Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Everything-You-Ever-Wanted-to-Know-About-Radiation.jpg

^

Cifra od 1% za nuklearnu industriju u 'Sources of Radiation' je veoma diskutabilna...

1% je ono zvanično, koliko jedna ispravna elektrana izbaci puta ukupan broj elektrana. U tu cifru ne ulazi sve ono što se prećuti tj. gomila manjih havarija. Gledao sam neke izveštaje za Fukušimu, čini mi se 2002. godina, gde su imali shutdown reaktora zbog navodno "problema sa turbinama". Čisto mi je upalo u oči na par mesta da se tako neki "manji" problemi dosta često javljaju i da se to u javnosti uopšte ni ne pominje, mada postoje izveštaji do kojih se tu i tamo može doći i ovako preko neta.

^

Vise sam mislio na vezu izmedju kolicine radona u atmosferi i rudarenja uranijuma, sto je takodje 'nuklearna industrija'...

jel moze neko da napise, jer sam se ja oduvek pitao, koliki je potencijal hidro elektrana, u smislu postavljanja vise istih na manje prostore ? dal je teoretski moguce da se pre djerdapa postavi jos 5-6 hidroelektrana ?

i da i ne ..... moguce je ako gledamo protok vode .... nemoguce je jer ce biti extremno *******o za saobracaj brodova :)

Naravno da je nemoguce, pokusavate da zahebete zakon odrzanja energije :) Kada voda prodje kroz elektranu ona gubi kineticku energiju, a to je upravo ono sto hidroelektrane rade, pretvaraju kineticku energiju vode u el energiju. Da je tako nesto moguce nikakvih problema sa energijom ne bismo imali :)

Ima tu i neka potencijalna energija...:p Nek' objasni neko ko je bolji iz fizike.

***,teoretski moze da se nanize akumulacionih jezera koliko geografija dozvoljava,ali u praksi od toga nema nishta... :)

Pa za HE je potrebno da voda ima dovoljno energije da bi bilo isplativo, na sta utice par razloga (izmedju ostalih kolicina vode, brzina vode i mozda jos nesto). Ako stavis HE negde, ona uspori vodu (pretvarajuci njenu energiju u el. en.) i samim time sa istom vodom mozes isplativo da pravis energiju tek ako omogucis dovoljno veliki pad. A to opet za velike reke geografski ne postoji, niti mi mozemo da napravimo. Na manjim rekama sa kaskadama, moguce je postaviti po vodenicu/miniHE na svaku kaskadu. Potencijalna energija vode na vr brda se pretvara u kineticku padom na nizi nivo, gde je mi pretvorimo u el. en.

Ima tu i neka potencijalna energija...:p Nek' objasni neko ko je bolji iz fizike.

***,teoretski moze da se nanize akumulacionih jezera koliko geografija dozvoljava,ali u praksi od toga nema nishta... :)

Ja sam vrlo dobar u fizici, zakon odrzanja energije je sve sto ti treba i on kaze da onako nesto nije moguce :) Na vrh brda imas potencijalnu energiju (recimo da voda stoji), zatim kako reka tece na dole ona se pretvara u kineticku a suma te dve energije je uvek jednaka pocetnoj (zanemarimo gubitke). Prema tome teorijski maximum(prakticno znatno manje) koji se moze pretvoriti u el energiju zavisi od visine na kojoj reka izvire i kolicine vode tj protoka (jednak je onoj pocetnoj potencijalnoj energiji).

I ondak negde pregradis tu istu reku jednom veelikom branom,i dobijes akumulaciono jezero sa gomilom potencijalne energije....:)

Joj deder, ti bas oces napravis perpetum mobile :)
Cemu to jezero? Kako ces napraviti jezero, akumulacione jezero bez pada ispod njega ne vredi nista. Zar ne mislis da bi se to uveliko tako radilo da to ima smisla?

Da dodam kad vec pisem na tu temu. Svrha akumulacionih jezera je da mozete da birate koliko cete i kad struje proizvoditi, dakle kad imate dovoljno el energije i jeftina je, zatvorite slavine i punite jezero prirodnim dotokom vode iz reke, kad struje fali i skupa je odvrnete sirom slavine i pravite struju punom parom (brze nego sto reka dotice).

Poslednja izmena:
Najjednostavnije obajsanjenje je, imas najvisu tacku i najnizu tacku na kojoj mozes da postavis HE na jednoj reci. Visina izmedju te 2 tacke diktira kakava ili kolko elektrana moze da se postavi na njoj..;)

Hm,ja koliko sam skapirao (a ne tvrdim da sam lepo skapirao :) ), turbina se nalazi u samoj brani,i nju pokrece sam pritisak te nagomilane vode....

Nisi ti to dobro skapirao :)
Turbine se nalaze na dnu brane, i pokrece ih voda koja pada odgore (nije nuzno da su gen ispod dna akumulacionog jezera, al svakako ispod povrsine..
E sad posto si pomenuo pritisak nagomilane vode, koliki je taj pritisak na povrsini jezera? On je nula (tj atmosferski) a kako se spustamo dole taj pritisak raste i to upravo zbog visinske razlike, dakle obrni okreni bez visinkse razlike nema nista :)

Hm,ja koliko sam skapirao (a ne tvrdim da sam lepo skapirao :) ), turbina se nalazi u samoj brani,i nju pokrece sam pritisak te nagomilane vode....

ne nego potencijal..isto ko kad stavis loptu na vrh bandere..ima potencijal da izvrsi neki rad..i u isto vreme vrsi pritisak na banderu..bitna je visina
a zato je bitna kolicina vode u akumulacionom jezeru, neko je vec rekao, jer ti preko dana npr treba struja a nocu je imas visak ;)
da se pohvalim xD danas sam bas bio u dispecerskom centru eletrodistirbucije u vojvode stepe..video sam grafike potrosnje struje, za jedan dan, mesec i celu godinu..trenutnu frekvenciju mreze itd..

Poslednja izmena:
Princip funkcionisanja HE elektrane je na bazi pretvaranja potencijalne u kineticku energiju. Potencijalna energija vode u jezeru pretvara se u kineticku energiju rotacije turbine sprovodjenjem vode do turbine. Maximum enrgije zavisi od dubine jezera (ne visine reke ili cega vec) na cijem dnu (iza brane) se postavljaju turbine i generatori do cega se dovodi voda sistemom cevi sa dna jezera. Na samom dnu manifestacija potencijala je upravo u velikom pritisku koji opet daje veliku kineticku energiju u cevima (protok) gde se u trenutku dodira elementarnog dela vode sa povrsinom lopatice vrsi predaja - transformacija energije iz kineticke energije kretanja fluida u rotacionu (mehanicku) energiju ..dakle nema veze na kojoj je visini reka ili sta vec kada pricamo o akumulacioni elektranama. Ako su male protocne brdske HE u pitanju onda pad reke (visinska razlika) definise potencijalnu energiju koja se manifestuje kroz kineticku silu vodotoka koja direktno pogoni turbinu dodirom vodotoka sa lopaticama pa u tom smislu je bitan pad.
Prilikom pretvaranja postoje gubici a neki su trenje vode od cevi sto dovodi do gubitaka u energiji u vidu turbulencije, zatim trenje u lezajevima turbine i svim ostalim mehanickim sklopovima koji se pokrecu...generalno prosecna iskoristenost HE je oko 70% potencijalne energije na raspolaganju ali neke novije , modernije, idu cak i do 90% jer se koriste novi materijali i sistemi...
Inace za vasu informaciju celu pricu oko konstrukcije hidroelektrana, osnove hidrodinamicke propulzije i opis procesa pretvaranja kineticke energije u rotacionu putem turbina, dizajn turbine, hidro pumpe, vodeni brzinomeri....i celog masinskog projekta izradio je Tesla za kojeg se malo zna da je imao vise pronalazaka iz oblasti masinstva nego iz elektrotehnike. Takodje veci deo svog naucnog rada Tesla je posvetio masinstvu iako su pronalasci iz oblasti elektrotehnike imali daleko veci uticaj ako zanemarimo pronalazak turbine i osnova hidrodinamicke propulzije koja je kasnije posluzilo za razvoj mlaznog motora koji je u osnovi identican proces pretvaranja kineticke energije fluida u rotaciono kretanje...

Poslednja izmena:
Pa nisam ni mislio da je na vrhu,nisam bash toliko r.et.ardiran :D Visinska razlika=dubina samog jezera
EDIT

Princip funkcionisanja HE elektrane je na bazi pretvaranja potencijalne u kineticku energiju. Potencijalna energija vode u jezeru pretvara se u kineticku energiju rotacije turbine sprovodjenjem vode do turbine. Maximum enrgije zavisi od dubine jezera (ne visine reke ili cega vec) na cijem dnu (iza brane) se postavljaju turbine i generatori do cega se dovodi voda sistemom cevi sa dna jezera. Na samom dnu manifestacija potencijala je upravo u velikom pritisku koji odvodjenjem vode do lopatica turbine u trenutku dodira elementarnog dela vode sa povrsinom lopatice vrsi se predaja - transformacija energije iz kineticke energije dok se krece kroz cevi koje vode do turbine pa u rotacionu pri samom kontaktu vode sa lopaticama ..dakle nema veze na kojoj je visini reka ili sta vec kada pricamo o akumulacioni elektranama. Ako se male protocne brdske onda pad reke definise potencijalnu energiju koja se manifestuje kroz kineticku silu vodotoka koja direktno pogoni turbinu pa u tom smislu je bitan pad.
Prilikom pretvaranja postoje gubici a neki su trenje vode od cevi sto dovodi do gubitaka u energiji u vidu turbulencije, zatim trenje u lezajevima turbij=ne i svim ostalim mehanickim sklopovima koji se pokrecu...generalno prosecna iskoristenost HE je oko 70% potencijalne energije na raspolaganju ali neke novije , modernije, idu cak i do 90% jer se koriste novi materijali i sistemi...
Inace za vasu informaciju celu pricu oko konstrukcije hidroelektrana, osnove hidrodinamicke propulzije i opis procesa pretvaranja kineticke energije u rotacionu putem turbina, dizajn turbine, pumpe, brzinomeri....i celog masinskog projekta izradio je Tesla za kojeg se malo zna da je imao vise pronalazaka iz oblasti masinstva nego iz elektrotehnike. Takodje veci deo svog naucnog rada Tesla je posvetio masinstvu iako su pronalasci iz oblasti elektrotehnike imali daleko veci uticaj ako zanemarimo pronalazak turbine i osnova hidrodinamicke propulzije koja je kasnije posluzilo za razvoj mlaznog motora koji je u osnovi identican proces pretvaranja kineticke energije fluida u rotaciono kretanje...

Znaci,ipak sam lepo skapirao,manje-vise... :D

Poslednja izmena:
Bojim se samo da te je sad zbunio, visina aku jezera ili njegova dubina su itekako bitni.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

pa ja i kazem da je dubina jezera jedino bitna za potencijal

Princip funkcionisanja HE elektrane je na bazi pretvaranja potencijalne u kineticku energiju. Potencijalna energija vode u jezeru pretvara se u kineticku energiju rotacije turbine sprovodjenjem vode do turbine. Maximum enrgije zavisi od dubine jezera (ne visine reke ili cega vec) na cijem dnu (iza brane) se postavljaju turbine i generatori do cega se dovodi voda sistemom cevi sa dna jezera. Na samom dnu manifestacija potencijala je upravo u velikom pritisku koji opet daje veliku kineticku energiju u cevima (protok) gde se u trenutku dodira elementarnog dela vode sa povrsinom lopatice vrsi predaja - transformacija energije iz kineticke energije kretanja fluida u rotacionu (mehanicku) energiju ..dakle nema veze na kojoj je visini reka ili sta vec kada pricamo o akumulacioni elektranama. Ako su male protocne brdske HE u pitanju onda pad reke (visinska razlika) definise potencijalnu energiju koja se manifestuje kroz kineticku silu vodotoka koja direktno pogoni turbinu dodirom vodotoka sa lopaticama pa u tom smislu je bitan pad.
Prilikom pretvaranja postoje gubici a neki su trenje vode od cevi sto dovodi do gubitaka u energiji u vidu turbulencije, zatim trenje u lezajevima turbine i svim ostalim mehanickim sklopovima koji se pokrecu...generalno prosecna iskoristenost HE je oko 70% potencijalne energije na raspolaganju ali neke novije , modernije, idu cak i do 90% jer se koriste novi materijali i sistemi...
Inace za vasu informaciju celu pricu oko konstrukcije hidroelektrana, osnove hidrodinamicke propulzije i opis procesa pretvaranja kineticke energije u rotacionu putem turbina, dizajn turbine, hidro pumpe, vodeni brzinomeri....i celog masinskog projekta izradio je Tesla za kojeg se malo zna da je imao vise pronalazaka iz oblasti masinstva nego iz elektrotehnike. Takodje veci deo svog naucnog rada Tesla je posvetio masinstvu iako su pronalasci iz oblasti elektrotehnike imali daleko veci uticaj ako zanemarimo pronalazak turbine i osnova hidrodinamicke propulzije koja je kasnije posluzilo za razvoj mlaznog motora koji je u osnovi identican proces pretvaranja kineticke energije fluida u rotaciono kretanje...
Gresis, max energija zavisi od najvise i najnize tacke reke..Jer upravo ona definise kolko Duboko iliti visoko jezero moze da bude..mozes ti da udubis jezero i 30 kilomeatra, ali 25 kilometara dubine nema nikakvog potencijala zbog visine ostatka reke..

Poslednja izmena:
Gresis, max energija zavisi od najvise i najnize tacke reke..Jer upravo ona definise kolko Duboko iliti visoko jezero moze da bude..mozes ti da udubis jezero i 30 kilomeatra, ali 25 kilometara dubine nema nikakvog potencijala zbog visine ostatka reke..

nemam snage vise da objasnjavam iako sam se svojski potrudio da bude razumljivo narodski receno...koliko duboko jezoro moze da bude nema veze sa time na kojoj visini izvire reka vec od protoka i konfiguracije terena i mnogih ostalih faktora...a tek to da 25 kilometar dubine nema nikavog potencijala dovoljno govori o tvom poznavanju osnova fizike...Akumulacione hidroelektrane rade na jezero a ne na reku kapiras? Reka nema veze sa tim osim sto dopunjava to jezero...nemoj dalje da postujes na temu potencijalne energije (Ep=mgh) nego knjigu u sake...

Poslednja izmena:
Mislim samo da se ne razumete ko sta pise. Bitna je reka itekako, ne mozes napraviti jezero sa 800m pada ili dubine ako cela reka ima pad od 300m.

opet moram da izigravam drvenog advokata...ovo sto si napisao za Teslu nije tacno. Nije izmislio turbinu vec je predlozio koncept "bladeless turbine" (po njemu nazvana "tesla turbine"). za nju je tvrdio da ce biti efikasnija od postojecih turbina sa perajima medjutim to se pokazalo kao izrazito losa procena jer svi modeli napravljeni nisu uspeli da dostignu ni 50% onoga sto mogu da pruze konvencionalne turbine.

Tesla jeste bio genije za elektrotehniku al' za masinstvo je bio teski dunster :d. i tacno je da je imao brdo patenata iz masinstva al' nijedan nema skoro nikakvu upotrebnu vrednost. brdo patenata su mu bile fontane i onu ispred muzeja smo pravili po njegovom nacrtu. tekodje, pokrece je teslina pumpa koju smo pravili po njegovim nacrtima.

opet moram da izigravam drvenog advokata...ovo sto si napisao za Teslu nije tacno. Nije izmislio turbinu vec je predlozio koncept "bladeless turbine" (po njemu nazvana "tesla turbine"). za nju je tvrdio da ce biti efikasnija od postojecih turbina sa perajima medjutim to se pokazalo kao izrazito losa procena jer svi modeli napravljeni nisu uspeli da dostignu ni 50% onoga sto mogu da pruze konvencionalne turbine.

Tesla jeste bio genije za elektrotehniku al' za masinstvo je bio teski dunster :d. i tacno je da je imao brdo patenata iz masinstva al' nijedan nema skoro nikakvu upotrebnu vrednost. brdo patenata su mu bile fontane i onu ispred muzeja smo pravili po njegovom nacrtu. tekodje, pokrece je teslina pumpa koju smo pravili po njegovim nacrtima.

ne bih se slozio sa tobom...predlazem ti da procitas "Teslini pronalasci u masinstvu" ako uspes da pronadjes knjigu, domaceg izdavaca kojeg se ne secam ali cu prvom prilikom pokusati da je pronadjem i tacno ti citiram ako te interesuje...kniga od 100 strana sa plavim koricama ako se neko seca...tamo imas detaljan opis njegovog rada u masinstvu i znacaj pronalaska koncepta turbine i njegov fizicki opis kroz dinamiku fluida...A to da je bio dunster za masinstvo dovoljno govori koliko si upozynat sa njegovim radom u masinstvu...

evo nadjoh je nanetu...http://cgi.ebay.com/MUSEUM-NIKOLA-TESLA-TESLINA-OTKRICA-U-MASINSTVU-/300541763707

Izdavač: MUZEJ NIKOLE TESLE
Godina izdanja: 1986
Format: 21 cm
Broj strana: 124

Mašinstvo – opšta mašinska tehnika; Turbo mašine i termodinamika; Avijacija i vazduhoplovi; Telemehanika; Varničari i oscilatori; Razni materijali i postupci sa njima...su samo neka od oblasti mašinstva u kojima je Nikole Tesle imao otkrića...

Poslednja izmena:
Nadam se da ce se japanci dozvati pameti i shvatiti da je ovo ipak mnogo ozbiljna situacija i da postoji mogucnost da scenario bude jos gori nego ukrajinski... Ako covek nije nista naucio iz svojih gresaka, nastavice da ih pravi, a cena nekad moze da bude prevelika...

Nadao sam se da ce se sve dovesti u neki red, ali lose vesti samo pristizu... Sada se siri pojas evakuacije na radijus od 40km, u Chernobilu bio je 30 km, i slike explodiranih reaktora vrlo su slicne onima iz chernobila, para takodje kulja napolje... Mozda je vreme da se preduzimaju drasticne mere i na svaki nacin pokusa da se obuzda dalje sirenje katastrofe...

Na Be92 blogu se vodila velika polemika oko nuklearne energije, i iznet je podatak da je jedan od najbezbednijih vidova dobijanja energije, tj. da najmanje smrti generise po jedinici proizvedene energije... Ne mogu nikako da se slozim sa ovom tvrdnjom, jer kratkorocno gledano mozda na povrinskim kopovima pogine vise ljudi od odrona ili cega vec, ali taj broj je evidentan i definitivan, kod havarija u NE nikada se ne sazna/ne zeli da zna/ne sme da zna konacan broj i on se neminovno povecava... I dan danas nema precizne cifre koliko je ljudi nastradalo 1986, pominju se brojke izmedju 45.000 [u prvim mesecima] - 500.000 od posledica incidenta...

Takodje se nadam da smo dovoljno pametni da ne dozvolimo da i nasa zemlja dobije jedan ovakav generator kuge. Vrlo smo lako mogli [i mozemo] da zavrsimo kao nuklearno smetliste evrope. Par puta je pominjana prica da ce nam italija izgraditi 10 termoelektrana u zamenu za odlaganje nuklearnog otpada. Operacije odlaganja optada su se cak i obavljale par puta, sto malo ljudi zna... Trgovina otpadom moze da bude vrlo unosan biznis, na trzstu cena za kilogram nuklearnog otpada se krece izmedju 100-1600$ zavisno od stepena radijacije. Nemacka je imala ugovor sa Kinom za isporuku svojih deponija vredan 5.5 milijardi dolara koji je stopiran 1982, taj otpad i dalje ceka i svakim danom se povecava, a i zivotni vek NE prolazi...

Mislim samo da se ne razumete ko sta pise. Bitna je reka itekako, ne mozes napraviti jezero sa 800m pada ili dubine ako cela reka ima pad od 300m.

moze bre! , dovoljno je da postoji bilo kakav pad recimo od 1mm (milimetar) i da napunis jezero bilo koje dubine...Ono sto je tu bitno je da bi to potrajalo malo duze jer bi u tom slucaju protok bio jako mali osim ako poprecni presek korita nije dovoljno veliki sto bi moglo da skarti vreme punjenja...

Poslednja izmena:

teslina turbina teoretska efikasnost = 97%, a efikasnost koju bi mogli da postignemo danas sa tehnologijom izrade 95%, savremene turbine preko 90% = zabole ih da prave teslinu turbinu, ali koncept je genijalan, da ne pricamo o tome da je ujedino i pumpa ....

ah da jos je i tesla postigao efikasnost preko 50% tako da ne znam odakle ti informacije koje iznosis ;)

Offtopičari, daj malo da pričamo o fukushimi. Na poslednje 2 strane svega 2-3 posta o temi. Za reke, jezera i haarp otvorite novu temu, ne trpajte ovde preklinjem vas!

Inače, poznajem čoveka u nemačkoj koji boluje od nekog retkog raka kože, kome su doktori nekako utvrdili da ga je dobio od černobilske radioaktivne kiše. Da li će se sada desiti isto? Mislim, da li ćemo znati šta se stvarno dešava u atmosferi, ili će zarad mira u kući države opet to gurati pod tepih?

Poslednja izmena:
@nenad
Sada kod nas nije bilo radioaktivne kise - ipak je taj oblak preleteo 12-13 puta vece rastojanje nego onaj iz Cernobila, a tog dana kad nas je preletao nije bilo kise. So, no worry - nista nece moci da se pripise kisi. Ali, ako je neko udahnuo mrvicu plutonijuma, koga je bilo u oblaku, onda su mu sanse 1/1 da zaradi glavonosca na plucima, ne sad vec za par godina, kad opet nista nece moci da se poveze bas sa ovim dogadjajem.

@everybody
U zemlji u kojoj se el. en. koristi za zagrevanje cak i stala, gde se za wc i pranje ulica koristi pijaca voda, gde rec reciklaza ne znaci nista, u takvoj zemlji ima toliko strucnjaka koji bolje znaju od Japanaca. A pored toga sto smo izuzetni naucnici i inzenjeri, u slobodno vreme bi mogli da budemo i selektori reprezentacije. Ranije, dok sam bio mladji slusao sam price o nasim ljudima koji odu u beli svet i tamo plene znanjem, sirinom poznavanja raznih oblasti blah blah, a onda sam otkrio da Ameri biraju da rade samo po jednu stvar, i to zato sto je tako bolje. Mi to nismo shvatili, kod nas babe strikaju Nike - Srbija je cudo prepuno blefera.

Drzite se teme o Fukushimi!

Nazad
Vrh Dno