Šta je novo?

iPad 2

U McShark prodavnici (pogledaj sajt za lokacije), zatražiš tax-free obrazac (ponesi pasoš sa sobom) da ti popune. Ne smeš otpakivati uređaj. Kada dođeš do izlaza iz EU (Slovenija, Mađarska, ili gde već) prijaviš tax-free, carinik zatraži robu na uvid i udari pečat. Zatim imaš dve varijante, da pitaš gde možeš da podigneš novac (obično se vratiš negde nazad pa se opet javi carinicima i miliciji) i to uradiš na licu mesta ili da kada dođeš kući spakuješ u dobijenu kovertu overeni račun i popuniš svoje podatke. Moraš da imaš devizni račun a od banke traži IBAN i SWIFT kodove koji su neophodni. Popuniš podatke na koverti i pošalješ.

Dobićeš nazad oko 10% od plaćene ukupne sume.

Raiffeisen banka u Beogradu takodje vrsi povracaj poreza preko Tax Free, dobije se iznos koji pise na obrascu (nema dodatne provizije).

Da li ovo sa Raiffeisen vazi samo za iPad kupljen u Becu?

McShark nema na stanju i ne zna kad ce biti. Poprilicna je nestasica i u Becu ali moze da se nadje po Medi Marktu ili Saturnu. Tax Free obrazac se dobija bez problema. Na granici takodje bez problema cak se nisu bunili sto je uredjaj bio raspakovan tj. nije bio u celofanu.

Tax-free obazac iz McShark prodavnice NE MOŽE da se naplati u Raiffeisenbank jer nije GLOBAL BLUE sistem povraćaja. Iz Mediamarkta može. Znači u Raiffeisenbank može da se naplate samo GLOBAL BLUE obrasci. Ne pišite napamet.

@drjackyll
Zavisi od carine i carinika ali propisi su propisu. Roba mora biti u originalnom pakovanju, neotvarana i nekorišćena.

Poslednja izmena:
zadržavam pravo da na svakom koraku kažem lošu reč o ovom smeću od softvera zvanog itunes

Ne znam kako je sa iTunesom na Windowsima, ali isto pravo zadržavam i ja koji sam na Macu. Pri čemu, iTunes nije, naravno, sam kriv - to što su mu odredili da radi, radi uglavnom bez problema - već onaj ko ga je takvim napravio. Jer iTunes je 1. player i skladište za muziku (nekima odličan u tom svojstvu za velike kolkecije tagovane muzike); 2. iStore platforma (koja se, iz naše geografije, malo teže koristi, ali uz dovijanja sa nalozima i računima, nekako može); 3. skladište i platforma za sve i svašta (video, radio, podcast, e-books, tv, apps, što je posledica iStore politike, tj. Applove želje da prodaje sve što može), i 4. sync program za iDevices (iPhone, iPod, iPad). E, u ovoj poslednjoj funkciji je najblaže rečeno dosadan zbog raznih restrikcija, opet vezanih za Appleovu politiku kontrole i njihov biznis model. Naravno, postoje druge alatke kojima se i sync iTunesa može zaobilaziti u svakodnevici (iPhone Explorer, Dropbox, GoodReader itd. za lakše prebacivanje stvari na iDevice).

Ukratko: koliko god mi se dopadaju Applovi proizvodi i OS X kao sistem i njegov softver, toliko mi je odbojna Appleova biznis politika čiji je rezultat iTunes kakav je danas.

Ту се мање- више сви слажемо да је тај несрећни iTunes страшна препрека у коришћењу одличних iPrenosnik-a, скоро па као нужно зло. Са друге стране се компензује то што су Apple преносни уређаји у неким сегментима убедљиво најбољи на тржишту, поготову хардверски, па се зажмури на једно око што се софтверских ограничења тиче, или се она колико толико заобиђу на неки начин.

McShark nema na stanju i ne zna kad ce biti. Poprilicna je nestasica i u Becu ali moze da se nadje po Medi Marktu ili Saturnu. Tax Free obrazac se dobija bez problema. Na granici takodje bez problema cak se nisu bunili sto je uredjaj bio raspakovan tj. nije bio u celofanu.

Mislis na eu carinu - Slo, da ne pravi probleme? Pretpostavljam da se Hr carini ukoliko se ide preko Slovenije nista ne mora pokazivati od obrazaca?

Tax-free obazac iz McShark prodavnice NE MOŽE da se naplati u Raiffeisenbank jer nije GLOBAL BLUE sistem povraćaja. Iz Mediamarkta može. Znači u Raiffeisenbank može da se naplate samo GLOBAL BLUE obrasci. Ne pišite napamet.

@drjackyll
Zavisi od carine i carinika ali propisi su propisu. Roba mora biti u originalnom pakovanju, neotvarana i nekorišćena.

Ajd, jos par pitanja, vidim da se razumes u materiju...Da li znas koliko mi se vraca pdv-a ako idem preko media markta, i koliko mi uzimaju proviziju na samu uslugu?

Ajd, jos par pitanja, vidim da se razumes u materiju...Da li znas koliko mi se vraca pdv-a ako idem preko media markta, i koliko mi uzimaju proviziju na samu uslugu?

Tax-Free dobijaš nazad prema skali u knjigama koje postoje u radnji, zavisi od toga šta kupuješ. U proseku je to 10-12% od ukupnog iznosa na računu koji platiš. Za Austriju za jednu radnju u istom danu zbir od 75,01 EUR je minimum za potraživanje Tax-Free. Recimo kupiš iPad u McShark i uzmeš obrazac za Tax-Free a posle ili sutra u Mediamarkt neke dodatke (ili bilo šta) u iznosu preko 75.01 EUR i opet traži Tax-Free obrazac.

Popunjavanje obrasca ne košta ništa i sa zadovoljstvom ga radnici u Austriji popunjavaju. Proviziju uzimaju tzv banke ili menjačnice na graničnim prelazima koje refundiraju novac nazad. Nema ni tu pravila i ne znam da ti kažem koliko uzimaju. Možeš da pitaš kada ulaziš u SLO ili HU tamo gde se prodaju vinjete ima i oznake za Tax-Free Refund pa ako već kupuješ vinjetu pitaj na vreme.

Ako je nekome bitno, na graničnim prelazima se dobija EUR valuta prilikom Tax-Free refundacije dok u Raiffeisenbank kod nas se dobijaju dinari po (valjda) srednjem kursu na taj dan ali se ne naplaćuje provizija.

Poslednja izmena:
Koja je procedura da dobijes tax refund a da neces da ga carinis posto sam procitao da to djurkash hoce da uradi. Ti cim budes trazio tax refund na granici, podrazumeva se da moras da ga carinis, ili su te dve stvari odvojene i pokupis parice od refund-a, a kad te pita carinik jel imas nesto da prijavis kazes nema nista i tako prevaris sistem ili sta :)

Recimo ulazis iz Madjarske, tamo prijavis iPad i dobijes onaj pecat za tax free a kada stignes do nasih carinika ti cutis i pravis se fin :)

Recimo ulazis iz Madjarske, tamo prijavis iPad i dobijes onaj pecat za tax free a kada stignes do nasih carinika ti cutis i pravis se fin :)

Bas tako, to je i sustina, i ne izmisljam toplu vodu, to svi rade...hvala svima, videcemo, to drugar treba da mi odradi ako nadje u Becu, ako ne, moram cekati sredinu maja i USA varijantu...

Poslednja izmena:
Па ако већ добијате tax free пријавите робу.

Zašto bi prijavljivao robu kod smradova carinskih? Da se još više nafatiraju dok lopovi prenose sve i svašta kad se podmažr? E pa ne može.

Ode drugar veceras za Bec, dao sam mu kes, i uputstva kako da prodjem jeftinije...pa, videcemo...

izvinjavam se ako nije odgovarajuci topic, ali kakva je trenutna situacija sa app store+srbija? registracija naloga + kupovina aplikacija s nekom inostranom karticom mozda? ili se i dalje radi ono downloadovanje free aplikacije bez upisa credit card info pa se dobije neki nalog i slicno..?

Da, i dalje mozes da otvoris nalog bez kartice na tu foru, da pokusas download free aplikacije.

Ostavis podatke za kreditnu karticu, kazes da si iz Hrvatske, i sve radi. Ukoliko stavis 'Srbija' appstore kenjka i odbija da prihvati CC.

Poslednja izmena:
Moze li se nekako kupiti Rage Hd, koji ne postoji u HR App store?

Možeš da kupuješ i na US App Store (koji je realno najbolji) tako što uzmeš iTunes gift card koji posle razmeniš za odgovarajuću sumu dolara. Ne treba ti nikakva kreditna kartica, samo uplatiš qVoucher na trafici.

Ja u poslednje vreme kupujem iTunes gift card na jednom inostranom sajtu preko Moneybookers računa gde mi daju i neki mali popust, a cene su otprilike 1€=1$ pa tako npr. za 15€ dobijaš gift card od 15$.

Poslednja izmena:
S obzirom na odnos $-euro mislim da je previse 1:1 racunati... al ajde mozda grijesim :eek:

Ја мислим да је увек 1€=1$, свеједно на ком App Store-u купујеш... Барем је тако на свим осталим сервисима за куповину, не знам зашто би Apple који је познат по грамзивости попустио по том питању...

Nazad
Vrh Dno