.dmg fajl? Mislim pitam teoretski, pisem sa Lion-a :)
Ja sam tako rezao (iz Win-a) pre 100 godina 10.6 disk i radio je najnormalnije.

A jel moze da se napravi bootabilan DVD iz Windows-a koristeci taj *.dmg fajl? Mislim pitam teoretski, pisem sa Lion-a :)
Ja sam tako rezao (iz Win-a) pre 100 godina 10.6 disk i radio je najnormalnije.

Moze. Ima programcic za to, ali ne mogu sada da se setim imena.

Sent from my iPhone using Tapatalk

OK, ja sam za taj 10.6 koristio Nero, ili CDBurnerXP, ne mogu da se setim, i to obicno rezanje image-a, nista posebno. Lion image nije bootabilan sam po sebi kad se nareze?

Poslednja izmena:
Instalirao Mac Lion na macu kao i na heckentosu sve proslo bez proplema.

Instalacija na heckentosu me je zacudila jer je prosla bez i jednog cimanja ili bilo kakvog mucenja, jedno sto sam morao da ukucam neku komandu da ne bi se desavao CMOS reset u slucaju da ode komp u sleep pa posle moze da se desi tokom gasenja i restarta to. a updejt je trajao svega 15ak minuta + 15min pre toga jer sam radio full backup podataka kao i TM backup.

Samo imam neki mali osecaj da lion ima kao nekav dilej za sve nekih 100-200ms i animacije nesto previse trome.

Valjda ce buduci updejt da ispravi ove "greske".

Nemaš samo ti, evo i ja na MacBook Pro-u, i to najnovijem, sa Sandy Bridge i5, pa imam isti utisak kao da nekako kasni u svemu, tromo sve ovo deluje, za razliku od Snow Leoparda koji je radio bez greške.
Kud ga apdejtovah:(

Mislim da je samo do animacija, nekako su razvucene vise nego sto trebaju, ali nekako imam osecaj kao da lion ima vece opterecenje na HDD, jer kad sam napravio kopiju liona posto sam sve podesio i podigao mac sa njega i upalio dragon age 2 igra je uzasno lagovala dok kad sa SSD-a je picila kao luda, a koliko znam to igre tj. performanse u igrama nevamju veze sa hdd-om jedno kad ucitava nesto, tako da sam skeptican da su nesto uradili kako bi naterali da da svi predju na SSD a sa time vise $ Apple-u.

Ako imas TM backup instaliraj SL i vrati sva podesavanja i podatke, sto cu ja najverovatnije i ja uradim bar za sad jer par programcica mi ne radi jos na lionu -.- a jos mrznije je Lion full screen app + dva monitora = fail :/

Nemaš samo ti, evo i ja na MacBook Pro-u, i to najnovijem, sa Sandy Bridge i5, pa imam isti utisak kao da nekako kasni u svemu, tromo sve ovo deluje, za razliku od Snow Leoparda koji je radio bez greške.
Kud ga apdejtovah:(
Ja sam instalirao na externom hdd (500gb @ 5,4k RPM)
i radi mi primetno brze od 10.6.8 (koji je na 500GB @7,2k RPM)
razlika je kao ipad 1 i 2

MBP 15" 5.3 2,8GHz 8GB, 9400/9600GT ...

Prezadovoljan sam, probao sam 10.6.7 na ssd-u
i mogu reci da lion radi na ovom externom hdd kao da je ssd

A na prethodnim developer verzijama nije bilo toliko primetno...
Ne razumem

P.S.

Samo da nadjem vremena da isprobam saw software koji sam koristio na SL
pa ga stavljam na interni @ 7,2k RPM
Javicu kako se onda ponasa...

Poslednja izmena:
Meni je u stvari trebao savet za i5 hackintosh :)
Znaci konfa (i5, ploca i gpu) za koju postoji custom bios, da je prepoznaje kao mac...

Naravo kompatibilno sa Lavom...

Poslednja izmena:
To ne postoji... A i šta će ti?! Izradiš DSDT i to je dovoljno!

Video sam da postoje konfe kojima koje OS X vidi kao mac
tj ne znam da li se to radi samo sa tim DSDT ili je custom bios

Ako sve radi po defaultu (driveri, update...) onda je to to
Da li se onda instalira direktno sa OS X instalacijom ili se ipak stavlja neki instaler na hdd ?
I da li OS X podrzava USB 3.0 ?

Znaci sta je najbolja konfa kvalitet/cena za Lion/ i5

Tj 1155 koji chipset...

Poslednja izmena:
DSDT je dovoljan da bi ti sve radilo kako treba i svaki update. A što se tiče drajvera za grafiku, audio i lan to zavisi pre svega od komponenti. Postoje grafičke koje rade OOB (ATI 4670, NVIDIA 285GTX, itd...), takođe ALC889a čipset radi OOB i realtek LAN 8111/8168b, 8169 rade OOB... Dakle bitne su komponente. Za USB 3.0 postoji drajver koji se naknadno instalira i to onda radi (imam drajver skinut, ali nemam ploču sa USB 3kom pa ne mogu da probam).

Pogledaj spisak kompatibilnih komponenti ovde: http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page

Da li mis i dalje laguje i preskace u Lion-u kao i u SL?

Manje, ali i dalje ne radi kako bi trebalo... Mora steermouse. Barem u mom slučaju je tako, a ja koristim manje precizan miš!

Znaci nista od toga da G9 proradi iz prve. :(
Steta.

Pozdrav ljudi. Imam jedno pitanjce u vezi sa Lion-om. Naime, hteo sam da pitam kako je moguce malo ubrzati boot time jer se to oduzi da Bog sachuva koliko dugo. Pre dok mi je bio instaliran samo Snow leo nisam imao problema sa boot-om, ali od kako sam instalirao Lion boot time se proteze u nedogled, bar jedno tri puta sporije se podize Lion nego Snow leopard.
Svaka pomoc bi mi dobrodoshla.

Pozzz

Pa to je zato što Lion koliko sam skapirao do sada, ne koristi extension keš. Drugim rečima, čita sve kextove na način kao kada bi pod SL-om zadao funkciju, ignore user cache tj. -f...

Dakle, možeš eventualno da odradiš defragmenticju particije na koju si instalirao OS X ali opet, ne verujem da će i to da ubrza butovanje nešto osetno...

Nazad
Vrh Dno