Šta je novo?

Prodaja Telekoma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^ + smo podlozni korupciji i politicari ne odgovaraju ni za sta. (Samo)Ubistvena kombinacija.

Ja sam jos pod utiskom posle emisije. Kako sam ja bio pogresno procenio S.Markovica... Bio sam ubedjen da je doticni osoba sa integritetom, mislio sam: Eto coveka hoce da menja sistem iznutra, ima dobre namere itsl. kad ono, obican partijski aparatcik koji gleda svoj (partijski) sebicni interes.

Poslednja izmena:
I ja sam pod utiskom dotične emisije od pre par sati i gosn. Markovića i njegovog truda da objasni kako prodaja Telekoma i nije baš glupa ideja, naprotiv...
Prodaja Telekoma uopšte nije glupa ideja, ali ne na ovakav način.
Ključna stvar je odvojiti infrastrukturu i usluge, tj. bandere i kancelarije.
Telekom treba prodati, ali je bilo potrebno prethodno podeliti kompaniju na dve posebne, jednu koja će se prodati - provajder i drugu koja će ostati u većinskom vlasništvu države - distributer.
Jedino na ovaj način, kada je država, koja nema većinskog udela u nekome od provajdera i kojoj je svejedno ko proizvodi, a ko prodaje energiju (dok ona naplaćuje tantijeme od usluge korišćenja disstributivnog sistema) može se izbeći favorizacija nekog od prodavaca.
Ne sporim da svako ima pravo da gradi infrastrukturu, ali ne može se kompletna infrastruktura prodati nekome, a onda reći sada ste svi ravnopravni pa gradite, kao da duže magistralnih vodova može paraleleno da se postavi još deset takvih.
Ipak, razlog je jasan i prozaičan. Državi su potrebne pare, i to gomila para, a jedino ovako može da privuče dovoljan broj ponuđača i postigne cifru koja joj je potrebna. Da se prodaje samo Telekom provajder prdnuli bi u čabar, ali ovako.... Primamljiva mlada za udaju je ovaj Telekom, više nego primamljiva.

Kad bi prodavali Telekom bez infrastrukture ne bi dobili dovoljno para da zakpre puteve i isplate penzije....

A najpametnija stvar koju ce da urade sa tim novcem je investicija u autoput Beograd-Bar, a mozda sam u manjini ali samo cu reci : koji ce mi(nam) taj autoput??? Ako vec oce puteve da rade,neka krpe ove nase Beogradske i okolne posto nisu ni za sta... Svaka dva meseca menjam amortizere, a oni bi da mi grade novi...

u manjini si, nadam se.
srbija nije beograd i taj put je trebala da ima pre 20 god. Ako ne mozes da smislis jedan razlog zasto je potreban onda bolje da ne produbljujemo diskusiju

u manjini si, nadam se.
srbija nije beograd i taj put je trebala da ima pre 20 god. Ako ne mozes da smislis jedan razlog zasto je potreban onda bolje da ne produbljujemo diskusiju
Naravno da treba da postoji, ali od tekućih sredstava, kredita, evropske agencije za obnovu i razvoj i ostalih čuda.

A da je BEGINER malo preterao sa lokal patrotizmom to stoji :p ili ćemo da preselimo celu Srbiju u Beograd i napravimo novi Singapur :d

Profesor Miodrag Zec je lepo objasnio, ne znam tacan citat, ali je blizu - Ranije se kralo iz dobiti, a danas se razara supstanca... Jos i EPS da ode i definitivno smo gotovi :smash:

EPS ce otici, ali ne tek tako :) ***a, ovi nasi su alavi, prodaju monopolisticku poziciju...Ovo je trebalo uraditi kao sto se radi kad se privatizuje energetski sektor (kamikaze pomenu EPS).

Evo vam najbanalniji model kako se to radi sa elektroprivredama, pa zakljucite koliko je ovo moglo bolje da se ostvari...

Elektroprivreda se podeli na tri potpuno odvojene kompanije : Proizvodnju, prenos, distribuciju. Zatim se uvedu zakoni kojim se trziste "delimicno otvara", tj omoguci se firmama/pojedincima da prave sopstvene elektrane. Formira se berza energije, tj trziste (cisto da bi proizvodjaci mogli ono sto ne prodaju distribucijama da prodaju negde drugde). Zavisno od modela, pre ili posle uvodjenja berze, prodaju se distribucije, i to se pozeljno razdele na vise jedinica, geografski, i pozeljno je da se prodaju razlicitim kompanijama. Zatim se prodaju postojece elektrane, tj proizvodnja, ili jedna po jedna ili grupno. Prenos jos dugo ostaje u drzavnom vlasnistvu, kao i operator trzista, kako bi se izbegle privilegije. A za povecanje cena, sva tri segmenta moraju dostaviti kalkulacije i JASNO obrazloziti zbog cega se trazi povecanje od npr 5% (veoma obimni izvestaji). A kod nas izadje neko iz telekoma i kaze "Ljudi sve vise koriste mobilne telefone pa smo resili da povecamo preplatu na 600 din kako bi imali profit".

E nasi su to sveli u recenicu "prodajemo telekom". Pa sad pogledajte koliko je gornji model zasticeniji od zloupotreba, a u slucaju telekoma su dodelili licencu da monopol ne postoji samo na papiru..

Poslednja izmena:
Сад је било на вестима, планирају да задрже само инфраструктуру резервисану за војску и полицију, а остало на продају у прводу влада продаје се монопол на Србију , поштено :angel:

Ma smislice oni nesto i posle prodaje Telekoma. Npr. da prodaju mesta u skupstini Srbije. Recimo: Misko uzme 30 komada, Dojce Telekom 20, razne lobi grupe 40... A jos ako prodamo i mesto predsednika i premijera eto lepe zarade. I ko sada kaze da nemamo sta vise da prodamo. ;)

EPS ce otici, ali ne tek tako :) ***a, ovi nasi su alavi, prodaju monopolisticku poziciju...Ovo je trebalo uraditi kao sto se radi kad se privatizuje energetski sektor (kamikaze pomenu EPS).

Evo vam najbanalniji model kako se to radi sa elektroprivredama, pa zakljucite koliko je ovo moglo bolje da se ostvari...

Elektroprivreda se podeli na tri potpuno odvojene kompanije : Proizvodnju, prenos, distribuciju. Zatim se uvedu zakoni kojim se trziste "delimicno otvara", tj omoguci se firmama/pojedincima da prave sopstvene elektrane. Formira se berza energije, tj trziste (cisto da bi proizvodjaci mogli ono sto ne prodaju distribucijama da prodaju negde drugde). Zavisno od modela, pre ili posle uvodjenja berze, prodaju se distribucije, i to se pozeljno razdele na vise jedinica, geografski, i pozeljno je da se prodaju razlicitim kompanijama. Zatim se prodaju postojece elektrane, tj proizvodnja, ili jedna po jedna ili grupno. Prenos jos dugo ostaje u drzavnom vlasnistvu, kao i operator trzista, kako bi se izbegle privilegije. A za povecanje cena, sva tri segmenta moraju dostaviti kalkulacije i JASNO obrazloziti zbog cega se trazi povecanje od npr 5% (veoma obimni izvestaji). A kod nas izadje neko iz telekoma i kaze "Ljudi sve vise koriste mobilne telefone pa smo resili da povecamo preplatu na 600 din kako bi imali profit".

E nasi su to sveli u recenicu "prodajemo telekom". Pa sad pogledajte koliko je gornji model zasticeniji od zloupotreba, a u slucaju telekoma su dodelili licencu da monopol ne postoji samo na papiru..

Pazi, to vec sve jeste razbijeno, ne postoji vise jedan veliki EPS, sada imas proizvodnju(i to vise kompanija), EMS (elektro mreza srbije za prenos koji je TSO) i nezavisne distribucije. Plus su jos sve i svasta izvadili iz bivseg eps-a, manje vise sve sto su mogli. Postoji i berza i trgovina sa drugim zemljama i sl. U principu sto vise znam sve sam vise protiv bilo kakvog razbijanja, liberalizacije i sl. Bolje je jedna velika drzavna EPS kompanija nego gomila konkurentskih firmi (drzavnih i privatnih) i gomila regulatornih tela. Najbitnije karakteristika ovoga je da se sa koncepta saradnje i deljenja prelazi na koncept tajnosti i nadmetanja (ko ce koga da z) Sve te price sa trzistem, konkurencijom i sl su price za malu decu kojima se svasta pravda. Jedno je teorija a drugo praksa.

Poslednja izmena:
Lazo, sto se tice proizvodnje, to su samo funkcionalne jedinice unutar EPS, "djerdap", "drinsko-limske" itd, ali su vlasnistvo i pod punom upravom EPS...onih daj boze 1% proizvodnje, tj 10ak operativnih MHE i Dekotra (ako je pocela), je jedini privatni sektor u proizvodnji :) . Distribucije isto tako, svih pet sektora su deo EPS i pod njegovom upravom, samo sto imaju naziv (Jugoistok, Elektrovojvodina, blabla). A EMS i nasa berza su skroz druga prica :)

Ako pogledas kako je C market uspeo da propadne, razbijanja/liberalizacija/berza itd dobija logiku...A kao sto i ti rece, to "nadmetanje" moze biti takvo prodavanje magle da je to cudo jedno...

Nego odlutasmo sa teme...

Realno, sve su to zla...Imali smo "C market", koji je poslovao sa gubicima. Kako pobogu? Ima monopol u Bg, dobio sve na gotovs...Kupi ga Delta i vidi, procveta Maxi?

Svali put se iznerviram kad udjem u ovu temu, politika čista.
I pazi - znaš kad će Dinkić da odgovara pred zakonom kao recimo Sanader?:)

A ovi likovi koji su čardžovani lokalpatriotizmom aka ''moj si Beograd doš'o da lomiš'' me prosto podsete koliko je ovo stado lepo vođeno, ako se razumemo:eyebrows:

A da je BEGINER malo preterao sa lokal patrotizmom to stoji :p ili ćemo da preselimo celu Srbiju u Beograd i napravimo novi Singapur :d

A Singapur je inace nerazvijen i jako siromasna nacija :d

@Imortallis: A mozes li nam ili bar meni otkriti svoju lokaciju tj odakle si???

Evo i potrvrda onoga o cemu smo vec pricali.

Ne gospodo nije u pitanju neka africka zemlja vec Srbija.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/223735/Srbija-najvise-izvozi-gvozdje-i-celik

Sta reci osim: "Jad i beda".

Naravno, i sad neko nek objasni kako je moguce dozvoliti u Srbiji bilo kakvu inostranu investiciju koja je iskljucivo okrenuta trgovini, bnkarskim uslogama ili bilo kom poslu koji kao namenu ima stvaranje profita i uvoza.

Poslovi poput Telenora, Gorenj-a, Merkatora, Imlek-a, Frikom-a, citav niz bnkarskih kompanija itd.

Po ovim pitanjima moramo biti neumoljivi poput Evropske unije ili Azijske unije.

U EU ukoliko uvezete vise od kvote a inostrana ste kompanija, em sto cete biti debelo kaznjeni em sto ce vam biti zabranjen rad.

Danas mi je @vkozomar skrenuo pažnju na ovu temu, kao i to da ste me pominjali ;)

@disha_m je pogrešio u proceni - nisam član bilo koje partije, niti imam bilo kakav udeo ili interes u vezi sa prodajom državnog udela u Telekomu.

Imajući u vidu moj trenutni posao u MTID, teško je bilo očekivati da ću izbeći blanko optužbu za slepo držanje zvanične linije Vlade ;) Međutim, ja imam stav koji je stariji od ove Vlade i aktuelnog procesa, stojim iza njega i nije mi problem da ga obrazložim (čak i uz rizik da se moje mišljenje ne poklopi sa onim što je danas 'kolektivna mudrost' na ovu temu). Evo diskusije koja već traje na ES http://bit.ly/fxqluH pa, ako vas zanima da čitate, možda bolje razumete kontekst onoga o čemu sam pričao u emisiji.

update: ...i voleo bih da diskusija zaista ide u pravcu onoga što je @sirNemanjaPro naznačio na početku ove teme... ako je tako nešto uopšte moguće danas u Srbiji... ;)

Pozdrav,
Sloba

Poslednja izmena:
@smarkovic
Evo pogledao sam sta kazu na ES forumu i mogu da kazem ako se misli na "kolektivnu mudrost" koju zastupa clan tog foruma Kalimero 011, moji stavovi se poklapaju sa njegovim.

Ako neko misli da nisam u pravu sto ne verujem u pricicu da ce propisima da se rese stvari u Srbiji, dok god su garniture politicara kakve mi imamo na vlasti, mogu samo ogorceno da se nasmejem.
Ajde da ne zivimo ovde, kao neki sa ES koji brane stav oko prodaje gledajuci to iz perspektive zivota u uredjenoj zemlji jednoj od ekonomskih sila gde postoji neka vladavina prava, ali ne razumem bilo koga ko zivi u Srbiji i veruje u to.

Jedini razlog prodaje infrastrukture je jer su odgovorni ljudi (ne u MTID) videli da tako mogu da najvise ucine za sebe i svoj ostanak na vlasti i nista drugo. Nikakvi tu interesi gradjana nisu razmatrani.

Iskreno, najvise bi voleo da buducnost pokaze da nisam bio u pravu.

@disha_m je pogrešio u proceni - nisam član bilo koje partije, niti imam bilo kakav udeo ili interes u vezi sa prodajom državnog udela u Telekomu.

Sve ostalo je ok ali ovaj deo jako bode oči. Vi se nalazite na solidno visokoj poziciji u državnoj strukturi. Koliko je meni poznato do takve pozicije nije moguće doći ukoliko vas neka od vladajućih partija ne predloži na to mesto (ne odnosi se samo na partije koje čine većinu već na sve one koje imaju uticaja tj. ostvarile su preko 5% na izborima). Čak i da zapravo niste član partije opet ste više povezani sa nekom partija nego većina njihovih članova, inače ne bi bili postavljeni na takvu poziciju.

Stručnost u ovoj zemlji je dosta bitniji faktor nego što mnogi misle ali u našem partijskom sistemu do nekih pozicija nije moguće doći ma koliko vi stručni bili ukoliko neki od preduslova nisu ispunjeni (poznastva sa ključnim ljudima ili članstvo i dugogodišnji rad u strankama).

Nema potrebe da se meni objašnjavate niti bilo kome, samo bih vas molio da ubuduće nas ne posmatrate kao veverice i ne poturate ovakve izjave, koje vređaju zdrav razum svakoga ko je barem malo upućen u dešavanja u ovoj zemlji.

@smarkovic

Citam diskusiju na Elitu. Tvoja prica je klasicna provladina demagogija. Osnovna karakteristika je pisanje maratonskih odgovora a da se ne kaze ni jedna bitna stvar.
Prica se svodi na to:" Jeste da ces izgubiti obe noge ali ne znaci da je to lose". Logika je na tom nivou a narod se uljuljkuje pricama kako to ipak nije tako lose.
Ipak, nismo mi osnovci koji od mobilne telefonije ocekuju samo slanje poruka drugarima iz razreda.

Meni je uvek interesantno da podelim svoje stavove sa drugima i čujem druga mišljenja. Nemam iluziju da ćemo se svi uvek složiti oko svega, a takođe nikome ne namećem svoje mišljenje kao jedino ispravno. Otvoreni forumi valjda služe tome da svako kaže šta misli i da svako izvuče zaključke za sebe.

Pozdrav,
Sloba

Telekom Austrija jedini ponuđač za Telekom

Jedinu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija dostavila je kompanija Telekom Austrija.

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbije otvorila je danas ponudu austrijskog Telekoma, koja je stigla 15 minuta pre isteka roka.

Telekom Austrija je ponudio 1,4 milijarde evra, od čega 950 miliona evra za akcije a 450 miliona evra za investicije.

Vlada Srbije izjasniće se o ponudi Telekoma Austrije posle zakonskog roka od pet radnih dana za analizu ponude, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Predsednik radne grupe Vuk Đoković je rekao da je rok za analizu ponude pet dana, tako da će se Vlada Srbije o njoj izjasniti u ponedeljak, 28. marta.

Rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije istekao je danas u 14 časova.

Kompanija Telekom Austrija saopštila je da je za 51 odsto akcija Telekoma Srbije ponudila od 800 do 950 miliona evra i da time nije ispunila minimalne uslove tendera, prenosi agencija Beta.

U saopštenju se navodi da se Telekom Austrija, koji je vlasnik mobilnog operatera Vip mobajl u Srbiji, u ponudi obavezala da u periodu od tri godine investira 450 miliona evra u srpsku telekomunikacionu kompaniju.

Ponuda Telekoma Austrije je uslovna i usledila je nakon detaljne analize i procene poslovanja i imovine Telekoma Srbije, navodi se u saopštenju.

Prema procenama i podacima Telekoma Austrije, prihodi Telekoma Srbije u 2010. godini iznosili su 1,16 milijardi evra, dobit pre oporezivanaja, kamata i amortizacije (EBITDA) iznosila je 483 miliona evra, a dugovanja kompanije 609 miliona evra.

Telekom Srbija je u prošloj godini imao i 7,3 miliona pretplatnika fiksne telefonije i 3,35 miliona korisnika mobilne telefonije.

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbije najavila je da će u narednih pet dana razmotriti ponudu i o njoj se izjasniti u ponedeljak, 28. marta.

Status zvaničnih ponuđača na tenderu dobilo je šest kompanija - Telekom Austrija, Dojče telekom, Turksel, Amerika movil, Veder investments i Frans telekom, a radna grupa zadužena za sprovođenje tendera očekivala je najmanje četiri ponude.

Minimalna cena za većinski paket akcija Telekoma Srbije je 1,4 milijarde evra. Vlada Srbije će prodati 31 odsto akcija, a grčki OTE svih 20 odsto akcija koje poseduje u Telekomu. Dojče telekom poseduje 30 odsto akcija u kompaniji OTE.

Telekom Srbije poseduje i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.

Tender za prodaju Telekoma Srbije objavljen je 20. oktobra 2010.godine.

(Beta)

Toliko o tome.

Ja ne znam ko je ovde ludji, dal ovi sto je prodaju, ili ovi sto nece da je kupe...

Pa samo mi verujemo u bajke da smo lideri u regionu i da je telekom vredna firma za koju ce se svi gurati da je kupe!
Realnost je ta da telekom je firma koja posluje samo zahvaljuci monopolu koji nece moci da odrzi u nedogled, i ako ce tako strucno i dalje raditi, opet ce moliti nekog da ih uzmu na poklon kada skroz propadnu.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=21&nav_id=500753

Poslednja izmena:
A mesecima ste trubili kako ce telekom da kupe nemci, tj dojce telekom...

@djurkas, odgovor ti se nalazi u priest77-ovom postu.

Ma pricali su da je vec prodat nemcima i druge gluposti kako se samo ceka trenutak kada ce to javno da objave, i gle cuda nemci nisu ni izasli na tender.
Sto se mene tice, neka ih ne prodaju nikome, neka ih puste da propadnu sami jer drugacije uvek ce misliti da ih je neko prevario.

Poslednja izmena:
Ma pricali su da je vec prodat nemcima i druge gluposti kako se samo ceka trenutak kada ce to javno da objave, i gle cuda nemci nisu ni izasli na tender.
Sto se mene tice, neka ih ne prodaju nikome, neka ih puste da propadnu sami jer drugacije uvek ce misliti da ih je neko prevario.

+1

samo dokaz da svet nije lud i da vidi realnost a to je da smo dno dna a ne neki lideri regiona!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno