Šta je novo?

Linux Mint 11 "Katya" izašao

Problem u BT5
1. root, password startx podize graficko okruzenje
2. user, password startx sad nece da ga podigne graficko okruzenje

Ocu oba da ni dizu odmah GUI i da login ide kroz GUI sta uraditi, ili naterati usera da prihvati startx

Da li ti se startuje/proba da se startuje gdm/kdm login manager?

Ako ne - onda ga stavi u startup preko chkconfig

Ako da - proveri log fajlove (/var/log/kdm ili /var/log/gdm) sta ga/ih muci.

salac Kojom opcijom prilikom podešavanja kernela bi se mogla smanjiti temperatura na laptopu jer je sigurno 10 stepeni viša nego u windowsu

Mislim da je ovo problem:

Thu Feb 24 17:19:23 2011 +0200

cpuidle: menu: fixed wrapping timers at 4.294 seconds

commit 7467571f4480b273007517b26297c07154c73924 upstream.

Cpuidle menu governor is using u32 as a temporary datatype for storing
nanosecond values which wrap around at 4.294 seconds. This causes errors
in predicted sleep times resulting in higher than should be C state
selection and increased power consumption. This also breaks cpuidle
state residency statistics.

Ovo je iz changelog-a 2.6.39-1 kernela, sto znaci da je taj bag ispravljen. Ni 2.6.37 nema ovaj problem. Dakle probaj da instaliras ili najnoviji kernel (verovatno negde postoji PPA) ili stariji 2.6.37.

Da li ti se startuje/proba da se startuje gdm/kdm login manager?

Ako ne - onda ga stavi u startup preko chkconfig

Ako da - proveri log fajlove (/var/log/kdm ili /var/log/gdm) sta ga/ih muci.

Nasao sam sta zeza, file koji sam editovao po uputsvu da bi imao GUI, file je inace bio prazan a i sad je prazan i sad radi. U medjuvremenu na nekom usputnom linku kao napomenu nasao sam sta treba editovati, dobio sam GUI login i nema plymoutha iako je 10.04.2 LTS :D

Nadjoh malo vremena juce i konacno sam instalirao Mint Linux (nakon podizanja u live sistemu). Najpre sam imao problem sa rezolucijom ali sam to sredio nakon sto sam pronasao objasnjenje na ovom linku:
http://www.asiteaboutnothing.net/c_linux-on-windows.html
Za pocetnike kao ja je mnogo koristan. I onda u nastavku teksta vidim ima mogucnost i da se share-uje folder. I jedno 2h sam pokusavao prateci uputstva sa linka (Mounting Shared Folder Automatically- podnaslov). I samo sam jednom uspeo da u Mintu vidim taj sharovan folder (koji je ustvari moja particija iz Windowsa gde mi je arhiva). I ja sav srecan sto sam uspeo- i ajde kao da resetujem Mint da vidim da li ce skripta koju sam napravio da radi i CVRC, nece. POkusavao sam jos jedno 1h i batalio. Nikako vise nisam mogao da vidim Win particiju. Ima li neko ko se razume da pregleda onaj link i mozda nama neukima ukazu na moguce greske u koracima :)
hvala

Zar ne bi trebao Mint kao Ubuntu derivat da automatski vidi win particiju? Makar na ubuntu koji sam instalirao sestri nautilus lepo vidi win particiju... Enivejz, ne znam za tu skriptu ali ako hoces da mountujes win particiju samo odradi sledece u terminalu:
Kod:
#sudo mount /dev/sdaX /mnt
Gde je X broj particije na kojoj ti je windows, posle samo u fajl menadzeru udjes u /mnt i tu bi trebalo da su svi fajlovi sa win particije.

Gde je X broj particije na kojoj ti je windows, posle samo u fajl menadzeru udjes u /mnt i tu bi trebalo da su svi fajlovi sa win particije.

Hvala, probacu kad dodjem kuci i javljam da li je uspelo. Inace jako mi se svidja okruzenje samo da jos naucim te komande tipa sudo itd koje su mi kao strani jezik :D

Samo polako, ni window$ nisi znao znao sve iz prve. :)

Probao, skinuo sam najnoviju verziju .deb pakovanje. Instalirao to .deb paklovanje i krenuo. Isao sam metodom ne pipaj dugmice, izabrao sam opciju za laike, otvorio mi je posle menu za pravljenje kernela sta ocu a sta necu, nista nisam pipao, program skinuo spakovani source 2.6.39.1. To je radilo i radilo pisalo je da ce da radi od 2-4 sata, odradilo. Dobio sam .deb koji se instalirao... Posle sudo update-grub i restarta krenulo podizanje i skoor odmah ne moze da nadje root, nisam mnogo citao:D deinstalirao i zdravi djaci, eto pokusao sam, kernel ima u nastavku ime 2.6.39.1-candela :D

Samo polako, ni window$ nisi znao znao sve iz prve. :)

upravo tako. samo mislim da ce ovo biti teze. na poslu imam kontakta povremeno sa linux masinom (Rad Hat) i generalno nije problem raditi u njemu jer koristim samo jedan softver. medjutim kada neke podatke treba traziti, kopirati, ja jednostavno kao da imam neki otpor prema kuckanju u terminalu i ne mogu da svarim komande tipa: ls -l ls -lrt apropos i mnostvo drugih kojih ne mogu ni da se setim napamet. tako da stalno kad zaglavim na linuxu moram da trazim pomoc :D

Poslednja izmena:
Hvala, probacu kad dodjem kuci i javljam da li je uspelo. Inace jako mi se svidja okruzenje samo da jos naucim te komande tipa sudo itd koje su mi kao strani jezik :D

sudo služi da izvršiš neku komandu kao admin
su služi da promeniš usera pod kojim želiš da izvršiš komandu
chmod služi za menjanje dozvola nad fajlom, chmod -x daje izvršnu dozvolu tom fajlu
apt-get je komanda za dodavanje paketa programa koji želimo da instaliramo
apt-get install je komanda za instalaciju programa
apt-get update je komanda za sihronizaciju paketa
apt-get upgrade je komanda za pribavljanje i instalaciju poslednje verzije programa

Više od toga ti za Ubuntu i derivate neće trebati u kućnoj upotrebi. Zato i nisam pominjao komande kao chroot niti ih pojašnjavao. Za Red Hat i Fedoru je druga priča.

Za svaku komandu koji ne znaš konsultuj ovu lokaciju: http://linux.die.net/man/

Btw. svaki Ubuntu based distro automatski prepoznaje windows particiju (NTFS) i automatski je postavlja duplim klikom na ikonu u Nautilusu. Ako kod tebe ne radi znači da nešto nije u redu sa instalacijom. Moguće je i menjati fajlove na toj particiji a ne samo ih čitati ali zato treba instalirati dodatni paket iz softver centra.

Poslednja izmena:
Za pocetnike kao ja je mnogo koristan. I onda u nastavku teksta vidim ima mogucnost i da se share-uje folder. I jedno 2h sam pokusavao prateci uputstva sa linka (Mounting Shared Folder Automatically- podnaslov). I samo sam jednom uspeo da u Mintu vidim taj sharovan folder (koji je ustvari moja particija iz Windowsa gde mi je arhiva). I ja sav srecan sto sam uspeo- i ajde kao da resetujem Mint da vidim da li ce skripta koju sam napravio da radi i CVRC, nece. POkusavao sam jos jedno 1h i batalio. Nikako vise nisam mogao da vidim Win particiju. Ima li neko ko se razume da pregleda onaj link i mozda nama neukima ukazu na moguce greske u koracima :)
hvala

Ovo je procedura za share-ovanje foldera na linuxu koji se nalazi instaliran u virtulbox virtuelnoj masini. Da li ti to treba ili zelis da postignes nesto drugo?

Ovo je procedura za share-ovanje foldera na linuxu koji se nalazi instaliran u virtulbox virtuelnoj masini. Da li ti to treba ili zelis da postignes nesto drugo?

Upravo to. Instalirao sam Mint u virtuelnoj masini na Virtual Boxu i zelim da mogu da pristupim particiji E, koju regularno vidim iz Win7-ce i gde su mi arhivirani podaci.

sudo služi da izvršiš neku komandu kao admin

Hvala puno na ovom skracenom spisku. mnogo mi je znacio. Naime, sinoc od silnih isprobavanja da napravim taj sharovani folder, iz nekog razloga mi se nakupilo probnih foldera u MEDIA folderu. Svi ti test folderi nece da se obrisu. Otisao sam u terminal i obicno rmdir nije upalilo. Ali ako ukucam sudo rmdir onda radi :). Sta cu, srecan kao malo dete sto proradilo i sto ucim novo, mada je verovatno iskusnima smesno...

Probao, skinuo sam najnoviju verziju .deb pakovanje. Instalirao to .deb paklovanje i krenuo. Isao sam metodom ne pipaj dugmice, izabrao sam opciju za laike, otvorio mi je posle menu za pravljenje kernela sta ocu a sta necu, nista nisam pipao, program skinuo spakovani source 2.6.39.1. To je radilo i radilo pisalo je da ce da radi od 2-4 sata, odradilo. Dobio sam .deb koji se instalirao... Posle sudo update-grub i restarta krenulo podizanje i skoor odmah ne moze da nadje root, nisam mnogo citao:D deinstalirao i zdravi djaci, eto pokusao sam, kernel ima u nastavku ime 2.6.39.1-candela :D

nisi ugradio podrsku za fajl sistem u tom custom kernelu pa nije mogao da nadje root particiju. da li taj meni nudi ucitavanje config fajla? da ponovim, config fajl se nalazi u /boot i obicno se zove config-verzijakernela. u 99% slucajeva moguce je koristiti stari config fajl za novi kernel

@TMEV
pogledao sam sta je radjeno ns linku i to su prilicno lagane stvari. da li ti radi sudo bez passworda? i da li ti radi skripta kad je rucno startujes, bez startupa?

pogledao sam sta je radjeno ns linku i to su prilicno lagane stvari. da li ti radi sudo bez passworda? i da li ti radi skripta kad je rucno startujes, bez startupa?

JA ne znam sta se desava. Nikako nece da radi.
1) nisam sguran kako to mislis da li radi sudo bez pasworda? generalno nemam problema da ispratim sve korake navedene u linku
2) skripta kad je rucno startujem izbaci sledece: Do you want to run "mount-FOLDER", or display it's properties? ponudjeno je Run in terminal, Display, Cancel, Run. Sta god da odaberem kad kliknem na link koji mi je na desktopu Minta otvori se kao prazan??? Nije mi jasno? Probao sam i restart i opet isto
3) Medjutim u Media folderu sam nasao taj folder pod imenom npr sf_MUZIKA (onako kako sam ga nazvao u VBox settingsu i naveo na Muzika folder iz Windows-a)
taj folder ima nekakvo X na sebi i kad kliknem na njega nece da otvori: "you do not have permissions to view the contents ...."
ali posle malo cackanja, ako odem right click i open kao administrator onda hoce. Medjutim to mi deluje mnogo zaobilazno za nesto sto bi trebalo da je prosto.

Nadam se da sam malo priblizio problem. Tu sam ako treba jos da razjasnim.
hvala ti

nisi ugradio podrsku za fajl sistem u tom custom kernelu pa nije mogao da nadje root particiju. da li taj meni nudi ucitavanje config fajla? da ponovim, config fajl se nalazi u /boot i obicno se zove config-verzijakernela. u 99% slucajeva moguce je koristiti stari config fajl za novi kernel
On je meni ponudio ogromnu tabelu za popunjavanje, najverovatnije je imao neku default ili je ucitao tu koju spominjes ali ju je trebalo zapamtiti a ja sam samo zatvorio tu tabelu. Sad cu da zabijem u glavu pa kad uhvatim vremena opet pokusam:D

Pokreni nautilus kao admin
i bice ti dozvoljene sve manipulacije fajlova.

Jeste to radi posao, medjutim ako moram svaki put da otvaram terminal i kucam to nekako je to ipak jos vise koraka od onog desnog klika i run as administrator. Nema veze uostalom, nije ni taj desni klik toliko naporan.

Jeste to radi posao, medjutim ako moram svaki put da otvaram terminal i kucam to nekako je to ipak jos vise koraka od onog desnog klika i run as administrator. Nema veze uostalom, nije ni taj desni klik toliko naporan.

Izvini, ja koristim samo terminal pa mi takve stvari uvek prve padnu na pamet. Postoji jos jedna opcija mada se ne preporucuje, system>administration>users and grops i promenis account type u administrator, tako ti nista nece traziti pass... Ali ces se po sigurnosti pretvoriti u windows xD.

Poslednja izmena:
Ovo nije preporučljivo sa aspekta sigurnosti ali pošto to tebi treba uradi sledeće:

otvori terminal i kucaj
Kod:
gksudo gedit /usr/share/applications/nautilus-computer.desktop
pod Exec postavi
gksudo nautilus computer:
save

Izvini, ja koristim samo terminal pa mi takve stvari uvek prve padnu na pamet. Postoji jos jedna opcija mada se ne preporucuje, system>administration>users and grops i promenis account type u administrator, tako ti nista nece traziti pass... Ali ces se po sigurnosti pretvoriti u windows xD.
Trazi password sigurno, ja tako nasetovo i pre obog tvog posta

Ovo nije preporučljivo sa aspekta sigurnosti ali pošto to tebi treba uradi sledeće:

otvori terminal i kucaj
Kod:
gksudo gedit /usr/share/applications/nautilus-computer.desktop
pod Exec postavi
gksudo nautilus computer:
save

Probao sam i to i ono prethodno i nesto mi ne radi ili ja stvarno ne umem. Ali dok sam cekao odgovor procitao sam do kraja onaj link sto sam postavio juce i tamo je covek predlozio file manager Krusader. Ja inace u Windowsu koristim TCommander pa sam po njegovom uputstvu instlairao Krusader i enable-ova root mod. Tako da kad otvorim krusader, ja ga onda jos jednom iznutra otvorim sa Tools-Start root mod Krusader (ili ALT-SHIFT-K). A onda cisto iz radoznalosti pokusavao sam silne opcije da promenim ownership za taj folder iz Windowsa sa:
chmod -R 755 sf_MUZIKA
ili
chown -R tako nesto slicno
i on kao odradi to u terminalu nista se ne buni, ali i dalje nemam pristupa. NE znam da li da dizem ruke i da se zadovoljim sa duplim otvaranjem Krusadera :)

@Salac
config fajl se nalazi u /boot i obicno se zove config-verzijakernela
Nasao sam takav file ali kao da i nisam, opet je na kraju sve isto.
On konfiguraciju uzima iz /usr/src/linux-2.6.39 i tu vec ima predefinisanu konfiguraciju u fajlu .config sa kojim je prvi puta radio i bio je corak.
Sad ja lepo pokusam da uzmem .config od 2.6.38 a ono se otvori isti prozor kao da sam u windowsu i normalno ne vidi taj .config file jer je zbog tacke hidden.
E veselja i radosti... Sad cu da pokusam da prekrstrim .config u config da vidim sta ce da se desi da li ce da uzme file ili ce opet biti neko "veselje" i "iznenadjenje " pa
slupam 3 sata bezveze.

Probaj ovo:
sudo chown -R TingoL /media/sf_muzika
Gde ces umesto TingoL staviti svoje korisnicko ime a umesto /media/sf_muzika tacan put do tog tvog foldera

Nazad
Vrh Dno