Šta je novo?

Koliko vam dugo traje USB flash drive?

Transcend JetFlash 256MB radi vec 6.5 godina pouzdano.
Kingston DT101 4GB radi vec godinu dana pouzdano.

Mislim da je pitanje bilo koliko je vreme trajanja flesheva, tj broj upisa iliti koliko puta moze da se prepise taj flesh.
Mislim da je sa nekim relativno normalnim koriscenjem (par prepisivanja dnevno - filmovi) sigurno vise od 5 godina, ali fleshevi mnogo pre toga crknu od mehanickih (mishelin pneumatici :D) ili elektricnih (pogresno vezan front USB, ladni lemovi ...) problema ili se izgube.

HT203 512 jos uvek ziv i radi,
Kingston DT100 8 radi
Transcend 600 32 radi
Transcend 600 8 radi

gomila kartica u kojekakvim uredjajima i citacima kartica i sve rade

http://en.wikipedia.org/wiki/USB_flash_drive#Longevity
prema ovome MLC memorija ima oko 10 000 prepisivanja pa bi i flash trebalo da ima isto toliko, svaki dan po jednom da se prepise ceo flash ~ 30 godina - teoretski, uzmite u obzir da neki fajlovi ostaju na flashu a da se neko mesto prepisuje gotovo uvek pa se tih 30 godina dosta smanjuje

Citam ovu temu ponovo i vidim da je bar 50% ako ne i vise ljudi ovde gubilo bar 1 USB flesh (jedan sam i ja izgubio). Posto se nekad prenose relativno vazni podaci (opet iz licnog iskustva), palo mi nesto na pamet koje mozda moze biti od koristi jednog dana- neka vrsta autodestrukcije drajva radi zastite privatnosti i sl. E sada razmisljao sam kako bi se to izvelo i nisam uspeo da dodjem do najboljeg resenja. Ima li ideja?

nedavno sam saznao jednu jako interesantnu vest vezano za memoriske stapice , naime kada su blizu uredjaja koji "zrace" recimo mobilnih telefona , rutera , satelitskih antena i slicno crkavaju , ja nisam poverovao , ali sam se uverio na licnom primeru , kingston koji je bez greske radio ovih 5 godina (512 mb) crko je zbog mobilnog telefona (nokia n95 -8gb) nakon 5 dana :D

facepalm.gif
A kako li preživljavaju memorijske kartice i integrisane memorije u tim istim telefonima...

Ja sam imao corsair flash voyager 4b nekih 4,5 god...tada placen debelo. Odlican fles gumiran, brz znaci odusevio sam se kada sam ga uzeo. Radio super i onda je polako poceo da zeza na mom racunaru nikako da dobije napon dok na svakom drugom momentalno se ukljuci i sve tako do pre nekih 7 dana gde je stao 100%. Izvadim ga iz gume one i kada ga stisnem proradi, reko mozda neki hladan lem. Prelemim ga komplet medjutim nema spasa izgleda ploca napukla. Isti dan kada je taj fles stao crke mi verbatim mali zeleni od 4gb kupljen u Nemackoj pre god i po dana uzmem od nekog racunar da radim a on petljao po kablovima i nije dobro spojio uradim sistem ubacim fles ne prepoznaje ga, izvadim i ukljucim u moj racunar mrtav ne reaguje. Danas stigao ocz rally 2 16gb dual channel super fles, mada i dalje mi zao onog corsair pa sam odlucio da kupim jos voyager :)

ja sam mog rally 2 obozavao i maltretirao i proputovali smo pola sveta, dok nije ispustio dusu |( jedno 5 godina po slobodnoj proceni (kad sam ga kupio 2gb je bila ono extra velicina, 4gb max, tako da je davno bilo...)

elem neki dan sam zgazio cruzer countoura, znao sam da nije zgodan format, ostao mi je zaboden u front usb, okrenuo sam se nesto pricao sa kolegom, uzeo da se okrenem na drugu stranu nesto u zuribi i KVRCCCC
rasturio sam ga, plocica je 5x manja od kucista, i radio je malo jedno par puta, isto verovatno pukla plocica... na kraju sam se oprostio od njega i sve zajedno strpao u djubre |(

Imam Transcend Jetflash 110 nekih 5 godina, radi kao i prvog dana odlično. Kapacitet je 512MB, dovoljno za moje potrebe jer ne nosim neke velike datoteke. Ako ovaj ikad rikne ili mi se javi potreba za većim kapacitetom sigurno opet kupujem Transcend.

Imam neki stari od 16MB ni sam ne znam koja je marka, radi ko sat samo slabo cemu sluzi jer ima 16MB(ima muzejsku vrednost jer je jedan od prvih fleski koje su se pojavile :d ), imam kingstone standardni od 512MB star oko 4.5 god. i radi odlicno(verovatno ce crci kad bude napunio 5 god i 3 dana tj. nakon istekne garancija :d , i kupio sam transcend od 8GB i 16GB, oni su skoro novi.

Pre 4 godine sam uzeo Corsair Flash Voyager 8GB je crkao posle nedelju dana. Posto ih vise nije bilo u zemlji, dobio sam pare nazad i uzeo varijantu od 4GB koja sljaka i dan danas kao prvog dana.

Imam gomili flash USB-ova, ali ne pamtim da mi je i jedan bio funkcionalan više od 2 godine konstantne upotrebe. Dakle, svaki dan, par puta dnevno.

Imam nekoliko SanDisk usb flash diskova raznih kapaciteta. Najstariji ima preko 7 godina i radi, kao i ostali, još uvek bez problema.

imam desetak flasheva velicine od 512mb do 8gb...
svi rade dobro...neki i vise od 6 godina...

naravno tu je jedan koji je cale doneo iz Nigerije pre 8god. velicine 100gb... on nikada nije ni radio :)

Transcend 8gb vec 2 godine bez problema.

Transcend 512Mb - crko posle 4,5 godina (2004-2009)
Transcend 1Gb - radi (2005.)
Transcend 2Gb - radi, mada se nesto poslednje vreme tripuje (2006-xx.xx.2011 cenim)
Kingston 8Gb - radi (2009.)

Transcend jetflash v35 4GB solidan onako (mislim na brzinu), kupljen 2008. radi i nadam se da ce jos dugo:)
apacer 4GB crko nakon 3meseca,kupljen ove godine pa zamenjen (konacno:mad:) i zasad radi
a imao sam i kingston od 2GB bas super flesic i izgubih ga:(

Kingston DTI 2GB belo zeleni ~2006.
kevin Kingston 4GB plavo beli ~2007.
Sony crni 8GB 2009.
Kingston 2GB crni 2009.
TDK plavi 32GB 2010.

svi rade bez problema od kako su kupljeni :D

Transcend 8Gb, placen 1500 din pre 1,5 god i ima odredjene probleme, kopira brzinama koje sam bira :d, a kada dodje do kraja moram da cekam koji minut :d
Ali dobro, kome sam sve davao dobro je da radi uopste. Ja inace ovo kapiram kao zestoku potrosnu robu pa me i ovaj vek trajanja iznenadio :) Da ga pohvalim da se unormalio malo u poslednje vreme :d
Inace sam radio one online recover-e itd.
Za 1500din- prezadovoljan sam.

Transcend 8Gb, placen 1500 din pre 1,5 god i ima odredjene probleme, kopira brzinama koje sam bira :d, a kada dodje do kraja moram da cekam koji minut :d
Ali dobro, kome sam sve davao dobro je da radi uopste. Ja inace ovo kapiram kao zestoku potrosnu robu pa me i ovaj vek trajanja iznenadio :) Da ga pohvalim da se unormalio malo u poslednje vreme :d
Inace sam radio one online recover-e itd.
Za 1500din- prezadovoljan sam.
To je problem do win 7 ne flash-a ja imam takav problem na svakom USB-u da iskida pocetak i cekam pola minuta da iskopira manje se to primecuje na ULTIMATE verziji ali i tamo postoji slican problem ova skala nikako nije tacna Ps Koristim win7 Pro:))

Meni zadnji TakeMS 8GB iz Altija crko posle 10 dana. Bio je užasno spor,a kad sam prvi put hteo da ga popunim do kraja na zadnjem fajlu se zapucao i diskonektovao. Pri novom ubacivanju Win7 izbacio poruku da treba da se formatira ali to neće da uradi.

Inače, ni jedan flash mi nije potrajao duže od godin-dve dana iz tog razloga što ga pre ili kasnije spucam na nekom kompu u servisu/igraonici ili u firmi gde radim (30-tak računara). Zato uvek fajlove s afleša imam na nekom hardu.

Imam neki stari od 16MB ni sam ne znam koja je marka, radi ko sat samo slabo cemu sluzi jer ima 16MB(ima muzejsku vrednost jer je jedan od prvih fleski koje su se pojavile :d ).

Ja bih ti preporucio da taj "muzejski primerak" cuvas jer ko zna sta ce biti u buducnosti, mozda bude vredeo milione (kao u Muckama sa onim naizlged bezvrednim satom) :). I ja imam neki 64MB MP3 plejer jos iz 2002-2003. Umalo sam ga prodao 2004. godine kad sam kupio novi plejer sa "neverovatnih 256MB" u to vreme :D. Posto nisam sada ga samo cuvam, pa cemo videti jednog dana, hehe

Ja bih ti preporucio da taj "muzejski primerak" cuvas jer ko zna sta ce biti u buducnosti, mozda bude vredeo milione (kao u Muckama sa onim naizlged bezvrednim satom) :). I ja imam neki 64MB MP3 plejer jos iz 2002-2003. Umalo sam ga prodao 2004. godine kad sam kupio novi plejer sa "neverovatnih 256MB" u to vreme :D. Posto nisam sada ga samo cuvam, pa cemo videti jednog dana, hehe

ja sam zapalio moju flesku od 16 mb :-DDDDD jer sam bas hteo tada (bio sam klinja) da vidim dal je fles cip zaista otporan za vatru i ispostavilo se da je TRUE :) ali unistio sam maskicu tj plastiku preko pa sam ga polomio i bacio tako da sada imam naj stariji flesh 512 Mb placen 60 e 2004 cini mi se... nisam 100% siguran dal 2004-5 :) no cifra od 60e pamtim jer sam krvoavo radio za taj flash :-DDDD a sada imam gomile flashova 1 gbx2,2gbx1,4gbx1,8gbx3,16gbx3 prvi 16gb kingston DT100 crni 2008 kupljen i dalje ubija kako sljaka za posao je dusu dao :)))

@TMEV
Fina ideja, evo sad sam ga probao i radi kopiranje na i sa njega sve u 16 sa sve diodom koja blinka unutar njega :D . Prava je steta sto ima samo 16MB ali dodje kao odlicna zamena strarom flopiju 1.44MB.

@TMEV
Fina ideja, evo sad sam ga probao i radi kopiranje na i sa njega sve u 16 sa sve diodom koja blinka unutar njega :D . Prava je steta sto ima samo 16MB ali dodje kao odlicna zamena strarom flopiju 1.44MB.

Ma da, ja do skora nisam imao pojma sta sve kolekcionari skupljaju (necete verovati kakve su to sve gluposti ili se meni bar cini). Cuvaj obavezno tih 16MB. Nego to me podseti da li znas ili neko drugi, koliko memorije je imao onaj prvi napravljeni USB flesh, ili da se bolje izrazim kolika je najmanja memorija na Fleshu koju znate? Da li je 8MB, 4 MB ili cak i manje? Sumnjam da je manje jer je eto floppy imao 1.44MB pa mi se cini da 2MB USB Flesh nije imao smisla, :D

Pazi, ja ni od ovih mojih 16MB nisam manji video da neko nosi :d, znam kad sam kod mene na posao doneo jos davne 2004te kad su ljudi uveliko nosali 256MB da su se svi izbecili kao odkud ti tako mali flesh :d
Evo slike

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    864.3 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Ako me secanje dobro sluzi usb fles memorija se pojavila pocetkom milenijuma kao revolucionarno cudo tehnike sa astronomskom cenom bese u svetu kompjutera,najmanja velicina je CELIH 8MB(ako se neko seca tada ni disketa nije bila uopste jeftina).

posto imas garanciju, reklamiraj, a ja mislim da je taj tvoj posteno odsluzio svoje..

Nažalost ne sećam se koja je godina bila, ja na sajmu informatike i jedna jedina firma je imala izložene usb-ove firme Corega, ogromni, glupe žute boje i na sve to nisu ih prodavali!!! Uglavnom posle nećkanja nagovorih je njih da mi prodaju jedan od 128Mb (mislim da su ih imali 3 ukupno :). Čoveče, bio sam glavna faca, dok su svi nosili kutije sa disketama ja imao stik od 128 celih megabajta :d
Radio ko lud, prodah ga kasnije :D
I199036.jpg

Nazad
Vrh Dno