Šta je novo?

H 200 V.S. MX 5021

Teram ga da uzme Xonar DS, on zapeo na STX :p Ne mogu da mu doka\em da nema razlike u zvuku koju će da primeti na Solo6 zvučnicima.

Pa nisi bas u pravu :)

Primetice malo (plafon 10%) al ce da je plati 4 puta vise. :p

Koliko će primetiti zavisi najviše od njegovih ušiju. :)

Lično ne primećujem veliku razliku između integruše (Realtek na kvalitetnoj Gigabyte ploči) i Xonar DX, tačnije za internet radio i mp3 nema ama baš nikakve razlike, dok se na kvalitetnijim FLAC-ovima oseti, ali su nijanse u pitanju. Zvučnici su Solo 6C. Takođe sam probao i integrušu sa MSI ploče, koja je skroz druga priča, em je tiha, em separacija kanala nije dobra, em je zvuk koji daje kao iz dupeta.

Zaključak: Mislim (mada nisam čuo) da je DS bolji sigurno bar malo od ove Realtek integruše tj. da je negde između nje i Xonar DXa. Koliko bi se to primetilo na 6C zvučnicima, nisam siguran. STX vredi da uzme ako ima neki upgrade u planu, ali pošto mu se ogadio HiFi, sumnjam da će se to desiti. Ono ako baš hoće da troši pare, neka uzme DX, bolje od toga nema smisla na 6C, prilično sam siguran da je tako.

Poslednja izmena:
Nabavio sam na probu STX i bice nekoliko dana kod mene, postavicu 2 racunara sa istom muzikom(na jednom ce da bude Viliev DX a na drugom STX) a vezacu ih u isto vreme na solo 6 zvucnike tj jedan na PC a drugi na AUX. Pusticu istu stvar u isto vreme i na jednom i na drugom racunaru dok cu na daljincu da menjam PC/AUX i javljam rezultate. Probacu i STX V.S. integrusa kao i DX V.S. integrusa pa cemo da vidimo...

Samo puštaj FLAC, sa mp3 poređenje nije naručito merodavno. Na Xonar-ima uključi "HiFi mod", dakle bez ikakvih efekata. Volume podesi na 90 za levi i desni kanal (Xonar control centar Mixer), a main volume podesi na 60% (onaj veliki knob u Xonar audio centru).

Edit: Porediš STX i DX ili STX i DS? Vidim da Vili pominje DS, a ti sad DX?

Poslednja izmena:
Greska sorry, ne znam sta ima Villy, mislio sam da ima DX sa STX op ampom mislim whatever... :) Salim se, bicu precizan kada postavim setup i krenem da se zezam ali znam da ima sigurno ili DX ili DS kao sto ti kazes. A od muzike samo FLAC i imam ;)

Mislim da i na solo6 nije ista impedansa PC i Aux ulaza, pa bi takvo uporedno poredjenje bilo irelevantno. Mozda i gresim, proveri.
A druga stvar, za takvo testiranje je ipak bolje prvo slusati duze vreme jednu, pa onda drugu karticu (na isti ulaz). Saltanje A/B testova u kratkom intervalu, nikakav kvalitativan zakljucak ne mogu da donesu u vecini slucajeva.

Ako on nije u stanju da jasno razlikuje zvuk i razliku u kvalitetu koji daje kartica od 30e od onoga koji daje kartica od 150e, onda to govori nešto.

Sa druge strane, to duže slušanje ostavlja čoveku prostora da stovri placebo efekat, odnosno da "čuje" razliku ali samo u svojoj glavi. Totalno se ne slažem sa tim audiofilskim stavom da A/B testiranje ne znači ništa - valjda tako jedino mogu da opravdaju to što na slepom testu ne mogu da razlikuju uređaj od 300e od onog od 3000e, ali kada znaju šta slušaju onda mnogo bolje zvuči ovaj skuplji... :)

Poslednja izmena:
Onda to uradis ovako. Na slepom testu slusas jedno vreme jedan izvor, pa ti ga neko promeni, i slusas drugu zvucnu. Ako zatreba, promenite vise puta.
A/B testovi gde znas sta je 30, a sta 150e, ne pomazu mnogo. Prvo, razlika izmedju takva dva izvora nece uvek izaci na videlo posle jedne pesme ili 30 sekundi, a drugo, razlike kod takve digitalije umeju da budu dosta suptilnije nego sto ocekujemo, i da bi se zapazile treba malo vise vremena i preslusanog razlicitog materijala, naravno bez placeba. I trece, treba i znati sta slusati, jer poredjenje ove ili one frekvencije kod jedne i druge, i to sto se sve cuje na obema, ne znaci da razlike nema. U prevodu, treba i u zvuku citati izmedju redova. E sad, ako je to sitna razlika, onda ostaje da covek odluci jel vredi razlike u parama ili ne. Rekao bih da se na solo6 razlika izmedju DS i STX moze cuti, pa sad da li to bilo 10 ili 30%, ili u krajnjem slucaju nista, zavisi od samog slusaoca i njegovih usiju.

Samo da pustim par slika sa testiranja, nemam vremena da pisem o utiscima sada ali bice vrlo zanimljivo obecavam... ;)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    521.1 KB · Pregleda: 71
  • 2.jpg
    2.jpg
    517.3 KB · Pregleda: 66
  • 3.jpg
    3.jpg
    548.5 KB · Pregleda: 54
  • 4.jpg
    4.jpg
    590.1 KB · Pregleda: 52
  • 5.jpg
    5.jpg
    703.3 KB · Pregleda: 50
sa ovakvim rasporedom zvucnika si mogao da istestiras samo glasnocu...

:,,:

Prilozi

• 6.jpg
    6.jpg
    636 KB · Pregleda: 55
  • 7.jpg
    7.jpg
    492.9 KB · Pregleda: 54
Potpuno je u pravu sto se tice rasporeda... Ako si ih ovako drzao prilikom testiranja, onda od nekog ozbiljnijeg uporedjenja nema nista, samo si gubio vreme... nazalost.

Vi ljudi ste neverovatni - vi cete da nadjete zilion i jedan razlog da ignorisete cinjenicno stanje stvari :)

Ma ajd da zanemarimo trenutno te "finese" oko pozicije zvučnika, kakvi su (preliminarni) utisci STX vs DX (ili DS)?

@nikk & civi
Vi ste u pravu, ali je i BoArDsLiDe u pravu po mom mišljenju, evo zašto. Xonar karte (izuzev možda STX) svakako nisu namenjene audiofilima i visoko zahtevnim korisnicima, nego pre svega korisnicima koji žele "nešto malo bolje" od integruše. Garantujem da 95% tih korisnika pri realnom korišćenju neće zvučnike pozicionirati pravilno, nego će ih smestiti gde i kako stigne, te su ovo upravo uslovi slični onima u kojima će se sistem zaista i slušati, te ga onda u takvim uslovima ima smisla i ocenjivati. Tačno da je to daleko od pravog testa pri kojem bi se mogle primetiti finese u zvuku koje bi jednom audofilu bile vredne pažnje... ali eto, čisto da se vidi da li jedan prosečan korisnik sa Solo 6C zvučnicima ima ili nema vajde od investicije u DX ili čak STX karticu.

Poslednja izmena:
Pa ni STX nije namenjen audiofilima i visoko zahtevnim korisnicima. :p

Ogradio sam se preventivno :) čisto da se vlasnici STXa ne nađu uvređeni jer im karticu stavljam u isti koš sa DX-om. :D

Ma ajd da zanemarimo trenutno te "finese" oko pozicije zvučnika, kakvi su (preliminarni) utisci STX vs DX (ili DS)?

Tačno da je to daleko od pravog testa pri kojem bi se mogle primetiti finese u zvuku koje bi jednom audofilu bile vredne pažnje... ali eto, čisto da se vidi da li jedan prosečan korisnik sa Solo 6C zvučnicima ima ili nema vajde od investicije u DX ili čak STX karticu.

Uopste nije daleko od pravog testa cak stavise uopste nisu lose pozicionirani i garantujem da tek tu nema nikakve razlike ali uvek ce da bude takvih ljudi na forumu kojim smeta i dlaka u jajetu ;)

Nismo testirali DS/DX V.S. STX vec samo integrale V.S. STX, misljenja smo da tek nema smisla odmeravati snage DS/DX V.S. STX
Na SOLO6C zvucnicima nema razlike, STX=integrale, na MX5021 ralika mozda postoji i iznosi 3-5% ali to ne znaci da bolje svira STX vec samo razlicito ali opet kazem mozda ;)

Poslednja izmena:
Uopste nije daleko od pravog testa cak stavise uopste nisu lose pozicionirani i garantujem da tek tu nema nikakve razlike ali uvek ce da bude takvih ljudi na forumu kojim smeta i dlaka u jajetu ;)

:) prokomentarisacu samo ovo, to je potpuno netacno i cudi me da nisi primetio razliku. Na AL 5021 itekako se primecuje razlika u zvuku u zavisnosti od pozicije zvucnika; pogotovo visina satelita ima velik uticaj, i svako ko je bio kod mene je primetio razliku

Znam da zvuci neverovatno i znam da cete da me razapnete zbog toga ovde ali ljudi ja ne mogu da vas lazem, javice se jos jedan user "Luis" kod koga sam postavio setup i on misli da jos cak za nijansu do dve da tek nema rzlike u odnosu na mene. Bili smo pristrasni tj na strani STX karte i slusali smo satima naizmenicno cak smo prednost dali STX-u tj njega smo vezali na glavni input a integrale uvek na AUX i mislim sta reci, slepi testovi/sve zivo smo probali i sve vreme bili na strani STX-a - naravno da smo samo FLAC pustali iz Aimp-a... :(

Prva stvar, ja ne trazim dlaku u jajetu. Jos manje branim neku sklopociju od uredjaja, zvucne, cega god...
Ovakvo pozicioniranje jednostavno nije za bilo kakvo testiranje. I nisam cepidlaka, jednostavno neke stvari moraju da se ispostuju ako hoces da ti test bilo cega bude merodavan. Isto tako, ovakav nacin postavke pokazuje da niste ni zavirili u stereo sliku i uporedjivali stvari koje su jako bitne kod poredjenja dva izvora. Mozda ti je RX2 bio losiji od nekog Alteca iz slicnih razloga (ne znam kako si njih postavljao). Verovatno posmatras zvuk iz nekog drugog ugla sagledavanja, iz kog ne mozes ni da uocis razlike tipa integrusa- STX ili nesto drugo.
Evo primera radi, na sam na solo2 mogao da uocim razliku izmedju nekoliko integrusa, jedne protiv druge (nisu ni sve iste, ali nije ni jedna ni vredna), izmedju audigy kartica (2-3 komada sam probao), onda bila je prisutna razlika izmedju M-Audio kartice i Pioneer cd playera. Naravno, integruse su bile najgore, audigy je bio znatno bolji od toga, a M-Audio kartica je izgubila samo od playera (imala je vise monitorski uniformisaniji zvuk, dok je player imao raskosnije detalje i malo bolju dinamiku, pracenu vecom muzikalnoscu), iako su vec u tom delu stvari prevazilazile uvo prosecnog neiskusnog slusaoca, ali se culo.
Tako da u to da izmedju integruse i STX-a na solo6 nema razlike, prosto ne verujem. Ne verujem cak ni u to da izmedju DS i integruse nema razlike...

Naravno, nema razloga za bilo kakvu prepirku oko ovoga. :wave:

Džabe ti nikk pišeš. :) Pa bar 70% PC korisnika (pričam na osnovu onoga šta sam ja video) drže subwoofer gore negde na stolu pored monitora i sve zveči kad lupi bass, ali ne možeš ljudima objasniti da to tako ne ide. A, te finese o kojima ti pričaš (muzikalnost, dinamika, ...) su teško uočljive čak i malo naprednijim PC korisnicima.

Tvrdim da min 90% ljudi sa ovog foruma na slepom testu nikada ne bi izvalilo razliku između bolje integruše i npr. STXa. Bitno samo da integruša nije od onih jadnijih koje nemaju dovoljnu jačinu izlaza, pa da ne možeš njihovu 2.1 ili 5.1 plastiku dovoljno da napanjiš. :) Naručito što većina tih korisnika mahom to koristi za igre, mp3, net radio, ... a kupe karticu eto čisto zbog hajpa na forumu očekujući ne znam kakav "svemirski" zvuk, a u suštini su samo bacili pare. :D

Poslednja izmena:
Da, u pravu si... slazem se, ima toga dosta. Bilo kako bilo, onome ko proba pa vidi da se ne isplati ili nema razlike, dileme su otkonjene, nema psihickih i finanskijskih briga u tom pogledu.

Poslednja izmena:
ja kupio svojevremeno kada je u Bench house-u bila D2 na akciji za oko 75e (regularna cena tada bejase oko 140-150e za D2) i nisam cuo nista bolji zvuk na zvucnicima iz potpisa u odnosu na Audigy 2 value. prodao D2 i Audigy 2 i uzeo DG za sicu. A2 ne bih nikada ni prodavao ali Xonar ima bolju softversku podrsku u W7. prilicno sam ubedjen da je za 97% korisnika dovoljna audio karta do 50e. mozda trojica od 100 mogu da primete razliku/imaju ozbiljniju opremu radi koje je vredno uzeti neku skuplju kartu od par desetina evra.

Код мене је разлика јако велика између DS i DX-a, DIY + Canton GLE402.

DS је био онако довољно добар за ФЦ330 и ту је његов плафон. Стање се поправило кад сам убо лм4562 у њега али карта ипак није могла да искористи тај опамп.

DX je једноставно бољи у свему, нема шуштања на високим, пунији бас израженији средњи.

То што се неком не чује разлика је до система.

Nazad
Vrh Dno