Šta je novo?

GeForce GTX 550 TI Thread

Kako nisi, pa u naslovu teme pokrenute sredinom februara je pisalo da ce se tako zvati. 😉

Jesam kad se pojavila ali ranije nisam ni pratio tacno zbivanja.Zapravo ja sam mislio da oni idu na neku novu kartu sa tweakovanim chipom,boljim karakteristikama od GTX460 a istim ili boljim performansama
posto se o tome pricalo da ce GTX460 u penziju..
Kasnije su se pojavile neke glasine GTS/GTX550 tako da posle toga nisam ni pratio sve dok se karta nije pojavila sa tacnim specifikacijama i oznakom!
Pred kraj februara sam i poceo da se interesujem.
Cekao sam da vidim performanse karte i da li ce da opravda GTX oznaku!
To sto je u naslovu teme bilo nisam uzimao za ozbiljno da bi tako i ostalo tj nisam se na to obazirao jer se uvek nesto menja ..

Upravo sad nakon svega ne stoji GTX tako da je i trebao da bude zamenjen bar sa oznakom GTS.

I GF110 i GF114 su ispali mnogo bolji i po performance/wat i po performance/dolar merilu, svaka u svojoj klasi. Kod ovog GF116 je jedino interesantno kako su uglavili 1GB memorije na 192 bita 🙂
Ova karta moze da kosta malo vise od 5770 i to je to.
Pretpostavljam da ce se kasnije neke firme odluciti da stave 1,5GB ili 768 MB memorije.

Ova karta "propala' pre nego sto se pojavila...

Jesam kad se pojavila ali ranije nisam ni pratio tacno zbivanja.Zapravo ja sam mislio da oni idu na neku novu kartu sa tweakovanim chipom,boljim karakteristikama od GTX460 a istim ili boljim performansama
posto se o tome pricalo da ce GTX460 u penziju..

Mnogo onoga sto si napisao o karti (i ne samo ti) posledica je ocekvanja zbog imena... GTX 550 Ti zvuci mocno, a po specifikacijama je bilo jasno da karta to nece opravdati. Pisali smo i DAS i ja o tome da se brojke i ocekivanja ne slazu jos na prvoj strani onog topica. 😉 Inace, cip jeste tweakovan, karta je brza od GTS450, a trosi jednako... ali su ocekivanja bila nerealna.

I GF110 i GF114 su ispali mnogo bolji i po performance/wat i po performance/dolar merilu, svaka u svojoj klasi.

Average TDP koji NV koristi nije pravo merilo, i svaka karta trosi vise nego sto je formalno deklarisana. Kod GTX 550 Ti se to samo najvise primeti, jer je "guzva" mnogo veca u klasi ispod 150W, a i konkurencija mu je sjajno tweakovani Barts. Sto se perf/$ tice... pa napisah vec da mi ovo lici na "Ako Prodje, Prodje"... navatacemo ovce na konto imena.

Znaci vec se pojavljuju modeli sa 1,5GB.
Karta je po Anandu brza od GTS 450 nekih ~20%, sto nije mogla da postigne samo vecim klokom, koji je visi nekih ~14%, sto znaci da 192-bita igraju ulogu, uprkos cudnoj arhitekturi memorije.

Sto se tice TDP-a, ATi i nVidia koriste drugaciju predstavu. Recimo GTX 570 je deklarisan na 219W a koristi 2 6-pin konektora koji mu teoretski daju do 225W. Ako nije realan nVidia-in TDP, tj. ako karta trosi mnogo vise, kako se onda ukopila u 225W ? A da ne pricamo o tome sto moze da se klokne ~25% preko i da tako radi. S druge strane Ati 6970 koji u realnom radu trosi nesto manje od GTX 570 je koliko se sesam, deklarisan na tipical power consumption 200W (ovo verovatno treba porediti sa nVIdia-inih 219 kod GTX 570) i na maximum power consumption od 250W.

a šta je sad nevidija počela na svakih 6 meseci da izbacuje nove serije, pa i 450ka se "tek" pojavila. iako nije ni za 1% bolja od 250ke i dalje je aktuelna kao nova kartica. neko bi čak pomislio da je rebrand, ali je ustvari fail fermi arhitekture.
5770 je npr već dobro cenovno opao i puno je pametnija kupovina, a da ne pričak tek o famoznom 5850 twin frozr za 14300. gde je to od ovoga ***.

@ DAS
GTX 570 je najbolja NV karta u ove "dve" generacije kada se sagledaju sve cinjenice, i to po meni ubedljivo. GF106/116 je, sa druge strane, po svim parametrima najlosiji cip od svih, iako je po ceni od nekih 90e (koliko trenutno kosta na zapadu) GTS450 pristojan izbor. GTX 550 Ti je precenjen, i to dosta.

Naravno da je precenjen ja tek ocekujem cenovno pozicioniranje,ko i kad se gts 450 pojavio isto je vidjen kao promasaj jel je kostao koliko i 5770 mozda i malo skuplji a evo sad osnovni model se moze naci za 9000din koliko i 5750 sto ne predstavlja u opste los izbor

@Dusan K: slazem se, iako mislim da je GTX 560 Ti mozda jos uspesnija karta, pogotovo zbog cinjenice sto je jedina karta u 400 i 500 seriji koja je primorala Ati da joj se suprotstavi sa vecim chipom (6950 1GB).
Sto se tice GF116, ja sam se nadao da ce biti zvanicnih verzija sa 768Mb po nekoj dobroj ceni, sto bi je ucinilo dobrom kupovinom u svojoj klasi. Ovako jedino moze obaranje cena da izvuce ovu kartu. Vidim da ih ima u Evropi za ~123 evra, sto je i dalje puno, ne bi smela da kosta preko 110 po meni.

Znaci vec se pojavljuju modeli sa 1,5GB.
Karta je po Anandu brza od GTS 450 nekih ~20%, sto nije mogla da postigne samo vecim klokom, koji je visi nekih ~14%, sto znaci da 192-bita igraju ulogu, uprkos cudnoj arhitekturi memorije.

Sto se tice TDP-a, ATi i nVidia koriste drugaciju predstavu. Recimo GTX 570 je deklarisan na 219W a koristi 2 6-pin konektora koji mu teoretski daju do 225W. Ako nije realan nVidia-in TDP, tj. ako karta trosi mnogo vise, kako se onda ukopila u 225W ? A da ne pricamo o tome sto moze da se klokne ~25% preko i da tako radi. S druge strane Ati 6970 koji u realnom radu trosi nesto manje od GTX 570 je koliko se sesam, deklarisan na tipical power consumption 200W (ovo verovatno treba porediti sa nVIdia-inih 219 kod GTX 570) i na maximum power consumption od 250W.

Sve to pa i onih 75W od PCIe slota mogu dosta preko specifikacije (mislio sam na 2x6pin )

Sve to pa i onih 75W od PCIe slota mogu dosta preko specifikacije (mislio sam na 2x6pin )

2x6 pin je 150, a 75 je slot, i to zajedno daje 225W. Doduse, vecina ploca, posebno onih vise klase (kvalitetnija izrada), isporuci vise od tih 75 preko PCIe podnozja, ali na to ne treba racunati.

i 2x6pin mogu kad zatreba daleko preko preporucenih 150W

Jel se meni cini ili ova karta trosi vise i od npr. GTX 460 SE??

POZ

Nazad
Vrh Dno