Šta je novo?

Externi rack ili sl (jeftin NAS)

Pa dobro, ako tako kažu... :)
Ma taj sa Sil3112 je bio malcice jeftiniji ali je polovna varijanta pa ako ne bi radio morao bi na oglase. Ovaj sa Promise je nov, mogu ga vratiti ako ne radi.
Zbog tog smaranja nisam hteo da rizikujem.
Vidim da je i FreeBSD počeo da koristi fuse, pa i podržava ntfs-3g, tako da su već neko vreme u tom pogledu isti.

Ipak... SMB implementacija bi trebalo da je i brža i kompletnija kod Linuksa, a viđao sam i neke komentare o NTFS dozvolama. Mislim, razlika se svodi na Linuks vs FreeBSD.
Gledah malo, zadnji stable Openfiler je tamo iz 2009, sto su tako spori.
FreeNas se pak redovno osvezava. :)
Ma gde su previsoki, OK bi ti to radilo. Ako te baš brine taj RAM, možeš ili da dodaš još 256MB (što nije neki trošak) do maksimalnih 512MB kol'ko ta ploča podržava ili da rekompajliraš kernel i poizbacuješ stvari koje ti neće trebati. ,)
Minimum je 256MB, dakle na granici sam. :p Dodavanje nije bas realno, gde sad da iskopavam 256MB SDRAMa. :p

Da se i ja pohvalim...stigli delovi i polako pristupam i ja sasvaljanju freenas servera deluje kao najbolje resenje zasad,posle ukoliko bude potrebe menjacu...

HDD mountig rail 3.5" to 5.25 brackets..... i Transcend IDE flash module od 512 MB ....
imam vec neki PCI kontroler sa SATA portovima,realtek chip

Kad zavrsim postavljam slike i utiske.
Daj jos detalja o masini. :)

Ides na CF varijantu?

Poslednja izmena:
E pa masina je jos nepoznata...imam "staru" koja je intel 7650 i asus MB P5K-E wifi ...sto je overkill....jeste da imam 6 sata portova ali ....
ako nadjem neki AMD 2000XP sa bar 4 SATA porta takav sastavljam...
Ne idem na CF varijantu,ovo je vec gotovo resenje. Mada sam nabavio i adapter za CF....
2cgo9hy.jpg

Spremam se opasno ....bice raid 5,valjda gubim 30% skladisnog prostora.
Toliko zasad....sledece nedelje vec verovatno i slike i utisci.

Gledah malo, zadnji stable Openfiler je tamo iz 2009, sto su tako spori.
FreeNas se pak redovno osvezava. :)
Nisu spori nego pametni. Ono što RADI™ se ne popravlja! :p

Minimum je 256MB, dakle na granici sam. :p Dodavanje nije bas realno, gde sad da iskopavam 256MB SDRAMa. :p
Installation from CD/DVD images requires 256 MB RAM on the x86 architecture, and 512 MB RAM on the x86_64 architecture. The graphical installation process will run faster with 512 MB. Run-time memory requirements depend entirely on the software being run.
Za tvoje potrebe bi i 256MB bilo dovoljno, a ako iskopaš negde na oglasima 256MB SDRAM-a uzmi ga, neće da škodi ni FreeNAS-u. :p Mada... single-user setap... uglavnom multimedijalni (veći) fajlovi. Nema tu šta da se kešira, pa ti ni RAM ne treba. Radilo bi to i sa 128, ako ne i sa 64MB-a, kada bi se sve optimizovalo, al' ajd' sad'.

Poslednja izmena:
Pa to ti kazem, da ne pametujem previse kad FreeNAS radi fino.
E vidim da ti vuces na Openfiler :p , ali pitanje je da li bi uopste osetio ista od tih stvari koje su bolje.

Pa to ti kazem, da ne pametujem previse kad FreeNAS radi fino.
E vidim da ti vuces na Openfiler :p , ali pitanje je da li bi uopste osetio ista od tih stvari koje su bolje.
Osetio bi nešto veći propusni opseg Linuksove implementacije SMB-a.

Probaj prvo FreeNAS pa vredi da pričamo tek ako budeš imao nekih problema sa strimovanjem videa ili čim već. :)

Uzeh danas PCI SATA kontroler, Promise PDC203xx cip, tako nesto. Probao na kratko i radi, FreeNAS je prepoznao SATA disk nakacen na kontroler. Videcu da detaljnije istestiram. :)
Ostaje mi jos Gb kartica i Gb switch.

Uzeh danas PCI SATA kontroler, Promise PDC203xx cip, tako nesto. Probao na kratko i radi, FreeNAS je prepoznao SATA disk nakacen na kontroler. Videcu da detaljnije istestiram. :)
Ostaje mi jos Gb kartica i Gb switch.
A šta će ti svič? Imaš više računara ili šta?

Da, imam 2 masine, HTPC i drugu. :D
Ruter naravno nema Gb switch.
Razmisli i o varijanti sa dve Gb kartice. Pretpostavljam da i HTPC i ta druga mašina imaju integrisan Gb LAN adapter, pa ako je tako... Dve GbE kartice bi bile jeftinije i brže rešenje od tog sviča. ;)

Razmisli i o varijanti sa dve Gb kartice. Pretpostavljam da i HTPC i ta druga mašina imaju integrisan Gb LAN adapter, pa ako je tako... Dve GbE kartice bi bile jeftinije i brže rešenje od tog sviča. ;)

Moze malo detaljnije, sta i kako povezano? :)
Gb switch je tipa 1800 din. :D

Moze malo detaljnije, sta i kako povezano? :)
U NAS instaliraš dve kartice pa direktna veza iz svakog računara ponaosob. ;)

Gb switch je tipa 1800 din. :D
Ne znam ja koji si ti to gigabitni svič našao za 1800 din, al' ništa manje od TP-Link-a TL-SG1008D nema smisla. To je dobar svič, baziran na BCM5398 čipsetu i verovatno je najbolje što se može naći za te pare (~3k din).

Inače, GbE PCI adapter možeš kupiti za manje od 1000 din. To bi ujedno trebalo da bude i brže rešenje, ali imajući u vidu da je mašina bazirana na Celeronu 900, bolje da ne eksperimentišemo. :D

U NAS instaliraš dve kartice pa direktna veza iz svakog računara ponaosob. ;)
Onda mi trebaju i jos 2 kartice za 2 racunara.:p

Ne znam ja koji si ti to gigabitni svič našao za 1800 din, al' ništa manje od TP-Link-a TL-SG1008D nema smisla. To je dobar svič, baziran na BCM5398 čipsetu i verovatno je najbolje što se može naći za te pare (~3k din).

Inače, GbE PCI adapter možeš kupiti za manje od 1000 din. To bi ujedno trebalo da bude i brže rešenje, ali imajući u vidu da je mašina bazirana na Celeronu 900, bolje da ne eksperimentišemo. :D
TP-Link TL-SG1005D :D :eyebrows:
Nije bas da mi treba 8 portova. :p

Da, GbE kartica ima za tipa 600 kinti isto TP Link. :D

:wave:

Onda mi trebaju i jos 2 kartice za 2 racunara.
Nije valjda da ni jedan od tih računara nema integrisan LAN adapter? Pa kako si onda mislio da ih priključiš na NAS? Svič ti tu neće ništa pomoći.

TP-Link TL-SG1005D :D :eyebrows:
Nije bas da mi treba 8 portova.
Pa dobro... al' to opet nije 1800 din. već bar 2300-2500.

Da, GbE kartica ima za tipa 600 kinti isto TP Link.
Sve do 4 klijenta može da se realizuje direktnom vezom, što je i dosta brže ako imaš jaku mašinu, al' nema veze... Samo ti guraj kao što si zamislio - biće to OK. :)

Nije valjda da ni jedan od tih računara nema integrisan LAN adapter? Pa kako si onda mislio da ih priključiš na NAS? Svič ti tu neće ništa pomoći.
Ma imaju Gb LAN.
Nego, ako sam dobro shvatio sa 2 kartice u NASu, svaki od racunara povezan na NAS, sta cu za internet konekciju? :D

Pa dobro... al' to opet nije 1800 din. već bar 2300-2500.
Ma ima za 1750 din.:eyebrows:
Ne stigoh da uzmem danas.
Imas neki info o ovom switchu?

Sve do 4 klijenta može da se realizuje direktnom vezom, što je i dosta brže ako imaš jaku mašinu, al' nema veze... Samo ti guraj kao što si zamislio - biće to OK. :)
Nemam neke posebne zahteve za brzinom, realno bi mi i 100Mb zavrsilo posao ali ako mogu za relativno sitne pare da predjem na Gb sto da ne? :)

Ma imaju Gb LAN.
Nego, ako sam dobro shvatio sa 2 kartice u NASu, svaki od racunara povezan na NAS, sta cu za internet konekciju?
Pa dobro, al' onda ti ne trebaju GbE kartice za internet konekciju. Dovoljne su ti i one 10Mbps za po sto i kusur kinti svaka. :) Ako baš hoćeš možeš da se otvoriš i 300 kinti za TP-Linkove 10/100. :d

Ma ima za 1750 din.:eyebrows:
Ne stigoh da uzmem danas.
Pa lepo onda - to je stvarno dobra cena.

Imas neki info o ovom switchu?
Neblokirajuća arhitektura... baziran na RTL8366SB... ima potencijala za modovanje, ali nije baš prosto, a i ne verujem da ti treba managed svič sa VLAN-ovima. :) Pomalo jeftino realizovan (kondenzi i druge komponente), al' sve u svemu dobar svič za te pare.

Nemam neke posebne zahteve za brzinom, realno bi mi i 100Mb zavrsilo posao ali ako mogu za relativno sitne pare da predjem na Gb sto da ne? :)
Shodno tvojim potrebama, najracionalnije rešenje je da uzmeš taj svič i jednu GbE karticu i rešiš stvar.

Pa dobro, al' onda ti ne trebaju GbE kartice za internet konekciju. Dovoljne su ti i one 10Mbps za po sto i kusur kinti svaka. :) Ako baš hoćeš možeš da se otvoriš i 300 kinti za TP-Linkove 10/100. :d
Na sta bi mi soba licila sa silnim kablovima. :d

Pa lepo onda - to je stvarno dobra cena.
Neblokirajuća arhitektura... baziran na RTL8366SB... ima potencijala za modovanje, ali nije baš prosto, a i ne verujem da ti treba managed svič sa VLAN-ovima. :) Pomalo jeftino realizovan (kondenzi i druge komponente), al' sve u svemu dobar svič za te pare.
Za te pare ocekujem da je jeftino realizovan, samo neka radi kako treba (a sto ne bi).
Shodno tvojim potrebama, najracionalnije rešenje je da uzmeš taj svič i jednu GbE karticu i rešiš stvar.
Najjeftinije i najlakse resenje. :) Danas dobih for free nekih 6 metara Belden Cat6 kabla, neterminisanog, doduse trebace mi jos koji metar, tako da i kablove privodim kraju. :)

HW spreman i krenuo sam u odabir op sistema...freenas,openfiler ..sve cu probati pa koji mi bolji bude lezao.

Da li neko moze samo da mi potvrdi sledece:

RAID 5 funkcionise na sistemu 4 diska...i jednog dana samo ubacim 5-i ?

Koliko sam citao (postove iz 2008) ne moze,mora da se backupuje,rasturi raid ..pa da se novo builduje.

Jer onda mi je jednostavnije bez raida,svaki disk particija ili sl ....

HW spreman i krenuo sam u odabir op sistema...freenas,openfiler ..sve cu probati pa koji mi bolji bude lezao.
Daj detalje o konfiguraciji, ako nije tajna. :)

Da li neko moze samo da mi potvrdi sledece:

RAID 5 funkcionise na sistemu 4 diska...i jednog dana samo ubacim 5-i ?
Minimalan broj diskova za RAID-5 je 3, a što se tiče njegovog proširivanja to zavisi od implementacije. Linuksova softRAID implementacija može da ekspanduje RAID-5 tom na više diskova pomoću mdadm alata.

Koliko sam citao (postove iz 2008) ne moze,mora da se backupuje,rasturi raid ..pa da se novo builduje.
Bekap bitnih podataka je uvek dobra stvar kada se čačka oko diskova.

Jer onda mi je jednostavnije bez raida,svaki disk particija ili sl ....
I jednostavnije i brže, a možda čak i pouzdanije. Za linuks softRAID treba imati i znanja i iskustva da bi se pouzdano upravljalo lancem i odradile migracije, rebildovanja itd, pogotovo ako se sa njega butuje.

Softverski RAID-5 sa 3-4 diska još i može da prođe, dok sve preko toga ima svojih problema. Drugo, obavezan je smart UPS ili da poisključuješ wb keširanje na svim diskovima, što sahranjuje performanse.

Na kraju, samo da kažem JOŠ jednom... RAID nije zamena za bekap!

Nije me bilo ovih dana ...
CPU: AMD Athlon XP 1,7GHz
MB: GIGABYTE 7NF-RZ
GK: GeForce MX400/SD64/TV

Uzeo sam 2 ili 3 portni PCI SATA kontroler
I jedan 4 portni SATA PCI kontroler

Freenas instaliran na USB stick,kao test koristio sam jedan HDD od 250 GB.
Malo mi je nejasno oko torrent i ftp mogucnosti ali provalicu vremenom.
Nazalost moram dokupiti jos jedan HDD koji ce mi biti prelazni backup,ne smem da radim import celog (ntfs) diska....

Sada sam jos u potrazi za pleksiglasom,odlucio sam da ubacim kuciste u pleksi kuciste kao akvarijum,i samo rupice spreda (+ filter) i pozadi sa ventilatorom posto planiram da ga smestim u dosta prljavu okolinu.

Napajanje je 300 W koje planiram da prosirim sa jos jednim od 300 W.

Javljam dalji razvoj...
ž

Kako mislis import celog NTFS diska?

Meni su ti HDD ovi vec u racunaru jednom sa podacima na njima.

Freenas ne zna da barata sa NTFS diskovima,vec postoji opcija import disk. Tu on napravi konverziju u ZFS ili koji format vec....jako je sturo upustvo za 0.8 verziju :( Moguce da nisam ni dobro tumacio sa foruma. Uglavnom novi HDD u freenas..pa preko mreze praznim postojece diskove i prazne ih prebacujem.

FreeBSD, na kome je baziran FreeNAS, može da "barata" sa NTFS-om preko ntfs-3g juzer-spejs drajvera, baš kao i Linuks. To naravno nije nativno rešenje ali je zadovoljavajuće pouzdanosti. Ipak, ne vidim potrebu za korišćenjem NTFS-a osim ako neko ne želi samo da utakne diskove sa već postojećim fs-om i svim podacima.

Ne bre, ja sam probao NTFS disk koji je radio u masini, samo ga ubacio, mountovao u FreeNASu i sve ok.
E da, FreeNAS 0.7, tj zadnja stable verzija.

garsone, jesi probao možda još neki SW osim FreeNASa? Jel može FreeNAS da radi RAID1?

Hoću da napravim NAS, ali razmišljam i o onom D-Linku za 83e. Koja je bolja varijanta? Sumnjam da će mi trebati više od 2TB, dakle išao bih sa 2x2TB diskovima u RAID1 modu, čisto da ako otkaže disk, između dva bekapa, zbog kvara samog diska, da imam sadržaj na drugom disku.

Problem je kućište jer sva ta mala LC Power kućišta imaju max jedno 2.5" mesta, meni bi trebalo neko što manje koje ima mesta za dva 3.5" diska i požljeno pasivnu PSU. Neko full size midi ili mini kućište ne dolazi u obzir jer mi je to ružno i nemam gde da ga držim u sobi.

Potreban mi je i ruter, obavezno da ima gigabitne portove i N standard za wireless. Konkretno gledao sam TP-LINK TL-WR1043ND za nekih 40ak evra. Koje bih brzine mogao da očekujem kroz kabl, a koje kroz vazduh sa ovim ruterom? Dakle mislim na pristup NAS-u (D-Link ili FreeNAS home made).

Poslednja izmena:
Nisam probao nista drugo jer mi se FreeNAS dopao na prvo koriscenje. Hardverski je nezahtevan (bar verzija 0.7), lak za konfigurisanje, stabilan...
Svakako ima mnogo vise opcija nego softver u jeftinim NASovima.
FreeNAS mislim da podrzava softverski RAID ako vec ploca ne podrzava RAID.
Meni su ti jeftini NASovi kao sto je taj DLink ili Netgear Stora bili previse limitirani u opcijama (pre svega podrska za razne fajlsisteme) te sam odustao i za manje para sastavio masinu sa FreeNASom. :)
I ja sam hteo varijantu 2x2TB u RAID1 ali iskusniji od mene su me ubedili da je bolja varijanta jedan disk u NASu, drugi u fioci i povremeni bekap na njega. :)
Za ruter stvarno ne znam, ja sam uzeo TP Link Gb switch posto imam 100Mb wless ruter, i tu izvlacim 20-30MB/s.

Instalirao sam juče FreeNAS 8 u VirtualBox, napravio volumene, Windows i Apple share i to radi. Malo sam se razočarao zbog malog broja opcija. Samo ono najosnovnije, da dodaš disk i da ga šeruješ preko određenog servisa i kreiranje korisničkih naloga. Ali ne vidim kako da određenom useru dodelim samo jedan (ili više) direktorijum, nego imam kontrolu samo na nivou volumena. Takođe vidim da su izbacili torrent klijent, strimovanje medija... bukvalno sve te korisne stvari za home korisnika. :(

Od fajl sistema koliko vidim ima samo UFS i ZFS, s tim da je za ZFS potrebno dosta rama (valjda min 6GB) da bi radilo kako treba.

Što se tiče Windows šera, koliko sam shvatio D-Link daje određeni drajver koji omogućava da se NAS vidi kao lokalni disk, a ne kao mrežni disk. Sa FreeNAS-om sve što sam uspeo je da vidim iz Windowsa 7 to kao običan Windows share i da ga mapiram kao network drive, ali naravno onda se kroz sistem vidi da je u pitanju network, a ne lokalni disk.

Poslednja izmena:
Zato ti i rekoh da probas stariju verziju koju i dalje unapredjuju (0.7), mnogo je manje zahtevna a cini mi se po compare-u na sajtu da stari cak ima i vise opcija.

A jel moguće nekako napraviti da se FreeNAS vidi kao pravi lokalni disk ili je jedina mogućnost da se mapira kao network drive? Dakle mislim na to da aplikacije ne mogu da razlikuju NAS od lokalnog diska, osim naravno po brzini.

Poslednja izmena:
Ne verujem da je to moguce sa bilo kojim NASom.
Zasto ti je ta opcija bitna?

Jos nesto oko FreeNAS 8 i 0.7, kod nove verzije disk na kome je instaliran FreeNAS ne moze da se koristi kao Data disk, dok kod stare moze. :)

Ne verujem da je to moguce sa bilo kojim NASom.
Zasto ti je ta opcija bitna?

Koliko sam shvatio fabrički NASovi to mogu, recimo baš taj D-Link, tako se u Device Manageru NAS izlistava u delu Disk drives, kao što se npr. virtuelni Daemon vidi u nodu DVD/CD-ROM drives. Mislim da je tu pitanje samo drajvera.

Generalno mislim da tako mogu da se postignu bolje performanse i stabilniji rad ako drajver komunicira sa NAS-om i ako koriste neki svoj protokol i fajl sistem koji su optimizovani, a da drajver sistemu predstavlja to kao običan disk. Moje iskustvo sa Win šerom je generalno loše, često mi se desi da ga neki računar prosto ne vidi ili da mu treba par sekundi samo da izlista sadržaj mrežnog diska ili često nešto koči i zahebava bez razloga. Zato sam mislio da se zaobiđe ugrađeni Windows-ov share mehanizam.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno