Šta je novo?

Xonar Essence STX

To su diskretni opampovi, pomalo bacanje para za STX posto 3 komada kostaju ko pola kartice.

Sto se mene tice, BB2111 vrede svaki dinar koliko su placeni. Primetna je razlika u zvuku i to na bolje. Sto bolji hifi sistem to se bolje primeti razlika.

Sta je to konkretno bolje u odnosu na one fabricke 2114 ? Ovde kod nas mnogo slab izbor. Razmisljam se da mozda uzmem one OP270GP na Duletovu preporuku, al' bas deru sa cenama (~900din. komad!) i iskreno malo se plasim da li bi zaista vredelo dati 1800din. - sto zbog toga sto se za te pare uzimaju koliko sam se informisao neki "provereniji" a sto zbog toga da se malo ne razocaram u odnos ulozeno-dobijeno. Nisam bas raspolozen niti imam para da kupim i isprobam vise komada - a i ne zelim da se "zarazim" :D

Moze li se taj Asus porediti sa Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD ?

Moze. Istih su dimenzija :D

HD valjda i jeste neki Creative-ov odgovor na STX/ST kartu. Sigurno da ta HD nije losa karta. Sa druge strane ove Asusove kartice su vec proverene i sigurno nema greske s njima, a i mogu se naci drajveri koji rade apsolutno kako treba - sto nisam bas siguran da bi mogao reci i za Creative ..

Vec sam pisao ali bass je prisutniji ali definisan, glas prirodniji, sira slika, vise detalja... pa dosta cd playera se razlikuje samo po opampovima a kostaju vise puta jedan od drugog. Sve zavisi i od ostatka sistema. Lik ih iz Nisa prodaje za 20e komad. Prodaje one u metalnom kucistu.

Poslednja izmena:
@OCz
Pazi, OPampovi i treba da budu skupi, ipak su oni uz DAC najvazniji deo kartice. E sad da se razocaras u ulozeno dobijeno se moze vrlo lako desiti :) Mada taj Burr Brown svakako ne moze biti losh.
Moj ti je predlog da ne diras nista sada ako si vec zadovoljan kupovinom. Kad posle neku godinu krene da te grize crv, onda isprobavaj...

Sad sam malo procesljao po netu.Dosta se toga izlaze kao argument mada su misljenja ipak podeljena.
Izgleda da je Creative HD definitivno malo bolji za gaming dok se STX malo bolje pokazao za Audio.
Definitivno su male razlike.Pominje se cak da je ST bolja varijanta od STX mada mnoge interesuje zvuk koji dobijaju
u kombinaciji sa slusalicama sto mene recimo uopste ne interesuje!

Evo nekih threadova :

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=329388

http://www.overclock.net/sound-cards-computer-audio/954732-asus-xonar-essence-stx-vs-creative.html

http://forums.vr-zone.com/hardware-...nium-hd-asus-xonar-essence-stx-soundcard.html

http://www.head-fi.org/forum/thread...ce-vs-creative-sound-blaster-x-fi-titanium-hd

Poslednja izmena:
Ne kazem da ne treba da kostaju, vec kako sam pomalo citao komentare stekao sam utisak da razni opamp-i vise prave neku subjektivnu razliku tj. sta kome vise godi, ko sta vise voli, kako se kome uklapa uz ostatak komponenti itd. nego sto ce nesto direktno doprineti nekom generalno boljem zvuku. S toga kazem da sam malcice skeptican u vezi onih OP270GP (koji su koliko kapiram najbolji koje ovde mogu nabaviti) jer neko bi mozda za iste rekao i da ne valjaju jer mu se iz nekog razloga ne uklapaju uz sistem itd. Sa druge strane ovo kako Vlada opisuje opamp-e koje je uzeo stice se bas suprotan utisak :)

Ja jesam jako zadovoljan ovom karticom i generalno zvukom iz ovoga sto imam. Zaista sve sto je dobro snimnjeno jako dobro zvuci i ima onaj neki sto se kaze "lively" smek, pogotovo kada se slusaju neke akustice gitare, dobri vokali itd. Ne mogu zaista da kazem da mi nesto konkretno fali, ali eto, ne mogu ni da dam sebi mira ako bi nekim boljim opamp-ovima izvukao nesto bolje :) ..

Meni se poklopilo za ukusom i sistemom dok se nekome mozda ne bi dopalo. Taj covek je prvo doneo opampove kod mene i probali smo ih pa tek posle par nedelja ih kupio.

@OCZ
Moja preporuka je da ne diras nista. Eventualno ako mozes da pozajmis od nekog pa da probas inace na slepo da kupujes nemoj.
Ja imam recimo 2 komada Audio GD OPA Moon, komad kosta 25$ bez slanja, takodje imam BB OPA627 koji je takodje prilicno skup, njega sam doduse dobio uz DAC. Razlike su minimalne i za nesto sto kosta do 200$/e se ne isplati jer su dobici minimalni.

@Geek_master
Nije da DAC i opamp nisu bitni ali tesko je reci da li su najbitniji jer imas recimo CD plejera sa nekim jeftinim opampovima koji ce da izuju bez problema STX sa sve BB OPA2111.

@PCBeast
Taj Creative mislim da nije karta namenjena istoj publici kao i STX koji je stereo karta pre svega za slusanje muzike.

Heh, ima ih mnogo. Manje vise bilo koji Philips sa TDA1541(A) i nekim jeftinoza opampom od 100 dinara. :)
BTW u vecini midrange CD plejera se ugradjuju jeftini opampovi. ;)

Ja se ne bih slozio da to zvuci bolje od STX, a jos manje od STX sa promenjenim opampovima. Manje detalja, uza slika.... opet zavisi od ukusa.... Kad Zeljko DJ dodje kod mene on tvrdi da moj cd player zvuci bolje od STX ali nekom drugom se cini pa obrnuto. Treba isti materijal da se pusti i sa cd playera i sa zvucne, da kablovi budu isti pa tek onda komentarisati. Ako je flac sa neta posotji sansa da je los, a cesto su i kablovi za komp slabijeg kvaliteta i vece duzine nego za cd player.

Pa eno ti zelja sa HiFi foruma, covek ima ozbiljan HiFi sistem, kad je uzeo Philips CD650, kaze da je STX bukvalno posramljen. :)
Mada sta je tu cudno, te sprave iako iz 80ih su dobro uradjenje, sam DAC je vec legendaran...

Secam se testa gde su bili 840c sa wolfson i neki jaci Philips (valjda) sa 1541 i dok se jendima vise dopao 1541 drugima wolfson. Jedni su zeleli toliji zvuk sa manje detalja i visih tonova a drugi su zeleli sto realniji zvuk sa kompletnim opsegom. Slicno kao i meni sto se lampa nije dopala skroz a neki ne mogu vise da slusaju bez nje.

Pa dobro 840C i taj Philips su ozbiljne sprave, tu se i moze polemisati. :D

Да ли ће бити разлике зависи која је најслабија карика у систему. Ево на пример код мене кад мењам опампове у предпојачалу и глув може чути разлику.

Сад ми пада на памет који тест можеш направити на том STX-u.

Купи два http://www.mikroprinc.com/proizvodi.aspx?sub=pp&pg=E5040&pid=15130 НЕ5532 за 100 дин и убоди и види како ће то звучати, ако не чујеш разлику нема сврхе да мењаш ништа :)

SB Live 5.1 sa ugrađenim Philips TDA1541A DAC-om

SB Live 5.1 sa ugrađenim Philips TDA1541A DAC-om, i naravno KX drivers, I2S ulaz, I/U konverzija, 65mV RMS stereo izlaz, potreban preamp sa dovoljnim pojačanjem, najbolje cevni...:banana:

http://imageshack.us/photo/my-images/14/phto0145.jpg/

Poslednja izmena:
Hteo bih da uskoro uzmem stx i recimo da sam u mogucnosti da nabavim vecinu ampova koje pominjete. Problem je sto sam neupucen sta i kako pa mi, za pocetak, treba pomoc u izboru, a kasnije i ugradnji :D

niko nista?

ok, ajd da probamo ovako.
opcije:
1. 2x OP270GP
2. 2x BB2111
3. lt1361 + 2x 1364

sa tim da prve dve mogu da nabavim odmah i vrlo jeftino, dok trecu moram da porucujem, ali opet verovatno ne ispada mnogo skupo.

Da li se mozda pojavilo nesto novo u medjuvremenu?

Bacas pare bezveze. :) Pogotovu na 2111. ;)

Pa je l ima neki drugi ili je misljenje o promeni opampova promenjeno?

Meni se pravi BB2111 dopali na STX, znam neke kojima se dopali u raznim cd playerima i na jednom na LM3 dacu. Da li ce se tebi dopasti tj kako ce se uklopiti sa tvojim sistemom neces znati dok ne cujes....

Испробах све опампове који могу да се купе по радњама и ниједан није бољи од лм4562.

Најприближнији је оп270ГП (чак има и јачи ударац баса), ББ2134 и ББ2604 осетно мање детаља у високим, НЕ/ЈРЦ 5532/5534 је дупе.

apsolutno se slažem sa mladim duletom . sad ga ima i u lme49720 izvedbi .

Nazad
Vrh Dno