Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

2011-04-21-fukushimamav.jpg

T-Hawk UAV enters Fukushima danger zone, returns with video

u pitanju je UAV koji je napravio ovaj video:

inace se koristi u Iraku za proveru o mogucim bombama pored puta.

nego, da li je bio ovaj video?

na pocetku prvog snimka se vidi neka vrednost na meracu radijacije... jel mozete da procenite koja je mera?

Poslednja izmena:
Ne samo sto su prosirili zonu evakuacije na 20km, vec je u tih 20km zabranjen boravak ljudi. Do sada je tu zivelo 60-ak porodica, na sopstvenu odgovornost, a dolazili su i drugi ljudi (secamo se onih tipova koji su stavili brojac u kola pa prisli nuklearki). E, nova mera je da je to zabranjeno zakonom ... sto u Japanu znaci vise nego kod nas.

Eto materijala za Stalker 3...

Cela epizoda NG dokumentarca, tona novih snimaka. Must watch.

[youtube]7cpXZa6U8lo[/youtube]

Japan navodno zatrazio od drugih zemalja da cenzurisu "illegalne" informacije o nuklearnoj katastrofi: http://www.naturalnews.com/032159_Japanese_government_Fukushima.html#ixzz1KImpBbVH
Formalni protest protiv karikature iz Kineskih novina: http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110422p2g00m0dm039000c.html

Nadam se da ne citaju Blic strip: http://www.blic.rs/Strip/1109/Marko-Somborac

A evo i "insajdera" iz Japana (po poreklu je Francuz, otud i naglasak):
[YOUTUBE]Adj5bK_oWXY[/YOUTUBE]

1984 anyone?

Poslednja izmena:
U budućnosti više nuklearki

Izvor: Beta, Tanjug

Beč/Sofija -- Bivši generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Hans Bliks je izrazio uverenje da će u budućnosti biti više nuklearnih elektrana.

U budućnosti više nuklearki

Bivši generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Hans Bliks je izrazio uverenje da će u budućnosti biti više nuklearnih elektrana.

"Svi oblici energije skrivaju rizike. Najnoviji nuklearni reaktori su mnogo sigurniji od starih, ali nije moguće u potpunosti ukloniti rizike", rekao je Bliks.

On je rekao da se "najveći incidenti događaju u oblasti hidroelektrana kada pucaju brane, a treba pomisliti i na hiljade rudara koji svake godine umiru".

Po Bliksu, "narednih godina će najpre više reaktora biti isključeno, a potom vidim jedno proširenje".

"Nuklearno proleće će doći, ali malo sporije," uveren je Bliks.

Hans Bliks o obnovljim izvorima:

Bliks, po pitanju obnovljive energije, smatra da su to oblici energije koji će ostati marginalni.

Kod fosilnih goriva prihvatamo emisije zbog kojih preti globalno otopljavanje, a kod nuklearne energije može, u slučaju incidenta, nešto radioaktivnih materija da iscuri, ali velika prednost te energije jeste u tome što je otpad mali i što se on može čuvati, zaključio je Bliks.

Izvor: B92, ja boldovao

Reaktor za NE Belene -- u Rusiji

Reaktor nedovoljno dobar za Belene, ali dobar za Rusiju, 350km od Moskve:

Reaktor proizveden u vreme socijalizma i dopremljen u Bugarsku za izgradnju druge nuklearne elektrane Belene u narednih pet meseci će početi da proizvodi struju, ne u Bugarskoj, već u Rusiji.

Rusi su otkupili stari reaktor, koji je 16 godina stajao na mestu izgradnje Belena i počeli njegovu montažu u mestu Udomlja.

Reaktor će biti četvrti u Kalinjinskoj nuklearnoj centrale, stacioniranoj u Kalinjingradu, 350 kilometara severno od Moskve.

Reaktor je proizveden 1984. u češkoj fabrici Škoda u gradu Plzen, težak je 32 tone, a Rusi procenjuju da će biti u eksploataciji u narednih četrdesetak godina.

"Hi-tech" za Belene:

Prema projektu, nova bugarska nuklearka Belene imaće dva reaktora tri plus generacije, novije ruske proizvodnje, za koje proizvođači smatraju da je najbezbednija u svetu.

Reaktori su jačine od po 1.000 megavata i mogu da izdrže zemljotres i do 8 stepeni po Rihterovoj skali.

Izgradnja Belena poverena je ruskoj kompaniji "Atomstrojeksport", a u projekat je bila uključena i nemačka korporacija RWE.

Izvor: B92, ja boldovao

Poslednja izmena:
@ owim

Nazalost, situacija je takva kakvom je opisuje H. Bliks. Nama u ovim krajevima je stvarno u najvecem interesu da se u sto kracem roku desi sto vise NE incidenata jako daleko od nas. U tom smislu su daleko Japan i US. Ja navijam za potonje :-devil-:

btw, "proizveden 1984. u češkoj fabrici Škoda u gradu Plzen" - meni ovo zvuci strasno jer se secam kakva je Skoda bila te 84-te, kakva je i Ceska bila, a Plzen je grad piva. Jos ako je reaktor zavrsen u petak popodne ... deadly maths.

Poslednja izmena:
btw, "proizveden 1984. u češkoj fabrici Škoda u gradu Plzen" - meni ovo zvuci strasno jer se secam kakva je Skoda bila te 84-te, kakva je i Ceska bila, a Plzen je grad piva. Jos ako je reaktor zavrsen u petak popodne ... deadly maths.
Totalno scary story. Reaktor star 27 godina sada se pušta u funkciju na 350km od Moskve i radiće narednih 40 godina. :zgran:

40, a mozda i vise stotina ;).

Današnje vesti

TEPCO: Highly radioactive concrete fragment found

The operator of the damaged Fukushima Daiichi nuclear power plant says that concrete debris emitting a high level of radiation has been found near the Number 3 reactor.

Workers detected radioactivity of 900 millisieverts per hour being emitted from a 30-by-30 centimeter concrete fragment, 5 centimeters thick, on Wednesday.

The workers were using heavy equipment to remove rubble near the electrical switchyard.

TEPCO says the workers were exposed to 3.17 millisieverts of radiation during the clean-up and the concrete block has been stored safely in a container with other debris.

The utility believes the contaminated fragment could be part of debris scattered across the compound as a result of a hydrogen explosion at the Number 3 reactor.
Izvor: NHK

Japanese government considers underground wall to contain Fukushima radiation

The Japanese government is considering building an underground barrier near the Fukushima No. 1 nuclear power plant to prevent radioactive material from spreading far from the plant via soil and groundwater, a senior government official said.

Sumio Mabuchi, a special adviser to the prime minister, revealed the plan Friday at the Japan National Press Club building in Tokyo. The plan is the first attempt to address the risk of contaminated water spreading far from the plant through soil.

According to Mabuchi, the barrier would extend so far underground that it would reach a layer that does not absorb water. The wall would entirely surround the land on which reactors No. 1, 2, 3 and 4 stand.

(izvor)

Konačno stiže i japanski robot!

t-53-enryu.jpg

Enryu (or "Rescue Dragon") is expected to clear highly radioactive rubble at the plant to provide machines and people better access, but it may need to be shielded with lead to protect it from radiation. It would be the second Japanese robot on the scene following a radiation detector robot, which apparently hasn't been used much.

Poslednja izmena:
25-godišnjica Černobilja, prisetimo se fotografa

v204210p0.jpg

Izvor: Mondo

U specijalnom zaštitnom odelu i sa foto aparatom u olovnoj kutiji uputio se foto reporter Igor Kostin samo nekoliko dana posle nuklearne katastrofe u Černobilu 26. aprila 1986. godine na lice mesta u Ukrajinu da to i dokumentuje.

Danas, u senci događaja oko Fukušime, priseća se kako je sve to izgledalo i tvrdi da akciju ne bi ponovio ni u ludilu.

Kostin se posle nekoliko dana na terenu vratio sa potpuno crnim filmom koji je uništila radijacija. Ali, bio je uporan. Sa grupom foto reportera otišao je opet u Černobil i od tada se vraćao stotinama puta kako bi dokumentovao ono što je radijacija ostavila iza sebe među ljudima, decom, životinjama, biljkama…

Četvrt veka od nuklearne katastrofe u Černobilu Kostinova sećanja su upečatljiva i življa nego njegove fotografije.

U to vreme radio je za agenciju Novosti, a kako kaže u intervjuu za AP i danas se jasno seća upozorenja pilota helikoptera kojim je leteo.

"Bio sam u dobro blindiranom oklopnom tranporteru, pod helikoptera je bio od olova, prozori čvrsto zatvoreni. I sad čujem pilota kako govori. - Sa tvoje desne strane, na oko 50 metara je reaktor, zračenje je 250 Rengena – Otvorio sam prozor i opalio nekoliko snimaka. Kako je to bilo glupo."

Kasnije je ustanovio da su to bili neupotrebljivi snimci. Ali devet dana posle katastrofe, vlasti su dozvolile Kostinu i još dvojici fotoreportera da opet odu u Černobil. Sa njim su bili Valeri Zufarov iz TASS-a i Volodimir Repik iz "Pravde".

Kostin je tada proveo neko vreme sa "likvidatorima", vojnicima koji su određeni da ugase reaktor.

v204210p2.jpg

Peo sa sa njima na krov reaktora u plamenu kako bi ih snimio na delu. Morao je da ih snima vrlo brzo, jer su se i oni vrlo kratko zadržavali na krovu.

