Nemojte smarati vise sa vetrenjacama. Pa da se na celu zmeljinu kuglu na svakih 100m stavi po jedna vetrenjaca ne bi se sakupilo dovoljno struje za potrebe covecanstva. Da bi vetrenjaca bila isplativa potrebno je da 95% svog vremena radi sa min 95% kapaciteta. Sve ispod toga nije isplativo za investiranje.
Ovo bas i nije tacno.
Iskreno ne mogu da pisem previse o ovoj temi, nemam toliko vremena a tema je blago receno ogromna. Reci cu samo ukratko najbitnije stvari.
Ovo vezano za vetro generatore, nije ni priblizno tacno da kad bi pokrili celu planetu vetrenjacama ne bi imali dobvoljno struje, kad bi pokrili nekoliko procenata imali bi dovoljno. Vetrenjace su generalno najjeftiniji alternativni izvor, cena je grubo oko milion eura po MW peak power-a. Cinjenica je da postoje brojni problemi u radu vetrenjaca, pre svega njihova nepredvidivost, varira im proizvodnja, kad nema vetra stoje, kad je prejak opet se iskljuce, u proseku mozete racunati da proizvode 30% instalisanog kapaciteta. Na Off Shore farmama situacija je bolja, al opet i troskovi postavljanja i povezivanja su znatno veci.
PV, tj Photo Voltage, zadnjih godina dosta je unapredjena efikasnost, recimo da su sada u stanju da rade sa 20% iskoriscenosti sunceve energije. Cena im je znatno pala, na velike kolicine racunajte oko 4mil eura po MW. Iako tokom svog rada ne zagadjuju, potrebno je dosta energije, pa i hemije koja poprilicno zagadjuje da bi se proizvele, tako da to dovodi u pitanje njihovu cistocu, potrebno je da prvih 1-4 godine rade samo kako bi proizvele energiju koja je u njih ulozena. Opet, kada se sve to uracuna, ispadnu ipak daleko cistije od klasicnih termo elektrana na duzi period (30god se uzima zivotni vek). Naravno, postavlja se pitanje sta ce se desiti tokom 30god, da li ce one toliko izdrzati, da li ce ih neka oluja ili neko razbiti... Naravno takodje imaju problema sa nepredvidivom proizvodnjom. Zgodne su sto se mogu instalirati u malim snagama tako da svako moze na svoju kucu da stavi jednu, to im je mislim najveca prednost i kljuc njihovog uspeha. Cene ce verovatno ici jos malo dole, ali ne verujem da mogu jos mnogo da se spuste. Efikasnost je blizu limita. U nemackoj danas postoji 15GWp instaliranih PV kapaciteta, to je recimo dovoljno da napaja celu srbiju tokom dana (nikad ne proizvode svih 15gw). Cena je dakle dosta viska, medjutim pitanje je kakva je u poredjenju sa cenom nuklearki, npr u ovom paperu je prikazano da su zapravo sada vec jeftinije od nuklearki:
http://www.ncwarn.org/wp-content/uploads/2010/07/NCW-SolarReport_final1.pdf
Ove dve tehnologije su poprilicno subvencionisane. Upravo prosle i ove godine u toku je znacajno smanjenje subvencija, sto ce malo usporiti njihov razvoj, ali dugorocno i cene drugih energenata ce skakati tako da mislim da ce ovo biti samo privremen zastoj. NAravno svi iznosi subvencija su garantovani na 20-30god i zakljucuju se u trenutku pustanja u rad. Mozemo diskutovati da li su toliko velike subvencije opravdane ili ne (u nemackoj je bilo 40c po KWh sada smanjuju na 32), jasno je da dizu cene el energije u toj zemlji, medjutim veca slika je malo drugacija. Iako je potrebno placati vise, taj novac ostaje u zemlji, dakle vi vise ne dajete taj novac rusima za gas ili saudijcima za naftu, taj novac se obrce u zemlji sto je neuporedivo povoljnija situacija. Naravno idealno bi bilo da imate svoje pogone za proizvodnju vetrenjaca i PV panela i nema dileme sta je pravi izbor.
Poslednja, a verovatno i najbolja opcija su solarne elektrane koje koriste konkavna ogledala. Najveci objekti ove vrste su u Spaniji, cena je poprilicna oko 6 milina e po MW i elektrane se mogu praviti samo kao veliki kompleksi, dakle ne moze svako da ih instalira u svom dvoristu. Princip je prost, hiljade ogledala usmeravaju suncevu svetlost u jednu tacku gde se zagreva neka tecnost koja zatim greje vodu i pokrece standardnu parnu turbinu. Stepen iskoristenosti je oko duplo veci nego kod PV panela. Prednost ovakvih postrojenja je sto omogucavaju i relativno jednsotavno skladistenje energije, pored njih se nalaze ogromni bazeni soli, so se zagreva tokom dana a zatim se tokom noci energija izvaci hladeci so. Licno mislim da ova tehnologija ima lepu buducnost. Teretski, kada bi samo 2% povrsine svetskih pustinja pokrili ovim elektranama imali bi dosta energije za ceo svet. Najveci projekat (ili bajka, nisam siguran da ce ikada zaista zaziveti) je DESERTEC, koga zanima samo nek progugla, lako ce naci sve o idejama instalacije ovih eletrana po sahari, zatim transportom energije jednosmernim vodovima do evrpope...
Dakle, najveci problem svih ovih tehnologija je nepredvidivost i neujednacenost proizvodnje. Jasno je da okretanje ovim izvorima pravi dotane velike probleme sa sigurnoscu i pouzadanoscu el energetskog sistema, vec se desilo jedno razdvajanje evrospskog el sistema pre par godina zbog nemackih vetro generatora, ali mislim da i nemamo drugog izbora. Bice potrebno uvesti dosta promena u celokupnoj strukturi el energetskog sistema, kako na nivou potrosaca i distributivnih mreza, tako i na nivou prenosa. Jednosmerni prenos el energije ce biti sve znacajniji, pametna kontrola protrosnje... Skladista energije ce takodje dobiti na vaznosti, dakle reverzibilne elektrane ce vredeti sve vise... Ogromna ulaganja su potrebana, ali pitanje da li je to problem ili prednost. Mozda zvuci nejasno na prvi pogled ali mnogim zemljama je potrebno angazovati radnu snagu i potrositi pare i podoci industriju, ovi radovi mogu zaposliti milione ljudi i ponovo startovati posrnulu industriju.
Komplikovano jeste, trajace decenijama, pa i vekovima, ali ne znam imamo li drugog izbora.
Samo za kraj da pomenem nuklerke, to je jedna od najsivljih zona koje su mi poznate. Toliko je oprecnih informacija da je to prosto neverovatno. Bukvalno ni jedan podatak ne mozete naci u vezi koga mozete biti sigurni. Pocev od cene nuklearki i ukupne cene proizvedene energije (kad se uracuna ceo ciklus, gradnja, korsiscenje, skladistenje otpada i rusenje elektrane) pa do kolicine dostupnog nuklearnog goriva i opsasnosti od radiacije.
Nemojte mi zameriti ako sam omasio neke cifre, mrzi me da trazim sve sam navodio iz glave.