Šta je novo?

AMD Llano, Socket FM1

Dusan K

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
Matična ploča
B550I AORUS PRO AX
RAM
2x16GB Kingston 3600MHz
GPU
Asus TUF 3080 10GB
Storage
Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
PSU
Corsair SF750
Kućište
Cooler Master NR200P
Monitor
Philips 65PUS7354
Pristup internetu
  1. Optički internet
Skinut je NDA, vec mozemo pronaci i zvanicne testove mobile verzije.

http://www.tomshardware.co.uk/a8-3500m-llano-apu,review-32207.html

Moram reci da sam pomalo iznenadjen, jer je bilo za ocekivati da se na GPU performanse vise oseti nedostatak sopstvenog bandwidth-a. Performanse su skoro na nivou Phenom II X4 na identicnoj frekvenciji (1.5Ghz) u kombinaciji sa discrete 5570.

Poredili su Core i5-2520M (2C/4T) i A8-3500M (4C), oba deklarisana na 35W, i sa najjacim verzija grafickog cipa (HD 3000 i Radeon 6620). Ocekivano, Intel je 50-100% brzi u CPU testovima, a AMD isto toliko u GPU testovima, uz generalno slicnu potrosnju oba racunara.

Ipak, verovatno najvece iznenadjenje celog testa je potrosnja u 3D.

Power%20-%203DMark.png

AMD konacno ponovo ima sasvim konkurentnu mobile platformu, sto je odlicno za trziste, i mislim da ce glavno ogranicenje za AMD biti proizvodni kapaciteti koji im nudi GF.

Poslednja izmena od urednika:
Poslednja izmena:
Off-Topic: Do kraja 2012. bi se trebao uključiti i NY fab. A Dresden je proširivao kapacitete, makar sada imaju i ARM klijentelu.

To je jos 18-24 meseca pre nego sto vidimo prve procesore iz NY Faba... do tada se moraju osloniti na Dresden, i podmiriti zahteve za Llanom (daleko vece potencijalno trziste u odnosu na Zacate/Bobcat koji je rasprodat) i Bulldozerom. Ukoliko tih cipova ne bude dovoljno, ni cene nece padati ma koliko god da budu popularni kod OEM-ova.

On-Topic: Zanimljivo da postoje 2 verzije, native 4-core i native 2-core s dvostruko manje tranzistora ... što je dobro.

Video sam taj podatak... zanima me samo kakav GPU je u tom 2-core cipu.

Ako sam dobro razumeo zbog deljenja magistrale sa procesorskim jezgrima Llano GPU radi ispod svog maksimuma (u poredjenju vs 5570)?
Ja sam mislio da ce se integracijom upravo postici suprotno - max. iskoriscenje grafike... :S

POZ

GPU u Llanu koristi sistemsku memoriju (5570 ima sopstvenu i bandwidth od 28.8GB/s), ali su penali zbog toga izgleda mnogo manji nego sto se mislilo.

Eee, taj detalj mi je promakao. U tom slucaju performanse zaista jesu bolje nego ocekivane.
Da li to znaci da je na ovoj platformi izbor brzeg rama (+OC) moze primetno da utice na performanse Llano grafike?

POZ

Da li to znaci da je na ovoj platformi izbor brzeg rama (+OC) moze primetno da utice na performanse Llano grafike?

Pa za to cemo morati da sacekamo review desktop verzije ;)

Bice interesantno da li ce poznate kompanije u mobile sektoru brzo predstaviti veci broj modela... HP je najavio 11 modela, od 499 do 699 dolara.

Verovatno, jer bi trebalo da je memorijski kontroler prilicno opterecen (usko grlo). Mada ko zna, verovatno ce neko i to testirati.

Ali izgleda nema nijedan razlog da se uzme ovo, a ne neki Athlon II ako neko već ima normalnu grafičku...
Jedino ako će moći za npr. 0,5 GHz više da se clockuje pošto je sitniji proces. A to će samo malo ljudi isprobavati.

Ali izgleda nema nijedan razlog da se uzme ovo, a ne neki Athlon II ako neko već ima normalnu grafičku...
Jedino ako će moći za npr. 0,5 GHz više da se clockuje pošto je sitniji proces. A to će samo malo ljudi isprobavati.

AMDu je trebao procesor koji ce se takmiciti protiv intelovih integrusa i za manje novca ponuditi daleko vece 3D performanse, pogotovo u mobilnom segmentu. Ova platforma nije namenjena nekom ko vec ima graficku karticu, vec ljudima koji tek kupuju komp koji nije za neko ozbiljno igranje igrica, prave masine za multimediju ili kancelarijski posao :)

Za velike kompanije od presudne je važnosti potrošnja sistema jer ih u svojim kancelarijama imaju na hiljade . Intel je ovde uvek dobijao bitku sa svojim mizenim integrušama . Sad je pitanje dali će AMD uspeti da oseti benefit jer se u ovom segmentu najviše mašina proda . Za potvrdu ove moje tvrdnje pogledajte ko je lider u prodaji integrisanih grafika i u koje mašine one idu .

Desktop Llanos listed, priced

According to US listings, the flagship A8-3850, a 2.9GHz quad core is set to cost about $150. On the graphics side of things, the processor packs HD6550D graphics with 400 shaders and a 600MHz clock. It supports DDR3-1866 memory and has a 100 watt TDP. This sounds like rather good value for money, as $150 will buy you Core i3 2120 Sandy Bridge dual core, clocked at 3.3GHz.

Znachi ovo je divno. Za shto manje pare se moze nabaviti pristojna konfiguracija koja moze da tera sve(na low).
Do sada je najbolje reshenje bila 790GX matichna, a i to nije bilo bash idealno.

Za Athlon II X4 635 (istih 2.9GHz) i 5570 potrebno je odvojiti slicnih 150$, a dobiju se malo bolje CPU performanse i malo losije GPU performanse... i 30% niza potrosnja.

Mislim da je jasno da je primarni cilj AMD-a sa Llanom OEM-ovi... i slazem se da je vrlo verovatno da ce prodavati sve sto i proizvedu. Ne sumnjam da ce kupci na veliko dobijati daleko bolji dil u odnosu na ovu retail cenu.

Mislim da ce ovo biti jeftinije od 150e.

Za Athlon II X4 635 (istih 2.9GHz) i 5570 potrebno je odvojiti slicnih 150$, a dobiju se malo bolje CPU performanse i malo losije GPU performanse... i 30% niza potrosnja.
Nisam ovo razumeo , ko ima manju potrošnju Athlon II X4 635 i 5570 ili A8-3850 . Prema onome što sam pročitao A8-3850 je manji potrošač pa mi nije jasno šta si napisao .

Mislim da je samo pogrešno konstruisao rečenicu, naravno da je Llano manji potrošač.

Da, vec sam bio obnevideo od gledanja u monitor...

Sto se tice desktop konfi, nije vredno prelaska sa am3 i x4 phenom-a, jedino ako neko uzima novu konf. pa da ima odmah i solidnu grafulju. Zato ce barem biti zanimljiviji izbor prilikom kupovine notebook-a...

Mogućnost uparivanja integrisane grafe i još jedne HD 6570 ili HD 6670 će dati našim prodavcima dosta mogućnosti za kombinacije .

Nađoh AMD LIano cene:

imageview.php

Za mene bi bio ovaj LIano A6 od $110-130 ;). $130 = 90 evra, ali kod nas se cene samo prepisuju, pa će biti 130 evra, pretpostavljam.

Inače kupujem novi komp i dvoumim se između Intel i3-2100 i ovog LIana. Komp mi treba za Win7, Office, Net i HD movies. Ne igre, ne video obrada. Znam, ne treba mi ni tako jak procesor.

Ako idem na Intel, sve od Intel Celeron Dual Core 3400 pa do Pentium Dual Core E5700 je više nego dovoljno. Međutim, oni nisu Sandy Bridge, nemaju GPU u procesoru i imaju drugačiji socket -- problem za nadogradnju u budućnosti.

Najpovoljiji Sandy Bridge procesor je Intel Pentium G840. Prednost Core i3 je buduća nadogradnja a prednosti Celeron / Pentium-a su cena jer će za manje para odraditi zadovoljavajući posao stim da nemaju perspektivu u nadogradnji -- sve je meni jasno ;).

Sve ovo znam prateći IT dešavanja, ali nemam baš nikakvog iskustva ni sa jednim od ovih procesora pa ni uvida da li u mom slučaju "običnog korisnika" da dajem više para za Intel platformu ili da uzmem isto što sam kupio bratu u januaru -- AMD Phenom II X2 555, Gigabyte ploča sa USB3, SATA3...

Hm?

Nije lose kako god da okrenes, posebno u ovako ekstremnom testu. Jos ako se ispostave tacnim one informacije o OC na 4.3-4.6GHz, sve sa cenom od 135$, prodace prilican broj ovih procesora.

Poslednja izmena:
Mislim da nece moci na 4+GHz, iz ovog razloga:
Llano goes heavy on integration. AMD purposely locked clock multipliers up and down the family. And yet the company suggests you can get 30%-better 3DMark Vantage scores by cranking the reference clock up to 133 MHz and dropping the multiplier (you can go down, but not up). Because the platform’s clock generator is integrated (like Intel’s P67/H67/Z68), though, messing with the reference frequency also overclocks the northbridge, graphics core, and PCI Express bus.

Well, the faster northbridge is fairly resilient, and you can use memory dividers to bring your RAM back down into spec. Moreover, the faster graphics core is actually a welcome speed-up—that’s how you’ll end up with better frame rates in games. But the overclocked PCIe bus can be a problem.

Uspeo je da ga nasvira na skoro 3.4GHz (143.5 x 23.5), ali:
The problem was that I couldn’t use an SSD. Anywhere over a 110 MHz reference clock and the SSD simply ceased to be detected by the board’s BIOS. Even with a hard drive installed it’d sometimes take three or four reboots for the firmware to detect my disk. This is a known behavior Gigabyte is trying to mitigate, but it’s symptomatic of pushing clock rates system-wide beyond-spec. ASRock had a different issue with the elevated reference clock: losing USB 3.0 functionality. Other boards simply wouldn’t overclock well at all, failing long before we were forced to fight a bus speed idiosyncrasy

Jedino da izbace Black Edition
According to my sources, AMD plans to sell a Black Edition APU based on the Llano architecture.

Izvor: Tom's Hardware

Poslednja izmena:
Da, video sam, verovatno je CPUZ bagovao na onim screenshotovima koje je Coolaler objavio. Sto se tice Black Edition procesora, videcemo... ovo je pre svega procesor za OEM-ove, a njima to ne znaci mnogo.

Zasto opet ovakav BOX kuler? :( Dobro se pokazao? :d

Nazad
Vrh Dno