Šta je novo?

Industrija igara

Deus Ex nije vrh zbog "RPG elemenata", nego zbog level dizajna i kako izbori koje igrač pravi u igri koji oblikuju tok radnje su same akcije u igri, a ne prost izbor u dijalozima. To je "interactive storytelling", a ne mnogi drugi wanna-be filmovi. Sa pravo se naziva "immersive sim", jer je simulacija sveta, nema "videogamey" osećaj.

pa to je najbitniji "rpg element" koji nazalost nije nastavio da se razvija

sve ostalo je promenljivo, nacin izvodjenja, razvoja lika, sistem skill-ova, lvl-ovanje i sl ... a izbor i posledice tog izbora u daljem igranju su najbitniji - a toga je sve manje i manje u igrama

Mene multi FPS interesuje prvenstveno sa aspekta kompleksnosti dizajna/mehanike i visiine skill plafona. Što se toga tiče, CoD i slične igre su katastrofa. Visokobudžetne mainstream naslovi ne mogu da ciljaju visoko u tim aspektima jer moraju da budu pristupačni široko publici. Pa "običan" fan mod je mnogo bolji (i zbog toga zabavniji) u tim najznačajnijim stvarima od skoro svih igara u žanru koji su izašli u poslednjih pola decenije, upravo zato što nema teret komercijalnog uspeha na sebi.

odlicno receno, samo koliko ima igara koje zadovoljavaju tvoj ukus sa aspekta kompleksnosti dizajna/mehanike i visine skill plafona (ovo poslednje zaista ne razumem, samo naslucujem na sta si mislio) pri tome da je novijeg datuma, za oko primamljivo, popularno, sa dosta igraca i podrske od strane developera (da ne bude nasao sam 10 indie pucacina koji izgledaju kao cs)... betlfild? pa eno ih glavonje iz EA serviraju pricu na sve strane kako se on pravi da bi srusio cod sa trona. a svi znamo sta ce nam to doneti... jos cod-a ? :|

visokobudzetni mainstream naslovi ciljaju da te zabave... mene fps zabavlja 🙂 cod me zabavlja... isto kao nekada quake serijal... sigurno nemam osecaj da sam hc igrac zato jer se zabavljam uz pisljive cod-ove, krize, betlfilde i ostale 🙂 taj sam osecaj imao dok sam imao sta da igram medju dobrim rpg igrama, poteznim i par rts srtategija i tome slicno 😉

a fps ? akcija akcija i samo akcija 😀

edit: ups double post, zaboravio sam da ovde neme merdzovanje uzastopnih postova

Poslednja izmena:
odlicno receno, samo koliko ima igara koje zadovoljavaju tvoj ukus sa aspekta kompleksnosti dizajna/mehanike i visine skill plafona (ovo poslednje zaista ne razumem, samo naslucujem na sta si mislio) pri tome da je novijeg datuma, za oko primamljivo, popularno, sa dosta igraca i podrske od strane developera (da ne bude nasao sam 10 indie pucacina koji izgledaju kao cs)...

Pa ima vrlo malo, upravo je to i problem. 🙂

Nećeš nikada videti videti EA ili Acti i ostale velike izdavače da izbace ovako nešto:

http://www.youtube.com/watch?v=aV07MgjpoLE
http://www.youtube.com/watch?v=pY6vZuCNX0Y
http://www.youtube.com/watch?v=5ExmlQ1graw

Svaki novi Tribes koji bi eventualno izašao bi morao da mehaniku i dinamiku kretanja prilagodi gamepadu. Bwahahahahaha!

Takva vrsta igranja je gotovo izumrla kao i epic trance muzika iz drugog klipa. Inace, da zanemarimo multi, meni je Vengeance bila vrh single player igra. Steta sto nema vise takvih igara...

Svaki novi Tribes koji bi eventualno izašao bi morao da mehaniku i dinamiku kretanja prilagodi gamepadu. Bwahahahahaha!

Nezavisni tim može da napravi ovakav tip igre. Zbog prirode okruženja, zahtevao bi solidno manje resursa nego drugi FPS-ovi. Red Orchestra npr. zahteva dosta više posla u smislu količine art aseta koje moraju da kreiraju, a to je najskuplji deo razvoja.

UT3 je pokušao multiplatform razvoj pa je propao komercijalno u odnosu na 2k4. Pokušali su da naprave igru i za PC i konzolne igrače i na kraju zadovoljili nikog, odvrativši prethodnu lojalnu bazu fanova. Nadam se da ovi u Hi-Rezu znaju šta rade sa Tribes: Ascend. Obećali su skiing, to je dobar signal za sad. I da UE3 streaming ne predstavlja problem.

http://www.youtube.com/watch?v=v8mXJI_oJMg

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
http://www.gamesindustry.biz/articles/2010-10-13-anger-management-interview?page=2

Q: You've talked about how you think keyboard and mouse is still the best way to control an FPS, but you've also said that you play most games these days with a joypad. What's stopping those things co-existing?

Tim Willits: For most people, the mass consumer, having that controller in your hand, sitting back watching the TV, it's intuitive, it's easy. Heck we moved our buttons to match Call of Duty, because hey, you get 25 million people learn where the jump button is, you don't move the jump button! I don't know why games do that!

Destructoid ignorance je napisao(la):
Yes "LOL COMFY COUCH" really is the reason why consoles continue to dominate, and as long as people just want to drunkenly stumble home and play 4 player Halo or whatever with their friends with no hassle at all it will continue. Half of them are probably playing the fucking game via composite cable anyway, they're not going to respond to reasoned debate about screen resolution and anti-aliasing et al.

The gears of Official PlayStation Magazine's rumour machine have been turning and according to the mag a third game in BioWare's fantasy role-playing series Dragon Age is currently in production, complete with an all-new multiplayer mode.

The rumor comes from the 'Inside whispers' section of the latest issue of OPM, which says: "More elf sexy time! Dragon Age 3 is on the way, with an added multiplayer component".

http://www.computerandvideogames.com/297547/dragon-age-3-with-multiplayer-on-the-way/

dakle pocinjemo jos jedan krug 🙂 a Mass Effect ide u MMO.. ziveo EA !

Jedino što će da valja u narednom periodu nakon TW2 su Dead State i E.Y.E. RPG dizajneri treba da olade sa fantasy/dark fantasy/srednji vek/generički sci-fi i stave igre u druga, mnogo više interesantnija okruženja.

Zombi žanr interesantan i svež? U 2011. godini??

Ne postoji zombi žanr. Žanrovi u igrama su definisani rulesetovima i mehanikom. Sa te strane, Dead State je svež. I pošto je u pitanju "interactive story", nema mindless ubijanja zombija, pošto je to verovatno prva stvar na koju neko pomisli kad kaže da zombi tematika "nije interesantna".

At its core, our game is not about the zombies. It's about a world in crisis, it's about survival, it's about the ugly truth of human behavior - all the things the zombie genre is usually about, when you look past the zombies. There have been some good zombie-themed games in the last few years - Plants Vs. Zombies, Dead Rising - but I don't think there have been many games that have used zombies in the way that the best zombie movies use them.

The social breakdown really just provides an excellent setting for an RPG because of its lack of structure and the difficult decisions you have to make. In so many games, the law and structure of society - even fantasy society - forces a very rigid narrative on you. I guess it doesn't need to, necessarily, but the fact that we could get away from random quest-givers, merchants, or social hierarchies allows us to rethink a lot of RPG standard mechanics and story structures. It was very liberating.

I've been through a natural disaster before, so there's a bit of that influence too, but in the way of wondering what would happen if no one came to restore power, and order, and food delivery and so on. Since I think everyone who has seen a zombie movie has probably wondered, "what would I do?" even fleetingly, the idea of giving players the chance to play out such a scenario seemed like a great experience to build a game around.

zombie rpg ? ja ne mogu da se prisetim ni jednog 🙂 mada mislim da dead state nece jos minimum 2 godine :| a igra ce biti TB ! 🙂

a tu je i Scars of War first person rpg ...
Basilisk games rade na novom sc-fi rpg-u

naravno svi su projekti indie developera

Imam ja interesantnu ideju za RPG ali nemam ni resurse ni vremena da probam da to napravim. Recimo da bi igra bila hub-olika RPG avantura, nešto slično kao one interaktivne priče što se mogu naći po internetu. Naravno ne bi bila statična već dinamična kao i akcione igre. Fora je u tome što bi igra imala nekoliko petlji gde bi igrač donosio izbore koji bi uticali na dalji tok igre. Problem je što sa povećanjem broja situacija gde se račva priča zavisno od izbora raste i broj mogućih ishoda 🙂

Priča bi bila atipična, baš kao i ovaj Zeitgeist s tim što bi moja priča počinjala 1943. godine i bila smeštena u alternativni WWII univerzum. Cela ideja iza priče jeste big scale conspiracy prema kojoj bi nacisti suočeni sa pokretom otpora procenili da njihovi napori ne bi urodili plodom sve dok postoji bilo kakav otpor i stoga odlučili da lažiraju poraz u ratu. Amerika kao mlada i perpektivna zemlja bi bila izabrana kao centar i poligon za buduća nacistička delovanja u tajnosti a javnosti bi bio serviran scenario koji svi poznajemo. Ne bi odoleo da ubacim Asasins Krid fazone pa bi tako posle uvoda igre sledio deo koji bi se odvijao u sadašnjost, tik pred momenat kada nacistički planovi treba da kulminiraju. U prvom delu igre bi vodili visokog Gestapo oficira kome je dat tajni zadatak da osigura transformaciju Trećeg Rajha u buduću pobedničku US Government. U drugom delu priče bi glavni akter bio njegov potomak, regular human koji bi se slučajno našao u sredu zbivanja. Igra bi išla kroz razne epohe, objašnjavajući agendu i poreklo nacista kao i u religiozne vode, naravno koliko bi to mogućnosti dozvolile.

Kako mi je pala ovako suluda ideja na pamet? Pa igrajući Homefront sam razmišljao jel može gluplja ideja od zapleta te igre da se smisli. Uspeo sam u tome 🙂

Edit: Zahvalnica moderatoru koji je prebacio post a ne obrisao isti 🙂

Poslednja izmena:
Meni od te cele ideje impresionira cinjenica da si igrao Homefront. 😀 Inace, nije ti lose ideja. 🙂

i meni se svidja ideja, konacno bi u igri mogli da zaigramo kao nacisti 😀

ja bih ubacio jos jedan obrt, gde kada treba sve da kulminira i da se nacisti vrate na scenu, pojavljuje se nekakva sveopsta globalna pretnja , i onda su 21. veku , 50ak godina kasnije, nacisti primorani okolnostima da imaju ulogu vise dobrih nego losih momaka ! e to je zaplet :d

Poslednja izmena:

ja bih ubacio jos jedan obrt, gde kada treba sve da kulminira i da se nacisti vrate na scenu, pojavljuje se nekakva sveopsta globalna pretnja , i onda su 21. veku , 50ak godina kasnije, nacisti primorani okolnostima da imaju ulogu vise dobrih nego losih momaka ! e to je zaplet :d

Jel si ti svestan sta si napisao ?! :sceptic:

Na pomolu je novi M. Night Shamalalmalmamajan. 😀

Imam ja interesantnu ideju za RPG ali nemam ni resurse ni vremena da probam da to napravim. Recimo da bi igra bila hub-olika RPG avantura, nešto slično kao one interaktivne priče što se mogu naći po internetu. Naravno ne bi bila statična već dinamična kao i akcione igre. Fora je u tome što bi igra imala nekoliko petlji gde bi igrač donosio izbore koji bi uticali na dalji tok igre. Problem je što sa povećanjem broja situacija gde se račva priča zavisno od izbora raste i broj mogućih ishoda 🙂

Priča bi bila atipična, baš kao i ovaj Zeitgeist s tim što bi moja priča počinjala 1943. godine i bila smeštena u alternativni WWII univerzum. Cela ideja iza priče jeste big scale conspiracy prema kojoj bi nacisti suočeni sa pokretom otpora procenili da njihovi napori ne bi urodili plodom sve dok postoji bilo kakav otpor i stoga odlučili da lažiraju poraz u ratu. Amerika kao mlada i perpektivna zemlja bi bila izabrana kao centar i poligon za buduća nacistička delovanja u tajnosti a javnosti bi bio serviran scenario koji svi poznajemo. Ne bi odoleo da ubacim Asasins Krid fazone pa bi tako posle uvoda igre sledio deo koji bi se odvijao u sadašnjost, tik pred momenat kada nacistički planovi treba da kulminiraju. U prvom delu igre bi vodili visokog Gestapo oficira kome je dat tajni zadatak da osigura transformaciju Trećeg Rajha u buduću pobedničku US Government. U drugom delu priče bi glavni akter bio njegov potomak, regular human koji bi se slučajno našao u sredu zbivanja. Igra bi išla kroz razne epohe, objašnjavajući agendu i poreklo nacista kao i u religiozne vode, naravno koliko bi to mogućnosti dozvolile.

Kako mi je pala ovako suluda ideja na pamet? Pa igrajući Homefront sam razmišljao jel može gluplja ideja od zapleta te igre da se smisli. Uspeo sam u tome 🙂

Edit: Zahvalnica moderatoru koji je prebacio post a ne obrisao isti 🙂
Citava prica ima jak odjek u stvarnosti..🙂

Pa ako vidimo koja zemlja je trenutno glavna pokretačka snaga EU, nije ni daleko o istine 😀

Nemacka se pominje jer je tamo PC gaming trdicinalno jak u odnosu na mnoge druge zemlje, ali to ne znaci da tamo i konzole nisu prilicno jake...tamo je sve jako 🙂

ali to ne znaci da tamo i konzole nisu prilicno jake...tamo je sve jako 🙂

Dunno...

in Germany for example, retail sales of PC products crush all other games, with the possible exception of the DS. It certainly kills all of the next-generation consoles
http://www.shacknews.com/article/52813/valve-interview-part-1-doug

Ne bi MS bez razloga priznao da pokušavaju da poguraju 360 u tradiconalnim jakim PC regionima što je više moguće moguće odlažući PC verzije ili ih ne izdavajući uopšte. Samo im to baš i ne uspeva, čitajući komentare ljudi odande, jer se ne pale na hype ko i Ameri, kojima je dovoljno da nešto bude prikazano u Opra-i, i odma' će otrčati da kupe. 🙂

Poslednja izmena:
U celoj Evropi je mnogo durgacije nego u Americi, mada svuda ima tih lozaca, naravno. Ali cesto kad analiziramo industriju odavde, krecemo od Amerike, a zaboravljamo koliko su tamo stvari drugacije na svim poljima, posebno istorijski u vezi sa gamingom.

Tamo kad se prica o nekim legandarnim, "dobrim, starim" igrama u sirim masama, najcesce se pomene NES, SNES, eventualno N64. Ovde je deseta prica, na cemu god da smo igrali...

U Americi se prakticno ne pominje Amiga, C64 donekle...i onda bi neko slusajuci njih zakljucio da su te platforme bile beznacajne, a zna se sta je bilo u Evropi.

Bukvalno je drugi svet u pitanju...

Nikada necu shvatiti zasto nVidia, ATI i Intel ne krenu da guraju neki zajednicki "PC gaming" front. Svima bi bilo u interesu. Jer ako PC gaming prsne svi ce izgubiti jako veliki deo svog kolaca.

Evo jedno pitanje za sve ucesnike u ovoj temi:

"Zato prastari Myst Riven ima lepse renderovane scene od vecine danasnjih igara?"

Znam da su prerenderovane, ali sta sprecava danasnje programere da iskoriste moc trenutnih grafickih kartica da naprave makar slicnu grafiku... Ja ne znam za vas ali je meni muka od U3 engina...

Piraterija i konzole.

sent by tapatalk

Nazad
Vrh Dno