Šta je novo?

Industrija igara

Vjeruj mi da se moze napraviti vizuelno puno bolji Crysis 2 od ovog sto smo dobili, a da radi isto ili slicno kao prvi Crysis, i da bolje izgleda nego li prvi Crysis.

A sto se tice gameplay-a, to je za mene prilagodjavanje, a ne dizanje na visi nivo. Nisam veliki ljubitelj corridor/linearnih FPS-ova.

1. "Vizuelno bolje" nije najbitnije u nekoj igri, niti bi ikada trebalo biti.

2. C1 je itekako bio linearan/corridor FPS, samo lepo našminkan da se to manje primećuje, pogotovo na standarde koje je postavio FC, a da ne pričamo recimo o Stalkeru. Uglavnom u 90% igre se svodilo na put i 10 metara šume sa jedne i druge strane, ili voda sa jedne strane, stene sa druge i eventualno dva puta koji se račvaju i posle 50m ponovo stope, nije puno drugačije u odnosu na C2, gde možda imaš manje širine, ali je daleko nelinearniji po vertikali, uglavnom imaš više opcija (podzemni prolaz, krovovi, ulica...), tj. postoji neka sloboda.

A iako si mozda zadovoljan Crysisom 2, nije TO ono sto svi ocekujemo od PC gaminga, zar ne? Da bude ok i da moze da prodje kad se sve uzme u obzir, tezimo necemu boljem od toga valjda...

Nijedna odluka vezana za Crysis 2 nije mogla da bude donesena sa bilo kakvom PC filozofijom na umu, jer se igra razivja i za konzole. (iako nije TO problem kod ove igre, ali da ne sirimo)

Naravno da ne, ali ne očekuješ više od nekog ko upumpa milione i hoće da se svidi svima, isto kao sa Holivudom i MTV-em. A gaming industrija je itekako postala komercijala. E za jedan takav naslov, možemo biti zadovoljni.

Poslednja izmena:
industrija je došla u taj stadium da je novac najvažniji
Došla? 🙂 Šta, nekad nije bilo tako?

Mislim da cak pridajes previse znacaja PC-u u toj prici oko novih generacija konzola, ne verujem da se "oni" toliko bave time da bi uopste dosli do FUD-a i bilo kakvog fabrikovanja...samo se ne bave time i maksimalan fokus bace na sve drugo. Nemaju oni razloga da ljude odvracaju od PC-a, dovoljno je velika stvar jedna generacja konzola sama za sebe, nema sta da vuces ljude od pc-a (kao da ne znam kako idu ka njemu i ne vide konzole).

HL je mocan primer, ali redak...

Oni imaju ime, zovu se Microsoft. Dok su Sony/Sega/Nintendo pravili konzole, niko nije vodio direktnu kampanju protiv PCja. Ljudi jesu u većem broju kupovali konzole ali nije bilo podvala i ocrnjivanja PCja. Toga u poslednjih 5 godina ima na pretek i sve je delo MSa. Pa pogledaj prodaju nekadašnjih PC eksluziva a sada multiplatformi. Najviše ode na Xbox360. Nije piraterija jedina kriva što se PC igre slabo prodaju, kriva je ta kanta od konzole što košta pišljivih 150 evra. Da nije bilo Xbox360 i MSa, danas bi situacija bila neznatno drugačija u odnosu na onu od pre 7-8 godina. Multiplatforme svakako ne bi bile dominantne, niti bi U3 pokretao 80% igara.

Microsoft od nastanka pa do danas vodi jednu te istu prljavu politiku. Jedino što menjanju tokom vremena jesu njihove mete i ciljevi. Nekada je to bio Netscape, danas je to PC gejming. "Fenomenalni" Win7 već je počeo polako da se urušava i moraće da padne reinstall. Jeste godinu dana mnogo za Windows ali nema govora o kvalitetu kada je MS softver u pitanju. Jednom đubre, zauvek đubre.

1. "Vizuelno bolje" nije najbitnije u nekoj igri, niti bi ikada trebalo biti.

2. C1 je itekako bio linearan/corridor FPS, samo lepo našminkan da se to manje primećuje, pogotovo na standarde koje je postavio FC, a da ne pričamo recimo o Stalkeru. Uglavnom u 90% igre se svodilo na put i 10 metara šume sa jedne i druge strane, ili voda sa jedne strane, stene sa druge i eventualno dva puta koji se račvaju i posle 50m ponovo stope, nije puno drugačije u odnosu na C2, gde možda imaš manje širine, ali je daleko nelinearniji po vertikali, uglavnom imaš više opcija (podzemni prolaz, krovovi, ulica...), tj. postoji neka sloboda.

Naravno da ne, ali ne očekuješ više od nekog ko upumpa milione i hoće da se svidi svima, isto kao sa Holivudom i MTV-em. A gaming industrija je itekako postala komercijala. E za jedan takav naslov, možemo biti zadovoljni.

rAMO, ovo je Crysis. Igra napravljena da bi se u njoj pokazale mogucnosti engina. U ovom C2 slucaju su u planu konzole i probijanje CE3 engina na to trziste. Na zalost.

Btw, Far Cry je najbolja Crytek igra. I vjerovatno ce tako i ostati?

HL je mocan primer, ali redak...

Pa, nema puno igara na drugim sistemima koji su se prodali toliko ili više. Ne postoji nijedan FPS van CoD-a koji se prodao više ni na jednoj drugoj platformi, a i oni su orijentisani na MP. Kad se pogledaju hitovi npr. ove generacije na obe strane u istom žanru, isto/slično su se prodali. KZ2, Crysis, Stalker, Resistance, svi su u 2M-3M rangu. Samo, kao što je objasnio čovek ovde, ono što je zajedničko za PC naslove istorijski a pogotovo sada sa digitalnom distribucijom i nepostajnjem 2nd hand tržišta je da se prodaju kroz duži vremenski period, a većina konzolnih naslova je front-loadovana. Kada se Crysis u prve 2 nedelje u US prodao u <100k, odma' je započela kruženje vesti o smrti PCG, a NPD izveštaj od najprodavnijim igrama 2007. je samo dodao šlag na tortu.

Pa pogledaj prodaju nekadašnjih PC eksluziva a sada multiplatformi. Najviše ode na Xbox360. Nije piraterija jedina kriva što se PC igre slabo prodaju,

Ovo linkujem ovo već ne znam koji put:
http://forum.beyond3d.com/showthread.php?p=1454219#post1454219

Prodaju se bolje zato što se PC igre ne reklamiraju skoro uopšte. U ovom intervju Chris Lewis, Microsoft IEB EMEA VP, je rekao da žele da kreiraju sliku da je najbolja verzija igre na 360, iako igra izlazi i na drugim sistemima.

Q: A lot of the time those third party titles were cross-platform, but that partnership marketing almost creates the impression they're just for the Xbox 360, and a decent proportion of consumers probably wouldn't know that they're not - how important is that to you?

Chris Lewis: Well, I couldn't have answered it any better than you've just described in the question. It's good to hear you say it, because I think you're right, and we've been very proud of that work. We should also never assume that consumers know what's exclusive and what's cross-platform, but the key is that people know it plays best on Xbox 360, and the price point that we're talking about at the tail end of those ads makes it great, affordable value - and they know where to go and get it.

I think the combination of those brand ads, whether they be product-specific ads or not, we've always tried to hang those ads with a clear message of price and availability. It works very well, and we'll continue to do that.

2. C1 je itekako bio linearan/corridor FPS, samo lepo našminkan da se to manje primećuje, pogotovo na standarde koje je postavio FC, a da ne pričamo recimo o Stalkeru.

Pa ne mora automatski da znači linearno = loše, a sandbox = ideal 🙂. Ja bih više voleo NOLF ili još bolje unapređeni. Deus Ex model, ali igra mora biti dizajnirana od nule za takav "emergent gameplay", a to nije lako. Još kad se na to dodaju standardni zahtevi za AAA naslov što se tiče resursa danas...

http://www.witchboy.net/articles/th...ing-beyond-deus-ex-and-other-dated-paradigms/

Došla? 🙂 Šta, nekad nije bilo tako?

YvRzM.jpg

Mala razlika što se tiče rizika 🙂. I ovo je samo prosek, može da ide 2-5x više...

EA just released DLC for 190€ before the game's release :

Adidas Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Banff Springs Golf Course (£3.19/€3.99)
Birdie Pack (£11.99/€14.99)
Bridgestone Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Callaway Proshop Pack (£3.19/€3.99)
Callaway Sponsorship (£3.19/€3.99)
Cleveland Proshop Pack (£2.39/€2.99)
Cleveland Sponsorship (£2.39/€2.99)
Cobra Proshop Pack (£1.59/€1.99)
EA Online Pass (£6.29/€7.99)
EA Sports Proshop Pack 1 (£0.79/€0.99)
EA Sports Proshop Pack 2 (£0.79/€0.99)
EA Sports Proshop Pack 3 (£0.79/€0.99)
EA Sports Sponsorship (£2.39/€2.99)
Eagle Pack (£19.99/€24.99)
Emerald Dragon (£3.19/€3.99)
Footjoy Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Greek Isles (£5.49/€6.99)
Grip Item Pack (£1.59/€1.99)
Harbour Town Golf Links (£3.19/€3.99)
Hazeltine National Golf Club (£3.19/€3.99)
The Highlands (£3.19/€3.99)
Loudmouth Golf Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Mizuno Proshop Pack (£1.59/€1.99)
Nike Clothing Pack 1 (£0.79/€0.99)
Nike Clothing Pack 2 (£0.79/€0.99)
Nike Proshop Pack 1 (£2.39/€2.99)
Nike Proshop Pack 2 (£2.39/€2.99)
Nike Proshop Pack 3 (£2.39/€2.99)
Nike Proshop Pack 4 (£2.39/€2.99)
Nike Sponsorship (£5.49/€6.99)
Oakley Proshop Pack 1 (£0.79/€0.99)
Oakley Proshop Pack 2 (£0.79/€0.99)
Oakmont Country Club (£3.19/€3.99)
Pinehurst (£3.19/€3.99)
Ping Proshop Pack (£2.39/€2.99)
Ping Sponsorship (£2.39/€2.99)
Prototype Starter Suit (£3.99/€4.99)
Quagmire Golf Proshop Pack (£0.79/€0.99)
River Course At Blackwolf Run (£3.19/€3.99)
Riviera Cc Golf Course (£3.19/€3.99)
Shaft Item Pack (£1.59/€1.99)
Sheshan Golf Club (£3.19/€3.99)
Spyglass Hill Golf Course (£3.19/€3.99)
Sundog Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Taylormade Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Taylormade Sponsorship (£2.39/€2.99)
The Els Club (£5.49/€6.99)
The Predator (£3.19/€3.99)
The TPC Blue Monster At Doral (£3.19/€3.99)
Torrey Pines Golf Course (£3.19/€3.99)
TPC Boston (£3.19/€3.99)
Wolf Creek, Nv (£3.19/€3.99)

Nema veze, svaki spajdermenov prijatelj je i moj prijatelj😀.
Bitno je da smo se ja i on razumeli i da ti misliš da ja njega nisam😀

Pa nisam bas siguran da jesi (mene razumeo) 😛
Oni koji nesto znaju o automobilima, odavno imaju polozeni i svoja kola , znaju kako se ponasa pravi auto i vise su nego kompetentni da pricaju o tome sta je realno a sta ne, sta je simulacija a sta one ostale mutacije :d

Uostalom , zna se uopste koje su igre simulacije. Uglavnom kada se diskutuje da li je neka igra realna (pre svega se odnosi na fiziku) to u startu znaci da nije.
Za simulaciju se i pre izlaska zna da ce biti punokrvna , nije potrebna diskusija sa par likova koji se igraju na tastaturi (ili eventualno nekom jeftinom joypadu) , koji su bili odusevljeni "realisticnim" onboard bloorom pri 120km/h i vracanjem vremena u doba pre sudara, samo da se mlado cheljade ne bi slucajno iznerviralo i prestalo da igra "igricu" :d

Pa nisam bas siguran da jesi (mene razumeo) 😛
Oni koji nesto znaju o automobilima, odavno imaju polozeni i svoja kola , znaju kako se ponasa pravi auto i vise su nego kompetentni da pricaju o tome sta je realno a sta ne, sta je simulacija a sta one ostale mutacije :d

Uostalom , zna se uopste koje su igre simulacije. Uglavnom kada se diskutuje da li je neka igra realna (pre svega se odnosi na fiziku) to u startu znaci da nije.
Za simulaciju se i pre izlaska zna da ce biti punokrvna , nije potrebna diskusija sa par likova koji se igraju na tastaturi (ili eventualno nekom jeftinom joypadu) , koji su bili odusevljeni "realisticnim" onboard bloorom pri 120km/h i vracanjem vremena u doba pre sudara, samo da se mlado cheljade ne bi slucajno iznerviralo i prestalo da igra "igricu" :d
Vrlo je onda diskutabilna tvoja procena necije kompetentnosti, jer po takvom sistemu bi se moglo prema nečijoj sposobnosti da vozi, zaključiti kako je on vrsan fizičar, inžinjer ili pak automehaničar, ili da je Alan Čumak odličan hirurg plastičar itd. Sva neozbiljnost u komentarisanju realnosti jedne IGRE, može biti samo infatilna ili samodokazivajuća, iz prostog razloga što je sama njena poenta zabavnog karaktera. Meni jednostavno nije normalno ČAK i kao, primera radi, vrsnom pecarošu komentarišem o realnosti simulacije pecanja, ili ne daj Žobe ,da gubim vreme igrajući je, kada već posedujem pravu stvar. Kapiraš me ? Nema mi to nikakve logike i takve komentare mogu da smatram samo kao neku ličnu, nolajfersku satisfakciju protkanu proseravanjem, tj da ponovim samodokazivanjem🙂

I kakva je, na kraju krajeva poenta ako ja, ''profi'' vozač ,kažem drugom ''profi'' vozaču kako igra nije realna, ili da ja kao ''profi'' vozač ubeđujem nekog ko želi samo da se zabavi u isto?🙂

Poslednja izmena:
Velika većina je super i mnogo interesantnije izgledaju od klasičnih cover-a. Najviše mi se dopada Castlevania cover.

Vrlo je onda diskutabilna tvoja procena necije kompetentnosti, jer po takvom sistemu bi se moglo prema nečijoj sposobnosti da vozi, zaključiti kako je on vrsan fizičar, inžinjer ili pak automehaničar, ili da je Alan Čumak odličan hirurg plastičar itd. Sva neozbiljnost u komentarisanju realnosti jedne IGRE, može biti samo infatilna ili samodokazivajuća, iz prostog razloga što je sama njena poenta zabavnog karaktera.

Zabava = uživanje, a to nije isto za sve. Neko uživa dok čita knjige Dena Brauna. Po tvome, sve igre bi trebale da budu napravljene prema jednakom "kalupu" zabave. 🙂

Poslednja izmena:
nano.tube - upravo tako , ne treba mesati dobru voznju sa dobrom simulacijom. Ja sam uzivao u gomili arkada - rollcage, revolt, ...cak i NFS sve do Pro streetova i undergrounda, mozda najvise u most wantedu i porsce unleeshed-u , i cenio ih upravo zato sto su bili to sto jesu i tu nije bilo govora 🙂

sa druge strane su bili rFactor, LFS, GTR ... koji nisu imali DJ-a koji vrti kao nesto ispred kamp prikolice, frku , gomilu blura, poene za sve sto uzrokuje skripu guma, vec je akcenat bio iskljucivo na fizici , bez nekih vecih kompromisa i give-a-damn-a sta bi neki napaljenko mogao da misli o njoj 😛

Ja sam sebe uvek smatrao hard-core gamerom. Jednostavno volim kada oborim nekog spitfire-a svojim huricanom ili mesersmitom u IL2 Sturmoviku , kada sevnem preko brda u svom AH64 Longbow helikopteru par raketa u protivnicku kolonu oklopnjaka, kada se u poslednjoj krivini borim za poziciju sa Rankom, Acom, Zmayem, Siinkom na Ringu ili Suzuki u gt5 ...

To nekome nije zabavno jer je potrebno vreme da se savladaju i kontrole i sve. Mozda sam ja takav , uvek sam voleo izazove, i nikad nisam bio jedan od onih sto samo znaju da sednu i da "iskuliraju" uz jednu ili dve dzore 😛 ...

@ Kal-El -Tvoja satisfakcija se onda zavrsva samom voznjom po gradu svog auta, eventualno po superbrzim autobanovima Sjerbije , sto i mogu da razumem, imajuci u vidu da imas auto. To je jednostavno nekima dovoljno i to je ok.

Ali ima nas koji se smorimo kao majke kada nam neki traktorista KM registracija, u sred grada napravi kolonu od 10ak automobila, kada neka glupaca ispred nas u poslednjem trenutku ukljuci zmigavac , kada stave lezeceg policajca na sred ulice u kojoj zivis a sve da niko ne bi zgazio kuche gradskog odbornika (koji je pukim slucajem - komsija)... i tada imamo potrebu da malo opicimo po virtuelnom svetu , sa pravilima koje smo vec usvojili ( ne toliko komplikovani zakoni fizike, trakcija, inercija, masa, obrtni momenti , otpor vazduha...) ziveci pravi zivot a ne nolife-evovati samo da bi smo tamo nekima terali inat 😉

Napisa ja omanji roman ali ovde se barem ne placa izdavacu :d

Poslednja izmena:
Siguran sam da i zarada ide tako nekako.

Jeste, ali ne za sve. Zato se Factor 5 zatvorio, a u Studio Liverpool-u otpušteno 50% ljudi prilikom "restruktuiranja". I još mnogo drugih kompanija koje su se zatvorile tokom ove generacije.

Adrian Werner je napisao(la):
Sure, but it doesn't grow fast enough. You see it now on consoles too, it led to death of independent developers and extinction of 3rd party exclusives and is responsible for decline of many game companies today. Consoles are just experiencing it a many years after PC gaming went through the same thing.

Poslednja izmena:
Zabava = uživanje, a to nije isto za sve. Neko uživa dok čita knjige Dena Brauna. Po tvome, sve igre bi trebale da budu napravljene prema jednakom "kalupu" zabave. 🙂

Pazi, ni ja ni i ti nismo nista novo ni pametno rekli, sto vec neko nije cuo nebrojeno puta. Tvoje poredjenje nije na mestu, iz jednostavnog razloga sto knjige imaju svoju upotrebnu i intelektualnu vrednost a ovo nema, niti verujem da ce imati u neko (blago receno) dogledno vreme. Ajde sad da poredimo i likovnu umetnost sa igrama, klasicnu muziku, vajarstvo bla bla.... bejbi Dzizus

Druga stvar je u tome sto sam ja svestan a ti sigurno bar podsvestan toga da nikada neces imati ono sto zelis od ove industrije, pogotovo sa obzirom da se i ti menjas i da je sve teze zadovoljiti (tvoje-moje)potrebe usled brojnih faktora zasicenosti i prokletstva percepcije koje dolaze sa godinama.

Igre su za mene jednostavno u toj ladici, gde im je namena,tj. gde je industrija odredila da budu. E sad, moja zelja je mozda slicna tvojoj, ali je u ovom slucaju borba sa vetrenjacama. Jednostavno, postoji vreme za zabavu i postoji kvalitetno provedeno vreme ,na koje ja mogu u potpunosti UTICATI , uciti, napredovati, spoznavati...

A ti mi navedi bilo koju igru i ja cu ti navesti nebrojeno razloga zasto ona nije realna, zasto ima gomilu propusta i zasto je vec po nekom kalupu u poredjenju sa nekom od ranije...Figurativno receno, naravno, jer sam znas koliko je to tacno i koliko ce mene cheshati jaje da trosim energiju objasnjavajuci takve gluposti🙂

^zasto ne bi i igre bile umetnost? 😛

Danas je sve umetnost - crtanje grafita, sklapanje otpada, cak i nakazivanje tela 😛

Opste je prihvacena filmska (takozvana - sedma umetnost) a koja je dosta matorija od igara, koje joj polako preuzimaju publiku 😛
Umetnost odavno vise nikog ne zanima (mislim na klasicnu) narocito ne one zvrljotine od slika koje kriju po podrumima galerija i muzeja, a za prikaz daju neku budjavu kopiju. Isto stoji sa muzikom - da ti pustim sad par numera garantujem da ne bi znao da ih prepoznas 😛 (mozda cak ni kompozitore)

A uvek sam imao blagi prezir , ne ljubomoru, vec prezir zbog ljudi koji prate i razumeju se u umetnost, znate one sto idu po pozoristima (da bi gledali komedije, ne dao bog Hamleta ili nesto slicnog kalibra) , i koncertima (samo da bi bili vidjeni) .... one sa metlom u dupetu , sto mi glume tamo neku prefinjenost a nakon izlozbe/koncerta/predstave se vrate u svoju rupu i vesele se masterpiece-ovima Cece , Shemse i ostalim akreditovanim izvodjacima sa naseg podneblja :S:

Mozda nano.tube-ovo poredjenje nije bas bilo potpuno na mestu ali smo svi shvatili sta je hteo da kaze 😛

Pazi, ni ja ni i ti nismo nista novo ni pametno rekli, sto vec neko nije cuo nebrojeno puta. Tvoje poredjenje nije na mestu, iz jednostavnog razloga sto knjige imaju svoju upotrebnu i intelektualnu vrednost a ovo nema, niti verujem da ce imati u neko (blago receno) dogledno vreme. Ajde sad da poredimo i likovnu umetnost sa igrama, klasicnu muziku, vajarstvo bla bla.... bejbi Dzizus

Šta misliš o ovome? 🙂

Šta misliš o ovome? 🙂
Dobro, to je necije misljenje, i?. Mislim, pazi ti njega - on je odlucio jednom za svagda da rascisti😀. Ok...

Umetnost je nesto sto proizilazi iz individue ili grupe istomisljenika koji su u stanju da talentom , genijalnoscu, jedinstvenoscu nesmetano projektuju momente svojih zapazanja i osecanja u svetu koji ih okruzuje, na sebi svojstven i prepoznatljiv nacin. Dakle, proizvod toga (industrijski grubo receno) je umetnost. Umetnost nisu forsirani rokovi , titranje odredjenim starosnim grupacijama, razna lobiranja, trka za novcem itd. To je industrija, kapish? Umetnost nije Mona Lisa 1,2 i 3 deo...😉 Mona Lisa First blood😀
A te matore igre su zaista imale nesto posebno, jer je to bio pocetak kada industrija jos uvek nije duboko zagazila svojom halapljivoscu i uzela stvari pod svoje...🙂

No, sad stvarno pocinjemo da davimo...Odo pajkim, jos jedan miran dan u Gotham city-u😀

Poslednja izmena:
Pa, naravno, neko mora i da gubi pare. Mnogo kompanija se zatvaralo i pre. Verovatno procentualno isto kao danas. Možda ne baš isto, zbog recesije i šta ja znam čega 🙂 Indie igara ima, ne znam o kakvoj smrti priča?

edit: Ali nikako mi nije jasno ovo: "danas samo rade za pare" 🙂 Za šta inače treba da se radi?

Poslednja izmena:
edit: Ali nikako mi nije jasno ovo: "danas samo rade za pare" 🙂 Za šta inače treba da se radi?

rAMA je verovatno hteo da kaže da pošto su mnogo veće pare u igri nego nekada, to dovodi do ustupaka u samo dizajnu igre, težini itd. da bi se igra prodala što više, jer ih budžeti teraju na to. No, ima uvek izuzetaka, srećom.

Mnogo kompanija se zatvaralo i pre. Verovatno procentualno isto kao danas.

Poenta je da su zatvaraju zato što ne mogu da mogu konkurentni u trenutnoj klimi. Moraju previše da potroše na razvoj, a igre se ne prodaju dobro.

Tvoje poredjenje nije na mestu, iz jednostavnog razloga sto knjige imaju svoju upotrebnu i intelektualnu vrednost a ovo nema.

Slatko se nasmejah ovoj jako subjektivnoj konstataciji. U kom to univerzumu knjige trenutno popularnih spisatelja/ki, poput Tom Clancy-ja, Sherry Argov, ili malopre pomenutog Den Brauna, mogu da imaju bilo kakvu vrednost?... 🙂

I kakav crni Gotham, sad? Zar ti ne bi trebao da patroliras Metropolisom? 😛

Slatko se nasmejah ovoj jako subjektivnoj konstataciji. U kom to univerzumu knjige trenutno popularnih spisatelja/ki, poput Tom Clancy-ja, Sherry Argov, ili malopre pomenutog Den Brauna, mogu da imaju bilo kakvu vrednost?... 🙂

I kakav crni Gotham, sad? Zar ti ne bi trebao da patroliras Metropolisom? 😛

Pa pomenut je Supermen, Spajdermen, pa sam provukao i Betmena kroz citat Bojsija iz Mucki😀 I sta ti to zhuborish? 😀 Knjiga kao knjiga je mnogo siri pojam, mogao si da pomenes i pop up picture books, kad vec zelis da skrenes paznju na iole originalan nacin😀 No i dalje je ironicno da su ti ljudi uspesniji i zaradjuju vise para nego sto ces ti ikada biti i videti. Zalosno, zar ne?😀

Pre svega, nisam siguran da mora toliko da se potroši na razvoj. Toliko se troši na igre za koje se zna (ili se pretpostavlja) da će se prodati u ogromnom broju, pa se plaćaju skupe licence, poznati glumci za voiceover, makretinška kampanja i slično. Ne mogu da budem siguran, jer nemam egzaktne podatke, ali sumnjam da pisci i developeri uzimaju najveći deo para. Baš me zanima koliko je Witcher koštao, nisam uspeo da nađem.

Drugo, svaka kompanija koja se ikad zatvorila se zatvorila zato što nije mogla više da bude konkurentna.

edit: Nedostatak inovacija ostavlja "prazan prostor", koji može fino da iskoristi neko ko ima originalnu zamisao. Problem nije što niko neće da rizikuje s novim idejama - problem je što novih ideja nema. Nije samo u igrama, nego u kompletnoj industriji zabave.

Poslednja izmena:
Pa pomenut je Supermen, Spajdermen, pa sam provukao i Betmena kroz citat Bojsija iz Mucki😀 I sta ti to zhuborish? 😀 Knjiga kao knjiga je mnogo siri pojam, mogao si da pomenes i pop up picture books, kad vec zelis da skrenes paznju na iole originalan nacin😀 No i dalje je ironicno da su ti ljudi uspesniji i zaradjuju vise para nego sto ces ti ikada biti i videti. Zalosno, zar ne?😀

Zalosno? Kako kome... 😉 Meni novac nije glavni pokretac u zivotu i poprilicno sam zadovoljan ovim sto trenutno imam. Nikada ne bih menjao mesta sa pomenutim osobama, niti bih se spustao na taj nivo zbog gomile zelenog papira. Prosto, nisam u tom filmu; fame, glory, money, controversy and stuff like that me nikad nisu i nikad nece zanimati. ***, razliciti ljudi, razliciti prioriteti... 😉

A to sto doticni "spisatelji", Call Of Duty serijal, Lady Gaga, and the rest of the crew zaradjuju koliko zaradjuju i nije bas tema za ovaj topic. Na kraju se vecina, kao i uvek, odluci za "go with the flow" opciju, no ***, kad ja nijesam jedan od tak'ih. 😛

Zalosno? Kako kome... 😉 Meni novac nije glavni pokretac u zivotu i poprilicno sam zadovoljan ovim sto trenutno imam. Nikada ne bih menjao mesta sa pomenutim osobama, niti bih se spustao na taj nivo zbog gomile zelenog papira. Prosto, nisam u tom filmu; fame, glory, money, controversy and stuff like that me nikad nisu i nikad nece zanimati. ***, razliciti ljudi, razliciti prioriteti... 😉
Šta mi napriča... Aha, znači, mi smo kao super zadovoljni, pa u udobnosti svojih fotelja i ''ispunenjošću'' života nalazimo slobodnog vremena da serućkamo po tuđem. Mda, da nemam uši, smejao bih se oko glave.... Ne radi se o tome šta je tvoj pokretač i čime si zadovoljan, već o problemu mentaliteta da komentarišemo i pljujemo ljude koje nepoznajemo i koji ipak imaju neko mesto (kakvo-takvo) u onome čime se bave. To je kao ona matora baba što ima gomilu problema i bolesti, pa trućkara kako joj ništa nevalja, a u stvari je nezadovoljna sama sobom. Kad bolje razmislim, trebao bi malo da analiziras stavove po tom pitanju. A naravno da ih treba imati - kažeš mišljenje, sviđa ti se nešto ili ne, sviđa ti se nečiji rad ili ne i zbog čega, što je u potpunosti normalno i ok... Sve ostalo mi je za - sedite na stolicu i pričajte mi o detinjstvu😀...

Nazad
Vrh Dno