^ Hvala na odgovoru. Ne zaboravljam da nije bilo neta, ali valjda jeste bilo zdrave pameti -- šta god da su čuli na TV, a čuli su dramatično obraćanje Gorbačova, svojim očima videli su pustoš a čuli su za Hirošimu i Nagasaki.
Čak i iako nisu znali šta se TAČNO dešava, svojim očima videli su najveću nuklearnu katastrofu do tog vremena. I dalje ne razumem. Ako sam jedini, onda je moj problem.
Ljudi tog vremena nisu bili naviknuti na svakodnevne LAŽI, postojala je i trunka časti i morala.
Ne mislim da Japanci zataškavaju incident samo zbog nuklearnog lobija. Mislim da mnogo veća lova u igri. Bilo bi lepo da neko upućeniji u globalna ekonomska dešavanja pojasni šta bi moglo zadesiti Japan po pitanju zabrane uvoza roba iz te zemlje i šta je do danas urađeno na tom planu. Da li će države zabraniti uvoz samo određenih proizvoda samo i te oblasti ili je moguća situacija da neke države odluče zabranu uvoza svega što je made in Japan. Koliko bi daleko mogli ići po tom pitanju. Da li će im USA pomoći ili će ih oni najviše klepiti po novčaniku. Nadam se da ima neko koga pomenute teme interesuju i bilo bi zanimljivo čuti razmišljanja takvih ljudi na tu temu?
Takođe me zanima šta se dešava ukoliko dođe do najblaže moguće zabrane uvoza, tipa samo određeni proizvodi iz te oblasti (prehrana). Šta se u tom slučaju dešava sa ostalim proizvodima na koje ne važi zabrana uvoza a proizvode se u blizini (relativan pojam) nuklearke. Da li će ti proizvodi prolaziti specijalne kontrole i koliko bi uticalo na cenu uvoznog proizvoda, da li će Japanci biti prinuđeni da konkurentnijim cenama traže poziciju na tržištu.
Generalno me zanima kakav scenario može zadesiti Japan na ekonomskom planu. Koliko će ih stvarno koštati havarija, ne samo troškovi sanacije već kakav to uticaj može imati na celu ekonomiju Japana.
Mislim da je to jako zanimljiva tema s obzirom da se ništa slično do sada nije dogodilo. Jesam bio beba za vreme Černobilja ali koliko znam planska privreda je bila na snazi i to je bila interna SSSR stvar, mislim na udar na ekonomiju države u kojoj je došlo do katastrofe. Sumnjam da se iz tadašnje Ukrajine izvozilo robe koliko to danas čini jedan Japan i da je ekonomija u najvećoj meri bila bazirana na tome.
1. da ne bi došlo do opšte panike u narodu, podaci se doziraju vremenom, a
istina se kaže kada to više nikoga ne zanima.
( off pređenje : kao u igri Srbije i Nato, danas jasno možete da pročitate brojne knjige nato generala o toku rata, o svemu pre i posle (nikoga to više ne zanima), a kada su neki pojedinci to iznosili ovde u Srbiji 2000, nazivani su "nacionalistima" (što je lep izraz, u prevodu rodoljub, "ne znam" kako je postao etiketa), fašistima, a njihove priče "iluzije o Velikoj Srbiji", a postoji realna i kroz vekove izuzetno agresivna Velika Britanija)
2. verovao ili ne Japan je završio svoju ekonomsku priču 3-4 svetskog igrača, i od Fokušime pa na dalje, vratiće se na ono što je i bio, padaće 50-60godina, (ko će da kupi radioaktivnu tojotu, suzuki, kawasaki,) cena 40-50% off) do onogo od čega je i počeo siromašne, krute i brutalne društvene grupe, željne novih plodnih teritorija. (stvarno ćemo gledati "nadrealiste" u živo)
3. i dan danas se izvoz iz Ukrajine meri "Gajgegerovim" brojačem (armature, metali i sl), pa ako ne zadovolji, "vraća" se, čitaj (obara se cena i preprodaje trećim licima) .
http://rt.com/news/japan-fukushima-tsunami-earthquake/
16.03.2011. koliko pretenciozno citiranje, sam sebe :wall:
1Biće tamo žurke, napominjem da je razlika "samo" u izveštavanju, a slike govore mnogo više, kada sam video postavljen film eksplozije, ovde u temi, + slike (kako je bilo, a kako je trenutno) odmah se vidi da je reaktor odleteo. Naravno toga na TV neće biti, jer nije to neprijateljska zemlja Amerike, nije to bivši moćni SSSR.
kako sam već napisao BORBA traje, mrtvi ljudi spašavaju Japan (mrtvi jer je doza zračenja sigurno smrtonosna)
Ne gledajte TV, posle će da zarađuju na vašim ljudskim i pristojnim osećanjima.
ovo sam napisao na nekom drugom forumu, na kome su zakatančili temu bez vidljivog razloga. Uporedite sa snimkom sa linka.
pogrešio sam utoliko što sam verovao da Japan ima državu, i da reaguju i da će zatrpati procep u "vremenu", posle svega viđenog, ne Japan nema državu, već trustove zapadnih kompanija koje upravljaju životom i smrću na većem delu planete, i što je najsmešnije misle da će sami biti spašeni od velikih katastrofa u svojim ličnim sarkofazima.
a što se tiče HE elektrana itekako ima prostora i to jako mnogo, dovoljno je samo pogledati kako su naši stari dobijali enegriju od Dunava
http://www.turizam.apatin.com/vodenice.html sa novim materijalima i konstrukcionim rešenjima, svaka ovakva "vodenica" bi mogla uredno snadbevati određen broj domaćinstva (u zavisnosti od komfora na koji su navikli)