Šta je novo?

Asus EEE Pad Transformer

Upravo sam istrošio fabričko punjenje i tableta i docka (tastature), pa ću ih staviti na punjenje. Zanima me, da li da poštujem onih osam sati iz upustva i da li da tablet punim sa sve tastaturom, ili odvojeno?

Upravo sam istrošio fabričko punjenje i tableta i docka (tastature), pa ću ih staviti na punjenje. Zanima me, da li da poštujem onih osam sati iz upustva i da li da tablet punim sa sve tastaturom, ili odvojeno?

Meni nema logike tih 8 sati neke sa ovim baterijama ali ispostuj ako ti nije problem.
Kako mislis odvojeno tablet moras da punis sa tastaturom. Verovatno mislis da li da punis prvo dock pa onda tablet?
Ja sam to zajedno u paketu punio i mislim da je tako najbolja varijanta.

Punio sam dock na kojem je bio tablet, propisanih osam sati, ali izgleda da se napunio samo dock, tako da sam posle toga još osam sati punio samo tablet.

Nego, neki appovi ne mogu da se instaliraju. Facebook app i Google Earth, na primer. GE mi prijavljuje da nije dozvoljena instalacija za našu zemlju. Ima li neko ideju kako to da se zaobiđe?

Kad se utakne punjac u dock pune se i jedna i druga baterija. Ako zelis da budes siguran instaliraj 'dual battery widget', programce ti daje stanje i samo tableta i docka.

Punio sam dock na kojem je bio tablet, propisanih osam sati, ali izgleda da se napunio samo dock, tako da sam posle toga još osam sati punio samo tablet.

Nego, neki appovi ne mogu da se instaliraju. Facebook app i Google Earth, na primer. GE mi prijavljuje da nije dozvoljena instalacija za našu zemlju. Ima li neko ideju kako to da se zaobiđe?

Trebalo bi da su se punili paralelno ako je utaknut bio kako treba. Rece ti i salac za ovaj dual battery widget a i ja da ti potvrdim da je fenomenalna stvar.

Broj appova sto ne mogu da se instaliraju je bio cini mi se mnogo veci dok sam uzeo tablet. To je koliko sam skapirao neki bag koji Asus i google opkusavaju da peglaju pa su donekle i dosli sa tim.
Ako imas Android telefon i malo vremena mozes da primenis sledeci recept.

Instaliras aplikacije te na telefonu.
Sa nekim od programa (npr Astro) backupujues apk tih aplikacija na karticu.
Prebacis apk fajlove ih na Transformer i instaliras ih (moras da dozvolis instalaciju sa "Unknown Sources" u podesavanjima)

Facebook je najavio u toku sledece nedelje neko iznenadjenje, analiticari pretpostavljaju da se odnosi na tablete. Videcemo, sve je u domenu nagadjanja, ali lako moze da se desi da od sledece nedelje neces vise imati problema sa facebookom.

Ma jok.. napravice facebook video chat u saradnje sa skajpom... Odgovor na google+

Moguce, ipak imaju vec dogovor sa Microsoftom za Bing, sto ne bi i za Skype... Ali zar nije bolje biti optimista, ako vec imas tablet? Realno, veliki ekran je veliki ekran, a mali facebook je jednostavno nedorastao :)

Fejsbuk mi i nije toliko bitan. Više me nervira to što ne mogu da instaliram Google Earth, pošto navodno nije podržan za našu zemlju, dok Google Maps jeste. FB koristim najviše za čet, što sam sredio instaliranjem IM+, koji sjajno radi.

Možete li da mi preporučite neki video plejer koji podržava titlove?

Google ima problema ne samo sa Google Earthom, vec i sa nekim drugim aplikacijama. Koliko sam obavesten, u pojedinim zemljama Android Market ne dozvoljava ni preuzimanje Adobe Flash Playera (mislim da kod nas tog problema nema). Problem nije vezan samo za ASUS proizvode vec za sve tablete sa Androidom 3 i na resavanju radi Google.

ja sam bez problema instalirao google earth. to sto ne dozvoljava je android market bug probaj ponovo

instalirao sam dual battery widget i za dock bateriju mi pokazuje n/a tj. kao da nema druge baterije. da li neko ima slicno iskustvo?

Pojavice se posle nekog vremena, posle paljenja tableta potrebno mu je vreme da 'razmisli' pa javi rezultate :)

Konstantno mi pokazuje za dock bateriju da je n/a. Sada sam skinuo jos jedan widget koji pokazuje 0% za dock bateriju.
Imam pitanje. Lampica na levoj strani docka, da li je dvobojna ili samo narandzasta (kod mene je narandzasta)?
Takodje me interesuje kada se dock puni i kada se napuni kako se lampica ponasa (kod mene stalno blinka)?

Kada se baterija na docku napuni boja led-a postaje zelena. Vrlo verovatno da nesto nije u redu sa baterijom unutar tastature.
Pokušaj da puniš samo nju bez zakačenog tableta i obavezno skini nalepnicu koju možda nisi primetio koja ne sprečava da se uredjaji konektuju ali sprečava
rad i punjenje, i poslednje ako si napravio update za tastaturu i ne radi i dalje to je signal za reklamaciju i zamenu.

Hvala. Nikad mi lampica nije svetlela zeleno. Punio sam i tastaturu bez tableta i dalje nista. Uradio sam i update. Sutra nosim na reklamaciju.

Ja nisam obraćao pažnju na lampicu, ali mi vidžet uredno prijavljuje stanja obe baterije. Jesi li proverio da li ti je dock dobro prikačen? Prvih nekoliko dana ja sam se poprilično kolebao kada je trebalo da nakačim tablet na tastaturu, a onda sam ukapirao da zaista mora da se dobro pritisne.

Ja nisam obraćao pažnju na lampicu, ali mi vidžet uredno prijavljuje stanja obe baterije. Jesi li proverio da li ti je dock dobro prikačen? Prvih nekoliko dana ja sam se poprilično kolebao kada je trebalo da nakačim tablet na tastaturu, a onda sam ukapirao da zaista mora da se dobro pritisne.

Istina je to sto kazes oko kolebanja i da treba dobro pritisnuti. Prosao sam i ja kroz te faze ;)
Nazalost deluje da je kod njega ipak neki problem sa baterijom posto je punio i samo dock i uvek mu se crveni...
Zato valja imati garanciju ;)

Inace onaj "dual battery widget" kad sam ga instalirao prvo mi izbacivao poruke da ne prepoznaje dock i da ima kernele sa kojim on ne zna da radi tralala. U sustini nije bio nikakav problem nego nije ni bio na docku kad sam ga stavio cim sam ga stavio na dock poceo je da pokazuje u tu bateriju kako treba.
Ali sam eto tako video da su i oni svesni da im ne radi sa svim uredjajima tako da nije neki pouzdan reper ispravnosti dock baterije.

uputstvo za promena slova zahteva root-ovanje, menjanje fajlova snimanje itd.
Verovatno ako imaš mnogo vremena i mnogo znanja to možeš da uradiš, što većina nas ne može. Ovo me podseća na moje godišnje instalacije (svaki put kad izađe) Ubuntu-a i potom konstantno updatovanje, prekucavanje po terminalu itd samo da bi to proradilo makar kao windows, frustracija i potom deinstaliranje.
JA bih ovaj model kupio samo da MOGU da koristim prokletu tastaturu za šta je namenjena a bez crackovanja, hackovanja i modiranja. Za 500 evra mnogo je.
Koliko sam gledao po net-u ovakav problem nemaju samo Srbi, ali mi nemamo ni instaliran jezik. Video sam češki, poljski, i druge na modelu koji nude u jednoj prodavnici (valjda je svuda isti). Zanima me da li će se možda pojaviti lokalizovani model (makar srpski/hrvatski kao opcija unosa teksta)? Tek tada ovaj model ima smisla, inače je obična igračka za surf.

Za root-ovanje uredjaja nije potrebno mnogo vremena i mnogo znanja, ali je potreban zdrav razum i da se 'mozak ne ostavi u ormanu'. Procedura traje 5-6 minuta i jednom uradjena, ostaje tu zauvek. Svaki sledeci put kad se instalira ovaj ili onaj custom firmware, instalacija se svodi na stiskanje 2 tastera pri boot-u, pa onda jos jednog, i zatim nalazenje fajla sa firmverom. Naravno, tu je i nezaobilazni repair ukoliko se nesto, sa oprostenjem, u*ere.

Sto se tice remapiranja tastature to nije nimalo tezak posao ali zahteva vreme. Poznato je koji fajl treba da se izedituje, samo neko sa voljom i viskom vremena treba da zasuce rukave i odradi stvar. Mene, da se razumemo, mrzi da to radim; ionako mi nasa slova i nisu nesto preterano potrebna obzirom da uglavnom sve kucam na engleskom, a i kad kucam na srpskom ne dajem ni 'pet para' za nasa slova sa kvacicama.

U principu transformer, kao ni bilo koji drugi tablet, niti bilo koji netbook, nije pravljen za kucanje. Taman je toliko dobar za kucanje koliko treba - moze da se napravi nacrt, ideja, ili nesto slicno, a zatim zna se - za stoni racunar pa kucanje desetina/stotina/hiljada stranica teksta. Uostalom, kako transformer, sa svojom minijaturnom tastaturom, moze da bude dobar za obradu teksta? Za to je uvek bolje kupiti bilo koji laptop a na tablet u potpunosti zaboraviti.

Moram priznati da sam se i ja razočarao zbog toga što Transoformer ne podržava srpsku tastaturu. To je u mom slučaju pozamašan minus i znatno umanjuje funkcionalnost uređaja. S druge strane, nisam ni nameravao da tablet koristim kao primarno sredstvo, već kao ispomoć za povremeno pisanje mejlova i tome slično. Naposletku, trenutno sam na dužem putu i ovo kucam sa laptopa. Mada, ipak se nadam da će Asus u nekom apdejtu FWa ubaciti i srpsku/hrvatsku tastaturu.

Na kraju je ispalo da je baterija na docku neispravna pa sam odneo računar u servis.

Što se tiče komentara da je transformer još jedna igračka za surf ne mogu da se složim.
Za ozbiljan rad na poslu ili kod kuće koristim desktop računar sa dva ekrana (programiranje i održavanje sistema) i Windows i tu transformer ali ni jedan laptop ne može da mi zameni desktop.
Ali kada idem na odmor ili kada sam mobilan treba mi računar sa kojim mogu da obezbedim sledeće:

1. da je lak
2. da mogu da odem na internet (što ne podrazumeva samo surf već i dole navedene stvari)
3. da mogu da napravim VPN tunel sa firmom/kućom
4. da mogu da koristim VOIP aplikaciju da besplatno pozivam telefone u zemlji kada sam u inostranstvu
5. da putem RDP pristupim računarima u firmi/kući
6. da pristupim pop3 e-mail serveru
7. da odgledam film i da mogu da ga gledam i na TV-u
8. da je sve to na pristojnoj veličini ekrana i pristojnom kvalitetu
9. da baterija traje bar 8 sati
10. da mogu da radim na uređaju u tablet modu (bez tastature)
itd...

Kada sam tražio šta ću da kupim (poslednjih godinu dana) to su mi bili parametri i odlučio sam se za ASUS čim se pojavio.
Poslednjih dvadeset dana sam bio na odmoru i koristio sam ga baš kako sam i planirao pre kupovine.
Čak su ga i moja žena i prijatelji koji su bili sa nama koristili za surf pre nego svoje laptopove (bilo im je jednostavnije da leže i drže tablet kao novine).
Baterija mi je trajala po ceo dan (nije padala ispod 20%) i to sa neispravnom baterijom u docku.

Što se tiče obrade teksta, cad/cam dizajna, pripreme za štampu i obrade fotografije može da bude ispomoć ali ne i glavno sredstvo za rad ali takvi poslovi se i ne rade na tablet računarima.

Slažem se da je bolje sa lokalizovanom tastaturom ali mislim da je previše da se zbog problema lokalizovane tastature zaboravi na sve ostale prednosti takvog koncepta računara.

Inače imam i ViewPad 10 sa Windows 7 i vrlo je koristan ali ipak ima dosta mana u odnosu na Asus.
Mislim da je Asus napravio pravu stvar za ljude poput mene i ja sam veoma zadovoljan.
Nezadovoljan sam samo što je trenutno u servisu i ne mogu da ga koristim :)

Kopajući po marketu naleteo sam na nekoliko verzija naše tastature i ako se koristi bez doka samo kao tablet
na ekranu se vrlo lepo dobiju naša slova te se može poslužiti za neki kratak mail čak napisan ćirilicom
ako je neophodno, pa sam se time i zadovoljio.
Ako zakacim tastaturu kucam bez toga i sasvim sam zadovoljan ovakvom solucijom za sada dok se to
sistemski ne reši.
Više me nervira što mi ne radi skype, imate li nekih pozitivnih pomaka u tom smislu ?

Kopajući po marketu naleteo sam na nekoliko verzija naše tastature i ako se koristi bez doka samo kao tablet
na ekranu se vrlo lepo dobiju naša slova te se može poslužiti za neki kratak mail čak napisan ćirilicom
ako je neophodno, pa sam se time i zadovoljio.
Ako zakacim tastaturu kucam bez toga i sasvim sam zadovoljan ovakvom solucijom za sada dok se to
sistemski ne reši.
Više me nervira što mi ne radi skype, imate li nekih pozitivnih pomaka u tom smislu ?

Ja sam to resio tako sto sam backupovao apk sa Astrom na telefonu skype koji je tu od ranije pa sam taj apk instalirao na tabletu i radi ok tako.

I ja sam se zagrejao za ovaj tablet. Kad sam kod kuće net koristim na telefonu, laptop ne vadim iz torbe, a ovo bi verovatno bilo mnogo bolje rešenje (kao i za filmove i net na putovanjima).
Ono što me interesuje, a što mi je veoma bitno, je da li postoji na androidu odgovarajući program za pregled i obradu word i excel fajlova (doc,docx,xls,xlsx).
Ovo mi je neophodno za posao, da kada sam na putu ne bi morao da nosim laptop.

Pošto tablet trenutno nije kod mene, nisam siguran kako se zove aplikacija ali mislim da je Polaris Office (ispravite me ako grešim) koja dolazi fabrički instalirana.
Od kolega sam tokom odmora dobijao dokumenta u wordu, excelu i powerpointu i bez problema sam ih otvarao i menjao.
Mislim da je većina dokumenata bila u doc,xls i ppt formatu (trenutno ne mogu da proverim), što se tiče xlsx, docx i pptx proveriću.

Pošto tablet trenutno nije kod mene, nisam siguran kako se zove aplikacija ali mislim da je Polaris Office (ispravite me ako grešim) koja dolazi fabrički instalirana.
Od kolega sam tokom odmora dobijao dokumenta u wordu, excelu i powerpointu i bez problema sam ih otvarao i menjao.
Mislim da je većina dokumenata bila u doc,xls i ppt formatu (trenutno ne mogu da proverim), što se tiče xlsx, docx i pptx proveriću.

Hvala. Ta informacija će mi mnogo značiti.

Vrh Dno