Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
novi tv 50hz judder i gaming

ispratio sam @gizmor strucni tekst o tv tehnologiji pa sad posto razmisljam o nabavci tv-a koji tje sluziti kao monitor ujedno imam neke zabune.

u tekstu se spominje 50hz osvezzenje ekrana sto moze da doprinese do pojave juddera-poskakivanja slike posto tje bez sumnje tv biti koristjen i za igrarije

sta sad to znaci? da teba izbegavati kupovinu nahvaljenih samsunga c serije koji imaju samo tih 50hz osvezavanje iako su modeli, recimo 40" c530 ili c550 oko 70k dinara?

sad pikiram neki tv do 700-750e max 40" min kao zamenu za monitor na kome bi se radilo sve od business do gaming i koji bi prakticno bio ukljucen 16-24h dnevno
jel moze pojasnjenje da ne bude razocarenja ako kupim 40" c550 ili 530 pa dodje do tog skakutanja slike prilikom igranja brzih cod ili tdu i sl igara, tj kupiti ili ne kupiti?

p.s ako se neko igra na tv-u na 50hz neke od brzih igara bilo bi super da u recenici ili dve iskaze impresije bez obzira koja marka tv-a je u pitanju sto moze extremno da olaksa kupovinu novog tv nama koji bi tv koristili za sve i svasta :cigar:

Neces biti razocaran. Odigrao sam bulletstorm na skoro kupljenom c530 i sjajan je filing (takodje jedina namena tv-a je zamena za monitor)...nema skakutanja...pored toga c530 ima najmanji input lag ako ti je to bitno (verovatno isto vazi i za c550)
Ubodi hdmi, napuni pusku i rokaj....

Da l' je moguce da niko nije chachka o ovaj LG-ev tv sto sam naveo ? :)

Ne mogu ni na netu da nadjem neki video rivju osim zvanice LG reklame, a to mi nista ne znaci...

Bio sam da ga vidim uzivo, meni sve to izgleda kul, mada meni je realno na svakom tv-u slika dobra :D

+ mislim da za te pare apsolutno nigde nisam mogao da nadjem bolji od tog, a da je te velichine.

ispratio sam @gizmor strucni tekst o tv tehnologiji pa sad posto razmisljam o nabavci tv-a koji tje sluziti kao monitor ujedno imam neke zabune.

u tekstu se spominje 50hz osvezzenje ekrana sto moze da doprinese do pojave juddera-poskakivanja slike posto tje bez sumnje tv biti koristjen i za igrarije

sta sad to znaci? da teba izbegavati kupovinu nahvaljenih samsunga c serije koji imaju samo tih 50hz osvezavanje iako su modeli, recimo 40" c530 ili c550 oko 70k dinara?

sad pikiram neki tv do 700-750e max 40" min kao zamenu za monitor na kome bi se radilo sve od business do gaming i koji bi prakticno bio ukljucen 16-24h dnevno
jel moze pojasnjenje da ne bude razocarenja ako kupim 40" c550 ili 530 pa dodje do tog skakutanja slike prilikom igranja brzih cod ili tdu i sl igara, tj kupiti ili ne kupiti?

p.s ako se neko igra na tv-u na 50hz neke od brzih igara bilo bi super da u recenici ili dve iskaze impresije bez obzira koja marka tv-a je u pitanju sto moze extremno da olaksa kupovinu novog tv nama koji bi tv koristili za sve i svasta :cigar:

Nemoj da te brine judder dok igras igrice, on apsulotno nece postojati u igrama, a objasnicu i zasto. Judder je zapravo pojava koja se najcesce dogadja u filmovima, kada se kamera sporo krece preko ekrana (slow panning). Zasto on zapravo nastaje? Verovatno ti je poznato da je jako velika vecina filmova snimana u 24fps (23.976). Da bi se oni prikazivali na ekranu koji nativno podrzava do 60hz mora da usledi konverzija poznata kao 3:2 pulldown. Bilo je pomenuto u tekstu sta je zapravo ova konverzija i da nije savrsena i da zbog nje upravo nastaje ovaj efekat koji zovemo judder, koji je najprimetniji u tim sporim panovima. Dakle, tebe to ne treba da brine uopste za igre jer nijedna igra nije u 24hz(24fps) tako da se ova konverzija nikada nece odvijati i ti neces imati judder :)

Opet treba pomenuti da je judder kao pojava subjektivan, neko ce ga primecivati vise, neko manje, a neko nece uopste. Inace, ti 50hz televizori su zapravo 60hz, a to ces videti i prvi put kada budes prikacio televizor na komp i imao u opciji da izaberes maksimalno 60hz refresh rate.

Jel moze neko da me uputi kako da se ostvari onaj penzionerski popust, sa poslednjim cekom od penzije?:)

Poslednja izmena:
odlicno, resena dilema, svakako se pazari 40" c530 ili 550 bilo koji od ova dva prvom prilikom zbog kvaliteta slike i resenih nedoumica oko 50hz, juddera i gaminga :)

Da li je D550 bitno bolji od C550 da to opravdava 160e veću cenu, a verovatno i više od 160e jer je u Mađarskoj 564.70 €, dok se C550 kod nas može kupiti za 400e.

Drugo pitanje, koliko su česte anomalije kod TV panela tipa mrtvi pixeli, preterano probijanje pozadinskog osvetljenja i tome slično? Monitor nije pametno kupovati na neviđeno, da li isto važi i za TV? Pitam jer mogu da ga poručim povoljnije, ali kada stigne kasno je da se zagleda displej. :)

Za te pare ako ima da se uzme negde onda odlicno. Zvanicna cena za C550 je ~53k ako je tacno ono u tehnomarketu, posto je u tehnomaniji 61k. Dakle, ako je ta ponuda legalna iskoristi je, sta da ti kazem.

Cak i u Madjarskoj nece ostati ova cena za nove modele, uvek je podignu cim izadju novi modeli pa se to kroz par nedelja normalizuje. Da li je bitno bolji ne znam jer jos nije toliko rasprostranjen da znam neke utiske, ali nov model je nov model.

Poslednja izmena:
Drugo pitanje, koliko su česte anomalije kod TV panela tipa mrtvi pixeli, preterano probijanje pozadinskog osvetljenja i tome slično? Monitor nije pametno kupovati na neviđeno, da li isto važi i za TV? Pitam jer mogu da ga poručim povoljnije, ali kada stigne kasno je da se zagleda displej. :)

Jel moze i meni pm za 400e :).

Za te pare ako ima da se uzme negde onda odlicno. Zvanicna cena za C550 je ~53k ako je tacno ono u tehnomarketu, posto je u tehnomaniji 61k. Dakle, ako je ta ponuda legalna iskoristi je, sta da ti kazem.

Cak i u Madjarskoj nece ostati ova cena za nove modele, uvek je podignu cim izadju novi modeli pa se to kroz par nedelja normalizuje. Da li je bitno bolji ne znam jer jos nije toliko rasprostranjen da znam neke utiske, ali nov model je nov model.

Hvala! :) Pa ponuda je polulegalna :D. U pitanju je prodavnica, dobije se račun i overena Samsungova garancija na 2 godine, ali su kanali (verovatno) "sivi", pa u slučaju reklamacije ko zna kako bi to išlo. :)

E sad koliko vidim C530 može da se pazari u Neptunu za 49k. Po čemu je C550 tačno bolji od C530 (ako zanemarimo sitne vizuelne razlike)? Ima li rezona platiti više za C530 nego za gore pomenuti C550, samo zarad te sigurnosti u pogledu eventualne reklamacije? :)

Takođe, ako možeš da mi odgovoriš i na drugo pitanje iz prethodnog posta (TV paneli & frekventnost anomalija), bio bih ti zahvalan...

Poslednja izmena:
Sta znam, ako ti se rizikuje sto da ne :) . C550 je bolji po DLNA opciji koju C530 nema. DLNA ti je zicno i bezicno streamovanje materijala sa tvog racunara sa pokrenutim media serverom ili bilo kog DLNA supported uredjaja. Ako ti ovo treba onda vredi doplatiti za C550.

Mrtve piksele ces jako jako retko vidjati na LCD televizorima, mnogo je veca kontrola kvaliteta. Sto se tice probijanja pozadinskog osvetljenja tu nema nekog pravila, ili ce se manifestovati kao malo probijanje uglavnom u coskovima ili u redjim slucajevima ce biti ozbiljnije, zavisi od panela. Uglavnom nisam citao da se neko previse zali na pozadinsko probijanje, ali neka se vlasnici Samsung C530/C550 jave i neka ti daju svoje utiske.

Moj utisak je da je C550 mama za te pare.

Koliko vidim ovako na brzinu, D550 je poslednji lcd model (D450 je i dalje hd ready). Svi jaci modeli su led. D550 ne vidim da nudi ista novo u odnosu na c550 a skuplji je u Madjarskoj za 170e u 32'' dijagonali.

Kao sto rekoh, cene modela na samom pojavljivanja su dosta vece nego kada prodje par nedelja cisto iz razloga da se zadovolje kupci koji zele nesto odmah. Ja ne znam zasto racunate da je C550 ovde 400e kada nije, polulegalne ponude se ne racunaju. Legalna cene za C550 je trenutno 580e. Ono sto je bio 53k je bila neka promocija u tehnomaniji ili ko zna sta, evo vam cena koja je sada aktuelna http://www.tehnomanija.rs/katalog/samsung-televizor-lcd-le-32c550.html

^ cena c550 je i dalje 53k dinara, a tv se moze kupiti u brojnim tm radnjama. sasvim legalno...

http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09073185

s druge strane, razlika u ceni c550 - d550 koju kolege gore navode je temeljena na usporedbi cena u madjarskoj-dakle isto trziste, ista prodavnica > 560 prema 390 evra.

logicno, za ocekivati je da se i kod nas uspostavi priblizno ista, ako ne i veca cenovna razlika, a istu prema podacima kojima trenutno raspolazemo ne moze opravdati gotovo nista, osim puke aktuelnosti samog modela. cini se da nekima to ne deluje kao dovoljan ekskluzivitet za gotovo 50% vecu cenu...

Ljudi nemojte da dramite. Kada se cene ustale kao sto je bilo i prosle godine kada je dosla smena cena B550 vs C550, tako ce biti i ove godine, nece D550 biti nista skuplji nego sto je C550 bio na pocetku.

Pošto me je dosta vas pitalo na PM o onoj varijanti C550 za 410e, da napišem ovde utiske.

Prvo, video sam TV danas i odustao od kupovine.

Sam televizor je fantastičan. Ovo je neki šverc, donose ih direktno iz Budimpešte, bacaju stiropore usput, transportuju ko zna kako, pa posle samo spakuju u (originalnu) kartonsku kuriju bez stiropora. Iako TV ima folije u full-u, ako se one zadignu vidi se po celom okviru oko displeja hiljadu i jedna ogrebotinica. Da budem precizan, to nisu dubinske ogrebotine nastale nekim oštrim predmetom nego one koje nastanu trljanjem površine o površinu jer nije bilo zaštitnog stiropora. Takođe sam na jednom mestu primetio malo ulubljenje pozadi na limenoj šasiji. Verujem da ove kozmetičke sitnice 60% ljudi ne bi verovatno ni primetilo, ali meni je to neprihvatljivo, pa sam zato i odustao od kupovine bez obzira na daleko nižu cenu od one u prodavnici. Dodatno, tu je i "briga" oko garancije i "šta ako rikne", da li će me lik skinuti ili će se akati da ga nosi do Budimpešte (i koliko će sve to zajedno trajati). Dodatno, prodavac je tvrdio da je TV "bez tačkice", što baš i nije istina, tačnije daleko je od istine. Mada, verovatno da naleti i primerak bez tačkice (verovatno oni koju su bili naslagani pri vrhu :D).

Jedan forumaš mi je ponudio nov C550 za 400e, isto donet i Mađarske, ali je kaže spakovan u full-u. Nisam bio da ga vidim. Čovek reče da bi izašao u susret oko eventualne reklamacije, ali opet.

Nisam pametan da li da se upuštam u to ili platim skuplje u Tehnomarketu. Sa jedne strane znam brdo ljudi koji su kupili tako donet TV i nisu imali nikakvih problema sa kvarovima + više od 100e niža cena, dok sa druge strane stoji da je u pitanju roba stigla sivim kanalima sa neizvesnim tokom eventualne reklamacije.

Ja se bas danas motao po tehnomarketu i razgledao :), tvoje iskustvo me je malo razuverilo od takve kupovine :sceptic:... jos 100e i mirna glava, ili pak rizik?
Recimo da dodje do potrebe za reklamacijom:

1. prvi korak poziv i netrepeljivost oko dogovaranja, ako uopste i dodje do dogovora.
2. drugi korak slanje tv-a preko kurira.
3. treci korak javljane prodavca da mu je tv stigao i da je uredu i da ce zvanicno i prihvatiti reklamaciju.
4.Cekanje od verovatno minimum 15-ak dana da prodavac odradi reklamaciju, jer sigurno nece da salje tv koji ima u radnji a da prethodno ovaj ne zameni.
5.Prodavac javlja da mu je nov tv stigao, i da ga salje.
6.Ti opet strepis i cekas sta ces da dobijes, i da vidis da li ima spoljasnjeg ostecenja

Da li se isplati?:type:

Ako je TV zagreban i slicno ok je sto si ga vratio, ali cemu tolika briga oko garancije ?
Imas uredno potpisanu garanciju i racun. U slucaju kvara lepo pokusas resiti sa pradavcem. Ukoliko pocne da vrda pravac trzisna inspekcija i reseno.
Prodavac nece rizikovati da se njaka sa inspekciojom sigurno. A i pitanje je koliko se novi LCDovi kvare ?
Ja imam jedan 4 godine star i za sada (kuc kuc u drvo) nikakvih problema nisam imao.

Da je TV bio, kako je prodavac rekao "bez tačkice", uzeo bih ga sigurno. Čak bih tolerisao tu i tamo neku ogrebotinicu, ali ovaj je bio full izgreban. Jeste da su to bile one sitne, sitne, ogrebotine koje se ni ne vide kad gledaš TV pod 90 stepeni, nego onako malo iskosa.

Što se garancije tiče, da je lik u NS ili BGD, pa hajde, nego mi nije tako blizu pa da mogu da se "jurim" sa njim. Drugo, novi zakon o zaštiti potrošača je gori nego stari, nadležnost je sa inspekcija prebačena na sudove, inspekcija je dužna da propati rokove, ali ako prodavac odbije reklamaciju kao neosnovanu dalje se stvar mora terati preko suda, što se zna kako ide i koliko traje u ovoj državi. :S: Kontam da on proda na desetine TVa i da nema interesa da se bruka za jedan TV, ali opet, rizik je rizik. Stoji činjenica da i u Tehnomarketu mogu da odbiju reklamaciju, ali mislim da se to neće tek tako desiti jer postoji legalan tok i neispravna roba se vraća proizvođaču, dok ovaj lik mora to o svom trošku da popravlja ili transportuje do Budimpešte, a nije TV baš mobilni pa da stane u džep. :) Ipak, dosta niža cena verovatno da opravdava tu malo nesigurnu garanciju i ja bih verovatno uzeo TV da je bio full zapakovan i bez ikakvih oštećenja.

4.Cekanje od verovatno minimum 15-ak dana da prodavac odradi reklamaciju, jer sigurno nece da salje tv koji ima u radnji a da prethodno ovaj ne zameni.

Meni se 15 dana čini kao vrlo optimističan scenario, toliko bi vremena otišlo samo na transport u najbolje slučaju jer se ne ide po robu svaki dan, nego jednom nedeljno ili ređe. Ne znam koliko brzo rešavaju popravke u Mađarskom servisu, da li je maltretiranje od 45 dana kao kod nas ili ide brže...

Poslednja izmena:
Za tebe Marko je onda ostala samo "legalna" varijanta - dodaj 25%-30% na cenu koju bi platio u ovoj "polulegalnoj" varijanti i uzivaj.

"polu"... ali imam racun i overenu garanciju i 120 kila misica pa sam poprilicno siguran da cu u slucaju bilo kakvog kvara "ostvariti svoja prava" :)
Ja sam otisao po svoj primerak, nije imao stiropore i ostale gluposti, ali je na ekranu bila folija, trake po obodima ...
slika perfektna , sve ostalo ok.
E sad koga svrbe pare ili se plasi ... ili nema 120 kila zive vage :) ... preostaje samo "legalna" varijanta

U principu, iz ugla kupca je to čak skroz legalna varijanta jer se dobije garantni list te prodavnice na dve godine, pečat, potpis, priheftan fiskalni račun. Pred domaćim zakonom kao kupac imaš validnu dvogodišnju garanciju, a reklamacija je već problem prodavca. Ostaje samo pitanje da li će se prodavac praviti mutav ili će rešiti eventualni problem u dogledom roku. Sve je to u domenu nagađanja. Ostaje da se neko javi ko je kupio TV na ovu ili sličnu varijantu, imao problem i da nam kaže na koji način je to rešeno.

Za 10k veću cenu u Tehnomarketu se dobija:
- Mirna (ili bar mirnija) glava po pitanju garancije/reklamacije
- Full pakovanje onako kako je stiglo iz fabrike, koje niko nije čačkao, otvarao i eventualno napravio manje ili veće oštećenje na TVu
- Kupovina u svom mestu ili nekom u neposrednoj blizini jer Tehnomarketa ima po mnogim gradovima, što je olakšavajuća okolnost u slučaju reklamacije

Bio sam u toku protekle nedelje u AKS i CityExpress magacinima i prisustvovao pretovaru iz kombija u kamione - to se baca - nemilosrdno :D plus AKSovo skladište izgleda, bez zezanja, kao neko narkomansko svratište, puno otpada, a pošiljke stoje dole na zemlji u prašinčini takvoj da isprljaš patike dok prođeš. City-jev magacin je nešto uredniji, ali hendlovanje robe im je jednako krvničko. Tako da ne znam koliko je uopšte pametno transportovati TVove kuririma. Neke malo manje i kompaktnije stvari koji se mogu višeslojno upakovati - još i hajde - ali TV :S:, eventualno preko PostExpress-a jer u njih još imam i najviše poverenja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno