Šta je novo?

Prodaja Telekoma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam ubedjen da Telekom itekako moze profitabilno da posluje...zasto nisu nudjene pare, nemam pojma, moguce da je zaista dogovoreno sa T-mobile, ali videcemo...

Ipak 39 milijardi dolara nije mala kinta...

Znaci ti i dalje verujes da su ga kupili nemci i da moze imati svetlu buducnost u drzavnim rukama :D

Poslednja izmena:
Ja sam ubedjen da Telekom itekako moze profitabilno da posluje...zasto nisu nudjene pare, nemam pojma, moguce da je zaista dogovoreno sa T-mobile, ali videcemo...

Pa moze ako se ti slazes sa monopolom jos 100 godina, ja se licno ne slazem, mada i taj sav profit zna se gde ide i cije djepove (ne vredi biti lud i verovat da ide normanim i postenim ljudima srbije) vec ide najvecoj lpovskoj bagri (deci DB-ovaca , udbe, itd, dupolizcima i kafe pusacicama)

Nema nista od prodaje...ponudili manje nego sto treba i valjda ne mogu zbog monopola(ako to postoji u zemlji Srbiji)...

Telekom Srbije MOŽE itekako da profitabilno posluje ali ta firma koja bi poslovala profitabilno sa trenutnim Telekomom Srbije imala bi samo zajedničko ime.
Sve ostalo počevši od broja zaposlenih, trenutnih zaposlenih, odnosa prema korisnicima, odnosa zaposlenih prema firmi, planiranju, upravljanju firmom i sve ono ostalo što tu firmu čini da posluje kako treba bi bilo drugačije. A, ruku na srce, to sve NIJE u "dobrom srpskom" poslovnom duhu i po "srpskim" poslovnim običajima.

Telekom Austrija daje taktičku ponudu za Telekom?

Beč -- Telekom Austria u trci za Telekom Srbije predaće „taktičku ponudu“, kako bi sprečila bilateralne pregovore između Srbije i Dojče Telekoma, tvrdi Virtšaftsblat.
(foto: ebc.apa.at)
(foto: ebc.apa.at)

„TA će predati ponudu, ali koja ne odgovara raspisanom tenderu“, tvrdi neimenovani izvor bečkog ekonomskog dnevnika Virtšaftsblat (Wirtschaftsblatt). To je, kako je objasnio, potrebno kako bi TA ostala u trci za Telekom Srbije.

Menadžment TA strahuje da bi u suprotnom Dojče Telekom mogao stupiti u bilateralne pregovore sa Srbijom.

Na zahtev Telekoma Austrije, Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji pokrenula je proces ispitivanja da li bi ta kompanija, vlasnik mobilnog opreratera Vip mobajla, ispunjavala uslove o dozvoljenoj koncentraciji na tržištu nakon preuzimanja 51 odsto akcija Telekoma Srbije.

TA po svaku ceni želi da i dalje ostane u igri oko Telekom Srbije.

„Proveravamo do zadnjeg roka da li ćemo podneti ponudu“, rekla je portparol austrijske kompanije Elizabet Mates.

Pa samo mi verujemo u bajke da smo lideri u regionu i da je telekom vredna firma za koju ce se svi gurati da je kupe!
Realnost je ta da telekom je firma koja posluje samo zahvaljuci monopolu koji nece moci da odrzi u nedogled, i ako ce tako strucno i dalje raditi, opet ce moliti nekog da ih uzmu na poklon kada skroz propadnu.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=21&nav_id=500753

Telekom Srbije ostvario profit od 15,8 milijardi dinara u 2010.

GENERALNI DIREKTOR TELEKOMA SRBIJE, Branko Radujko, izjavio je da je Telekom najuspešnija srpska kompanija, od koje se u poslednje tri godine u budžet Srbije slilo oko 130 miliona evra.

“Imamo dve rekordne godine po ostvarenom profitu koji na kraju 2010. godine iznosi 15,8 milijardi dinara, imamo manje zaposlenih, isplatili smo 160 miliona evra dividendi akcionarima i zadržali nivo tržišnog učešća koji smo imali i pre krize”, rekao je Radujko u intervjuu za nedeljnik Nin.

U protekle tri godine prihodi kompanije rasli su godišnje za 20%, dok operativna dobit iznosi 40%, a u tom periodu investirano je više od 530 miliona evra u infrastrukturu i opremu u Srbiji. U strukturi prihoda Telekoma Srbija, fiksna telefonija učestvuje sa 50%, mobilna telefonija oko 43%, a ostali prihodi potiču od interneta i multimedije.

Generalni direktor Telekoma Srbije izjavio je da je prodaja te kompanije neizvesna, jer je proces komplikovan i ne zavisi samo od njenih dobrih rezultata, pošto kupci pri odlučivanju vode računa i o kursu dinara, potrošačkim mogućnostima korisnika i stanju na finansijskom tržištu. (A.S.)

E sad zamisli koliki bi prihodi tek bili, da ne otplaćuju Telekom Srpkse i ulazak u CG tržište. A kako se priča o monopolu, recimo u mobilnoj telefoniji monopola nema, a to čini 43% prihoda Telekoma.

Poslednja izmena:
@rAMA

Ovo su izjave Telekoma, tj. gen. dir. Telekoma. Zvuči jaaaaaaaako lepo i dobro: milijarde, budžet, stotine miliona evra, rast 20% "operativna dobit", investicije, opet stotine milona evra..... Sve neke velike cifre i važni nazivi. Da je tako kako on priča tukle bi se na ulazu danima firme da predaju ponudu za kupovinu firme koja se može isplatiti za koju godinu.

Istina je, ipak, daleko, daleko drugačija. Ne mora se biti nikakav ekspert pa videti da NIKO ne želi da kupi za "siću" firmu koja "vredi mnogo više". Zašto? Pa najverovatnije zato što NE VREDI toliko i što su svi ti izveštaji i brojke veštački, tendenciozni, za domaću "črašijsku" upotrebu.

Poslednja izmena:
To cifre su maslo domace mafije i domacih strucnjaka... zato ovako lepo i zivimo jer drzavu vode bilmezi iz komunistickog doba :(
Ti isti su izracunali da kod nas 300e vrede ko vani 1000e pa zakljuciite koliko telekom vredi

Nisam baš siguran...jedino ako su baš toliko oštri uslovi po pitanju socijalnih programa...Ali zna se da su telekomunikacije jedan od najprofitabilnijih oblasti, malo mi je neverovatno da se Telekom ne može doterati da bude moderna profitabilna firma i po zapadnim merilima. I sve to za 1,4 milijarde evra...

Nešto je trulo u državi Danskoj...

a mozda znaju da nasoj Vladi gori pod noktima, pa ce mozda da sacekaju da im zafali za fiks i da ga dobiju u pola cene...

zapitaj se samo ovo: koliko korisnika fiksne telefonije x 1000 DEM = vrednost infrastrukture

a mozda znaju da nasoj Vladi gori pod noktima, pa ce mozda da sacekaju da im zafali za fiks i da ga dobiju u pola cene...

zapitaj se samo ovo: koliko korisnika fiksne telefonije x 1000 DEM = vrednost infrastrukture

mozda pre 20 godina, ja neznam kako vama nije jasno da smo mi dno dna, da sutra necemo imati love za hleb i mleko a ne za internet i telefon :(
to jeono sto se gleda pa nisu stranci *****i da ih mazu nasi eksperti ko malu decu

Na žalost ta vrednost je skroz devalvirana...

I dalje mi nije jasno, ali moraću da prihvatim to objašnjenje da Telekom ne vredi toliko, iako mi je to totalno neverovatno...***, kapitalizam je to...da vredi bilo bi prodato...

@rAMA

Ovo su izjave Telekoma, tj. gen. dir. Telekoma. Zvuči jaaaaaaaako lepo i dobro: milijarde, budžet, stotine miliona evra, rast 20% "operativna dobit", investicije, opet stotine milona evra..... Sve neke velike cifre i važni nazivi. Da je tako kako on priča tukle bi se na ulazu danima firme da predaju ponudu za kupovinu firme koja se može isplatiti za koju godinu.

Istina je, ipak, daleko, daleko drugačija. Ne mora se biti nikakav ekspert pa videti da NIKO ne želi da kupi za "siću" firmu koja "vredi mnogo više". Zašto? Pa najverovatnije zato što NE VREDI toliko i što su svi ti izveštaji i brojke veštački, tendenciozni, za domaću "črašijsku" upotrebu.

Jednostavno, budžet je prazan, a idu izbori. Treba isplatiti penzije, profesorske plate, organizovati mitinge. Njima trebaju pare sad i odma, za kasnije ih baš briga. Ne bi bilo prvi put da se prodaje nešto za pare koje to produzeće ostvari kroz par godina. Evo ovde u Vojvodini imamo primer Beočinske Cementare, koja je prodata Francuzima, za pare koje je cemnetara donosila za 4-5 godina. Ljudi su se makar tešili da će ugraditi savremene filtere, ali eno Beočin se još uvek "beli"...

To cifre su maslo domace mafije i domacih strucnjaka... zato ovako lepo i zivimo jer drzavu vode bilmezi iz komunistickog doba :(
Ti isti su izracunali da kod nas 300e vrede ko vani 1000e pa zakljuciite koliko telekom vredi

To komunističko doba je bilo najsrećnije i najsigurnije doba na ovim prostorima u čitavoj istoriji. Uostalom Kinezi pokazuju kako se to radi...

Poslednja izmena:

I dalje mi nije jasno, ali moraću da prihvatim to objašnjenje da Telekom ne vredi toliko, iako mi je to totalno neverovatno...***, kapitalizam je to...da vredi bilo bi prodato...

bas tako... samo sto to nas narod nece prihvatiti i verovace ponovo u teorije zavere :(

Jednostavno, budžet je prazan, a idu izbori. Treba isplatiti penzije, profesorske plate, organizovati mitinge. Njima trebaju pare sad i odma, za kasnije ih baš briga. Ne bi bilo prvi put da se prodaje nešto za pare koje to produzeće ostvari kroz par godina. Evo ovde u Vojvodini imamo primer Beočinske Cementare, koja je prodata Francuzima, za pare koje je cemnetara donosila za 4-5 godina. Ljudi su se makar tešili da će ugraditi savremene filtere, ali eno Beočin se još uvek "beli"...

Nemozes to porediti sa telekomom, da vredi telekom bi primetili i eskini na aljasci i kupili ga.... treba sagledati istini u oci i resiti probleme u sopstvenom dvoristu ako zelimo da vredimo i da nas cene, ali dok drzavom vladaju tajkini, mafijasi, glomazna administracija i bagra tesko

Ne bih rekao da ne vredi toliko. Da su tako mislili ne bi ni ucestvovali na tenderu. Cena je bila poznata unapred. Ali da je kapitalizam, jeste. Verovatno je ona stara prica. Vladi ocajnicki trebaju pare, mi cemo ponuditi manje pa cemo onda ispod stola da lobiramo i da pritiskamo vladu a posto im je hitno (idu izbori) valjda ce prihvatiti.

Mislim da ste omasili poentu. Nije ovde bitna realna vrednost kompanije. Trenutna vrednost Telekoma = najmanja moguca cifra na koju ce prodavac (drzava) da pristane. ;)

Stim da Telekom ni ne treba prodavati ;)

Ne bih rekao da ne vredi toliko. Da su tako mislili ne bi ni ucestvovali na tenderu. Cena je bila poznata unapred. Ali da je kapitalizam, jeste. Verovatno je ona stara prica. Vladi ocajnicki trebaju pare, mi cemo ponuditi manje pa cemo onda ispod stola da lobiramo i da pritiskamo vladu a posto im je hitno (idu izbori) valjda ce prihvatiti.

1.400M€ je, prema onome kako stvari stoje u našoj vladi, za slučaj da je za vreme oko izbora ionako nedovoljna cifra tako da teško da može da se proda za manje para.
Mogu kupci da čekaju Godoa ali za slučaj da našoj očajnoj vladi toliko trebaju pare neće prodati budzašto nešto što potencijalno vredi za kasnije cenkanje i namicanje para.

REALNO: da je onako kako pričaju iz Telekoma 1.400 M€ bi bio "mačji kašalj" bar za jednu kompaniju/osobu koja ima taj kapital, a potencijalno može brzo da vrati i zaradi. I taj jedan bi ponudio traženu cifru. U stvarnosti NIKO nije ponudio traženu cifru. Telekom Austria je ponudio "nešto" čisto da bude u igri sa DT-om (AKO "kupe" Telekom, đoraju VIP Srbija za deo vlasništva grčkog OTE-a u Telekomu ;) )

I dalje ljudima radi masta i nove teorije zavere su u igri. :)

Mislim da ste omasili poentu. Nije ovde bitna realna vrednost kompanije. Trenutna vrednost Telekoma = najmanja moguca cifra na koju ce prodavac (drzava) da pristane. ;)

Ako ja nekome poklonim zlatan prsten sa dijamantom od 10 karata to znači da je vrednost tog nakita 0? (jer je plaćeno ništa za njega)

To što ti spominješ je CENA a vrednost je nešto drugo.

Ma realno Telekom odlicno posluje. Meni je prosto neverovatno da kompanija koju toliko muzu uopste ima pozitivan bilans na kraju...

Ako ja nekome poklonim zlatan prsten sa dijamantom od 10 karata to znači da je vrednost tog nakita 0? (jer je plaćeno ništa za njega)

To što ti spominješ je CENA a vrednost je nešto drugo.
Pa ako za njega niko nije spreman da da vise od 0 dinara,onda realno ne vredi nista.

Ovde se i radi o ceni,ne o vrednosti. Stvari se placaju onoliko koliko teoretski vrede samo u idealnom svetu. A tako neshto ne postoji... :)

Poslednja izmena:
Posle neuspelog tendera, kompaniji pada vrednost i na sledecem tenderu ce biti manja cifra kao minimalna cena.. Sem ako neki ludak ne odluci da je 400 i nesto miliona evra za investicije treba da udje u ukupnu cenu pa time premase 1.4 milijardi evra koliko je bio minimum po tenderu pa se odluci da se proda austrijskom ponudjacu. Onda imamo problem monopola pa i tu moze neki ludak da odluci da je sve ok i tako zavrse pricu oko Telekoma.
Na sledecem tenderu imacemo i 3 i mozda vise ponudjaca ali svi sa ponudama oko milion evra..
Telekom je profitabilna kompanija i vredi dosta vise od 1.4 milijardi evra..

Poslednja izmena:
Ne kapiram zasto ne stave 25-29% akcija sa odredjenom nominalnom vrednoscu na berzu, pa neka kupuje ko hoce.

Drzava ostaje vecinski vlasnik, ali dobija investicione fondove i male akcionare koji ce kontrolisati bahato ponasanje drzave.

Ne kapiram zasto ne stave 25-29% akcija sa odredjenom nominalnom vrednoscu na berzu, pa neka kupuje ko hoce.

Drzava ostaje vecinski vlasnik, ali dobija investicione fondove i male akcionare koji ce kontrolisati bahato ponasanje drzave.

Sam si u postavio pitanje i pružio odgovor

A što se tiče Telekoma, prodaje, vrednosti, očekivanja..... Svi mi bi voleli da Telekom vredi mnooooogo. Međutim realna vrednost Telekoma je daleko ispod naših očekivanja i želja. Trenutni "prihodi" i "profit" kojima se frljaju iz Telekoma su računati po soc-realističnom moetodu, po kome i JAT posluje sa debelim dobitkom i profitom. Po istoj takvoj računici i Zastava je, do prodaje FIAT-u poslovala isto (skoro) visoko profitabilno. To je metod po kome se obračunaju svi prihodi, odbiju davanja za plate, troškove direktora i poslovne ručkove i ostalo se proglasli "profitom". Struja, dugovanja dobavljačima po raznim osnovama, dugovanja "državnim" firmama itd. jednostavno se ne razmatraju. I tako iz meseca u mesec. Tako se gomilaju dugovi i jednoga dana kada dođe do prodaje pa vrednost dugova dostigne dobar deo vresnosti firme svi počnu da se čuda kako niko neće da ponudi sumu za "stvarnu

Vlada je ocekivala pare od Telekoma i sad su izvisili. Uz najavljene strajkove sindikata i demonstracije naprednjaka, nece oni jos dugo. Otprilike ceka nas Grcki scenario. Cudi me da je Facebook revolucija zaobisla Srbiju ili smo navikli da smo na dnu i da jos tonemo.

Ideja o prodaji Telekoma sa sve infrastrukturom (zicama) je losa. Da se ponudi 25-30% akcija na berzi opet ne odgovara ekipi na vlasti jer nece vise moci tek tako lako da izvlace pare. Novi kupac sigurno ne bi investirao u razvoj usluga jer smo malo trziste. Vise bi se okrenuo arcenju monopola koji bi dobio na dlanu. Od planiranih investicija u infrastrukturu Srbije izgleda da nema nista. Sada ce da nam povecaju poreze, PDV, akcize, struju, ...

Kako god okrenes ne valja.

Vlada je ocekivala pare od Telekoma i sad su izvisili. Uz najavljene strajkove sindikata i demonstracije naprednjaka, nece oni jos dugo. Otprilike ceka nas Grcki scenario. Cudi me da je Facebook revolucija zaobisla Srbiju ili smo navikli da smo na dnu i da jos tonemo.
I mislis da ako sjase Kurta i uzjase Murta necemo vise biti na dnu? :)

^ pa jedino da pobijemo sve, i kurtu i murtu, pa onda neke promene i u drzavi i u telekomu.

mozda bih bila greska prodati sada ali ko zna za sta je to dobro...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno