Šta je novo?

Industrija igara

Ne znam, meni je u neku ruku smesno to sto vecinu pogadja prodaja ove igre, evo, ovo je vec treca igra zaredom u serijalu koja ce da obori rekord na bilo kom elektronskom medijumu. To dal su ovce sto ne pasu na EA pasnjaku vec na Activisionovom je veoma diskutabilno, a sto se mene tice ja ove godine planiram da preskocim obor i da uskocim malo da vidim da li je EA trava zelenija. 😀

Znaš da treba prvo da kupiš igru, right? 😛

Znam, videcemo koliko coban wahad ceni svoje seno. 😀

EA ili Activision isti sranjce 🙂 razlike su u nijansama, a to ce se pokazati i ove jeseni

pocelo je jako da me nervira da prica o izdavacima, igre prave iw i dice pre svih. dosta vise o tom EA, nije to fifa nego battlefield.:d

dobro oni su sad hajdzekovani. i da nisu ista bi prica bila (ili je ipak bas to inspirisalo ljude za celu ovu ea vs activison glupost?)

pocelo je jako da me nervira da prica o izdavacima, igre prave iw i dice pre svih. dosta vise o tom EA, nije to fifa nego battlefield.:d

pa naravno da ima veze boze mili, nisu ovo devedesete pa su developeri nezavisni... izdavaci tamo gde su ulozili pare traze da im se pare vrate na sto brzi moguci nacin i u sto vecem broju i to bez kompromisa 🙂 to je problem industrije pa u zadnjih 9-10 godina sigurno

Nisu gluposti uopšte. Još kad bi mogao da porekneš to argumentima, bez takvih "one linera". Kasnije u toj temi je objasnio detaljnije kako su neke stvari izdešavale.

U ovom trenutku, možemo samo da pretpostavimo kako bi se stvari razvijale da Microsoft nije izbacio Xbox, jer je to bio ključan trenutak - http://www.industrygamers.com/galleries/opinion-who-killed-pc-gaming/8/

Deus Ex -> IW
Thief 1&2 -> Thief 3 (doduše, dosta manje Xboxifikovan™ nego u slučaju DX-a)
System Shock 2 - > Bioshock
Raven Shield -> Vegas
BG2 - > Kotor -> Mass Effect ili BG2 -> DA -> DA2
Morrowind -> Oblivion
FreeSpace 2/Starlancer/I-War2 -> smrt žanra

Možda i neki legendarni developeri ne bi bili ugašeni. Dynamix, Lucas Arts itd.

Neke od ovih igara imaju dosta veće budžete i kao posledica toga njihov dizajn ne može da bude na nivou prethodnika, bez obzira da li bili PC-only ili ne, i izdavači bi strimlajnovali dizajn/mehaniku svejedno jer moraju da prodaju više kopija. Splinter Cell i PoP npr., su serijali započeti na konzolama, pa su sada u dumbed-down bunaru.

Pc gaming ne postoji. O tome se ovdje raspravljalo vise puta.

I CD Projekt ti je dokaz za to. Nije im dugo trebalo.

Pa dobro, pojaviće se neki drugi (tj. već se pojavljuju), nije smak sveta. Kao i svaka druga, industrija igara je elastična. Ako neki developer ne podržava neku platformu, formiraće se novi da zauzmu njihovo mesto, jer uvek postoji deo tržišta koju mogu da imaju samo za sebe i bez konkurencije. Svi veliki developeri su počeli od nečega, ma koliko to "malo" bilo na početku, probili su se vremenom. To se dešavalo od početka, a pogotovo na računarima zbog otvorenosti takvih sistema, gde nema sertifikacija i ograničenja ko i šta može da izbaci.

http://kotaku.com/5675559/the-future-of-pc-gaming-according-to-the-lead-creator-of-bioshock
But when it comes down to it, as a gamer, I'm a PC. I like the kind of games you can play on it. I like that designers know they have your full attention, so they feel comfortable EXPECTING your full attention. I like the ergonomics of the thing, the mouse and keyboard, the effortless transition from gaming to browsing to typing. I'm an alt-tab kind of guy.

What's the future of the PC? Social games? MMOs? Freemium?

Fuck if I know. But I know this: The PC will always be the place that drives innovation. The PC is the place where great game developers are born, even—and maybe especially—where great console game developers are born. Halo, Mass Effect, Call of Duty…PC developers first. And it's on the PC where the leading-edge ideas form, primarily because the barrier of entry is low and you can have an idea that goes like this:

"Hey, I've got an idea!"

"Cool! Who do we need to approve this idea?"

"Umm…nobody?"

And then the idea gets done. Because magic can happen when there are no middle men, no marketers, and no naysayers.

Sometimes it's a disaster. In fact, usually it is. Most ideas are terrible.

But sometimes it's Steam.

And sometimes it's modding.

And sometimes it's Minecraft.

And then we all, gamers and developers, get to high-five the universe and think about how lucky we are.

What's the future of PCs?

Again, fuck if I know.

But here's something you can take the bank: If you want to know the future of gaming, buy a PC. And pay attention. Because above all, that thing on your desk is a crystal ball.

Poslednja izmena:
Pa dobro, pojaviće se neki drugi (tj. već se pojavljuju), nije smak sveta. Kao i svaka druga, industrija igara je elastična. Ako neki developer ne podržava neku platformu, formiraće se novi da zauzmu njihovo mesto, jer uvek postoji deo tržišta koju mogu da imaju samo za sebe i bez konkurencije. Svi veliki developeri su počeli od nečega, ma koliko to "malo" bilo na početku, probili su se vremenom. To se dešavalo od početka, a pogotovo na računarima zbog otvorenosti takvih sistema, gde nema sertifikacija i ograničenja ko i šta može da izbaci.

http://kotaku.com/5675559/the-future-of-pc-gaming-according-to-the-lead-creator-of-bioshock

To se mozda i desava u dimenziji gdje je osnivanje novih i dobrih razvojnih studija nesto jednostavno i jeftino? U ovoj nasoj toga nema.

Veliki developer bi trebao postati jos kvalitetniji, a nije tako.

Problem lezi u ljudima i sistemu za kojeg misle da je dobar, pa cak i jedini moguci!

Tako da tu pametovati, davati argumente, nema smisla.

Poslednja izmena:
veliki developer po pravilu gubi na kvalitetu, to je pravilo... pa odavno 🙂 kao i u svakoj korporaciji

ne kontam te starac, pc igre dolaze sebi i razvijaju se i zaradjuju novac a ti toliko negativan 🙂

To se mozda i desava u dimenziji gdje je osnivanje novih i dobrih razvojnih studija nesto jednostavno i jeftino? U ovoj nasoj toga nema.

Pa niko nije rekao da je lako, niti da je sistem dobar, ali situacija je sada takva kakva je. Ono što možemo da uradimo je ono što G!!! rekao ranije u temi, da izvučemo najbolje iz trenutne situacije i uživamo u tome, bez obzira na to koji žanr nas interesuje.

Poslednja izmena:
Samo ironija je sto je Ace fun, dok kod ono dvoje aristokrata naznake fun-a mogu samo da budu u prepucavanju bogatstava i ponizavanju nize klase. 😀

ToudI.jpg

Next-gen will offer 'big leap in graphics' - Square

Square's Julien Merceron confident of significant realism boost from next-gen consoles

While many question the true graphical benefit a new console generation would bring, Square Enix worldwide technology director Julien Merceron is confident the new hardware will offer significantly more realistic games that will compare more closely to CGI movies.

"I think that we're still going to see a big leap in graphics," he said. "In terms of technology I think we'll see developers taking advantage of physically-based rendering, physically-based lighting. I think people will take advantage of global illumination, or at least some form approximation of global illumination, so that could have a significant impact on graphics quality."

These are techniques currently used by CGI movies, which Merceron says will offer studios the opportunity to take assets directly from CGI flicks and reuse them in next-gen games. "It's going to enable new forms of art direction, but it's also going to enable deeper convergence between multiple media - being able to share more assets horizontally between movies, TV series and games," he said.

He goes on to say realistic-looking games will benefit most from the new advances rather than cartoony style games. "If you take most of the Pixar movies from the last five to six years... do you see a big difference between one that was released five years ago, and one that was released last year? I'm actually not sure we see a huge difference," he explained.

"But if you take a film like Avatar, there's a huge leap in the graphics techniques that are being used and the level of realism. The conclusion I would draw from that is we might end up seeing the difference way more in realistic-looking games, rather than those trying to achieve a cartoony look."

Nintendo's Wii U console compares in processing power to the current-gen HD consoles, but a much bigger generational leap is expected from Microsoft and Sony's next efforts.

But who will jump first? M2 Research analyst Billy Pidgeon has speculated that the release of a new Xbox may leave the hardcore market wide open for a PS3 clean sweep.

[ Source: Videogamer ]

Ah, što volim ove futurističko-napaljeničke izjave😀

rofl, tuga je samo sto ce igre opet ici 3 koraka unazad kada dodje sledeca tura konzola... kontam da ce sada izaci igre kojih cemo se rado secati kada dodju te sledece nextgen konzole koje ce imati opet prerenderovani video kao gejmplej :d

da baš to, ide redom: prerenderovani hajp, manjak nextgen naslova za PC, tj još jedno godinu i po od izlaska ima da igramo ps3 i 360 konverzije, ondaK ne optimizovanost - HW zahtevnost, polemike o ponovnom uprošćavanje game elemenata... i meni sve neka suza u oku kreće dok ovo pišem😀

Poslednja izmena:
Ja samo cekam da neke uobicajene stvari koje imamo trenutno, krenu da se reklamiraju kao cudo nevidjeno ... teselejshun, dynamic shadowz, HDR, REAL 720p F*YEAH (i 1080p ponekad), DX11 poboljsanja, itd...:d

I onda naravno forumski seal of awesomeness - " 5 godina ispred svega shto postoji™ " ...

Poslednja izmena:
http://investor.ea.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=594196

Portal 2 sold in over two million units in the first quarter. On catalogue, Crysis 2® sold in approximately three million units life to date; Dead Space™ 2 and Dragon Age™ 2 have both sold in over two million units life to date.

FIFA11 15m (all platforms including mobile)
Battlefield BC2 9m

Kada se samo setim kako su neki predvidjali da ce se Crysis 2 prodati u manje primeraka nego Crysis 🙂.

Genijalna ti je logika, baš je teško na tri platfrome prodati više nego na jednoj. A pogotovo u slučaju takve igre sa profilom prosečnog korisnika PS360.

I nije prodao više, na istom su otprilike.

Koliko se Portal prodao tu EA ima saznanje samo za retail kopije, pošto su oni bili distributeri za retail. Kako je to ipak steam/valve flagship igra, otišla je sigurno u većem broju preko steam-a nego u retailu.

Jedino sto je Crysis izasao pre skoro 4 godine, a Crysis 2 pre 4 meseca.

Svejedno. Rekao sam već zašto. To što su prosečni potrošači gladni plastike bez obzira na to kakva je igra i što ih je lako zadovoljiti nije moj problem. Bio je jedan dobar komentar na VE3D:
Consoles are an avenue where someone can make more money with a less knowledgeable and wider audience, it's an avenue where less quality can even make more revenue.

Mene C2 ne interesuje uopšte za razliku od prvog dela, game dizajn im je nula. FC je njihova najbolja igra što se mene tiče, i tako će izgleda i ostati.

Poslednja izmena:
^ +1

Nema potrebe da se komentarise bilo sta. Komentar sa VE3D govori sam za sebe.

Consoles are an avenue where someone can make more money with a less knowledgeable and wider audience

Can - nije isto sto i must 😛 Uostalom , to uopste ne mora obavezno da znaci za konzole.
I sta cini VE3D kompetentnim da lupa o bilo cemu? A ne , ako je nesto napisano na nekom fancy sajtu - to je oce-nas! Obavezno stivo pred svako spavanje , molitva pred obedovanje , stvar koju slusate dok vam pop krsti dete... 😛

Vas koji nemate konzole , i koji ste mozda par puta iznajmili i odigrali "PES" , nista ne cini kompetentnim da ih pljujete ovde i krivite za sve. Sto se mene tice , gomila hejtera sa svojim subjektivnim misljenjem i stereotipnim pogledom na svet i treba da ostane tu gde jeste - zarobljena u svom PC svetu , gde svaku platu treba pucati na novo parce harvdvera zarad vrtenja bencmarkova i radosti kada vam perfomanse u novim drajverima skoce za 5 frejma po sekundi... a sve to da bi se odigrala cela 2 (ako i toliko) naslova godisnje , koji cak i ne izgledaju kao da su vredni tog hardvera.

Naravno , konzole su mozda krive zbog omeksavanja nekih naslova i priblizavanjem siroj masi. Ali koja sudbina bi zadesila te developere da su nastavili da vrte vreteno samo na PC-u. Vecina njih ne bi ni postojala. "Dobro" , kazete vi , "bolje da ne postoje nego da stancuju ova djubra i nastavljaju da zatupljuju". Tom logikom bi onda ostali samo kvalitetni developeri da razvijaju kvalitetne naslove. Stvarno? U danasnje doba , kada za PC eksluzivno se pojavljuju Silent Hunter-i , Arma-e , IL2 cliffs of dover (ultra zahtevan , vecini vas hardverasa bi se veoma svideo, mogli bi ste da merite frejmove na prste jedne ruke) , super komplexne igre , pravljene za jako mali broj ljudi , sa vrlo strmom krivom ucenja, prolaze vrlo neslavno . Kako to? Zar im konzole odvukose potencijalne kupce?

Omatorilo se , jednostavno. Nema se vise vremena za neke komplexne igre i developeri to znaju. Danas kada ljudi vecinom rade 2 posla (a cim rade, dalje se implicira da su odrasli) ili im je socijalni zivot takav da nemaju puno vremena za ono sto su nekad voleli i radili najvise - igrali igre , developerima ne preostaje nista drugo nego da se prilagode stanju.

Nisu nekad samo igre bile bolje. Sve je bilo bolje. Pre nego sto ste odrasli , zahvaljujuci internetu shvatili neke stvari, ukapirali zakone trzista , i profita i na kraju shvatili da je sve gde se vrti ogromna kinta podlezno i kvantitetu , a ne (samo) kvalitetu.

I od kad je broj prodatih primeraka sinonim za kvalitet. Pa WoW koji je , po meni , nevidjeno njesra od igre (koja je , gle cuda , vec dugi niz godina PC ekskluziva a opet sklepana da moze da je igra moja sestra , i to od meke i medine PC developera - Blizzarda) obarao rekorde i rekorde . Po ugledu na njega se vec sprema gomila drugih fransiza, koji su u principu cist WoW klon , samo sa drugim radnjama i malo drukcijim enginima ali sa istim konceptom.
Ma zavera, i to su ovi sa konzola uradili.

Poslednja izmena:
Can - nije isto sto i must 😛 Uostalom , to uopste ne mora obavezno da znaci za konzole.
I sta cini VE3D kompetentnim da lupa o bilo cemu? A ne , ako je nesto napisano na nekom fancy sajtu - to je oce-nas! Obavezno stivo pred svako spavanje , molitva pred obedovanje , stvar koju slusate dok vam pop krsti dete... 😛

Vas koji nemate konzole , i koji ste mozda par puta iznajmili i odigrali "PES" , nista ne cini kompetentnim da ih pljujete ovde i krivite za sve. Sto se mene tice , gomila hejtera sa svojim subjektivnim misljenjem i stereotipnim pogledom na svet i treba da ostane tu gde jeste - zarobljena u svom PC svetu , gde svaku platu treba pucati na novo parce harvdvera zarad vrtenja bencmarkova i radosti kada vam perfomanse u novim drajverima skoce za 5 frejma po sekundi... a sve to da bi se odigrala cela 2 (ako i toliko) naslova godisnje , koji cak i ne izgledaju kao da su vredni tog hardvera.

Naravno , konzole su mozda krive zbog omeksavanja nekih naslova i priblizavanjem siroj masi. Ali koja sudbina bi zadesila te developere da su nastavili da vrte vreteno samo na PC-u. Vecina njih ne bi ni postojala. "Dobro" , kazete vi , "bolje da ne postoje nego da stancuju ova djubra i nastavljaju da zatupljuju". Tom logikom bi onda ostali samo kvalitetni developeri da razvijaju kvalitetne naslove. Stvarno? U danasnje doba , kada za PC eksluzivno se pojavljuju Silent Hunter-i , Arma-e , IL2 cliffs of dover (ultra zahtevan , vecini vas hardverasa bi se veoma svideo, mogli bi ste da merite frejmove na prste jedne ruke) , super komplexne igre , pravljene za jako mali broj ljudi , sa vrlo strmom krivom ucenja, prolaze vrlo neslavno . Kako to? Zar im konzole odvukose potencijalne kupce?

Omatorilo se , jednostavno. Nema se vise vremena za neke komplexne igre i developeri to znaju. Danas kada ljudi vecinom rade 2 posla (a cim rade, dalje se implicira da su odrasli) ili im je socijalni zivot takav da nemaju puno vremena za ono sto su nekad voleli i radili najvise - igrali igre , developerima ne preostaje nista drugo nego da se prilagode stanju.

Nisu nekad samo igre bile bolje. Sve je bilo bolje. Pre nego sto ste odrasli , zahvaljujuci internetu shvatili neke stvari, ukapirali zakone trzista , i profita i na kraju shvatili da je sve gde se vrti ogromna kinta podlezno i kvantitetu , a ne (samo) kvalitetu.

I od kad je broj prodatih primeraka sinonim za kvalitet. Pa WoW koji je , po meni , nevidjeno njesra od igre (koja je , gle cuda , vec dugi niz godina PC ekskluziva a opet sklepana da moze da je igra moja sestra , i to od meke i medine PC developera - Blizzarda) obarao rekorde i rekorde . Po ugledu na njega se vec sprema gomila drugih fransiza, koji su u principu cist WoW klon , samo sa drugim radnjama i malo drukcijim enginima ali sa istim konceptom.
Ma zavera, i to su ovi sa konzola uradili.

Pa mozda bi prodali 500 000 kopija za nekoliko dana, kao CD Projekt recimo 😉

I eto vidis koliko ljudi konstantno igra taj WoW, a kao nema se vremena 🙂

gde svaku platu treba pucati na novo parce harvdvera zarad vrtenja bencmarkova i radosti kada vam perfomanse u novim drajverima skoce za 5 frejma po sekundi... a sve to da bi se odigrala cela 2 (ako i toliko) naslova godisnje , koji cak i ne izgledaju kao da su vredni tog hardvera.

Kakve su ovo dezinformacije? Je l' to deo zastarelog FUDa koji je driver zajedno sa next-gen hype mašinom širio circa 2005./2006.?

I nije sve u izgledu, neki ljudi treba da se odlepe više od toga. Ceo hype kompanija je uvek baziran skoro uvek samo na tome, zato što se većina (današnje) igračke populacije loži najviše na to.

Meni su God of War, Gears of War, Mass Effect, CoD, Killzone, Resistance i sl., tužnjikavo bezvezne igre. Mogu da izgledaju 10x bolje nego sad, ništa mi ne znači. Dizajn (tj. ne audiovizuelni) tih igara je tuga. Ja npr. mogu da upalim Tribes 2 danas i da uživam u tome sa šacicom komune koja još postoji oko te igre. Vizuelni nivo iz 2001. mi uopšte ne smeta.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno