A sada, dugo iscekivani opis misonje!
Kao sto se moze videti sa slike mis dolazi u finoj kutijicu, uz njega stize cd sa drajverima, rezervne podloskice, i to bi bilo to
Osnovne karakteristike misonje: DPI 3200 uz 6 nivoa promena, 7 tastera, onboard memorija, kabal pozamasne duzine, Skroz cne je boje sa diskretnim x7 znakom. Od svih optickih miseva x7 serije ovo bi po osobina trebao biti najaci model u ponudi. Moze se nabaviti po ceni od oko 15e uz godinu do dve godine garancije.
Izgled: Dolazi iskljucivo u crnoj boji sa diskretnim x7 znakom, od lite-show zezancija ima samo dugme za promenu dpi koje se moze i ugasiti bez problema preko prateceg softvera. Namenjen je iskljucivo desnorukima. Po izgledu je gotovo pa identican microsoft/razer habu misonji, cija je naravno pimpovana kopija. Po mom misljenju, najlepsi misonje x7 serije.
Kvalitet izrade: Za ovu klasu uredjaja veoma dobar. Plstika ne krcka i ne krivi se, u odnosu na npr mx518 i gigabyte laser 6880 odaje osecaj pedantnije odradjenog proizvoda, slicnoga kvaliteta. Deo gde naleze koren sake reljefno je odradjen sto sprecava znojenje dlanova. Deo gde nalezu prsti, tj deo koji pritiska mikroprekidace je uradjen od blago gumirane plastike i ostavlja stvarno i vise nego prijatan osecaj pri radu. Na levoj strani misa gde naleze palac nalazi se izbrazdan gumeni deo koji obezbedjuje to da mis ne proklizava ni pri najbrzim pokretima. Kabl je duzine oko 1,5m (ili 2m da vas ne slazem) i poprilicno je debeo i kvalitetan. Mana mu je to sto se teze ispravlja tako da cete se morati tu potruditi poprilicno kada budete pripremali misa za rad.
Klizaci i tegici Mis dolazi sa mogucnoscu promene tezine preko seta od 7 malih tegica, a takodje u okviru pakovanja stizu 2 rezervna seta klizaca. Po mom misljenju tezina misa je solidno izbalansirana,mada bih iskreno voleo da je sa svim stavljenim tegicima za nijansu tezi, naravno sve u cilju zadovoljavanja sirokog dijapazona ukusa korisnika. Ja ga koristim sa 5 od 7 tegica sto je za mene idealna tezina. Klizaci su veoma fino uradjeni, mis leti i po stolu, a takodje i po staklenoj i plasticno x7 podlozi. Naglasicu da klizaci ne proizvode jak zvuk, mislim da ce nocnim pticama ovo biti bitno, mada naravno da zvuk zavisi i od podloge koju koristite...
Osecaj u radu i tasteri Savrsen! Lepo lezi u saci, nije ni predug ni prekratak, zlatna sredina

DDD. Moram primetiti da plastika koja pritiska mikroprekidace ima izuzetno mali luft u kretanju, ortaci to nisu primetili uopste, ali ja koji sam picajzla oko tih stvari moram priznati da ipak postoji. Da je mozda ovaj deo cvrsce odradjen mis bi delovao stameno, ali kao sto rekoh i ovako ostavlja utisak veoma kvalitetnog prozivoda, bez sumnje. Skrol tockic je gumiran, pruza malo veci otpor i besuman je, bez sumnje najbolji skrol koji sam kosristio. Skrol klik je nesto malo tvrdji od ostalih tastera. Izmedju skrola i levog tastera nalazi se ugnjezden jos jedan veoma koristan mali taster (sa teksturom i blago je uzdignut pa nece biti pogresnih klikova) Sa desne strane postoje dva (back i forward taster), jedan je gladak, dok drugi ima izrazenu teksturu. Mesto ova dva tastera po mom misljenju ipak nije najsrecnije odredjeno, ja bih voleo da su 3mm nize, ali dobro, daleko od toga da su nedostupni. Ni jedan od tastera nema luft i pruzaju veoma prijatan osecaj pri kliku. Klik je nesto meksi, sto me je malo uplasilo pri kupovini jer sam prelazio sa gigabyte 6880 koji ima tvrd klik. Bojao sam se da cu slucajno pritiskati levi i desni klik, ali moram priznati da zbog samog oblika misa i nacina drzanja ovo mi se ni jednom nije desilo.
Optika i refresh rate: Fantasticna uz veoma visok dpi. Uz sve moje pokusaje da na stolu, staklenoj i plasticnoj podlozi ucinim da se zabaguje kursor, to nisam uspeo uraditi. Optika hvata podlogu na maksimalnoj udaljenosti misa od podloge oko5mm. Posto je mis povezan preko usb konekcije, moguce je obezbediti maksimalni refresh rate od 1000hz.
Oscar software: Da bi iskoristili maksimalne potencijale ovog misonje pod obavezno je instaliranje ovog odlicnog programa koji omogucava stvarno enormna podesavanja misa, odprilike sve sto vam padne na pamet ovde mozete uraditi.
Da krenemo od
4way skrol tockica: ovo podesavanje vam dozvoljava da vertikalni (inace i jedini skrol) na misu iskoristite i za horizontalno skrolovanje na jedan fin i koristan nacin. Nema preterane filozofije, ovo ce vam se ili svideti ili ne, u svakom slucaju mozete isljuciti ovu opciju uvek. Slececi je
function/key reminder koji vas podseca koju ste funkciju misa iskoristili(klik, promenu dpi, pozivanje makroa) nenametljivim tekstom koji mozete pozicionirati u bilo kom delu ekrana. Fina opcija bez koje se ipak moze

Sada prelazimo na hard core podesavanja:
report rate settings kao sto mozete videti na slici vrsi svoju funkciju, mozete izabrati refresh rate od 125hz do 1000hz, u zavisnosti od osnovne primene misa (office, photo obrada, gaming).
A sada sama srz podesavanja: Mis ima onboard memoriju velicine 16k koja ima mogucnost skladistenja podesavanja za dva profila. Svaki taster sem levog klika je u potpunosti programibilan a listu mogucnosti nije uopste lako iscrpeti. Mozete korstiti multimedijalne komadne, otvarati programe, birati kombinaciju tastera, otvarati snimljene makroe.Znaci odprilike, sve sto vam moze pasti na pamet. Deo vezan za promenu dpi-a oborio me je sa stolice. Posto imam jednu cudnu osobinu da preferiram 20ak % veci vertikalni dpi od horizontalnog, ne mogu da vam opisem koliko me je odusevila cinjenica da i to ovaj softver omogucava. Postoji 6 nivoa dpi koji mozete odrediti apsolutno proizvoljno kako po x tako i po y osi, i uz svaki nivo mozete dodeliti odredjenu boju ili kombinaciju boja dpi tastera. Stvarno predobro!!!
Nakon podesavanja misa dovoljno je pritiskom na jedno dugme sva podesavanja snimiti u memoriju misa i to je to.
Pozitivne strane:
-cena
-kvalitet
-izgled
-osecaj pri radu
-podesavanje tezine
-lepo odmeren klik mikroprekidaca
-odlican skrol tockic
-rezervni klizaci
-visok DPI i odziv
-nenormalno mnogo podesavanja svega moguceg
-promena DPI on the fly
-u potpunosti programibilni tasteri
-savrsen rad na svim probanim vrstama podloga
Sliku delimicno kvare:
-krutost kabla
-mali luft pri pomeranju glavnih tastera levo-desno
-mozda bi bilo lepo videti duzu garanciju
-vreme ce pokazati koliko je trajan
-dadatnih 10ak grama ne bi skodilo
-ne bas idealna pozicija tzv back i forward tastera
-optika umesto lasera???
Sve u svemu, da ne znam da pise a4tech, ovaj mis bih odmah krstio kao razer. Da kosta i 50e ne bi mi bilo zao dati pare za njega.
Sve u svemu 9/10.