Šta je novo?

World of Warcraft Free to Play

Eto prilike da isprobam i ja WoW :) Bar dok ne dodje GW2! F2P groznica se nastavlja!

Polako počinje.

Ko beše ovde na forumu reče da nema ništa od toga, kada sam rekao da će otići F2P kada se pojave GW2 i SWTOR?

Mada ovo nije F2P, ovo je ovaj friend/beta/test pass samo što se sada drugačije zove.

Level cap 20? No thanks

Ovo nema veze sa F2P...

Pa dobro... Demo vise ali od Blizzarda i ovo je mnogo :)

Eto prilike da isprobam i ja WoW :) Bar dok ne dodje GW2! F2P groznica se nastavlja!

Veruj mi, bolje nemoj. :) WoW trenutno prolazi kroz najgoru i verovatno poslednju fazu svog zivota. Community je mrtav, stare gilde se raspadaju, a Azeroth je po prvi put u zadnjih 6 i po godina - prazan. Eto i ja sam pre par nedelja, posle jako dugog perioda, cancelovao subscription.

Do 20. levela ces stici dok kazes piksla, a neces videti ni deseti deo igre. Ovo im je samo jadan pokusaj da dovuku kojeg novog igraca, jer im old school baza masovno napusta igru iz dana u dan. Dozvolili su sebi da im mlakusni Rift postane ozbiljna konkurencija i preotme veliki broj igraca, tako da nije ni cudo sto su se uprpili od sve blize premijere ToR-a i sad objavljuju ovakve nakaradne, kvazi free demo opcije, nadajuci se da ce neko naleteti. Jadno i bedno sa Blizzardove strane... Bolje bi im bilo da malo pozure sa tim Titanom, jel kako stvari stoje, onog momenta kad ToR i GW2 budu otvorili servere, subscription free WoW postaje neminovnost...

Na osnovu onoga što sam video iz SWTOR klipova radi se o vrhunski ispoliranoj, igri punoj sadržaja koja će sigurno privući sve one koji vole old school MMORPG fazon kakav ima WoW. Ostali će otići na GW2.

Kada se uporede WoW i SWTOR ostaje samo jedan veoma subjektivan plus WoWa a to je kod klinaca ipak popularniji WarCraft univerzum, mada je popularnost počela da opada a SW opet vuče klince na svoju stranu onim Clone Wars serijama i filmovima.

Osim fino ispričanog i intrigantnog WC sveta WoW nema nijednu jedinu (uslovno rečeno) prednost u odnosu na SWTOR. WoW je pun teksta i ima malo voiceovera, SWTOR je sav u voiceoveru, WoW priča priču na stari, milion puta viđeni način u svakom F2P WoW klonu dok SWTOR donosi Mass Effect narative style u MMORPG svet (ogroman plus za klince). Čak i da ostale stvari budu istog ili sličnog kvaliteta, opet su plusevi na SWTOR strani ogromni. Ako je mogao bezlični copycat Rift da im otme igrače i to u vreme ekspanzije koja im je obično unosila živost u igru, SWTOR će ih ukopati jednom za svagda.

GW2 možda neće biti literarno na nivou WoW i SWTORa niti očekujem razvijen svet, priču i likove kao u tim igrama. Ali će zato imati sve ostalo (mnogo bitnije za jednu igru a pogotovo za MMO) bolje od te dve igre. Pa kome je do priče i sveta neka igra SWTOR, kome je do gejmpleja, inovativnosti taj će igrati GW2. U svakom slučaju GW2 će biti mnogo bolje ispričan i imati daleko bogatiji svet od jednog Rifta koji je očigledno mnogima dovoljno dobar.

Kako stvari stoje EA će ove godine da razbije Activision na njihova dva najjača fronta, WoW i CoD (SWTOR i BF3). Daće bog da Bobiju pukne film i napusti gejming i ode negde drugo da maksimizuje profit.

Kad smo kod GW-a ne zaboravi i PvP. U kecu je PvP bio na veoma ozbiljnom nivou... Kakav god da PvP bude u SWToR-u ne moze nadmasiti GW2 sa svojom "dynamic combat" E-Sport sistemom...

Poslednja izmena:
ja se samo bojim da gw2 po svom izlasku ne sahrani swtor...koliko god swtor bio ispeglan, gw2 deluje kao daleko interesantniji projekat. mada jedva cekam obe igre
a ovo je daleko od f2p, toliko daleko da mi ne pada da se cimam da skidam silne gb zbog par sati kvazi zabave(mnogo bitnih stvari je disablovano)

Pa ovo postoji vec godinama, maltene od kada je izasao wow. Covek koji je pokrenuo temu se malo pogubio. Thread moze da se brishe ili rename-uje.

^ Ne bas, Blizzard je svojeveremno omogucavao korisnicima da isprobaju WoW na 10 dana. Ovo sto su sada uveli je prakticno infinite trial do 20 levela (Warhammer je ovaj sistem uveo poodavno), no u svakom slucaju nema veze sa f2p. :)

^ Ne bas, Blizzard je svojeveremno omogucavao korisnicima da isprobaju WoW na 10 dana. Ovo sto su sada uveli je prakticno infinite trial do 20 levela (Warhammer je ovaj sistem uveo poodavno), no u svakom slucaju nema veze sa f2p. :)

10 dana, a da dodjes do lvl 20 ti treba nekoliko sati. To je to isto. Naravno sva su ogranicenja ista, gold, nemogucnost trejda i AH...

Veruj mi, bolje nemoj. :) WoW trenutno prolazi kroz najgoru i verovatno poslednju fazu svog zivota. Community je mrtav, stare gilde se raspadaju, a Azeroth je po prvi put u zadnjih 6 i po godina - prazan. Eto i ja sam pre par nedelja, posle jako dugog perioda, cancelovao subscription.
Sa druge strane, kvestovi u revidiranom Azerotu su nikad bolji. Zanimljivi, duhoviti i daleko prijemčiviji od starih. Npr naleteo sam danas na ovo i nije mi bilo dobro :) (gledati u 720p)
Ko traži neobavezni hek & sleš za soliranje i polagano igranje, eto sjajne prilike. Neko će reći možda da poenta MMORPG-a nije soliranje nego čišćenje instanci u grupama, ali može biti jako zanimljivo i ako se posmatra kao hek & sleš (naročito što je WoW i čisto tako gledano daleko bolji od svih ostalih h&s igara izašlih u poslednjih nekoliko godina).
Pre neki dan sam krenuo Undeada ispočetka, oduševljen sam prerađenim oblastima i povezanošću kvestova, a sve to mi oduzima jako malo vremena. Tako da ko nije igrao, eto odlične prilike da se natenane prođe kroz taj odlični svet, a da se ne bude pod pritiskom jurnjave za gearom i non stop rejdovanjem jer gilda tako traži.

edit:

Samo da se ogradim, ne kažem da treba da batali život i da se zarobi u kući sledeće dve godine :) Ali leto je, eto odlične prilike, pa nek igra dva meseca - dva meseca, ako ga smori proda nalog i ćao :) A to da je WoW u "najgoroj fazi do sada", to je možda iz perspektive nekog ko je godinama čistio endgame sadržaj i sve živo ga je smorilo u igri. Nekom ko tek počinje sve to može biti super zanimljivo (naročito nakon redizajna Azerota). A i greota zvati se PC igračem a ne probati WoW nikad za sve ove godine...

Poslednja izmena:
Ti i WoW, priest77 i Apple :)

Sa druge strane, kvestovi u revidiranom Azerotu su nikad bolji. Zanimljivi, duhoviti i daleko prijemčiviji od starih. Npr naleteo sam danas na ovo i nije mi bilo dobro :) (gledati u 720p)
Ko traži neobavezni hek & sleš za soliranje i polagano igranje, eto sjajne prilike. Neko će reći možda da poenta MMORPG-a nije soliranje nego čišćenje instanci u grupama, ali može biti jako zanimljivo i ako se posmatra kao hek & sleš (naročito što je WoW i čisto tako gledano daleko bolji od svih ostalih h&s igara izašlih u poslednjih nekoliko godina).
Pre neki dan sam krenuo Undeada ispočetka, oduševljen sam prerađenim oblastima i povezanošću kvestova, a sve to mi oduzima jako malo vremena. Tako da ko nije igrao, eto odlične prilike da se natenane prođe kroz taj odlični svet, a da se ne bude pod pritiskom jurnjave za gearom i non stop rejdovanjem jer gilda tako traži.

edit:

Samo da se ogradim, ne kažem da treba da batali život i da se zarobi u kući sledeće dve godine :) Ali leto je, eto odlične prilike, pa nek igra dva meseca - dva meseca, ako ga smori proda nalog i ćao :) A to da je WoW u "najgoroj fazi do sada", to je možda iz perspektive nekog ko je godinama čistio endgame sadržaj i sve živo ga je smorilo u igri. Nekom ko tek počinje sve to može biti super zanimljivo (naročito nakon redizajna Azerota). A i greota zvati se PC igračem a ne probati WoW nikad za sve ove godine...
off aaaaaaaaaaa odkucao sam pola strane i kliknuo odustani -.- djizaz
long story short: slazem se sa izjavom, ko moze i ko voli nek proba. ko nema samo kontrolu nek preskace.
sto se tice populacije i igraca online, na mom realmu (dunemaul) ima dosta ljudi, narocito od srede kad je izasao patch, na globalu sevaju firelands rep i trash loot runovi, molten front prepun i alinajse i horde, hyjal isto, guilde pokusavaju sto vise da downuju u FL-u, tako da definitivno je daleko od istine da ljudi masovno bataljuju wow i cekaju gw2 ili sta vec, barem kod mene na realmu...

edit:

Slazem se za questovanje u revampovanom Azerothu, no, sad kada je leveling sa Kataklizmom zastoko ubrzan, do tog 60. levela se stize bukvalno za par dana, a posle toga raju ocekuje isti onaj suvoparni i smarajuci Outland, a posle njega jos gori Northrend. Ko bude izdrzao jos jednu mazohisticku turu krzo ova dva kontinenta (ja ne bih mogao za sve pare :)), ceka ga zanimljiv i krajnje simpatican prolazak kroz nove zone do tog finalnog 85. levela. A onda, gledajuci iz perspektive mog servera, ili mozes da igras PvP i cistis dungeone, ili si ga ugasio sto se tice causal gameplaya. :)

Vecina social raiding guildi su se raspale ili su u procesu raspadanja (kao moja), a ovih par jakih sto je ostalo, ili su closed sto se tice dovodjenja novih ljudi, ili traze zestoko raiding iskustvo na characteru sa kojim apliciras (sto u startu znaci no no za sveze igrace). :) Ako ti kojim slucajem progledaju kroz prste i prodjes test fazu u kojoj ce biti zadovoljni tvojim overall DPS-om i poznavanjem taktika, ocekuj angazovanje od minimum 5 dana u nedelji, od 20.30h do 00h, ne bi li ste oborili i te poslednje pesky bossove na HC.... Ja sam upravo zbog ovakvog fanatizma i ludacke posvecenosti igri svojevremno odbio poziv da se pridruzim Defaultu (jedna od top guildi na darkspearu) i ubrzo cancelovao subscribtion...

BTW, pricam iz perspektive Darkspeara, moguce da je situacija nesto zdravija na drugim serverima. A da dajem 25 evra za realm transfer, na pamet mi ne pada. Vec sam previse para dao Blizzardu...

off aaaaaaaaaaa odkucao sam pola strane i kliknuo odustani -.- djizaz
long story short: slazem se sa izjavom, ko moze i ko voli nek proba. ko nema samo kontrolu nek preskace.
sto se tice populacije i igraca online, na mom realmu (dunemaul) ima dosta ljudi, narocito od srede kad je izasao patch, na globalu sevaju firelands rep i trash loot runovi, molten front prepun i alinajse i horde, hyjal isto, guilde pokusavaju sto vise da downuju u FL-u, tako da definitivno je daleko od istine da ljudi masovno bataljuju wow i cekaju gw2 ili sta vec, barem kod mene na realmu...

Kao sto napomenuh gore, pricao sam iz perspektive Darkspeara, PvE based casual friendly servera, koji je gurao poprilicno snazno za vreme WOTLK-a. Pre mesec dana, kada sam konacno zavrsio pricu sa WoW-om, bio je doslovno "na aparatima", sa praznim ulicama Stormwinda i mrtvim trade/general chatom. Situaciju sa guildama sam vec objasnio u gornjem delu posta. :)

dobro aj sad... nisam ni mislio da imas chara na svakom realmu pa da pricas o globalnoj situaciji :p al kontam da se i kod tebe sada situacija popravila obzirom da je lupam pre jedno 15ak dana slicno bilo i kod nas, tj dosta manje ljudi, nije bilo pusto ali je bilo manje igraca... sa ovim novim kontentom kontam da su oni sto su pravili malo pauzu odradili kambek da vide sta je to novo, no ko zna... xD

ovo su zadnji dani za wow, cisto da uzmu jos neki dinar pre nego sto krenu sa Diablom III

Nazad
Vrh Dno