"Dok sam snimao oni su odbrojavali: jedan, dva, tri… kada bi stigli do 20 morao sam da strčim sa krova. To je bilo mesto sa najvećom radijacijom, 1.500 Rengena na sat, a smrtna zona je 500 Rengena", priča Kostin i dodaje da u tim trenucima nije osećao strah, već tek kasnije.

v204210p1.jpg

Kaže da od tada zna šta znači biti žrtva nevidljive, opake sile koja je najopasniji neprijatelj.

Zbog ogromne radijacije "likvidatori" podeljeni na timove od po osam ljudi, nisu se zadržavali duže od 40 sekundi na krovu uništene nuklearke. To znači da su morali u punoj zaštitnoj opremi da ustrče stepenicama do krova, prospu po nekoliko kanti vode u užareni reaktor i brzo se povuku dole. Većina njih nije stizala da ubaci više od dve tri kofe vode.

Igor Kostin je najpoznatiji černobilski fotograf, ali nije i prvi. U krug nuklearke, par sati posle katastrofe prvi je ušao Anatolij Raskazov koji je bio i službeni fotograf postrojenja. On je snimio razmere tragedije i prosledio snimke specijalnoj komisiji koja je imala sedište u bunkeru nedaleko od elektrane. Ubrzo je ove snimke zaplenila ruska tajna policija.

Samo dve njegove fotografije su objavljene 1987. godine, a da nije bilo navedeno ni ime autora. Raskazov je umro prošle godine posle dugogodišnje borbe sa rakom, od koga je oboleo, kako se pretpostavlja, zbog izloženosti radijaciji.

Tek dve nedelje posle katastrofe moskovska "Pravda" objavila je prvu fotografiju Volodimira Repika, snimljenu iz helikoptera. Repik (65) danas kaže da ni mrtav ne bi otišao na takvo mesto ni da mu narede.

Drugi kolega Kostina koji je sa njim i Repikom bio u Černobilu umro je 1993. u 52. godini života od posledica radijacije.

Kostin je nastavio da odlazi u Černobil i beleži posledice katastrofe, što mu je i donelo nagradu World Press Photo. Zbog izloženosti radijaciji, ozbiljno mu je oštećeno zdravlje i imao je nekoliko operacija tiroidne žlezde.

Moj komentar

Ne znam odakle su preveli/preuzeli tekst, ko je gledao Battle for Chernobyl sigurno se začudio čitajući.

- Likvidaroti na krovu nisu prosipali nikakve kante s vodom u reaktor (!), već uklanjali visokoradioaktivne delove reaktora (grafita) koji se raspršio posle eksplozije. Voda je i bila problem, morala je bude drenirana. Na gornjoj slici vidi se daimaju lopata u rukama, ne kofe. "Većina njih nije stizala da ubaci više od dve tri kofe vode" -- ko li je ovo izmislio?

- Likvidatori su se zadržavali mnogo duže od 40 sekundi.

- "U punoj zaštitnoj opremi" dobro zvuči, sećamo se da je svako za sebe noć pred odlazak na krov pravio štit od olova kojim su prekrivani delovi tela.

- "Specijalna komisija" nije imala "sedište u bunkeru", već je to bila ekipa na čelu sa fizičarom Valerijem Legasovim koja se smestila u hotelu u Pripjatu, bez "bunkera". (Dve godine kasnije, Legasov je sebi oduzeo život zbog teškog zataškavanja razmere tragedije, uz "laž je gora od katastofe".

Čini mi se da njegove reči imaju puno smisla posmatrajući Fukušimu danas i japanske vlasti.

Bas potresno. Tako ce proci i oni jadnici iz Fukusime. Mada je situacija malo blaza od one u Cernobilu.

Najgore je što usled laži ne znamo koliko je blaža.

hm, pa nije blaža, već odavno je je na 7-dmici. To što nije još došlo do (eksplozije) rasipanja nuklearnog goriva, ne znači da zračenje iz oštećenih reaktora nije ubitačno i kataklizmičnih razmera.

gledao sam sinoć NG "witness disaster in japan" , uf žestoko, ni sami vinovnici događaja, uprkos uzbuni i konstantnom pozivanju da se napuste objekti i krene na višlji teren, nisu bili ni blizu svesni snage destrukcije koja im preti. A zemljotres, da se desi neki takav bilo gde u svetu, ostala bi samo hrpa gvožđurije i prašina od gradova.

Upravo to. Ljudi im stalno prebacuju kako,eto,znali su da je frka za zemljotres,kako se nisu spremili.
Brate,bili su oni spremni,i to vrlo dobro.... Ali ***,moze covek da se spremi do odredjene granice. Ovo sto se njima desilo je zlo&naopako. Ja sam bio fasciniran koliko su npr. Tokio i slicni veci gradovi ostali relativno neosteceni (u odnosu na jacinu zemljotresa).

Nas bi najslabiji aftershock od tog velikog zemljotresa obrisao sa karte.

meni je najfascinantnije kako se u medijima nukelarni meltdown iskoristio skroz suprotno - za promociju "vaznosti i neophodnosti" nukelarnih elektrana, i pripremu za jos katastrofa ... mediji su apsolutno pobedili nad covecanstvom, jer ja ne vidim ni jedan realan pokret ili korak ka "ucenju na greskama" odnosno ka gasenju ovih zlih masina.

***,to je zato sto svetom ne upravljaju moral i savest,nego kinta. Ni meni se ne svidja,al' ***,tako mu dodje.

Nego,ova stvar oko Fukushime mi mirise na neku tesku mutljavinu. Sve vise mi preovladjuje utisak da je situacija ipak mnogo bliza Chernobilju nego sto bilo ko od njih hoce da prizna....

mediji su apsolutno pobedili nad covecanstvom, jer ja ne vidim ni jedan realan pokret ili korak ka "ucenju na greskama" odnosno ka gasenju ovih zlih masina.

Ljudi su pobedili nad covecanstvom, ne mediji. Optuziti medije ili bilo koju drugu instituciju, pa cak i Drzave, nema puno smisla jer su to samo ljudske tvorevine i sredstva...Ovo su napravili ljudi, svo zlo su napravili ljudi ali i dobro, pa se sve to moze svesti na Star Wars. ;)

@945
hvala na linku, dosta stvari ima koje i ja vidim po prvi put a inace sam dosta citao o ovoj katastrofi koja ih je zadesila.

hm, pa nije blaža, već odavno je je na 7-dmici. To što nije još došlo do (eksplozije) rasipanja nuklearnog goriva, ne znači da zračenje iz oštećenih reaktora nije ubitačno i kataklizmičnih razmera.

Naravno, mi odavde to ne znamo. Sigurno da mediji lazu sa oprevdanjem da ne sire paniku. Mislim da je katastrofa manja nego u Cernobilu ali i veca nego sto to tvrdi japanska vlada. Inace, negde sam procitao (mozda bas ovde) da neki ruski naucnik tvrdi da je taj 7 nivo prenaduvan i da se sve to radi zbog para. Ja licno ne mislim da je situacija ista kao u Cernobilu, sto 7 nivo govori. Kada samo pomislim koliko je u Cernobilu ljudi direktno bilo umesano u saniranju posledica, a ovde je taj broj mozda par stotina, rekao bih da su ove dve situacije neuporedive. Pa i merenja radioaktivnosti su pokazala slicnu stvar.

Ne znam koliko lazu za fkukshimu, lazu sigurno, ali neverovatno je kako su opet na neki nacin iskoristili ove dogadjaje da jos vise promovisu nuklearnu energiju :mad:, naravno fisiju.

Report Urges Storing Spent Nuclear Fuel, Not Reprocessing It
Experts on nuclear power predict that Japan’s Fukushima crisis will lead to a major rethinking of how spent nuclear fuel is handled in the United States but have cast doubt on a proposed solution: reprocessing the fuel to recover plutonium and other materials for reuse.

The challenge at the Fukushima Daiichi plant in Japan involves not only damage to three reactors but also the loss of cooling water in at least one pool of spent radioactive fuel, which prompted some American experts to recommend an evacuation to a radius of 50 miles. And that pool was not loaded nearly as heavily as pools at similar reactors in the United States.

The accident in Japan has already generated calls for sending the fuel to factories where it would be mechanically chopped up and chemically dissolved to recover the plutonium that is made in routine reactor operations, as it frequently is in Europe and Japan. The plutonium could then be used as a substitute for uranium fuel at nuclear plants.

But in the M.I.T. report, experts argue that there is no reason to find a substitute for uranium because the existing global supply is plentiful. In fact, there is enough uranium available to fuel 10 times as many reactors as exist today, even if each of the new ones ran for 100 years, the study says.

Rather than processing the fuel to retrieve plutonium, the report suggests, the fuel should be “managed” so that the option of doing so is preserved — perhaps by storing the fuel in above-ground silos for a century. It recommends moving it to a centralized repository, starting with fuel from nuclear reactors that have been retired and torn down.

Another alternative for nuclear waste disposal is to build a new class of reactors powerful enough to break up the elements that are hardest to dispose of: materials that are created in reactors and remain significantly radioactive for tens of thousands of years. But that would require development of new technologies at a substantial cost and, like reprocessing, would carry a risk of releasing radioactive contaminants from fuel that is now mostly packaged in compact and airtight forms.

Nazad
Vrh Dno