Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Pa jel mora sve da bude konstruktivno, valjda je dozvoljeno i malo opustanja :) Nije niko presao granicu pristojnosti u ovim postovima...

Te cifre prikazuju broj koliko su oni proizveli a ne koliko su prodali, mada i to je malo. :)

P.S. Da li si najzad probao za koliko sekundi se ulazi u mail na iPad :)

@salac

Mrzi me da citam ceo tvoj post ali odgovoricu ti na prvo pitanje, transformes sa dve baterije tek moze da bude bolji od iPad dok sa jednom ne moze, ali sa onom tastaturom je vec grdosija koja ne moze vise da se smatra za tablet.

Poslednja izmena:
Ako ovom priestu ne bih uspeo da prodam stilizovanu kamenu plocu sa apple znakom kao najmoderniji tablet secite me gdi sam najtanji ;)

idi bre kad se nisam udavio od smejanja xD

snake...kako su ti kulturni komentari, a iza se krije ogoroman apple fanboy...i ti prosipas pricu o argumentovanikm raspravama i flejmu? eh...

Mozda su svi oni placeni kao oni cuveni cekaci u redovima koje Apple placa kako bi se stvarala veca guzva. Jel ovo konstruktivna diskusija o tablet uredjajima? Zar je toliko tesko shvatiti da neki ljudi prvenstveno traze od tablet-a jednostavnost koriscenja, odlican user interface, brzinu, gomilu aplikacija i da nemaju vremena da trose na root-ovanje uredjaja i ostalo?

Vidis.. ja bas to ocekujem od tablet uredjaja, ali to ipad nikako ne ispunjava.

Ovo je tipicna prica za one koji nisu radili sa android tabletom vec su svo svoje 'iskustvo' pokupili sa engadgeta. Obzirom da sada koristim asus transformer, crtice koje si naveo baziracu na iskustvu sa njom.

Transformer nisam licno koristio i svo iskustvo baziram na Motoroli Xoom koju sam imao priliku da koristim.

1. trajanje baterije - ipad ne moze da pridje transformeru.

Ti si jedini koji se usudio ovako nesto da tvrdi. Svi ostali kazu da baterija traje za nijansu duze na iPad-u. Ili racunas i dock?

2. iCloud - asus vec sada ima taj servis, gde mozes da smestas fajlove; prostor - neogranicen, postoje klijenti za windows i osx. iCloud je, ako se ne varam, ogranicen iskljucivo na apple uredjaje. Do duse ni jedno ni drugo ne koristim niti planiram da koristim - tu je dropbox, koji radi na svemu mogucem sto postoji (i 2 giga besplatnog prostora). Ali 2 giga je jezivo puno, sto se najbolje skapira kada ta 2 giga moras da uploadujes u cloud.

Da li si video iCloud, nacin na koji se sve sinhronizuje sa iUredjajima, jednostavnost istog i kako to mozes porediti sa Asus Storage-om.

3. konzistentnost UI-ja - na sta se ovo tacno odnosi? Koliko ja vidim na ios-u svaki app ima razlicite menije, razlicite dugmice za izlaz iz programa, na razlicitim mestima na ekranu, taman je toliko konzistentno koliko i commodore 64. Meni uopste nije jasno zasto je iz androida izposteno meni hardversko dugme - to je bila sjajna stvar koja je uvek, u svakoj aplikaciji, otvarala meni.

Konzistentnost UI-ja OS-a, o tome sam govorio, to sam i napisao, HC-u tu jos dosta poliranja treba.

4. stabilnost - ni android ni iOS se ne krse. Ja sam, do duse, uspevao da zakucam android, i to nasilnim ubacivanjem neverifikovanih kernel modula (drajvera), gde je sistem cak jasno upozorio sta moze da se desi. Ako se android uredjaj root-uje, i aplikacija trazi root privilegije, moguce je dovesti sistem u katatonicno stanje. Kod iOS-a to nisam ni mogao da probam obzirom da je sistem zatarabljen kao Fort Knox. No, koliko sam video na nekim drugim thread-ovima na ovom forumu, JB iOS uredjaji sa pojedinim appovima pate taman isto toliko kao androidi. Aplikacije - i na androidu i na iOS-u video sam kako aplikacije padaju. Napr. na jednom drugom forumu, kad god u iOS-ovom safariju probam da unesem reply, safari se samoubije. To, doduse, nije do OS-a vec do samih aplikacija.

Opet kazem da sam koristio Motorolu Xoom sa 3.0 HC-om koji je malo malo pa se krsio ali koliko vidim sa 3.1 je situacija dosta popravljena.

http://www.zdnet.com/blog/mobile-news/android-honeycomb-31-a-mixed-bag-of-meh/2900

"I have only experienced one impromptu system reboot once with Honeycomb 3.1, a vast improvement over 3.0 which would reboot all the time. It is telling however, that even one system reboot is considered a vast improvement."

Koliko puta ti se desio system reboot na iPad-u 2?

5. video pozivi - nema facetime-a, ali tu je google chat koji radi to isto pa cak ima i mnogo vise korisnika. Skype? Sta je prijatno u telefoniranju preko onako nakaradne aplikacije na iOS-u? Da, pojavice se ipad verzija skype-a, a pojavice se i android verzija - http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2387827,00.asp

Sta fali trenutnoj skype aplikaciji za iOS? Daleko od toga da je napredna ali obavlja odlicno svoj posao i koristim je svakodnevno. I zasto bih koristio gTalk ako kontakti koje imam koriste uglavnom Skype, da ih ubedjujem da svi redom predju na gTalk.

6. brzina - uf kako si ovde pogresio. Stock firmver je jako brz, a uz nesto prckanja moguce je asus transformers napraviti da prosto leti. Za sada se za to koriste alternativni firmveri, a oni koji ne znaju kako strpice se dok i sam asus dalje ne optimizuje svoj firmver. Na ipadu ne mozes, normalno, da uradis nista.

Zasto bi se petljao da na iPad-u uradis ista kada je munjevito brz?

7. CPU & GPU - ovo je, po nesto, istina. Neke operacije tegra 2 radi osetno sporije, mada neke radi i brze, sto se prvenstveno odnosi na 3d operacije. Do duse i tegra 2 i powervr su vec sada zastarele tehnologije; i exynos i omap ih deru samo tako.

Ako ces tako gledati i A5 je zastarela tehnologija posto je uveliko u planu A6 koji ce se koristiti u iPad-u 3. Ono sto je cinjenica je da je A5 mnogo brzi od Tegre 2 koja se koristi u HC tabletima.

8. kvalitet aplikacija - kojih? Ovde mora da se precizno specificira o cemu pricamo. Ofis aplikacije - isto s*anje

iWork su daleko kvalitetnije aplikacije od svih ostalih koje trenutno postoje.

, browseri - chrome >>> safari (koji nema cak ni tabove sto je tragikomicno)

Pa zar je Safari jedini browser za iPad ?

Neke igrice? O cemu se radi?

Bar 10 puta sam do sada nabrajao koje aplikacije na iPad-u svakodnevno koristim i koje nemaju HC alternativu. To sto su mozda tebi te aplikacije beskorisne ne znaci da su vecini beskorisne. Ne igram igrice osim onih kojima mogu posvetiti max 15 min dnevno ali isto tako ne osudjujem one kojima je to bitan faktor pri izboru tableta. A cinjenica je da su gaming na iPad-u 2 i HC konkurentima nebo i zemlja.

Uz to ja imam i mogucnost da nakacim bilo kakav USB disk na moj uredjaj i pustam video/muziku/gledam fajlove kako mi se svidja, da snimam, razmenjujem i otvaram fajlove po volji kako god pozelim, i da generalno nakacim bilo koju USB periferiju na svoj uredjaj. Mogu da nakacim uredjaj i direktno na TV jer u startu imam HDMI, imam 2 mesta za SD karte tako da ne moraju da mi zubi trnu&usi otpadaju za verziju od 32/64 giga, da cak i koristim transformer kao mini prenosnu konzolu ako tako hocu (nakacim gaming kontroler i udri) i uz to imam hardversku tastaturu za nesto sto vec moze da podseti na ozbiljan rad.

Hardversku tastaturu isto tako mozes imati i na iPad-u, otvoren FS mozes imati ako zelis da JB-ujes uredjaj, isto tako mozes i HDMI koristiti. Meni licno JB i otvoren FS zaista nisu potrebni i ne vidim zasto bi me ti ili bilo ko drugi osudjivao. Razliciti ljudi - razlicite potrebe.

@salac

Mrzi me da citam ceo tvoj post ali odgovoricu ti na prvo pitanje, transformes sa dve baterije tek moze da bude bolji od iPad dok sa jednom ne moze, ali sa onom tastaturom je vec grdosija koja ne moze vise da se smatra za tablet.

Pa dobro, evo postavi ti dve baterije na ipad/ipad2 pa cemo opet da uporedjujemo :)

Cekaj hoces da kazes da za iPad 2 ne postoje dodatni dock-ovi sa baterijama?

Ima ih, i kostaju po 50-ak eura (ne znam da li nude i card reader, usb i sl). Nego uzmite bateriju pa da uporedjujemo.

A da... i nabroj te aplikacije koje su ekskluziva. Ako si nabrajao 10 puta, mozes jos jednom, kao sto i ja ponavljam iznova i iznova stvari vama koji zelite da zivite u apple virtuelnom svetu. Na ostatak tvog posta cu (mozda) da odgovorim kad budem imao vise vremena.

Poslednja izmena:
Nokia izbaci telefon kakav valja, ima prodaju vecu od HTC-a + Samsung-a puta 2 :).

A kad se to poslednji put desilo u domenu smartphoneova, u vreme 5800 :D

Ne provociram, i ovaj i prethodni telefon su mi Nokia symbian, ali stvarno je.tuzno koliko zaostaju i koliko im opada trzisni udeo, isto se odnosi na SE :(

Da ne bude potpuni off :p mnogi su kukali kako je tek honeycomb prvi pravi android tablet OS, a ja vec 2 nedelje koristim Froyo na tabletu i imam i vise mogucnosti nego sto sam ocekivao i sto mi treba. Osnovno je imati dovoljno brz hardver koji ceka vas, a ne vi njega i dovoljno dobrih aplikacija. Ako mi Froyo ovoliko pase sta tek da ocekujem od honeycomba i naslednika :)

Sent from my A70S using Tapatalk

Evo mene opet (na radost pojedinaca ovde...).

Po američkim medijima su počeli da se pojavljuju članci o novom HP-u (sa WebOS-om). Sve što se do sada pojavilo je poražavajuće za spravu. Taj WebOS je izgledao zanimljiv i inovativan kao koncept, ali izgleda da je u realizaciji nešto zaškripalo, tako da je krajnji rezultat negativan.

A što se tiče hroničnog prepucavanja izveđu fanboi-eva (Apple protiv Windows/Android), moram da primetim da ogromna većina Win/Android korisnika nema nikakav problem da pljucka po Apple platformama i (još više) njihovim korisnicima, iako nema nikakvog praktičnog iskustva sa istima (u vrh glave dve-tri nedelje na "hackintosh"-u, i to sa već duboko uklesanim predrasudama). Za razliku od njih, praktično 100% korisnika Mac-a imaju dugogodišnje svakodnevno iskustvo sa Win platformom. Mislim da nije teško zaključiti koja grupa ima više pravo da tvrdi objektivnost (mada je, realno govoreći, lično mišljenje ovakve vrste uvek vrlo subjektivno).

Znas kako su nekad nasi preci pricali - 'Poturice, gori nego turci' :)

Kao neka deca ste, samo vas gledam kako se prepucavate, a niko ustvari nije imao priliku da koristi i jedan i drugi tip tableta malo duze vreme, pa da uporedi (a pod duzim vremenom mislim na mesec dana SAMO jedan, pa mesec dama SAMO drugi tablet)...

Kada se takav javi, skidam kapu...

A kad se to poslednji put desilo u domenu smartphoneova, u vreme 5800 :D

Ne provociram, i ovaj i prethodni telefon su mi Nokia symbian, ali stvarno je.tuzno koliko zaostaju i koliko im opada trzisni udeo, isto se odnosi na SE :(

Ma opusteno, kakvo provociranje :). Pod terminom da Nokia izbaci telefon, podrazumeva se da taj telefon ima dobar hw, Android ili WM 7, bolje ovaj prvi i naravno sve to da ima ok cenu. E to ce se dogoditi jako jako brzo pa cemo videti kako ce se odvijati situacija :), bice telefona sa oba OS-a :).

Btw : ovaj telefon ce moci tera Crysis :) u Full HD-u :).

Po pitanju razlike između iOS-a i Androida, evo mog (takođe vrlo subjektivnog) zapažanja, posle oko godinu dana paralelne upotrebe oba.

Potpuno mi je jasno zašto iOS još uvek dominira u razvijenom svetu (tamo gde ljudi imaju para da kupe iOS telefon). Android apsolutno ispunjava sve funkcije koje poseduje iOS. I jedan i drugi imaju mnogo više funkcija nego što je potrebno prosečnom stanovništvu. Suštinska razlika je u intuitivnosti. U pitanju su detalji, i to brojni detalji. Većina tih detalja će učesnicima ovog foruma sigurno zvučati besmisleno, *****ski i glupo. Ipak, takvi detalji su vrlo često presudni kod običnih korisnika. Evo par primera, iz mog ličnog iskustva:

Android ima tzv. "Home Screen". Na taj ekran je moguće postaviti ikone aplikacija koje su trenutno instalirane na telefon. Proces nije naročito intuitivan, ali je jednostavan i lako se nauči (pritisneš ikonu aplikacije, zadržiš, pojavi se početni ekran, odvučeš ikonu gde hoćeš i pustiš). Problem je što sad ta ikona postoji na dva mesta. Ovo jednostavno nije logično ogromnoj većini korisnika, koji prvo misle da su aplikaciju prebacili iz normalne liste na početni ekran, da bi kasnije shvatili da je imaju na dva mesta ("Da li ja sad imam dve kopije ove aplikacije? Kako da obrišem ovu drugu koja mi ne treba?"). Na iOS-u, ikona aplikacije se nalazi samo na jednom mestu, tamo gde ju je korisnik odvukao.

Dalje; brisanje aplikacija. Na Androidu ne postoji intuitivan način da se aplikacija obriše (pritisni, drži, odaberi funkciju brisanja, kao što je na iOS-u). Da bi se aplikacija deinstalirala, mora da se ide u Settings - Applications - Manage Applications - odaberi aplikaciju sa spiska, zatim Uninstall. Poznajem mnoge korisnike Androida koji su skidali besplatne aplikcije sa Marketa, probali ih, nisu im se svidele i ostale su im na telefonu jer ne znaju kako da ih se reše. Posle dvadesetak takvih aplikacija, memorija im je puna i nemaju više gde da ih ređaju.

Sličnih primera ima veoma mnogo. Brojne funkcije se na Androidu pozivaju kroz relativno neintuitivne (ili kontra-intuitivne) nizove klikova-pritisaka na ikone, menije i pod-menije. Moje lično iskustvo mi takođe govori da je stabilnost OS-a i osnovnih aplikacija koje se dobijaju uz OS (telefon, mail, kalendar, adresar, web itd) osetno problematičnija nego na iOS-u. Za godinu dana koliko imam iPod touch, ni jedna od osnovnih (Apple-ovih) aplikacija mi se nije zamrznula. Android telefon (LG Optimus V, Virgin Mobile USA) imam otkako je izašao (posle Nove godine) i gotovo svakog dana mi se desi da mi krahira, ili se zamrzne, jedna od fabričkih aplikacija (telefon, audio plejer, e-mail, web itd). Naravno, vrlo je moguće da je tome razlog Virgin Mobile-ova verzija FroYo-a, koja je verovatno bagovita, a koju Virgin ni jednom nije ažurirao otkako je telefon izašao. Sve ovo mi nije problem i mogu da preživim, ali je baterija najgori problem. Kad uključim GPS, WiFi, Bluetooth i 3G, baterija mi crkne posle 15 minuta razgovora ili 3 sata u stand-by modu. Čak i ako je sve osim 3G mreže isključeno, dovoljno je da pootvaram desetak aplikacija tokom prepodneva i baterija će mi izdahnuti pre nego što stignem kući s posla. Ovaj problem sam uspeo da rešim aplikacijom koja automatski zatvara aplikacije koje se ne koriste. Naravno, ogromna većina normalnih korisnika neće imati pojma da tako nešto postoji (niti su dužni to da znaju) i biće vrlo nezadovoljni što im baterija crkava za manje od 8 sati.

Ja ne sumnjam da bi taj moj LG Optimus V bolje radio kad bih ga root-ovao, skinuo paket sa Gingerbread-om, nabavio odgovarajuće aplikacije za podešavanje, gašenje dokonih aplikacija i slično. Naravno, ja nemam toliko slobodnog vremena da se petljam s time, tako da će fabrički FroYo morati da završi posao (nemam toliko para da opravdam $60 mesečno za vrlo ograničeni plan za iPhone, kad mi Virgin daje neograničen text i web za $25, plus 300 minuta).

Dakle, zaključak je da je taj Android raj za sve one koji o tehnologiji znaju dovoljno da mogu njome da kontrolišu. S obzirom da nas takvih ima vrlo malo na svetu, a ostali su navikli da podignu slušalicu i okrenu broj, logično je da tamo gde ljudi imaju dovoljno para, oni radije uzimaju ono što radi bez dodatnog petljanja i budženja.

Pa ne mozes da poredis iskustvo na tom krsu od lg-a sa iphone 4...ali ok, sa dosta stvari se slazem, a sa dosta i ne...ali na osnovu mog iskustva:

iOS je znatno jednostavniji za upotrebu, intuitivniji, u nekim stvarima bolji, u nekim losiji, a s druge strane...

Android je komplikovaniji ali dosta zanimljiviji za cackanje, pruza vise mogucnosti, fleksibilniji je, ali i zahteva vise vremena...

Prost zakljucak popularnosti iOS-a: veliku vecinu ljudi cackanje ne interesuje, zele da imaju fon/tablet/kompjuter koji ce da ima zavrsava posao, a pri tom da bude i vizuelno interesantan, i konacno prost za upotrebu. Zato Apple ima taj wow faktor. S druge strane android je jeftiniji, pruza vise za manje para, ima mnogo varijacija kako hardverskih, tako i po pitanju oblika kucista, nije toliko jednostavan, ali daleko od toga da je previse komplikovan ili neintuitivan...

Konacno, ima dovoljno mesta za oba na danasnjem trzistu, i mislim da ce dugo da se ganjaju, iOS ce da bezi na trzistu tableta, android ce da bude mnogo prodavaniji u sferi telefona, a nadam se da ce biti mesta i za neke stare/nove igrace kao sto je web os...

Pa ne mozes da poredis iskustvo na tom krsu od lg-a sa iphone 4...ali ok, sa dosta stvari se slazem, a sa dosta i ne...ali na osnovu mog iskustva:

iOS je znatno jednostavniji za upotrebu, intuitivniji, u nekim stvarima bolji, u nekim losiji, a s druge strane...

Android je komplikovaniji ali dosta zanimljiviji za cackanje, pruza vise mogucnosti, fleksibilniji je, ali i zahteva vise vremena...

Mislim da si kratko napisao ono što sam ja hteo da kažem u svom govoru gore.

Što se tiče poređenja "krša" od LG-a sa iOS napravom, u mom slučaju, u pitanju je iPod touch 2. generacije (dakle, hardver koji je izašao pre tri godine i više ne podržava iOS posle 4.2.1. LG Optimus se pojavio pre nešto više od šest meseci. Suština problema je što Android kao platforma u startu ima percepciju monolitne, homogene platforme, bez obzira na hardver, iz prostog razloga što je ista takva percepcija već postojala za iOS (iPod touch, iPhone) kad se Android pojavio. Zahvaljujući hardverskoj fragmentaciji, ta percepcija ne odgovara realnosti, pa imamo sprave poput novih HTCova, Samsunga i sličnih, sa brzim procesorima i grafičkim čipovima (po ceni od $600 i više), pored kojih stoje (isto novi) Huawei, LG, Pantech i slični, koji se prodaju za ispod $200. I jedni i drugi imaju Android, sa istom konfiguracijom kuju nameće mobilni operater, tako da korisnik (logično) očekuje slično iskustvo po pitanju OS-a, što naravno nije slučaj. Kod iOS-a, sve sprave se ponašaju jednako, interfejs je fluidan, razlike su samo u hardverskim funkcijama i eventualno (kod starijih modela) nekim aplikacijama koje nisu podržane na starom hardveru. Ono što radi, radi isto.

Moram malo da prokomentarišem salcov post, iako vidim da je to i SnakeEyes uradio pre mene :)

Pre nego što bilo šta prokomentarišem, da ne bude sad da sam neki apple fanboy (što smatram smrtnom uvredom, jer ne podnosim bilo kakav oblik idolopoklonstva), na isrbiji su me proglašavali za android fanboya, a ja verujem da sam objektivan i zastupam zdrav razum :)

Elem, imam Ipad 1 već neko vreme, od Ipada 2 sam odustao jer nije doneo neke drastične novine koje bi opravdale kupovinu, a sledeća kupovina će biti ili Ipad 3 ili neki top android tablet u tom trenutku, zavisno šta bude bolje na tržištu.

trajanje baterije - ipad ne moze da pridje transformeru
glupo je porediti uređaj sa dockom, a bez docka gledao sam dosta reviewa na netu i malo ko tvrdi da je asus bolji. Moram da se fokusiram na ovo, baš zato što ipad ima izvrstan battery life: npr punim moj htc desire svaki drugi dan, a ipad sam napunio danas, a prethodno prošli petak (dakle, pre 6 dana!).

konzistentnost UI-ja - na sta se ovo tacno odnosi? Koliko ja vidim na ios-u svaki app ima razlicite menije, razlicite dugmice za izlaz iz programa, na razlicitim mestima na ekranu, taman je toliko konzistentno koliko i commodore 64.
apsolutno ne, na svakom ios uređaju i u svakoj aplikaciji, iz aplikacija se izlazi jednim klikom na home dugme, a u multitasking ulazi dvostrukim klikom. Jel može jednostavnije? :)

stabilnost - ni android ni iOS se ne krse
Slažem se, i rootovani androidi, i jailbreakovani ios uređaji su generalno stabilni, tvrdnje da su npr jailbreakovani uređaji nestabilni su apple marketing za budale. Ovde moram da napomenem nešto drugo. Meni je trebalo desetak dana da se pripremim za root, da shvatim šta je to, isčitavanje foruma, itd. Nekad je sve to bilo mnogo komplikovanije, postojao je rizik usb bricka, onda su se pojavile metode poput unrevoked, permanent recovery-ji, aplikacije poput rom manager, itd. Ipad sam jailbreakovao sat vremena nakon što sam ga kupio, mnogo je jednostavnije. Rizik kod rootovanja i flashovanja romova na androidu je mnogo veći od jailbreaka, zadnji put kad sam flashovao nešto, upao sam u boot loop, nisam mogao da odradim nandroid restore iz nekog razloga, trebalo mi je par sati da ga ipak sredim i stvari dovedem u ranije stanje. Bio bih spreman da tvrdim da je android više za geekove, dok će ljudi niže inteligencije generalno ceniti ios :d

kvalitet aplikacija - kojih? Ovde mora da se precizno specificira o cemu pricamo. Ofis aplikacije - isto s*anje
nije isto, znam da ima kvalitetnih aplikacija na Honeycombu, kao što je Quick Office, ali koja aplikacija realno može da se poredi sa Pages, Numbers i Keynote?
[YOUTUBE]_XG5xur_GJE[/YOUTUBE]

chrome >>> safari
mislim da se to svi slažemo

email - potpuno isto
nisam probao email klijent na honeycombu, ali na klipovima mi izgleda bolji od onog na ipadu

(ovde moram da napomenem da će i browser i email klijent od septembra doživeti značajna poboljšanja sa ios-om 5)

networking appovi (ovo ja koristim) android >>>>> iOS
nisam siguran šta podrazumevaš pod ovim, social networking ili?

Sta ti to imas, sto je frapantno boljeg kvaliteta nego ekvivalent na androidu? Garageband mozda, to nisam video na androidu? Neke igrice? O cemu se radi?
Google se u početku ukopao zbog neverovatne procene njihovih programera da sve aplikacije moraju da idu u memoriju telefona, to je dovelo do toga da prostor za instaliranje programa bude veoma sužen, a aplikacije često lošije verzije onih sa ios. Korisnici su to prevazišli sa A2SD, a onda se i Google opametio sa Froyom i dozvolio instalaciju na sd karticu, ali i dalje zaostaju po pitanju raznovrsnosti i kvaliteta aplikacija. Nema sumnje da će se ta razlika smanjivati, ali još uvek je izražena. Daću ti primer, meni su od koristi medicinske aplikacije. Takvih je na ios mnogo više nego na androidu. Onda se pojavi neka aplikacija sa ios, npr Medscape, na androidu, instaliram je i utvrdim da u ovom trenutku nedostaje 2/3 onog što ios verzija ima. Opet kažem, verovatno će nove aplikacije ubuduće paralelno izlaziti i ta razlika neće biti izražena, ali sada definitivno postoji.

Poslednja izmena:
nisam siguran šta podrazumevaš pod ovim, social networking ili?

Alati i aplikacije za administriranje mreža, remote pristup i ostalo čime se Apple korisnici ne bave. Ne bave se jer Apple platforma nije prilagođena tome. Android to ima jer u osnovi Linux. Doduše i Apple je BSD ali je isuviše okrenut umetnicima, dizajnerima i ostalim non IT profesijama.

Zanimljiv tekst (otvoreno anonimno pismo) jednog od šefova RIM-a generalnim ko-direktorima (Lazaridisu i Balsiliju) o trenutnoj strategiji RIMa (vezano za Blackberry i PlayBook). Pogotovo sledeći pasus:

Let’s obsess about what is best for the end user. We often make product decisions based on strategic alignment, partner requests or even legal advice — the end user doesn’t care. We simply have to admit that Apple is nailing this and it is one of the reasons they have people lining up overnight at stores around the world, and products sold out for months. These people aren’t hypnotized zombies, they simply love beautifully designed products that are user centric and work how they are supposed to work. Android has a major weakness — it will always lack the simplicity and elegance that comes with end-to-end device software, middleware and hardware control. We really have a great opportunity to build something new and “uniquely BlackBerry” with the QNX platform.

Ceo članak je vrlo zanimljiv (ko razume engleski):

http://www.bgr.com/2011/06/30/open-...xec-tells-all-as-company-crumbles-around-him/

Alati i aplikacije za administriranje mreža, remote pristup i ostalo čime se Apple korisnici ne bave. Ne bave se jer Apple platforma nije prilagođena tome. Android to ima jer u osnovi Linux. Doduše i Apple je BSD ali je isuviše okrenut umetnicima, dizajnerima i ostalim non IT profesijama.
Potpuno nebitne stvari, ne samo za iOS korisnike vec za 99% korisnika svih OS

Bitno je nama kojima je IT posao. Zato nam i ne odgovaraju Apple igračkice.

Bitno je nama kojima je IT posao. Zato nam i ne odgovaraju Apple igračkice.

Odgovor zaudara na aroganciju (Ako meni ne odgovara, onda to znači da je igračka)... Bez obzira što je u poslednjih šest meseci gotovo polovina lekara po Americi prešla na iPad kao glavnu alatku za svoj dnevni posao. Svi jako dobro znamo da doktori na poslu koriste samo igračke, i nikako ozbiljne alatke...

Čovek, ovo je IT forum a ne forum.healthcare.com

Čovek, ovo je IT forum a ne forum.healthcare.com

Tako je. I zbog toga i ne raspravljamo o o medicinskim temama već o IT stvarima. Kao npr. o tablet računarima i o tome kako su alatke za administriranje mreža nebitne za 99% tržišta. I o tome kako ne možemo da procenjujemo objektivan kvalitet platforme na osnovu svojih subjektivnih ličnih potreba, pogotovo kada su one vrlo specifične i predstavljaju možda 1% od potreba prosečnog tržišta.

Ima ih, i kostaju po 50-ak eura (ne znam da li nude i card reader, usb i sl). Nego uzmite bateriju pa da uporedjujemo.

Cekaj a Docking Station znaci dele dzabe? Koliko sam ja upucen za cenu docking station-a bez problema mozes uzeti Battery Dock za iPad, bluetooth tastaturu i CCK pa eto imas i dodatni dock i tastaturu i USB i card reader..

A da... i nabroj te aplikacije koje su ekskluziva. Ako si nabrajao 10 puta, mozes jos jednom, kao sto i ja ponavljam iznova i iznova stvari vama koji zelite da zivite u apple virtuelnom svetu. Na ostatak tvog posta cu (mozda) da odgovorim kad budem imao vise vremena.

Ako tebi prevelik posao predstavlja da odgovoris na post ili uradis search mojih postova da bi video nabrojane aplikacije ne znam o cemu ocekujes onda da se argumentovano diskutuje?

drgonzo je napisao(la):
Bio bih spreman da tvrdim da je android više za geekove, dok će ljudi niže inteligencije generalno ceniti ios

U svemu se slazem sa tvojim postom osim ovog citiranog dela.. Jednostavno nema to veze sa inteligencijom, neki ljudi nemaju vremena da trose na takve stvari pa se opredeljuju za iOS. Ali sve ostalo u tvom postu je vrhunsko i neutralno sagledavanje stvari.

Poslednja izmena:
Transformer sa docking stationom je koliko i iPad 2.

Koristi ga i papa.. bas je pre neki dan tvitovao sa ipada.

ofc

i-onda-samo.jpg

Odgovor zaudara na aroganciju (Ako meni ne odgovara, onda to znači da je igračka)... Bez obzira što je u poslednjih šest meseci gotovo polovina lekara po Americi prešla na iPad kao glavnu alatku za svoj dnevni posao. Svi jako dobro znamo da doktori na poslu koriste samo igračke, i nikako ozbiljne alatke...

hahahaha :) rekao neki apple forum? izbrojo ih sve? stvarno koliki se hajp pravi...strasno....

Nazad
Vrh Dno