Šta je novo?

48÷2(9+3) = ??

Rezultat 48÷2(9+3) = ??

• 2

Glasovi: 46 22.4%
  • 288

Glasovi: 159 77.6%

• Ukupno glasača
    205
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@The Stig
Da, u pravu si, pogrešio sam što to nisam bolje napomenuo. Editovao sam taj post i ubacio napomenu da taj problem nema veze sa problemom iz naslova teme.

@SMak

Naravno da smatram da treba naglasiti da softverski alati mogu pogrešno da interpretiraju neke stvari, kao što pogrešno daju rezultat 2 umesto 288. Poenta mog posta je da se tačnost nekog rešenja ne gleda po tome kako je softver interpretirao zadatak, nego kako ga interpretira matematika. Nije pogrešna matematika, nego softver koji loše koristi matematiku.

Poslednja izmena:
206483_1776491504605_1608886476_1688467_6580770_n.jpg

@SMak

Naravno da smatram da treba naglasiti da softverski alati mogu pogrešno da interpretiraju neke stvari, kao što pogrešno daju rezultat 2 umesto 288. Poenta mog posta je da se tačnost nekog rešenja ne gleda po tome kako je softver interpretirao zadatak, nego kako ga interpretira matematika. Nije pogrešna matematika, nego softver koji loše koristi matematiku.

Baš tako. Mnogi se pozivaju na njihovu tačnost u trenutku kada je potrebno dati svoj sud... Pomenuh isključivo iz tog razloga. :)

Poslednja izmena:
U ZAGRADAMA

2 nije u zagradi i ne resava se prvo...
Dal je stvarno to tesko rauzmeti ?

resenje je uvek pravilno 288 .... jer 2 nije u zagradi i dzaba ponavljate : prvo se resava u zagradama
jer ce uvek da vas poklopi : 2 nije u zagradi

Poslednja izmena:
Katanac? Biće da je vreme.

* sigh *

A što ne pretpostaviš da postoji neka mogućnost da nisi u pravu? 2(9+3) dvije količine onoga u zagradi...

Ja ne tvrdim da je ovo što pišem tačno, ali tvrdim da ja mislim da je tačno.

Jeste 2 kolicne onog u zagradi kad stoji samo tako ali kad ispred ima oprecaija JEDNAKOG prioriteta a nalazi se ISPRED (levo) onda ona se prvo resva

Ne vidim zasto bi postojala mogucnost kad se ovakve stvari resavaju u osnovnoj skoli i voodoo je u 4 crte objasnio sva pravila ...

El je ovo LOLOL ili LOL LOL? :p

9

Ja nisam dobio 9 vec 1 !?

Elem evo sta kaze trenutni profesor matematike u jednoj osnovnoj skoli u Beogradu. Identitet ne odajem xD

Овај запис је бесмислен, недостаје још један пар заграда. Множење и дељење су операције истог приоритета, а како предност овде има заграда, значи да решаваш задатак 48:2х12. Е одавде се јасније види да без још једне заграде задатак не ради :)
Поздрав
;)

Jel sad ok?

Poslednja izmena:
Jeste 2 kolicne onog u zagradi kad stoji samo tako ali kad ispred ima oprecaija JEDNAKOG prioriteta a nalazi se ISPRED (levo) onda ona se prvo resva

Ne vidim zasto bi postojala mogucnost kad se ovakve stvari resavaju u osnovnoj skoli i voodoo je u 4 crte objasnio sva pravila ...

Ovde je sve razjasnjeno

Овај запис је бесмислен, недостаје још један пар заграда. Множење и дељење су операције истог приоритета, а како предност овде има заграда, значи да решаваш задатак 48:2х12. Е одавде се јасније види да без још једне заграде задатак не ради :)
Поздрав
;)

Jel sad ok?

Apsolutno nije OK, jer nije mene on učio i ne vredi da mi sad menja MOJE mišljenje. Mislim, ako već pitaš profesora, ali svaki profesor izgleda ima svoje mišljenje, pa tako, po onoj računici, mene su u OŠ učili da je rezultat 288, a kevu 2.
Ako taj isti profesor koga si spomenuo odgovori da je kokoška starija od jajeta, da li ćeš i ti početi to da tvrdiš?

Imam pravo na svoje mišljenje i smeta mi što u poslednje vreme sve više ima ovakvih slučajeva, da se to skroz zapostavlja, da ne smeš imati svoje mišljenje, već moraš da se prilagodiš drugima. Isto je kao i ovde.
Ja kažem da je 288, ti kažeš da je 2, al' zašto ti imaš toliku potrebu da mene UBEĐUJEŠ da je 2, ako ja to ne želim da prihvatim?

Nepotrebna tema, inače :D

Mislim da imash problem. Problem je taj sto shvatash ovo lichno, iskreno boli me uvo za tvoje mishljenje kao i shta misli neko o meni. Druga stvar je ako je profesor matematike taj koji ce takve kao sto smo ti i ja uciti u buducnosti da ovaj problem NIJE RESIV jer zadatak nije pravilno napisan, da li ce to uticati na promenu tvog misljenja?

Ne znam da li si u toku tj vidim da si na net-u dugo, ali ovaj "problem" je deo serija trolovanja na internetu i namerno je stvoren da bi podelio ljude i posvadjao. Zao mi je jako sto si se primio a nisi jedini. Jednostavno cim pre prihvatis cinjenicu da ovaj zadatak nije PRAVILNO napisan, bice ti lakse - do tada moze da bude i 288 i 2 i u oba slucaja rezultat NIJE TACAN, jer "problem" nije pravilno napisan da bi se resio.

Ako te je ovo uvredilo, javno se izvinjavam ali generalno me bash boli uvo :d

:D
KUDOS for that :D
Nije ni najmanje, zaista! Samo, eto, mišljenje protiv mišljenja. Isto tako je par stranica ranije jedan matematičar rekao da oba rezultata mogu biti tačna, tako da... Kokoška ili jaje? :D

Mislim da imash problem. Problem je taj sto shvatash ovo lichno, iskreno boli me uvo za tvoje mishljenje kao i shta misli neko o meni. Druga stvar je ako je profesor matematike taj koji ce takve kao sto smo ti i ja uciti u buducnosti da ovaj problem NIJE RESIV jer zadatak nije pravilno napisan, da li ce to uticati na promenu tvog misljenja?

Ne znam da li si u toku tj vidim da si na net-u dugo, ali ovaj "problem" je deo serija trolovanja na internetu i namerno je stvoren da bi podelio ljude i posvadjao. Zao mi je jako sto si se primio a nisi jedini. Jednostavno cim pre prihvatis cinjenicu da ovaj zadatak nije PRAVILNO napisan, bice ti lakse - do tada moze da bude i 288 i 2 i u oba slucaja rezultat NIJE TACAN, jer "problem" nije pravilno napisan da bi se resio.

U potpunosti se slazem. Zadatak nije napisan po pravilima matematicke notacije i ovo tumacenje "sta je pesnik hteo da kaze" je totalno besmisleno.

Ali taj isti profesor koji tvrdi da to nije tačno napisano sigurno ne piše 2*pi, nego samo 2pi.

Ali taj isti profesor koji tvrdi da to nije tačno napisano sigurno ne piše 2*pi, nego samo 2pi.

Sustina je da kako god da napise to znaci isto, ali ko sto rekoh gore 48/2pi u toj notaciji znaci 24pi, iako verujem da ce mnogi tumaciti kao 24/pi :)

Naravno da nije pravilno napisan. Prema pravopisu matematike ovaj izraz mora biti napisan ili kao 48:2*(9+3)=288 ili 48:(2*(9+3))=2

Inače sve većim omasovljavanjem računara i kalkulatora pojavili su se i izrazi tipa 2(9+3)...što opet zavisi od toga ako ga posmatrate u gornjem problemu, kao čovek koji se drži pravila matematike onda 2*(9+3), a ako ga posmatrate kao mašina onda je (2*(9+3)) i to je to.

Eto zasto (bar meni) u osnovnoj i u srednjoj nisu zeleli da vide dvotacku i kosu crtu u svesci, na tabli i na kontrolnom. Naravno ni u zbirkama tada niste mogli naci isto (osim pri postavljanju nekih odnosa pr. strana, uglova gde ne moze doci do zabune). Ocigledno je tada o ovome neko razmisljao.

http://www.youtube.com/watch?v=XQZ__M3nqGQ

Naravno da je pravilno, ali je nepravilno podrzumevati da 2pi znaci (2pi)... tj. ako zagrada nema nema ih...

Znak / je binarni operator tako da posle njega pa do sledece operacije ili kraja izraza mora postojati 1 "element". Ako je u pitanju slozeniji algebarski izraz, ogranicava se zagradama. a/2b je isto sto i a/2*b a razlicito od a/(2b). Pozdrav.

Eto zasto (bar meni) u osnovnoj i u srednjoj nisu zeleli da vide dvotacku i kosu crtu u svesci, na tabli i na kontrolnom. Naravno ni u zbirkama tada niste mogli naci isto (osim pri postavljanju nekih odnosa pr. strana, uglova gde ne moze doci do zabune). Ocigledno je tada o ovome neko razmisljao.

http://www.youtube.com/watch?v=XQZ__M3nqGQ

48÷2(9+3)=48÷2*(9+3)=288
Stvar je u tome sto kalkulator kad nema znaka operacije 2(9+3) posmatra kao 1 broj (24), a u praksi (matematici) se to uvek posmatra kao puta i na osnovu pravila resava kao 48÷2*(9+3). Jednostavo da bi se dobilo 2 izraz treba da glasi 48÷(2*(9+3)) -> 48:24=2

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno